Sittin' On The Dock of the Bay by DROPS Design

Filtet DROPS siddeunderlag i 2 tråde ”Andes”

  • Sittin' On The Dock of the Bay / DROPS 152-26 - Filtet DROPS siddeunderlag i 2 tråde ”Andes”
DROPS Design: Model nr an-020
Garngruppe E + E eller F
-----------------------------------------------------------
Diameter før filtning: Lille siddeunderlag: 38 cm. Stort siddeunderlag 51 cm.
Diameter efter filtning: Lille siddeunderlag: Ca 30 cm. Stort siddeunderlag: ca 40 cm.
Materialer:
DROPS ANDES fra Garnstudio
200-300 g f.nr 3740, koral
eller
200-300 g f.nr 3755, cerise

DROPS HÆKLENÅL nr 9 – eller den nål du skal bruge for at få 7 st på 10 cm i bredden med 2 tråde.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------


65% Uld, 35% Alpaca
fra 34.95 kr /100g
DROPS Andes uni colour DROPS Andes uni colour 34.95 kr /100g
YarnLiving
Bestil
DROPS Andes mix DROPS Andes mix 34.95 kr /100g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 69.9kr. Læs mere.

Instruktioner

HÆKLEINFO:
I beg af hver omg med fm, erstattes første fm med 1 lm. I beg af hver omg med dbl-st, erstattes første dbl-st med 4 lm.

MØNSTER:
Se diag A.1 og A.2
----------------------------------------------------------

LILLE SIDDEUNDERLAG:
Hækl 4 lm med 2 tråde Andes på nål 9 og sæt dem sammen til en ring med 1 km i første lm.
1.OMG: Hækl 10 fm om ringen.
2.OMG: Hækl 2 dbl-st i hver fm = 20 dbl-st – læs HÆKLEINFO!
Nu fortsættes der med mønster efter diag A.1. HUSK PÅ HÆKLEFASTHEDEN! Gentag rapporten rundt om hele omg (= totalt 10 rapporter). Når A.1 er hæklet 1 gang i højden, er siddeunderlaget færdig. Arb måler ca 38 cm i diameter. Klip og hæft tråden.

STORT SIDDEUNDERLAG:
Hækl 5 lm med 2 tråde Andes på nål 9 og sæt dem sammen til en ring med 1 km i første lm.
1.OMG: Hækl 12 fm om ringen.
2.OMG: Hækl 2 dbl-st i hver fm = 24 dbl-st – læs HÆKLEINFO!
Nu fortsættes der med mønster efter diag A.2. HUSK PÅ HÆKLEFASTHEDEN! Gentag rapporten hele omg rundt (= totalt 6 rapporter). Når A.2 er hæklet færdig 1 gang i højden, er siddeunderlaget færdig. Arb måler ca 51 cm i diameter. Klip og hæft tråden.

FILTNING:
Læg underlaget i vaskemaskinen med et vaskemiddel uden enzymer og optisk blegemiddel sammen med et håndklæde. Vask på 40 grader med almindelig centrifugering uden forvask. Efter vask formes underlaget mens det stadigvæk er vådt. Senere vaskes det på almindelige uldprogram.

Diagram

symbols = lm
symbols = km
symbols = fm om lm-bue
symbols = dbl-st
symbols = fm i m
symbols = hækl 1 dbl-st men vent med sidste omslag og gennemtræk, hækl 1 dbl-st i samme fm, men nu trækkes sidste omslag gennem alle 3 m på nålen
diagram
diagram
signature-image signature

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 152-26) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (19)

country flag Anikjl wrote:

Merci pr tous!donc il ny a donc pas de symboles pr sa alors???tbnaprem!!:-*!!

04.11.2016 - 14:50

country flag Anikjl wrote:

Rebonjour encore moi juste une petite question encore comment on sait quand il faut sauter 3 m ou +??je narrive pad à voir ds diagramme??merci encore pour votre baide!!

04.11.2016 - 14:25

DROPS Design answered:

Bonjour Anikjl, quand on saute 3 m, on ne les crochète pas (= ms non crochetées sur ce rang, comptez 3 ms, et crochetez dans la ms suivante comme indiqué. Bon crochet!

04.11.2016 kl. 14:33

country flag Anikjl wrote:

Oh merci merciiii.Mm Drop pr votre aide je n en etais pas si loin que sa!à vrai dire c ma1 iere traduction de diagramme lol!!tbn vendredi à vs!!':-*'!!!

