Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!
![]() |
DROPS Kid-Silk 75% Mohair, 25% Silke |
fra 32.00 kr /25g | |||||||||
|
|||||||||||
![]() |
Pinner & Heklenåler |
Denne oppskriften har blitt rettet. Klikk her for å se rettelsen(e)..
![]() |
= rett fra retten, vrang fra vrangen |
![]() |
= 1 kast mellom 2 m |
![]() |
= ta 1 m løst av p, strikk 2 r sm, løft den løse m over |
![]() |
= 2 r sm |
![]() |
= ta 1 m løst av, 1 r og løft den løse m over |
![]() |
= boble - strikk slik fra retten: 1 r, 1 kast, 1 r i samme m (= 3 m), snu arb, strikk 4 p glstrikk over disse 3 m. Deretter løftes 2.m på høyre p over 1.m og deretter løftes 3.m over 1.m (= 1 m tilbake) |
Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.
Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.
Alle våre oppskrifter har instruksjonsvideorer som kan være til hjelp
1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?
Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.
Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..
Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.
3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?
Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.
Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.
Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?
4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?
Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).
Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.
5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?
Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.
Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.
Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten
Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp
6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?
Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.
Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.
7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?
I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.
Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .
9) Hvordan strikker man etter diagram?
Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.
Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv
Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).
Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams
10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?
Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.
Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).
Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.
Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover
Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.
Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams
11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?
Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).
Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer
14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?
Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.
Se DROPS video: Hvordan felle av med kast
15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?
For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.
Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne
16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?
Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.
Følg oppskrift og diagram for din størrelse!
17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?
Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.
Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull
18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?
SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.
Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?
19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?
Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator
Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.
Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.
20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?
Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).
Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.
21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?
Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.
Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.
Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:
1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.
2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.
3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.
22) Hvor på plagget måles lengden?
Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.
På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.
Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse
23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?
Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.
Tamar Terpstra
29.10.2019 - 19:07:
Ik begrijp niet goed waarom er staat dat er staat dat A.3 uit twee steken bestaat. Ik tel in totaal 4 steken, namelijk 1omslag, 1recht, 1omslag en nog 1recht=4steken (toch?) Hierdoor klopt de derde naald volgens mij niet, waar staat 1omslag 3recht,1omslag ...ik heb vier steken op nodig staan...hoe moet ik dit oplossen? Met vr.groet, T.Terpstra
DROPS Design
30.10.2019 kl. 10:31:
Dag Tamar,
In dit geval kun je het feit dat het aantal steken van A.3 op zichzelf niet klopt negeren en gewoon de derde naald breien zoals aangegeven, omdat A.3, A.2 en A.1 bij elkaar horen waarbij de steken in totaal wel weer kloppen. Ik heb een klein proefje gebreid en het patroon zou goed uit moeten komen.
DONATELLA PIETRAPERTOSA
12.07.2018 - 09:23:
Buongiorno,La balza del bordo è a parte o compresa nello schema?
DROPS Design
12.07.2018 kl. 09:43:
Irène
16.03.2018 - 08:18:
Bonjour, le modèle est superbe, mais comment faites vous après avoir obtenu les 545 mailles ? il faut continuer avec les diagramme A4 A5 A6 A7 A8 A9 mais nous sommes sur la partie supérieure du châle et non sur les côtés, or sur la photo la partie volantée sur trouve sur le côté. Faut-il relever des mailles sur les côtés ? si je travaille selon vos explications le volant se trouve sur le haut du châle et non sur les côtés. Merci pour votre réponse. Cordialement
DROPS Design
16.03.2018 kl. 09:29:
Monbellet Odette
07.11.2014 - 20:29:
Je suis bloquée après le rang où l'on obtient 101 mailles. J'ai lu les réponses des 26/5/2014 et 19/9/2014 à cette question,mais elles ne disent pas la meme chose! 2 fois A2 de chaque coté de la maille centrale ou 2 fois A2 à chaque motif? Le modèle est très beau mais les explications et les diagrammes ne sont pas clairs du tout! J'ai essayé un autre modèle et ai été confrontée au meme problème, j'ai abandonné!
DROPS Design
08.11.2014 kl. 10:03:
Alylla
19.09.2014 - 18:53:
Merci pour votre réponse rapide ! Mais en procédant ainsi, je n'obtiens que 81 m au total, au lieu de 101 ?!
DROPS Design
20.09.2014 kl. 10:26:
Alylla
19.09.2014 - 12:49:
Bonjour ! Superbe modèle, mais je bloque au niveau des explications. J'ai tricoté 1 fois A3A2A1 en hauteur, et j'ai bien obtenu 101 mailles ; mais je ne sais pas comment continuer ! Pour le 25ème rang, cela donnerait donc 49 mailles de chaque ôté de la maille centrale, + 2 mailles extérieures au point mousse. Mais je ne comprends pas comment se répartissent les diagrammes le long du rang ! Pouvez vous me dire, maille par maille, comment je dois tricoter le 25ème rang ? Merci :)
DROPS Design
19.09.2014 kl. 16:28:
Sahut
29.08.2014 - 11:14:
Bonjour, les explications de ce modèle débutent par "Se tricole en allers et retours sur l'aiguille circulaire de HAUT EN BAS à partir de l'encolure....". Ne serait-ce pas plutôt de BAS EN HAUT ? On doit monter 3 mailles en tout début et ensuite augmenter au fur et à mesure de l'avancement, ce qui fait que c'est de bas en haut ? Cordialement,
DROPS Design
29.08.2014 kl. 13:31:
Datiche
01.06.2014 - 22:53:
Bonsoir, je vous remercie d avoir repondu a mon dernier message.Par ailleurs, j aurais voulu savoir si vous aviez une video qui montre l explication du point noir dans le diagramme A4 A5 A6 A7 A8 A9 car je ne comprends pas ( 1 m end 1 jete tricoter 1 m end dans la meme m tourner l ouvrage...).Merci beaucoup pour votre reponse
DROPS Design
03.06.2014 kl. 09:56:
Hanna 26.05.2014 - 22:52:
Hej! Vad är åtgången räknat i Drops lace för det här mönstret?
DROPS Design
27.05.2014 kl. 15:42:
Datiche
26.05.2014 - 16:02:
Bonjour, je suis en train de realiser cet ouvrage mais je ne comprends pas comment repartir les diagrammes je suis arrivee aux 101 m j ai tricote une fois A3 A2 A1 en hauteur pouvez vous m aider et me dire quels rapports ensuite je dois reprendre.Merci beaucoup
DROPS Design
27.05.2014 kl. 08:55: