DROPS / 44 / 18

Rosie Fall by DROPS Design

Lille DROPS bluse med snoningmønster.

  • Rosie Fall / DROPS 44-18 - Lille DROPS bluse med snoningmønster.
Størrelse: Small (Medium - Large)
Overvidde: 102 (112-122) cm, længde 46 (46-48) cm.
Garnforbrug: DROPS Alaska fra Garnstudio
14 (15-16) nøgler nr 40 rosa

DROPS Rundp og Ærmep 4 og 5.
DROPS Hæklenål nr 3,5.

-------------------------------------------------------
Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------


100% Uld
fra 12.95 kr /50g
DROPS Alaska uni colour DROPS Alaska uni colour 12.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Alaska mix DROPS Alaska mix 12.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 181.3kr. Læs mere.

Instruktioner

Strikkefasthed: 17 m x 22 p på p 5 og M.1 og M.2 = 10 x 10 cm. Husk pindenr er kun vejledende!

Mønster: Se diagram (1 diagram = 1 rapport). Mønsteret ses fra retsiden.

Ribkant: * 2 r, 2 vr *. Gentag fra *-*.

Ryg- og forstykke: Slå 176 (192-208) m op på rundp 4 med lys rosa og strik 1 omg vrang og derefter Ribkant i 2 cm. Skift til rundp 5 og tag 20 m ud jævnt fordelt over de midterste 52 m foran og 20 m jævnt fordelt over de midterste 52 m bagpå samtidig med at der strikkes mønster over p således: * 28 (32-36) m af M.1, M.3, 28 (32-36) m af M.2 * = forstk, gentag fra *-* over rygstk = 216 (232-248) m. Strik mønster. Husk på strikkefastheden. Når arb måler 21 (21-22) cm strikkes næste p således: Luk 1 (2-2) m af til ærmegab, 106 (112-120) m forstk, luk 2 (4-4) m af til ærmegab, 106 (112-120) m rygstk, luk 1 (2-2) m af til ærmegab. Hver del strikkes færdig for sig - sørg for at snoningp kommer på retsiden.

Forstk: = 106 (112-120) m. Luk derefter af til ærmegab på hver 2.p: 2 m 1 (1-2) gange, 1 m 0 (1-3) gange = 102 (106-106) m. Når arb måler 40 (40-42) cm lukkes de midterste 34 (36-36) m af til hals. Videre lukkes der af mod halsen på hver 2.p: 3 m 1 gang, 2 m 1 gang, 1 m 2 gange. Luk af når arb måler 46 (46-48) cm.

Rygstk: = 106 (112-120) m. Luk derefter af til ærmegab som på forstk = 102 (106-106) m. Når arb måler 44 (44-46) cm lukkes de midterste 44 (46-46) m af til hals. Derefter lukkes 2 m i hver side på næste p mod halsen. Luk af når arb måler 46 (46-48) cm.

Venstre ærme: Slå 36 (36-40) m op på ærmep 4 med lys rosa og strik 1 omg vrang og derefter Ribkant i 2 cm. Skift til ærmep 5, strik M.1 (sørg for at få en rapport midt ovenpå ærmet) og tag 2 (2-0) m ud jævnt fordelt på 1.omg = 38 (38-40) m. Samtidig når arb måler 5 (5-5) cm tages der 2 m ud midt under ærmet: 24 (24-24) gange på skiftevis hver 3. og 4.omg = 86 (86-88) m. Når arb måler 46 (46-46) cm lukkes 2 (4-4) m af midt under ærmet og der strikkes færdig frem og tilbage. Luk derefter af til ærmekuppel i hver side på hver 2.p: 5 m 4 (4-5) gange, luk af. Arb måler ca 51 (51-52) cm.
Højre ærme: Slå op og strik som venstre, men strik M.2 istedet for M.1.

Montering: Sy skuldersømmenen. Saml ca 112-116 m rundt i halsen på ærmep 4 med lys rosa og strik Ribkant i 8 cm, luk af. Nu hækles der en kant nederst rundt ryg- og forstykke, ærmerne og rundt i halsen med nål nr 3,5 og rosa således: 1 fastm, *3 luftm, 1 fastm i første luftm, spring over 2 m og hækl en fastm*, gentag fra *-*. Sy ærmerne i.

