DROPS / 37 / 17

DROPS 37-17 by DROPS Design

DROPS Bluse i Paris med blomster ob borter

  • DROPS 37-17 - DROPS Bluse i Paris med blomster ob borter
  • DROPS 37-17 - DROPS Bluse i Paris med blomster ob borter
DROPS design: Model nr W-195
-------------------------------------------------------

Størrelse: Small/medium (Medium/large)

Materialer: DROPS Paris fra Garnstudio
500 (650) gr f.nr 30, blå
100 (100) gr f.nr 17, natur
100 (100) gr f.nr 38, koral
50 (100) gr f.nr 42, oliven
50 ( 50) gr f.nr 41, gul

DROPS Rundp og Strømpep 3,5 og 5.
Strikkefasthed: 17 m x 22 p på p 5 og mønster = 10 x 10 cm. Husk pindenr er kun vejledende!

Rib: 2 r, 2 vr *, gentag.

Kant: Strik 2 cm glatstrik, skift til natur, 1 omg glatstrik, strik næste omg således: 2 r sm, slå 1 maske op * (= ombukningskant), skift til blå og strik 2 cm glatstrik.

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.

100% Bomuld
fra 8.95 kr /50g
DROPS Paris uni colour DROPS Paris uni colour 10.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Paris recycled denim DROPS Paris recycled denim 8.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 143.2kr. Læs mere.

Instruktioner

Mønster: Se diagram (1 diagram = 1 rapport). Mønsteret ses fra retten. Hele mønsteret glatstrikkes.

Ryg- og forstykke: Slå 160 (168) m op på rundp 3,5 med blå og strik 5 cm rib. Skift til rundp 5, strik glatstrik og tag 32 (40) m ud jævnt fordelt på 1.omg = 192 (208) m. Videre når arb måler 5,5 (6) cm strikkes M.1. Husk på strikkefastheden. Efter M.1 strikkes M.2 og derefter M.3. Samtidigt når arb måler 34 (36) cm lukkes der 4 m af i hver side til ærmegab (sørg for at få en rapport af M.2 midt foran) = 92 (100) m forstk, 92 (100) m rygstk. For- og rygstk strikkes færdige for sig.

Forstk: = 92 (100) m. Luk derefter af til ærmegab på hver 2.p således: 2 m 1 (2) gange, 1 m 1 (2) gange = 86 (88) m. Efter M.3 strikkes m over forstk således: 3 (4) m blå, M.5, M.4, M.5, M.4, M.5, 3 (4) m blå. Strik mønster op ad. Når arb måler 53 (55) cm lukkes de midterste 16 (18) m af til hals. Videre lukkes der af mod halsen på hver 2.p således: 3 m 1 gang, 2 m 2 gange, 1 m 2 gange. Samtidigt efter M.4 og M.5 strikkes M.6 og derefter færdigt med blå. Luk af når arb måler 61 (63) cm.

Rygstk: = 92 (100) m. Luk af til ærmegab og strik mønster som på forstk = 86 (88) m. Når arb måler 59 (61) cm lukkes de midterste 30 (32) m af til hals. Derefter lukkes der 2 m af i hver side på næste p mod halsen. Luk af når arb måler 61 (63) cm.

Ærme: Slå 36 (40) m op på strømpep 3,5 med blå og strik 5 cm rib. Skift til strømpep 5, strik M.7 (sørg for at få en rapport af alle mønstrene midt på ærmet) og tag 10 (8) m ud jævnt fordelt på 1.omg = 46 (48) m. Samtidig efter ribben tages der ud midt under ærmet således: 2 m 23 (22) gange på S/M: skiftevis * hver 3. og 4.omg • og på M/L: Hver 4.omg = 92 (92) m. Samtidiq efter M.7 strikkes M.2 og derefter M.3. Efter M.3 strikkes M.4 og M.5 skiftevis over omg (sørg for at få M.5 midt på ærmet). Efter M.4 og M.5 strikkes færdigt med blå. Samtidigt når arb måler 48 (49) cm lukkes der 6 m af midt under ærmet og der strikkes færdigt frem og tilbage på p. Videre lukkes der af i hver side på hver 2.p således: 6 m 4 gange, luk af. Arb måler ca 53 (54) cm.

Montering: Sy skuldersømmen. Saml ca 92-96 m op rundt i halsen på strømpep 3,5 med blå og strik kant, luk af. Buk kanten dobbelt mod vrangen og sy. Sy ærmerne i.
Forklaring til diagram

= blå

= natur

= koral

= oliven

= gul

Diagram

symbols = blå
symbols = natur
symbols = koral
symbols = oliven
symbols = gul
diagram
diagram
diagram
signature

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 37-17) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (4)

country flag Stock Monika 08.12.2020 - 08:40:

Meine Frage zu Drops Paris , Modell Nr. 37-17: Leider steht in der Anleitung keine Angabe über die Maschenzahl für den Bund am Hals. Herzlichen Danki mfür Ihre Antwort. Mit freundlichen Grüßen Monika Stock

user icon DROPS Design 08.12.2020 kl. 09:06:

Liebe Frau Stock, oh ja, die Anleitung wird korrigiert, Sie sollen ca 92-96 Maschen rund um den Hals auffassen. Danke für den Hinweis. Viel Spaß beim stricken!

country flag R S S 05.02.2019 - 18:02:

Sikker på det er Paris som skal brukes til dette? Genseren ble ganske stor, tilogmed når jeg brukte en pinnestørrelse mindre enn oppgitt, og det var ikke nok hvitt med 50g. Fargen Korall er mer magenta-rosa mens på bildet er det en ganske klar rød. Måtte kutte ut de øverste motivene på for- og bakstykke fordi jeg nådde oppgitt lengde nesten før blomstene var ferdige.

country flag Anita Fjærestrand 25.07.2018 - 19:45:

Hei Jeg lurer på fellingen til halsen i dette mønsteret. Jeg har felt de midterste 18 maskene. Men så blir jeg usikker. Skal de resterende fellingen kun gjøres 1 gang på samme pinne, eller deles opp over flere pinner slik: 3 m x 1, neste pinne 2 m x 2, 0g 1 m x 2. Eller skal alt gjøres hver 2 pinne fram til ønsket lengde på forstykket?Håper dere forstår hva jeg mener. Og kan gi meg et raskt svar Hilsen Anita

user icon DROPS Design 26.07.2018 kl. 08:10:

Hei Anita, Fellingene er gjort på forskjellige pinner - 3 masker på første pinnen, 2 masker på de neste 2 pinnene osv. God fornøyelse!

country flag Anita Fjærestrand 24.07.2018 - 12:15:

Hei Jeg lurer på fellingen til halsen i dette mønsteret. Jeg har felt de midterste 18 maskene. Men så blir jeg usikker. Skal de resterende fellingen kun gjøres 1 gang på samme pinne, eller deles opp over flere pinner slik: 3 m x 1, neste pinne 2 m x 2, 0g 1 m x 2. Eller skal alt gjøres hver 2 pinne fram til ønsket lengde på forstykket?\r\n\r\nHåper dere forstår hva jeg mener. Og kan gi meg et raskt svar Hilsen Anita

Kommentere opskrift DROPS 37-17

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.