DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpakka
fra 32.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 96.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 123-24
DROPS design: Modell nr NE-019
--------------------------------------------------------

Størrelse: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens lengde: ca 22 - 24 - 27 cm
Materialer: DROPS NEPAL fra Garnstudio
150 gr i alle str f.nr 3112, støvrosa

DROPS HEKLENÅL NR 4 - eller den nålen du må ha for å få 14 fm x 20 omg på 10 x 10 cm.
DROPS LYS TREKNAPP NR 501: 4 stk i alle str.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% Ull, 35% Alpakka
fra 32.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 96.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

HEKLEINFO:
Første fm på beg av omg/raden erstattes med 1 lm. Første st på beg av omg/raden erstattes av 3 lm. Hver omg/rad avsluttes med 1 kjm i 1./3.lm på beg av omg, (i 1./3.lm på beg av forrige rad når det hekles frem og tilbake).

MØNSTER: Se diag M.1 og M.2.
--------------------------------------------------------

FOT:
Det startes å hekle foran på tåen på nål 4 med Nepal.
1.OMG: Hekle 3 lm og sett dem sammen til en ring med 1 kjm i første lm.
2.OMG: Hekle 5-5-6 fm om ringen – LES HEKLEINFO!
3.OMG: Hekle 2 fm i hver fm = 10-10-12 fm.
4.OMG: Hekle *1 fm i første fm, 2 fm i neste fm*, gjenta fra *-* omg rundt = 15-15-18 fm.
5.-7.OMG: Hekle 1 fm i hver fm.
8.OMG: Hekle *1 fm i første fm, 1 fm i andre fm og 2 fm i tredje fm*, gjenta fra *-* omg rundt = 20-20-24 fm.
9.OMG: Hekle *1 fm i hver av de tre første fm, og 2 fm i fjerde fm*, gjenta fra *-* omg rundt = 25-25-30 fm.
10.OMG: Hekle *1 fm i hver av de fire første fm, og 2 fm i femte fm*, gjenta fra *-* omg rundt = 30-30-36 fm.
Fortsett med 1 fm i hver fm til arb måler 6-6-7 cm. Videre hekles det rundt etter M.1. Hekle M.1A, gjenta M.1B og avslutt med en kjm på beg av omg. Fortsett slik til arb måler ca 11-13-14 cm.

HÆL:
Nå deles arb og det hekles frem og tilbake fra midt oppå foten – hekle etter M.2, hekle M.2A, gjenta M.2B og avslutt med M.2C
Når hele tøffelen måler ca 22-24-27 cm legges den flat og hekles sammen midt bak med en rad fm gjennom begge lag. Klipp og fest tråden.

SKAFT:
HØYRE TØFFEL:
Hekle 1 rad med fm rundt tøffelens åpning (start midt foran), når du kommer rundt til midt foran igjen hekles det 12 lm (til klaff), snu og hekle 1 fm tilbake i hver av disse lm. Videre hekles det 1 fm i hver fm frem og tilbake til skaftet måler 8 cm. Klipp og fest tråden.
VENSTRE TØFFEL: Start med å hekle 12 lm, deretter hekles det 1 rad med fm rundt tøffelens åpning (start midt foran), når du kommer til midt foran igjen snu og hekle 1 fm i hver fm og 1 fm i hver lm. Videre hekles det 1 fm i hver fm frem og tilbake til skaftet måler 8 cm. Klipp og fest tråden.

Sy 2 pynteknapper gjennom begge lag på klaffen på hver tøffel.

Denne oppskriften har blitt rettet.

Oppdatert online: 10.08.2010
DROPS HEKLENÅL NR 4 - eller den nålen du må ha for å få 14 fm x 20 omg på 10 x 10 cm.

Diagram

symbols = fm
symbols = Hekle 1 st, men vent med siste gjennomtrekning (= 2 m på nåla), hekle neste st, men når siste gjennomtrekning gjøres trekkes tråden gjennom alle m på nåla.
symbols = lm
symbols = kjm
symbols = st
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommenter oppskrift DROPS 123-24

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (57)

country flag Akira skrev:

Wenn man mit der Ferse fertig ist wie geht das weiter Wo setze ich genau an Häkel ich nicht gleich die Öffnung für den schaft Das mit der Bearbeitung für den schaft versteh ich nicht ganz

24.11.2020 - 22:07

DROPS Design answered:

Liebe Akira, dieses Video zeigt am 1.55 wie man den Schaft häkelt - hier sollen Sie aber dazu 12 Luftmaschen am Ende der 1. Reihe häkeln, dh nicht in Runden dann wie im Video weiterhäkeln. Hoffentlich kann es Ihnen weiterhelfen. Viel Spaß beim häkeln!

