DROPS / 134 / 23

Midnight Haze by DROPS Design

Stickad DROPS sjal med vågmönster i ”Verdi”

  • Midnight Haze / DROPS 134-23 - Stickad DROPS sjal med vågmönster i ”Verdi”
DROPS design: Modell nr VE-017
Garngrupp D
--------------------------------------------------------
Mått: ca 155 cm x 75 cm
Garnåtgång: DROPS VERDI från Garnstudio
350 g nr 04, lila/grön
(Sjalen väger ca. 90 g)

DROPS RUNDST NR 8 (80 cm) - eller det st.nr du måste använda för att få 11 m x 14 v slätstickn på 10 x 10 cm.
--------------------------------------------------------

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.
DROPS Verdi DROPS Verdi
48% Akryl, 20% Ull, 17% Polyamid, 15% Mohair
Utgått
se alternativ
needles Stickor och virknålar Beställ 

Instruktioner

MÖNSTER:
Se diagr M.1. Diagr visar mönstret sett från rätsidan.
RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på varje varv.
GLES RÄTST:
VARV 1: (= från rätsidan): rätt
VARV 2: avigt
VARV 3: rätt
VARV 4: avigt
VARV 5: rätt
VARV 6: rätt
DUBBELOMSLAG:
1 dbl-omslag = 2 omslag om st mellan 2 m. På nästa v stickas dbl-omslaget som 1 rm (dvs sticka 1:a omslaget rätt, släpp ned nästa).
ÖKNINGSTIPS:
Alla ökningar görs från rätsidan.
Det ökas 4 m på vartannat v till färdigt mått så här:
Öka 1 m så här i början på v: 3 m rätst, 1 dbl-omslag.
Öka 2 m så här mitt på arb: 1 dbl-omslag, 1 rm (= m med markör), 1 dbl-omslag.
Öka 1 m så här i slutet på v:
1 dbl-omslag, 3 m rätst.
På nästa v stickas de 4 dbl-omslagen som 1 rm (dvs sticka 1:a omslaget rätt, släpp ned nästa).
--------------------------------------------------------

SJAL:
Arb stickas fram och tillbaka på rundst för att få plats med alla m. Sjalen stickas från nacken mitt bak och nedöver. Lägg upp 13 m på rundst 8 med Verdi. Sätt en markör i den 7:e m (markerar mitt på sjalen). Sticka första v så här (= rätsidan): 3 m RÄTST – se förkl ovan, 1 dbl-omslag – se förkl ovan, 3 rm, 1 dbl-omslag, 1 rm (mittmaska), 1 dbl-omslag, 3 rm, 1 dbl-omslag, 3 m rätst = 17 m. Sticka 1 v rätt tillbaka. Fortsätt med GLES RÄTST med 3 m rätst i varje sida – se förkl ovan, SAMTIDIGT som det ökas 4 m på vartannat v (= varje v från rätsidan) – LÄS ÖKNINGSTIPS! Fortsätt så tills det är 41 m på st. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Sedan stickas det så här – från rätsidan: 3 m rätst, 1 dbl-omslag, M.1 (= 17 m), 1 dbl-omslag, 1 rm (= mittmaska),1 dbl-omslag, M.1, avsluta med 1 dbl-omslag och 3 m rätst. Fortsätt ökningarna i sidan och mitt bak, de ökade m stickas räta eller aviga efter M.1 tills det är ökat tillräckligt med m till en ny rapport - dvs att alla m mellan dbl-omslagen stickas i vågmönster. Fortsätt mönstret och ökningarna tills sjalen mäter ca 75 cm, mätt mitt på. Nu maskas det av med omslag så här: * maska av 3 m, sedan görs det 1 omslag om höger st, maska av omslaget *, upprepa *-* v ut.

Diagram

symbols = rm på rätsidan, am på avigsidan
symbols = rm på avigsidan
symbols = lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över
symbols = 2 rm tills
symbols = 1 omslag mellan 2 m
diagram
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 134-23) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (27)

country flag Katarina 20.09.2020 - 11:20:

Jag vill använda ett annat garn. Jag har ett 200 g nystan som är 380 meter, angiven stickfasthet är 20 maskor/26 varv på 10 cm, stickor 5 men fungerar även med lite större. Kommer det att räcka till den här sjalen?

user icon DROPS Design 21.09.2020 kl. 13:58:

Hei Katarina. Det kan vi ikke si mer sikkerhet. Er det et annet DROPS garn og hvilket da? Du må sjekke om du får den samme heklefastheten som er oppgitt i oppskriften om du bruker nål 8. mvh DROPS design

country flag Jennifer H Pacifica CA 08.01.2020 - 03:42:

What is the total yardage of yarn needed for this project?

user icon DROPS Design 12.01.2020 kl. 23:45:

Dear Jennifer, you need 345 yards aprox. as long as you mantain the gauge specified in the pattern. Happy knitting!

country flag Siiri 31.03.2019 - 21:40:

Tere! Mulle jäi arusaamatuks kas äärtes ja keskel peab kasvatama parempidistel ridadel või ka pahempidistel.

user icon DROPS Design 12.09.2019 kl. 14:15:

Tere Siiri! "KASVATAMISE NIPP: Kõik kasvatamised tehakse töö paremalt poolt (PP)." See tähendab kasvatada tuleb parempidistel ridadel. Head kudumist!

country flag Annika 19.11.2018 - 21:31:

Det står "de ökade m stickas räta eller aviga efter M.1". Men efter mittmaskan så blir det väl så att de stickas innan M.1 för att stickningen ska bli symmetrisk. Alltså, om vi kallar de maskor som inte räcker till en ny rapport av M1 för X så blir det i mitten av stickningen, på rätsidan: ...M.1, X, 1 dbl-omslag, mittmaska, 1 dbl-omslag, X, M.1...? Har jag förstått det rätt?

user icon DROPS Design 03.12.2018 kl. 09:45:

Hei Annika. Ja, det stemmer: de økte maskene strikkes rett eller vrang slik som i M.1, og du strikker dem slik til det er økt nok masker til at en ny rapport får plass mellom midtmasken og M.1. God fornøyelse.

country flag Tineke Klatt 28.08.2015 - 18:46:

Kan je ipv eeN rondbreinaald ook op twee pennen dit patroonbreien?

country flag Anita W. Thon 18.09.2014 - 19:31:

Je mer jeg leser, je mindre forstår jeg. En vet ikke, om en skal holde seg til det som står først, nemlig de forskjellige forklarinrer av mønsteret, eller det som står i teksten under Sjal. Jeg vet heller ikke hva åpne riller betyr. Har begynt forfra flere ganger, men gir opp nå, en stund. Når en skal strikke vrang på vrangen, nevnes aldri. Uoversiktelig oppskrift synest j e g, andre er kanskje bedre til å forstå, med 77 blir en trgt i hodet kanskje.

user icon DROPS Design 23.09.2014 kl. 15:08:

Hej Anita, Du begynder et stykke nede på siden, hvor der står SJAL: Lägg opp 13 m och fölg beskrivningen herfra. Når vi henviser til Rille eller Åpne riller går du op øverst i teksten og ser forklaringen til det der. Spørg gerne hos din DROPS forhandler hvordan du skal læse opskriften. God fornøjelse!

country flag Anita W. Thon 14.09.2014 - 18:06:

Forstår det nå slikt: I begynnelsen, helt til det er 41 masker, skal det strikkes rett fra retten og rett på vrangen, siden der står,at "på neste pinne" (vrangen) dbbl.omslagene også skal strikkes rett. Når M1 begynner, skal tilleggsmaskene strikkes rett fra retten, og vrang på vrangen! Er alt dette riktig?

user icon DROPS Design 18.09.2014 kl. 11:03:

Hej Anita, De første 2 pinde står beskrevet i opskriften. Efter dem står det at man skal fortsætte med "ÅPNE RILLER" du finder forklaringen på det øverst i opskriften, SAMTIDIG som du øker 4 m på hver 2.p (hver pind fra retten). God fornøjelse!

country flag Anita W. Thon 14.09.2014 - 12:00:

Må beg. forfra igjen pga feil! Nå tviler jeg. I begynnelsen, skal etter dbl.masker på retten, vrangen strikkes rett.Så står det et etterpå alle dbl.masker skal strikkes rett eller vrang. Vil det si, at maskene imellom hele tiden skal strikkes rett fra vragen?

country flag Anita W. Thon 12.09.2014 - 13:27:

Hvordan vet jeg, at det er økt nok m til ny rapport? Må denne begynne med 41 m igjen, og hvorfra teller jeg disse? Mener du med rapport kun M1?

user icon DROPS Design 12.09.2014 kl. 13:40:

Hej Anita, En rapport af diagrammet går over 17 m. Du strikker en ny rapport af M.1 når du har taget 17 nye m ud. God fornøjelse!

Alexandra 17.12.2013 - 12:44:

Beautiful, very quick and very easy "TV knitting"!!! The knitted shawl is even more beautiful than on Drops' model! My mom and my daughter want one for themselves now, too!!! Thank you for the beautiful pattern!!!!

Kommentér oppskrift DROPS 134-23

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.