DROPS / 172 / 37

Autumn Fire by DROPS Design

Strikket DROPS sjal med hullmønster i ”Polaris”.

  • Autumn Fire / DROPS 172-37 - Strikket DROPS sjal med hullmønster i ”Polaris”.
DROPS Design: Modell nr po-089
Garngruppe F eller E + E
-----------------------------------------------------------
Mål:
Bredde øverst: ca 150 cm
Lengde midt bak: ca 75 cm
Materialer: DROPS POLARIS fra Garnstudio
700 g f.nr 08, rød

DROPS RUNDP (80 cm) NR 15 - eller det p.nr du må bruke for å få 7 m x 8 p glstrikk på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Strikkefasthet – Se hvordan og hvorfor du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------


100% Ull
fra 46.00 kr /100g
DROPS Polaris uni colour DROPS Polaris uni colour 46.00 kr /100g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Polaris mix DROPS Polaris mix 54.00 kr /100g
Strikkenett.no
Bestill
needles Pinner & Heklenåler Bestill
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 322kr. Les mer.

Instruksjoner

RILLE (frem og tilbake på p):
Strikk rett på hver p.

MØNSTER:
Se mønster A.1 og A.2. Diag viser alle p i mønsteret sett fra retten.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Arb strikkes frem og tilbake på rundp for å få plass til alle m. Arb strikkes ovenfra og ned.

Legg opp 5 m på rundp 15 med Polaris. Sett 1 merketråd i den 3.m (midtm - markerer midt bak på sjalet). Strikk 1.p slik (= retten): 2 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 2 rett = 7 m. Videre strikkes det glstrikk med 2 m RILLE – se forkl over, i hver side, SAMTIDIG som det økes 4 m på hver p fra retten slik: Lag 1 kast innenfor 2 m rille i hver side og lag et kast på hver side av m med merketråden. Øk totalt 15 ganger = 67 m. Neste p strikkes slik – fra retten: 2 m rille, strikk A.1 A, gjenta A.1 B frem til midtmasken (strikkes i glstrikk), gjenta A.2 A til det gjenstår 5 m, strikk A.2 B og avslutt med 2 m rille. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN! Fortsett slik med mønster og økninger (økningene er nå tegnet inn i mønsteret, det økes 4 m på hver p fra retten). Når arb måler 73 cm (eller ønsket mål) strikkes det 2 riller over alle m, før det felles av.

Diagram

symbols = rett fra retten, vrang fra vrangen
symbols = 2 kast, på neste p strikkes kun det ene kastet, det andre slippes ned.
symbols = 2 rett sammen
symbols = ta 1 m løs av p, 1 r, løft den løse m over
diagram
signature

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (22)

country flag Greg 14.03.2021 - 23:53:

Buonasera, non comprendo bene la fase finale. Dopo che il lavoro misura 73 cm bisogna procedere lavorando 2 coste su tutte le maglie ma cosa si intende esattamente? Forse avanti e indietro 2 volte per un totale di 4 ferri sempre a diritto? Grazie

user icon DROPS Design 15.03.2021 kl. 23:15:

Buonasera Greg, la spiegazione delle coste si trova sotto il paragrafo M LEGACCIO. In ogni caso deve lavorare 4 ferri diritto su tutte le maglie. Buon lavoro!

country flag Gregorio Callegari 04.03.2021 - 22:39:

Buongiorno, Quando nei diagrammi A1 A e A2 B devo eseguire 2 gettati consecutivi devo separarli con 1 maglia a diritto? Ovvero io capisco che la sequenza è, nel caso di A1A, 2 gettati 1 diritto 2 gettati e poi inizia A1B. E'corretta la mia interpretazione? Grazie

user icon DROPS Design 04.03.2021 kl. 23:53:

Buonasera Gregorio, si, è corretto, deve lavorare 2 gettati, 1 diritto e 2 gettati. Buon lavoro!

country flag Christine 06.01.2021 - 13:19:

J ai réussi à obtenir le diagramme qui correspond au châle. Merci de bien vouloir ignorer ma question du 04/01/21. Je pense qu une erreur s est glissée au niveau de A1B. Voilà ce que j'ai fait après les 67 m. : 2 m.PM + A1A (2jetés, 2m.ens. à l end.., 2jetés, 1m.end., 2jetés) +A1B (2m.ens. à l end., 2jetés). Répétez A1B jusqu à la m. centrale. Tricotez A2A : (2jetés, 2m.ens. à l end.). Répétez A2A jusqu\'à ce qu il reste 5 m. Tricotez A2B comme A1A et finir avec 2mPM

country flag Christine 04.01.2021 - 11:53:

Après les 67 m. Pouvez-vs me confirmer le rg à tricoter en suivant le diagramme :2 m. PM , 2 jetés, 1 m.end, 2 jetés, glisser 1 m. à l'end, 1 m.end, passez la m. (A1A) ; 2 jetés, glisser 1 m à l'end, 1 m end, passez la m., 2 jetés, glisser 1 m à l'end, 1 m end, passez la m, 2 jetés (A1B). répétez A1B jusqu'à la m cent; m cent en jers.; 2 jetés, 2 m ens à l'end, 2 jetés, 2 m ens à l'end (A2A). Répétez A2A > 5 m. ; 2 jetés, 2 m ens, 2 jetés, 1 m end, 2 jetés

country flag Cristina 18.02.2020 - 23:07:

Me puede decir por qué se deja caer la segunda lazada en la vuelta del revés

user icon DROPS Design 23.02.2020 kl. 23:09:

Hola Cristina. Trabajamos doble lazada para que el agujero en el punto calado quede más visible y en la fila de revés trabajamos una y dejamos caer la otra lazada.

country flag Cristina Torro 14.02.2020 - 20:06:

Efectivamente, me ha quedado genial. Muchas gracias!!! Tengo una enorme curiosidad: a un lado se hacen dos puntos juntos para el calado y al otro se hace slip-psso? Se puede hacer e los dos lados igual?

user icon DROPS Design 16.02.2020 kl. 21:28:

Hola Cristina. Sí, se pueden trabajar los dos lados igual, pero en ese caso el dibujo no quedaría simétrico.

country flag Cristina 09.02.2020 - 00:35:

Hola, he tejido las 15 vueltas primeras a punto de jersey y llevo tres vueltas aplicando el diagrama, pero veo que me va a quedar un dibujo inverso al chal de la foto, que tiene todo el calado en el pico. Es correcto?

user icon DROPS Design 09.02.2020 kl. 20:43:

Hola Cristina. El patrón es correcto. La foto sirve como orientación. Si trabajas según el patrón deberías obtener el resultado correcto.

country flag Lori 09.12.2019 - 17:36:

Thanks for the response to my previous question, but now I’m confused about the chart notes, which say to do a double YO and drop the 2nd stitch on the purl back...which a tutorial is posted on this pattern page... so is it a regular YO in the chart or a double YO? and am I supposed to knit the YO before the slipstitch or just do the YO. I’m having a really hard time correlating the chart with your reply. Thanks

user icon DROPS Design 10.12.2019 kl. 09:18:

Dear Lori, I'm sorry, yes please follow diagram text, ie make a double yarn over and not a single yarn over as pattern explains, I just missed that, my mistake - follow the previous answer just replacing the YO by "double YO" to match diagram. From WS, purl all stitches innside the 2 edge sts in garter stitch, and purl only first of both yarn overs, drop the 2nd yarn over on each double yarn over, Happy knitting!

country flag Lori 08.12.2019 - 19:52:

I’m having confusion with the charted lace. If I understand correctly, on my first row of lace (i would K2, yo,yo, slip 1 k1, psso. ,then continue yo,yo, sl1, k1,psso, until I get to the center stitch, then I do the opposite, k2tog to the end, where I’ll knit 2 in the border. (Do I knit one stitch between the dbl yo and the decrease? Or just wrap the yarn, then slip the next stitch/knit2tog?).

user icon DROPS Design 09.12.2019 kl. 09:50:

Dear Lori, work (from RS): 2 sts in garter st; A.1A (= YO, K1, YO, slip 1 st as if to K, K 1, psso, YO) ; then repeat A.1B (=slip 1 st as if to K, K 1, psso, YO) until the middle stitch; work the middle stitch in stocking stitch; repeat A.2A (= YO, K2 tog) until 5 sts remain, work A.2B (= YO, K2 tog, YO, K1, YO) and finish with 2 sts in garter stitch. Happy knitting!

country flag Flavia 08.03.2019 - 15:54:

Buongiorno, non so usare i ferri circolari e vorrei fare questo scialle sarebbe possibile farlo con i ferri dritti? potreste dirmi che schema seguire con i ferri dritti? Grazie mille!

user icon DROPS Design 08.03.2019 kl. 17:15:

Buongiorno Flavia. Lo scialle è lavorato avanti e indietro. Le spiegazioni non cambiano se usa ferri dritti. Vengono consigliati i ferri circolari perchè più comodi per via del numero delle maglie e per la dimensione del lavoro. Buon lavoro!

Kommentér oppskrift DROPS 172-37

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.