DROPS / 182 / 42

Nanna by DROPS Design

Stickade tofflor med rätstickning och ränder. Storlek 35 - 43. Arbetet är stickat i DROPS Alaska

Tags: ränder, tofflor,
  • Nanna / DROPS 182-42 - Stickade tofflor med rätstickning och ränder. Storlek 35 - 43.
Arbetet är stickat i DROPS Alaska
  • Nanna / DROPS 182-42 - Stickade tofflor med rätstickning och ränder. Storlek 35 - 43.
Arbetet är stickat i DROPS Alaska
DROPS Design: Modell x-426
Garngrupp C eller A + A
-----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Passar fotlängd: 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång:
DROPS ALASKA från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
100-150-150 g färg 03, ljus grå
50-50-50 g färg 10, röd

Arbetet kan också stickas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp C)" – se länken nedan.

DROPS STICKOR NR 4 – eller de stickor du måste använda för att få 19 maskor och 38 varv rätstickning på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------


100% Ull
från 24.00 kr /50g
DROPS Alaska uni colour DROPS Alaska uni colour 24.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Alaska mix DROPS Alaska mix 24.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 72kr. Läs mer.

Instruktioner

INFORMATION TILL MÖNSTER:

RÄTSTICKNING (stickas fram och tillbaka):
Maskorna stickas räta på ala varv.

RÄNDER:
* 2 varv rätstickning röd, 2 varv rätstickning ljus grå *, upprepa *-*.

MINSKNINGSTIPS:
För att beräkna hur det ska minskas jämnt, räknar man det totala maskantalet på varvet (t.ex 78 maskor) och delar med det antal minskningar som ska göras (t.ex 7) = 11,1.
I detta exempel stickas ca var 10:e och var 11:e maska räta tillsammans.
----------------------------------------------------------

TOFFEL:
Hela toffeln stickas fram och tillbaka på stickan och sys ihop mitt bak och mitt under foten. Skaftet och mittstycket uppepå foten stickas sidledes, sedan stickas det upp maskor runt hela toffeln och foten stickas sedan neråt.

SKAFT OCH MITTSTYCKE:
Lägg upp 17-18-19 maskor på sticka 4 med ljus grå. Sticka RÄTSTICKNNG fram och tillbaka – se förklaring ovan. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När det har stickats 36-38-38 varv rätstickning mäter arbetet ca 9½-10-10 cm. På nästa varv från rätsidan läggs det upp 15-17-23 maskor i slutet på varvet = 32-35-42 maskor. Sticka 1 varv rätt från avigsidan. Sätt 1 markör i arbetet. Sticka 20-24-28 varv rätstickning fram och tillbaka över alla maskorna från markören (arbetet mäter nu ca 15½-17-18 cm). Sticka 1 varv rätt från rätsidan. I början av nästa varv (avigsidan) maskas det av 15-17-23 maskor = 17-18-19 maskor. Sätt 1 ny markör i arbetet. Sedan stickas det 36-38-38 varv rätstickning fram och tillbaka från sista markören. Det har nu stickats totalt 96-104-108 varv rätstickning och arbetet mäter ca 25-27-28 cm från uppläggningskanten.

FOT:
Nu ska det stickas upp maskor längs kanten på toffeln, dvs nästa varv stickas så här från rätsidan med ljus grå: Maska av de första 17-18-19 maskorna på varvet (= mitt bak på toffeln), fortsätt utan att klippa av tråden, dvs sticka upp 1 maska i var och en av de 18-19-19 rätstickade ränderna (dvs i vartannat rätstickat varv) längs kanten på skaftet, sticka upp 1 maska i var och en av de 15-17-23 maskorna längs mittstycket, sticka upp 1 maska i hörnet, sticka upp 1 maska i var och en av de 10-12-14 rätstickade ränderna (dvs i vartannat rätstickat var) fram på mittstycket, sticka upp 1 maska i hörnet, sticka upp 1 maska i var och en av de 15-17-23 maskorna längs mittstycket och sticka upp 1 maska i var och en av de 18-19-19 rätstickade ränderna (dvs i vartannat rätstickat varv) längs kanten på skaftet = 78-86-100 maskor på varvet. HÄRIFRÅN MÄTS ARBETET SEDAN.
Sticka 1 varv rätt från avigsidan. Fortsätt med rätstickning fram och tillbaka över alla maskorna och sticka samtidigt RÄNDER – se förklaring ovan. När foten mäter 5-5-6 cm minskas det 7 maskor jämnt fördelat på nästa varv från rätsidan – läs MINSKNINGSTIPS. Minska så på vart 4:e varv (dvs på vartannat varv från rätsidan) totalt 3 ggr i alla storlekar = 57-65-79 maskor. När foten mäter 8-8-9 cm maskas alla maskorna av med rätmaskor från rätsidan.
Vik toffeln dubbelt, sy ihop skaftet mitt bak och fortsätt sömmen mitt under foten – sy kant i kant i de yttersta maskbågarna så att sömmen blir flat. Sticka en toffel till på samma sätt.
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 182-42) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (9)

country flag Carmela Squatrito 08.02.2021 - 11:22:

Buon giorno, sto eseguendo questo modello, non ho capito il punto quando si aumentano le maglie , bisogna trovarsi sul dritto del lavoro e lavorare a rovescio?ma poiché è tutto punto legaccio, non capisco come fare . Grazie per la vostra disponibilità. Cordialmente Carmela

user icon DROPS Design 09.02.2021 kl. 21:50:

Buonasera Carmela, a quale parte del lavoro fa riferimento? Buon lavoro!

country flag Tyler 10.09.2020 - 00:38:

Hi there, this pattern says to use dpns but it doesn't say hoe many or if it's in the round so I was wondering if this pattern can also be done on regular straight needles?? Also, what does the 3 sets of numbers mean? I.e 5/6 1/2 -7 1/2/9 - 9 1/2 /10 is that for the shoe size? So in the oattern when it also has the 3 sets of sts numbers would it correlate to the shoe size your using???

user icon DROPS Design 10.09.2020 kl. 09:44:

Dear Tyler, these slippers require straight needles and are entirely worked back and forth. You will find the shoe size at the beginning of the pattern in US terms or Eu as well as matching foot length in cm and in inches. Each number in the pattern refer to the size in this same order. Happy knitting!

country flag Elizabeth Ann Birt 04.07.2019 - 19:49:

How can I modify this for a child?

user icon DROPS Design 05.07.2019 kl. 01:58:

Dear Elizabeth, unforunately we cannot rewrite eavery pattern to accomondate for every wish size wise. We have a bunch of patterns for children's slippers here: https://www.garnstudio.com/search.php?action=search&w=slippers&c=2&mt=0&t=0&k=0&yg=0&y=0&col=0&df=0&lang=en If you want to try this particular pattern, the easiest way would be to use thinner yarns and smaller needles. Happy Crafting!

country flag Devaki Boot 16.04.2019 - 14:56:

It does help, thank you. Taken me a while to work out the pattern but I think I'm there now. Thanks for your help! d

country flag Devaki Boot 15.04.2019 - 23:13:

Thank you for our response to my last question. However, I'm not sure that I've cast on the 17 stitches at the end of knitting the first 10cm in the right way. Should I be using the last stitch in the row to increase or should the 17 stitches be sticking out at the end of the row? Thanks! d

user icon DROPS Design 16.04.2019 kl. 07:43:

Hi again, The new stitches are added on to the end of the row - so as you say, sticking out at the end of the row. Hope this helps.

country flag Devaki Boot 14.04.2019 - 18:07:

Hello, I've just started knitting this pattern. I've cast on & knitted the first 19 ridges. I've then cast on a further 17 stitches & knitted the one row across all of the stitches. The pattern then says to "place a maker". But, it doesn't say where. Please advise. Thanks! denise

user icon DROPS Design 15.04.2019 kl. 08:10:

Hi devaki, The markers are there for you to count from upwards (number of rows), so it does not matter where you place them on the row. Happy knitting!

country flag Linda 20.12.2018 - 21:00:

Do you have knitting inst Drtuctions for the boot crocheted slippers?

user icon DROPS Design 21.12.2018 kl. 07:56:

Dear Linda, please find here all our crocheted slippers. Happy crocheting!

country flag Sancha 23.09.2018 - 17:03:

Ik had graag deze slofjes in maat 44/45 willen maken maar had graag geweten hoeveel steken en het meerderen en het minderen kan ik eventueel het patroon krijgen voor de maat 44/45

user icon DROPS Design 23.09.2018 kl. 21:00:

Dag Sancha, Helaas zijn deze sloffen niet voor maat 44/45. Voor de afmetingen zou je kunnen kijken bij sloffen voor heren en dan op basis daarvan het patroon aanpassen/omrekenen.

country flag Norma Brotherston 28.03.2018 - 21:26:

Why has the way to print a page changed?

user icon DROPS Design 29.03.2018 kl. 19:10:

Dear Norma, we try to renew our website taking into account our clients feedback, to make it better.

Kommentér oppskrift DROPS 182-42

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.