DIAGRAMTEKST:
= ret
= vrang
= sæt 3 m på hj.p foran arb, 3 r, 3 r fra hj.p
= sæt 1 m på hj.p bag arb, 3 r, 1 vr fra hj.p
= sæt 3 m på hj.p foran arb, 1 vr, 3 r fra hj.p

Diagram

symbols = ret
symbols = vrang
symbols = sæt 3 m på hj.p foran arb, 3 r, 3 r fra hj.p
symbols = sæt 1 m på hj.p bag arb, 3 r, 1 vr fra hj.p
symbols = sæt 3 m på hj.p foran arb, 1 vr, 3 r fra hj.p
diagram
diagram
signature

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 44-18) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (5)

country flag Eb 03.02.2021 - 23:09:

Bonjour!J'essaie de tricoter une manche avec M1 et ses augmentations mais je ne sais comment tricoter le motif lorsque j'arrive aux mailles augmentées.J'avoue avoir toujours ce problème lorsqu'il faut augmenter ou diminuer tout en respectant un motif.Merci beaucoup de votre aide! Cordialement, Eb.

user icon DROPS Design 04.02.2021 kl. 09:28:

Bonjour Eb, tricotez les augmentations au début du tour comme un agrandissement du motif de gauche à droite, ainsi vous créez un nouveau motif par la droite. À la fin du tour, tricotez les augmentations comme la maille suivante du motif /d'un nouveau motif en lisant le diagramme de droite à gauche. Au milieu sous la manche, le motif ne tombera pas juste, c'est normal. Bon tricot!

country flag EB 20.01.2021 - 14:40:

Merci beaucoup de votre aide. Mais avec les diminutions, cela veut dire qu'on a des mailles du diagramme à faire en moins ? D'où votre conseil pour mettre davantage de marqueurs ?... Mes torsades sont bien à l'endroit et je lis bien de gauche à droite à l'envers, mais ce sont les diminutions qui me posent question... Un grand merci à vous !

user icon DROPS Design 20.01.2021 kl. 14:45:

Bonjour Eb, les diminutions vont empiéter sur les diagrammes de chaque côté, mais les autres mailes doivent se tricoter comme avant, autrement dit, répétez les diagrammes comme avant sur les mailles restantes, il ne doit pas y avoir d'interruption visible, comme sur la photo. En marquant sur le diagramme votre première/dernière maille tricotée sur l'endroit, vous saurez comment tricoter cette mailles et les suivantes sur l'envers. Bon tricot!

country flag Eb 20.01.2021 - 09:40:

Bjr!Je commence à tricoter séparément le corps pour les emmanchures,tricote désormais en aller/retour et diminue selon les instructions et je n'arrive plus du tout à me repérer dans le diagramme M1/M2, justement du fait des diminutions et de la lecture aller/retour.Je lis pourtant désormais de droite à gauche puis de gauche à droite, mais les diminutions me perdent totalement et le motif ne rend plus... Pensez-vous pouvoir m'aider? Merci bcp et bonne journée!Cdlt,Eb.

user icon DROPS Design 20.01.2021 kl. 14:32:

Bonjour Eb, lorsque vous divisez l'ouvrage pour terminer chaque partie séparément, veillez à bien ajuster pour que les torsades soient toujours sur l'endroit - tricotez maintenant les diagrammes comme avant sur l'endroit, mais sur l'envers, lisez-le de gauche à droite au lieu de droite à gauche sur l'endroit. Vous pouvez noter sur le diagramme quelle est la première /dernière maille tricotée en M.1/M.2 sur l'endroit, ce peut être ainsi plus facile de bien repérer comment tricoter le rang suivant sur l'envers. Bon tricot!

country flag Emeline Kihle 18.04.2018 - 19:30:

Ett lite spørsmål til :D Hva tror dere om å strikke denne genseren i Air? Hvilke pinne str ville dere evt brukt? på forhånd, tusen takk

user icon DROPS Design 24.04.2018 kl. 15:39:

Hej Emeline, jeg er sikker på at den bliver superfin i DROPS Air :) Brug vores garnkalkulator for at regne ud hvor meget Air du skal bruge. Du skal nok strikke på p 5 for at få strikkefastheden i opskriften. God fornøjelse!

country flag Emeline Kihle 18.04.2018 - 18:14:

Hei :D Hadde det hvert mulig å få oppskriften på ermene? Som jeg kan se er ikke den i det som allerede ligger ute :D

user icon DROPS Design 24.04.2018 kl. 15:40:

Hej igen, jo da ermerne er med :)

Kommentere opskrift DROPS 44-18

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.