04.11.2016 - 10:55

country flag Anikjl wrote:

Bonjour je suis entrain de faire se dessous chaise (le petit)! Mais je suis un peux perdue au 4 iem rang avec le diagramme pr le lire Pr moi je dois faire 1 ML+1DB +3ML+1 otre DB puis 3 ML sur tous le rang??? Ou bien 2 DB+3MLsur ts le rg?? Enfin jespére être claire c sur le diagramme A1 pr le 4 rg!! Merci bcp pr votre aide!!

03.11.2016 - 16:19

DROPS Design answered:

Bonjour Anikjl, au 6ème rang de A.1 (= 4ème rang après les 2 premiers décrits), on crochète: *2 DB écoulées ens dans la 1ère ms, 3 ml, sautez 3 ms, 2 x 2 DB écoulées ens dans la ms suivante, 3 ml, sautez 3 ms, 2 DB écoulées ens dans la ms suivante*, répétez de *-* tout le tour. Bon crochet!

04.11.2016 kl. 09:44

Marlen wrote:

Thank you for the answer, but the linked site doesn't answer my questions. And I bought the wool at an internet shop (wool warehouse), so I can't really ask them either. Could you maybe look at my questions again? Thank you! Merry Christmas :)

15.12.2015 - 15:57

DROPS Design answered:

Dear Marlen, do avoid colour run different colours should be washed separately. It is okay to wash them with some other similar colour items.

17.12.2015 kl. 20:48

Marlen wrote:

Just a question regarding the felting process: Do I wash one cushion at a time or could I throw two cushions (with different colours) in the washing mashine? And can I add other stuff as well or should the cushion be the only thing in the washing mashine besides the towel. Thank you.

10.12.2015 - 14:21

DROPS Design answered:

Dear Marlen, read more about felting here and remember you will get individual help & assistance from your DROPS store. Happy felting!

10.12.2015 kl. 18:19

country flag Christina Lindbäck wrote:

Hej. Virkar det lilla sittunderlaget när jag efter v 2 ska gå över till diagram då tar det stopp fattar inte hur jag läser diagramet. Häls Christina

01.11.2015 - 10:46

DROPS Design answered:

Hej Christina, de första 2 varven har du virkat enligt teksten och diagrammet. Nu virkar du 1 fm i första dbl-st, 2 fm i nästa dbl-st, fortsätt så varvet runt. Lycka till!

02.11.2015 kl. 10:04

country flag Marit Hauge wrote:

Hei! Hekler sitteunderlag A2. På omg 6 er jeg i tvil.. Er det 3 fm i hver av de tre dst, 2 fm i neste dst, 4 fm... og deretter? Vanligvis er det rapporter som gjentar seg.. men her er det noe tull. Please legg igjen svar. hilsen Marit

09.09.2015 - 16:15

DROPS Design answered:

Hej Marit, ja det stemmer 3 fm i hver av de tre dst, 2 fm i neste dst, 4 fm i hver af de 4 dst, og så forfra igen... God fornøjelse!

17.09.2015 kl. 11:44

country flag Alexandra wrote:

HI! Bin gerade dabei, das Sitzkissen zu häkeln. Leider hat es bei mir vor dem Filzen nur einen Durchmesser von 41cm. Daher würde ich es gerne um eine weitere Runde von zusammengehäkelten Doppelstäbchen erweitern. Könnte ich diese wie Runde 6 arbeiten, also Büschel aus Doppelstäbchen und dann drei FM auslassen, oder müsste ich zwecks Zunahmen anders verfahren? Danke, Alex

02.12.2014 - 07:51

DROPS Design answered:

Liebe Alexandra, am besten probieren Sie es einfach so aus, wie Sie es vorgeschlagen haben, eigentlich sollte das funktionieren. Sie müssten an sich relativ schnell merken, ob irgendwas spannt oder sich wellt und können das dann dementsprechend anpassen. Nach der Büschel-M-Runde sollten Sie auf jeden Fall noch die nächste Rd mit fM häkeln und evtl. noch eine zusätzliche Rd mit fM oder Stb. Nach dem Filzen können Sie die Sitzunterlage auch noch gut in Form ziehen.

03.12.2014 kl. 22:20

country flag Liz Key wrote:

Hi! I was trying to find a video or written pattern for these. I don't know how to read diagrams very well?

04.08.2014 - 01:22

DROPS Design answered:

Dear Mrs Key, in the diagram 1 st is represented by 1 symbol - see tab "videos" to learn more about the sts , work in the round following A.1 (beg of round) and then repeat A.2 around. Happy crocheting!

04.08.2014 kl. 10:18

Kommentere opskrift DROPS 152-26

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.