DROPS SS24
DROPS Extra 0-964
DROPS Design: Modell nr db-027
Garngrupp C
-----------------------------------------------------------
Storlek: S/M – L/XL – XXL/XXXL
Mått: Omkrets överst: ca 60-76-92 cm. Omkrets nederst: ca 90-114-138 cm (lätt sträckt).
Garnåtgång:
DROPS BIG DELIGHT från Garnstudio
200-300-300 g nr 02, sommaräng

DROPS RUNDST (80 cm) NR 6 – eller det st.nr du måste använda för att få 15 m x 29 v rätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

Instruktioner

RÄTST (fram och tillbaka på rundst):
Maskorna stickas räta på alla varv.

FÖRKORTADE VARV:
Det stickas förkortade v så här:
VARV 1 = rätsidan: sticka rm över alla m på st, vänd.
VARV 2 = avigsidan: sticka rm tillbaka.
VARV 3 = rätsidan: sticka rm över alla m på st, vänd.
VARV 4 = avigsidan: sticka rm tillbaka.
VARV 5 = rätsidan: sticka rm över de första 43-54-64 m, vänd
VARV 6 = avigsidan: sticka rm tillbaka.
Upprepa v 1-6.

ÖKNINGSTIPS:
Det ökas 1 m efter 1 kantm genom att hämta upp tråden mellan 2 m från föregående v. Sticka m vridet rät (dvs i bakre maskbågen i stället för i främre) för att slippa hål.

MINSKNINGSTIPS:
Det minskas 1 m efter 1 kantm genom att sticka 2 m räta tills.
----------------------------------------------------------

AXELVÄRMARE:
Arb stickas fram och tillbaka på rundst. Det minskas i den ena sidan av arb och ökas i den andra sidan, så att rätst blir stickad på snedden.
Lägg upp 75-89-102 m på rundst 6 med Big Delight. Sticka 1 v rätt tillbaka = avigsidan. Sätt en markör efter den 43:e-54:e-64:e m på 1:a v från rätsidan = markör för förkortade v.
Sedan stickas det RÄTST och FÖRKORTADE VARV – se förkl ovan, SAMTIDIGT som det ökas 1 m i början på varje v från rätsidan - LÄS ÖKNINGSTIPS, och minskas 1 m i början på varje v från avigsidan - LÄS MINSKNTIPS. De förkortade v kommer hela tiden att förflytta sig 3 m fram från markören från förra gången det stickades förkortat v, så att de förkortade v alltid går över de första 43-54-64 m från rätsidan. Fortsätt sedan på samma sätt till färdigt mått (maskantalet kommer därmed att hållas konstant). KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Maska av löst när arb mäter 60-76-92 cm längs den kortaste sidan = överst i halsen (inte i stickriktningen). Sy ihop uppläggningskanten och avmaskningskanten på snedden.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS Extra 0-964

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (11)

country flag Leesa wrote:

How do you decrease at the beginning of row 6, if you're not starting at the beginning of row 6? I am increasing at the beginning of RS rows 1, 3, & 5, but can only decrease on WS rows 2 & 4 (because I'm starting at the end of the short row, not a full-length row). This means I'm growing by one stitch every 6 rows, but the pattern says the no of stitches does not vary. Thanks for your help.

02.01.2024 - 00:28

DROPS Design answered:

Dear Leesa, on the 6th row, knit 2 sts together, then knit the remaining 41-52-62 sts. Happy knitting!

02.01.2024 - 12:25

country flag Letizia Bellavia wrote:

Bonjour, comment éviter que, en tournant le tricot pour faire le rang raccourci, il y reste des trous ? Merci

11.01.2022 - 15:50

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Bellavia, vous pouvez utiliser la technique de base démontrée dans cette vidéo ou bien celle des mailles enveloppées que vous trouverez dans cette vidéo. Bon tricot!

