DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 60.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS Extra 0-1128
DROPS Design: Modell nr w-563
Garngruppe C eller A + A
----------------------------------------------------------
Mål: 16 x 19 cm
Materialer:
DROPS PARIS fra Garnstudio
100 g f.nr 101, light blue
50 g f.nr 100, light wash
50 g f.nr 17, naturhvit
2 grytekluter trenger 50 gr natuhvit og 150 gr farge.

DROPS HEKLENÅL NR 4 – eller den nålen du må bruke for å få 17 st x 10 rader på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 60.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

MØNSTER:
Se diag A.1.

TRÅDBYTTETIPS:
Arb hekles i striper. Ikke klipp tråden når det byttes farge, men pass på ikke å stramme tråden når den hentes opp.

HEMPE:
1 lm, * 1 fm i fremste del av første fm fra nålen, 1 lm *, gjenta fra *-* til hempen måler 6 cm

FARGE-1:
LES TRÅDBYTTETIPS!
1.OMG: light blue
2.OMG: naturhvit
3.OMG: light wash
4.OMG: naturhvit
Gjenta 1-4.omg totalt 4 ganger, deretter hekles 1.omg 1 gang til.

FARGE-2:
LES TRÅDBYTTETIPS!
1.OMG: light blue
2.OMG: naturhvit
Gjenta 1.-2.omg 8 ganger, deretter hekles 1.omg 1 gang til.
----------------------------------------------------------

GRYTEKLUT:
Arb hekles rundt og brettes dobbelt. Hekle 65 løse lm på nål 4 med light blue og sett de til en ring med 1 kjm i første lm. Grytekluten hekles i FARGE- 1 eller 2 – se forkl over.

1.OMG: Hekle 3 lm (erstatter første st), 1 st i 4.lm fra nålen, 1 st i hver lm, avslutt med 1 kjm i 3.lm på omg = 66 st (inkl de 3 lm).
2.OMG: Se diag A.1. Hekle 3 lm (første lm erstatter første fm), hopp over 2 st (= A.1a), * 1 fm i neste st, 2 lm, hopp over 2 st (= A.1b) *, gjenta fra *-* totalt 21 ganger, avslutt med 1 kjm i første lm på omg = 22 lm-buer på omg.
3.OMG: Hekle 3 lm (erstatter første st), 2 st om første lm-bue (= A.1a), 3 st om hver av de neste lm-bue på omg (= A.1b), avslutt med 1 kjm i 3.lm på omg = 66 st (inkl de 3 lm). HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!
NB: Pass på at på 2.omg skal fm treffe over hverandre i høyden, og ikke forskyve seg.

KANT:
Brett grytekluten dobbelt, slik at starten av omg ligger i brett.
Hekle sammen toppen og bunnen av grytekluten slik at den blir lukket.
Hekle toppen av grytekluten sammen gjennom begge lag på nål 4 med naturhvit slik: 1 fm i første st, deretter hekles HEMPE – se forkl over, 1 fm i første st, * 2 lm, hopp over 2 st, 1 fm i neste st *, gjenta fra *-* raden ut, avpass at det avsluttes med 1 fm i siste st på raden.
Klipp og fest tråden.
Hekle nederkanten gjennom begge lag på nål 4 med naturhvit slik: 1 fm i første lm, * 2 lm, hopp over 2 lm, 1 fm i neste lm *, gjenta fra *-* raden ut, avpass at det avsluttes med 1 fm i siste st på raden. Klipp og fest tråden.

Diagram

symbols = fm i st
symbols = kjm
symbols = lm
symbols = st om lm-bue
symbols = st i lm
symbols = første rad er forklart i oppskrift
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS Extra 0-1128

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (10)

country flag Karin wrote:

Hallo Sabine, ich war auch erst irritiert. Aber es werden, nach Rundenschluss, 3LM angeschlagen und dann zählt man von der Nadel "runter" und sticht in die 4 LM VON DER NADEL weggezählt. Also eigentlich in die, in die man die Kettmasche zum Rundenschluss gemacht hat. Diese Angabe von der Nadel ist hilfreich für Anfänger. Liebe Grüße Karin

22.04.2023 - 21:22

country flag Liv Johansen wrote:

Hva menes med hekle rundt og brettes dobbelt? Det blir vel dobbelt når man hekler rundt?