25.11.2020 - 07:46

country flag Adriana Guerra skrev:

Pagina genial

15.04.2019 - 02:37

country flag Kelsey skrev:

Hi there.... if I didn't want the slippers to be that hole-y could I just continue to single crochet all the way up the foot? Are there any special steps I should follow to do that?

17.09.2018 - 15:44

DROPS Design answered:

Dear Kelsey, you can continue with single crochets if you rather like to, just continue adjusting to the length/number of rows required for your size. Happy crocheting!

17.09.2018 - 17:39

Susan skrev:

My daughter bought her wool while on holiday so there is no hope of her going back to shop in America to ask about pattern. She is new to diagram patterns having only used worded patterns before. The M1 /M2 part has got her foxed. Not very good for her.

01.04.2018 - 23:27

DROPS Design answered:

Dear Susan, you can always contact your DROPS store, even per mail or on social medias (see their profile). Whenw working diagram, each symbol is the key to one stitch/group of st. Start reading diagrams from the bottom corner on the right side towards the left from RS and from the left towards the right from WS. Happy crocheting!

03.04.2018 - 08:55

country flag Marlies Monster skrev:

Begrijp ik het goed dat je bij patroon m1a eerst 2x een tour met vaste moet haken en daarna een tour met noem maar even twee samen gestelde stokjes.

13.10.2017 - 21:48

DROPS Design answered:

Hallo Marlies, Bij telpatroon M.1 is de eerste toer (dus niet de eerste 2 toeren), een toer met vasten. (= P.s.: De eerste vaste op de toer wordt vervangen door een losse (zie 'informatie voor het haken' bovenaan het patroon), deze wordt in het telptroon aangegeven met een verticaal streepje.

04.11.2017 - 14:19

country flag Johanne Elise Reianes skrev:

Hei! Jeg har problemer med og forstå diagrammet, og jeg ser jeg ikke er alene. Kan dere legge ut en bedre forklaring? I diagrammet er det en stav i slutten av første runde med st sammen, det kan vel ikke være riktig, denne står alene single st? Og i andre omg med staver sammen er det en single st som kommer hver tredje sammenhekling, slik ser det ikke ut på bildet.. Der er det to og to staver sammen rundt hele...

10.05.2016 - 20:18

DROPS Design answered:

Hej Johanne. Som jeg forstaar det saa hekler du staver sammen men 1 lm mellem hver og den sidste single stav er til afslutning paa omg. (og kun der).

13.05.2016 - 12:24

Salima skrev:

How we do drops by video please and thanks

09.12.2015 - 09:33

DROPS Design answered:

Dear Salima, the video below shows how to work the slipper - but remember to follow the pattern at the same time, video is only showing technique and construction. Happy crocheting!

09.12.2015 - 10:12

country flag Sara skrev:

Hej! Har tittat på det här mönstret ett tag nu och har äntligen bestämt mig för att börja virka. Mitt problem är att jag har hittat ett garn som kräver en virknål i storlek 5 mm. Om jag följer beskrivningen, hur mycket kommer resultatet påverkas??

26.09.2015 - 19:59

DROPS Design answered:

Hej För att få rätt storlek på dessa tofflor krävs denna stickfasthet: "DROPS VIRKNÅL NR 4 – eller den virknål du måste ha för att få 14 fm x 20 v på 10 x 10 cm." Gör en provlapp för att se så du får dessa mått. Lycka till!

30.09.2015 - 11:16

Jessica skrev:

What does the 5-5-6 mean and to see crochet info? I replace the 5 with part one of crochet info? Anyone know?

19.05.2015 - 03:15

DROPS Design answered:

Dear Jessica, this pattern is written in 3 sizes. In first 2 sizes you will crochet 5 sts in ch-ring, in largest size you will crochet 6 sts in ch-ring. Depending on your size follow first, 2nd or 3rd number. Happy crocheting!

19.05.2015 - 08:29

country flag Virginia Glynn skrev:

Where can I go to find help with this pattern. I've try to do this pattern but confused on how to read your diagram please help I would really like to do this for my daughter. I did not buy the yarn from a yarn shop for I live in Oklahoma and the nearest yarn shop is 2 hours away so I can't go to a yarn shop to ask if you can write out the diagram for me maybe I can understand this is very confusing thank you

15.12.2014 - 15:51

DROPS Design answered:

Dear Mrs Glynn, in the diagram each st/group of sts is represented by a symbol (see under diagram text), read diagram starting at the bottom corner on the right side and work towards the left every round (M.1) - or when working in rows, read RS rows from right to the left and WS rows from left to the right. You can get our yarns here in the USA, and then contact them by mail when you need assistance with a pattern. Happy crocheting!

15.12.2014 - 17:31