DROPS / 68 / 13

Lake Geneva by DROPS Design

DROPS bluse i "Passion" med hulstrik

Størrelse: S/M - M/L - XL
Materialer: DROPS Passion fra Garnstudio
350-400-450 gr f.nr 08, lavendel

DROPS Pinde nr 7

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.
DROPS Passion DROPS Passion
60% Uld, 25% Viskose, 15% Polyamid
Udgået
find alternativ
Pinde & Hæklenåle Bestil

Instruktioner

Strikkefasthed: 13 m af mønsteret på p 7 = 10 cm i bredden. Husk pindenr er kun vejledende!

Retstrik (frem og tilb): 1.p: Ret, 2.p: Ret.

Mønster: Se diagram - M.1. Mønsteret i diagrammet ses fra retsiden.

Lukketips: Der lukkes af til ærmegab yderst i hver side, samtidig efter 1. aflukning, strikkes der 3 m retstrik på indersiden af hver aflukning hele vejen op langs ærmegabet.

Strikketips: Båndgarn har en tendens til at sno sig når det strikkes med, dette skal tvindes op undervejs for at resultatet skal blive pænest mulig.

Strikkeoplysning: Alle mål der henvises til undervejs i opskriften tages når arb holdes op. Dette fordi mønsteret strækker sig i lodret tilstand.

Forstk: Læs Strikketips og Strikkeoplysning! Slå 68-74-80 m op på p 7 med Lys blå og strik 4 p retstrik. Fortsæt med M.1 - se forkl over - men 3 m i hver side strikkes i retstrik hele vejen op. Husk på strikkefastheden! Når arb måler 52-55-58 cm (i lodret tilstand) lukkes der 4-4-6 m af i hver side til ærmegab. Luk derefter 1 m af i hver side på hver 2.p - se Lukketips ialt 5-7-8 gange = 50-52-52 m på p. OBS: Sørg for at mønsteret ikke bliver forskudt i ærmegabsaflukningen, er der ikke nok m i begyndelsen og i slutningen af p til at strikke hele mønsteret, strikkes disse m i glatstrik. Efter ærmegabsaflukningen strikkes de 3 yderste m i hver side fortsat i retstrik til færdig mål. Når arb måler ca 62-66-70 cm (der er nu ca 8 cm tilbage til færdig mål, afpas således at der bliver 3 p retstrik øverst på skulderen) lukkes de midterste 10-12-12 m til hals. Luk derefter af på hver side af halsen på hver 2.p: 2 m 1 gang og 1 m 3 gange. Luk de resterende 15 m af på hver skulder når arb måler ca 70-74-78 cm - afpas efter 3 p retstrik.

Rygstk: Slå op og strik som forstk. Luk af til ærmegab som på forstk og strik videre til arb måler 68-72-76 cm. Nu lukkes de midterste 18-20-20 m af til hals. Videre lukkes der 1 m på næste p mod halsen. Luk de resterende 15 m af på hver skulder når arb måler ca 70-74-78 cm - afpas efter 3 p retstrik som på forstk.

Ærme: Slå 28-30-32 m op på p 7 med lys blå og strik 4 p retstrik. Fortsæt med M.1, men 3 m i hver side strikkes i retstrik. Når arb måler 10 cm tages der 1 m ud i hver side indenfor 3 m retstrik ialt 8-9-9 gange på hver 4,5.-3,5.-3,5 cm = 44-48-50 m - de udtagede m strikkes ind i M.1 efterhånden. Når ærmet måler ca 46-44-43 cm lukkes der af til ærmekuppel i hver side på hver 2.p: 2 m til arb måler 57-57-58 cm. Luk de resterende m af.

Montering: Sy højre skuldersøm. Saml ca 50 til 56 m op rundt i halsen på p 7 med Passion. Strik 4 p retstrik, luk af. Sy venstre skuldersøm og op langs halskanten. Sy ærmerne i. Sy ærme- og sidesøm i et i yderste led af yderste m.

OBS: Lad der evt være en slids i ønsket længde nederst i hver side.

Mønsteret ses fra retsiden.
= ret
= vrang
= slå om, tag 1 m løs af p, 1 r, løft den løse m over.
= 2 r sm, slå om.

Denne opskrift er blevet rettet. .

Opdateret online: 03.03.2006
Diagramtekst: 3. p i diagrammet og alle p med samme symbol strikkes således; * Slå om, tag 1 m løs af p, 1 r, løft den løse m over.*. Gentag *-* pinden ud.