24.09.2022 - 10:55

DROPS Design answered:

Hei Liv. Jo , det stemmer, men man kunne har heklet rundt og så brettet den slik at det blir 4-dobbelt. Så ved å skrive at den hekles rundt og brettes dobbelt blir det ingen misforståelse. mvh DROPS Design

26.09.2022 - 10:24

country flag Virginie wrote:

Bonjour Je veux faire le colori 2. Vous dites refaire tour 1 et 2 ,8 fois mais il y a dans les consignes tour 1,2 et 3! N’est ce pas plutôt refaire tour 2 et 3 ,8 fois et finir par tour 2? Merci

21.11.2021 - 09:32

DROPS Design answered:

Bonjour Virginie, vous crochetez comme indiqué sous MANIQUE autrement dit en crochetant A.1 comme indiqué, et les rayures du COLORIS 2 en même temps, autrement dit les rangs de brides en bleu et les rangs de mailles serrées/mailles en l'air en naturel jusqu'à ce qu'il y ait 8 rayures bleues (= 8 x les tours 1-2) puis encore 1 fois le tour 1 = 9 rayures bleues. Bon crochet!

22.11.2021 - 08:18

country flag Sabine Mann wrote:

Hallo, wie kann ich in der 1 Runde 66 Stb. bekommen, wenn ich nur 65 LM angeschlagen habe und nach 3 LM ( 1. Stb.)in dier4. LM das 1. Stb beginne?

26.01.2021 - 14:05

DROPS Design answered:

Liebe Frau Mann, Sie häkeln 65 Luftmaschen, dann 1. Reihe so: 3 Luftmaschen (= 1. Stäbchen), 1 Stäbchen in die 4. Lm, 1 Stäbchen in jede Luftmaschen bis Ende der Luftmaschenkette (= 64 Luftmaschenkette = 64 Stäbchen) = 3 Luftmasche als 1. Stäbchen + 1 + 64 = 66 Maschen. Viel Spaß beim häkeln!

26.01.2021 - 14:51

country flag Katharina wrote:

An Wil aus Holland: Ich habe das gleiche Problem. Habe dann einfach 21 Maschen mehr angeschlagen und in der Höhe 1x das Muster mehr gemacht. Fertig. Hat geklappt. Liebe Grüsse K.

02.12.2020 - 14:19

country flag Wil wrote:

Ik krijg er regels met gaten in.met dichtvouwen ook.mijn vinger kunnen er door zo groot.Wat nu? Zo brand ik mijn vingers nog aan een hete pan. Dit patroon klopt niet, wat kan ik er in doen dat het wel hitte tegen houdt?vr groet

13.09.2017 - 00:16

country flag Lena wrote:

Hej! Är inte symbolerna "stolpe om" och "stolpe i" omkastade här? Jfr 170-26 mfl.

10.07.2016 - 08:23

country flag Ute Heidorn wrote:

Können Sie mir bitte sagen, was die Abkürzung "Srb" (5. Reihe von oben) im Diagramm heißt? Ich finde dazu nirgends eine Erklärung. Danke für Ihre Mühe sagt Ute Heidorn = 1 fM in das Stb = 1 Kett-M = 1 Lm = 1 Stb um den Lm-Bogen = 1 Srb in die Lm = die erste R ist in der Anleitung erklärt

07.07.2016 - 15:15

DROPS Design answered:

Hallo Ute, das ist ein Tippfehler und soll natürlich Stb heissen, wir korrigieren umgehend.

09.07.2016 - 14:58

country flag Kiara wrote:

Bel modello e bei colori, ma nel realizzarlo pur seguendo le vostre istruzioni con uncinetto 4, la presina mi viene rettangolare anziché quadrata come nella foto... Dovrei fare 12 catenelle di meno all'inizio per avere poi un quadrato...

14.11.2015 - 17:45

DROPS Design answered:

Buonasera Kiara, se il suo campione corrisponde a quello indicato, la presina dovrebbe risultare di 16x19 cm come indicato nelle spiegazioni, non è quadrata. Buon lavoro!

16.11.2015 - 18:15

country flag FULCONIS wrote:

Très beau modèle qui va agrandir le nombre de mes lavettes pour la cuisine ;-) MAIS comment obtenir un carré après avoir crocheté en rond? Car si je plie le rond crocheté j'obtiens un .... demi-rondo-O Merci pour vos précisions;-) Natercia

20.07.2015 - 14:54

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Fulconis et merci. On crochète une chaînette de 65 ml et on ferme en rond en crochetant en point fantaisie, on aura ainsi un "grand" anneau ("tube") que l'on pose ensuite bien à plat, il sera alors doublé. Bon crochet!

27.07.2015 - 15:58