12.01.2022 - 06:42

country flag Nicole Campora wrote:

Bonjour, La maille augmentée est elle toujours comptée dans les 54 m (taille L/XL) du rang raccourci ? La diminution au rang 6 se fait bien au début des 54 m retour. Merci pour votre aide.

12.09.2020 - 19:00

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Campora, l'augmentation figure effectivement parmi les 54 m à tricoter pour le rang raccourci, au rang retour (= sur l'envers), diminuez 1 m (= 2 m ens à l'end) et tricotez les 52 m suivantes. Bon tricot!

14.09.2020 - 08:38

country flag Rossana wrote:

Buongiorno, non ho capito quanti ferri in totale devo fare per una taglia l-xl o quanti cm deve essere in altezza il lavoro prima di chiuderlo? grazie

29.02.2020 - 11:36

DROPS Design answered:

Buongiorno Rossana. Procede finchè il lato corto del lavoro non misura 76 cm. Buon lavoro!

01.03.2020 - 08:41

country flag Susan Starke wrote:

Meine Maschenzahl hat sich erhöht.Wo liegt der Fehler? Ich verstehe das so: Im Grunde besteht das Strickstück nur aus Hin-und Rückreihen (Hinreihen mit 1 Zunahme am Anfang und Rückreihen mit einer Abnahme am Anfang) und in der 5.Reihe strickt man nur Bsp.43M (Größe M) als verkürzte Reihe ,wenden und 43 m wieder zürück (ohne ab-oder zunahmen)---> richtig?

20.12.2018 - 09:21

DROPS Design answered:

Liebe Frau Starke, am Anfang jeder Hinreihe nehmen Sie eine Maschen zu (auch bei den verkürzten Reihen) und am Anfang jeder Rückreihen nehmen Sie eine Masche ab - auch bei den verkürzten Reihen. Viel Spaß beim stricken!

20.12.2018 - 12:18

country flag FARGEON wrote:

Bonsoir, je voudrais savoir s'il faut aussi faire l'augmentation et la diminution aux rangs 5 et 6 (rangs raccourcis)... Merci!

10.11.2017 - 19:33

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Fargeon, tout à fait, au début du rang 5 (sur l'endroit), augmentez 1 maille et au début du rang 6 (sur l'envers), diminuez 1 maille. Bon tricot!

13.11.2017 - 09:13

country flag Anna wrote:

Werden die Ab- und Zunahmen bei den verkürzten Reihen auch gestrickt? D.h. daß mitten im Strickstück nach der Wendung Rückreihe abgenommen wird? Ich hätte sonst jetzt bei den verk. Reihen nichts gemacht. Aber dann würde sie sich ja nicht um drei sondern nur um zwei Maschen verschieben. Allerdings müßte durch die Abnahme ein Knick entstehen. Ist das richtig so?

15.04.2017 - 11:01

DROPS Design answered:

Liebe Anna, Wenn Sie die verkürzten Reihen stricken, sollen Sie auch 1 M am Anfang der Hin Reihe zunehmen, und 1 M am Anfang der Rückreihe abnehmen. Viel Spaß beim stricken!

18.04.2017 - 10:18

country flag Anna wrote:

Man ska minska även på det förkortade v. från avigsidan. Se svar till Else!

15.05.2014 - 13:59

country flag Bente Nitze wrote:

Der må være en fejl i opskriften på 5 pind. vil godt have et svar har købt garn til af strikke den

15.05.2014 - 13:38

country flag Bente Nitze wrote:

Der er en fejl i opskriften på pind 5 bliver der en maske mere m antallet kan ikke holdes

14.05.2014 - 17:37

DROPS Design answered:

Hej Bente. Mönstret er korrekt. Du öger 1 m i begyndelsen af pinden paa retten og tager ind igen 1 m i begyndelsen af pinden fra vrangen - dvs, maskeantallet forbliver konstant, men de forkortede pinde vil flytte sig hele tiden, så de forkortede p altid går over de første 43-54-64 m fra retsiden

15.05.2014 - 16:09