Diagram

= Ret
= Vrang
= 1 omslag, tag 1 m løs af p, 1 ret, løft den løse m over
= 2 r sm, 1 omslag

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 68-13) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (12)

Gazos Zoltán 29.01.2020 - 12:49:

Helló, megint én. Elnézést kell kérnem, rájöttem, én értelmeztem roszul a minta 2. sorát. Másik mintánál megnéztem, ott kicsit érthetőbb volt ugyanez a minta lerás. Mostmár stimmelek. Köszönöm.

Gazos Zoltánné 29.01.2020 - 07:19:

A diagramm csak a mintát írja le. Ha így kötöm, elvesznek szemek, így nem jön ki a kezdéskor és a végén a minta. Szerintem plusz síma szemek kellenek a sor elején.

Tiina 18.06.2019 - 13:06:

Miksi ohjeessa on tyhjät ruudut piirroksen ohjeessa , oikea silmukka, nurja silmukka ja 2 s oikein yhteen + 1 1 k , miten tehdään ?

DROPS Design 20.06.2019 kl. 14:08:

Hei, tyhjät ruudut ovat oikeita silmukoita. Piirros luetaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylös.

Laure 09.03.2018 - 00:26:

Merci beacoup pour votre réponse rapide. Est ce que c'est possible de faire une épaule complète sur l'avant et l'autre sur l'arrière (un peu comme un puzzle que s'emboîte!)? Ou ça reste mieux de faire les deux des deux côtés?

DROPS Design 09.03.2018 kl. 09:09:

Bonjour Laure, je ne suis pas certaine de bien visualiser ce que vous voulez dire, mais n'hésitez pas à demander de l'aide auprès du magasin où vous avez acheté votre laine. Bon tricot!

Laure 04.03.2018 - 02:15:

Bonjour, c'est le premier vêtements adulte que je fais. Je ne comprends pas comment faire l'encolure. Je comprends de rabattre les mailles centrales, mais comment faire pour continuer l'ouvrage sans couper le fil entre l'encolure pour les 2 épaules? Merci

DROPS Design 05.03.2018 kl. 08:46:

Bonjour Laure, il vous faudra couper le fil pour faire la 2ème épaule. Procédez ainsi: tricotez 1 rang en rabattant les mailles centrales pour l'encolure, tournez et tricotez la 1ère épaule sur les mailles de la fin du rang. Quand cette épaule est terminée et que les mailles sont rabattues, coupez le fil, et reprenez les mailles de l'autre épaule de la même façon, mais en sens inverse. Bon tricot!

Kathy 28.01.2018 - 23:11:

Me again. The chart should show the stitches you are to do, not what you see. Also, I find the armhole decrease confusing - "...knit 3 edge sts in garter stitch and make decreases inside the edge sts along armhole" What is meant by "inside the edge sts"?

DROPS Design 29.01.2018 kl. 10:39:

Dear Kathy, decrease inside edge sts means you will dec after the edge st at the beg of row and before edge st at the end of row. Happy knitting!

Kathy 28.01.2018 - 22:54:

I agree that it's confusing, and actually printing out the actualinstruction would be best... I'm not sure if pattern goes up or down,

April Sokolowsky 05.02.2017 - 15:58:

It would be better if you could write out the pattern row by row. It is very confusing the way the pattern is given

DROPS Design 06.02.2017 kl. 13:28:

Dear Mrs Sokolowsky, there is only diagram to this pattern, read more about diagrams here. Happy knitting!

Serial Frogger 21.05.2014 - 06:44:

The diagram for this tunic is confusing. Is there supposed to be a knit row between the yarn over rows? Also, if I do what the diagram indicates for rows 8-10 rows (pkp) they will not end up in garter stitch. So this leaves me thinking that the diagram does no actually have knit rows. This diagram totally needs to be reworked for this cute tunic. Thanks!

DROPS Design 21.05.2014 kl. 09:53:

Dear Serial Frogger, diagram shows pattern seen from RS, you on rows 2,4, 6, you should see K sts from RS, ie you will P these from WS. Row 8 will be K from WS, row 9 K from RS and row 10 K from RS. Happy knitting!

Cat 25.07.2013 - 19:56:

Feather - for the name

Kommentere opskrift DROPS 68-13

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.