DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 112.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 114-33
DROPS design: Modell nr FA-103
--------------------------------------------------------
Storlek: S/M - L/XL
Längd på skaft: ca 54 - 58 cm
Garnåtgång: DROPS FABEL från Garnstudio
200 g i båda stl nr 912, soft choklad

DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 2,5 – eller det st.nr du måste ha för att få 26 m x 34 v i slätst på 10 x 10 cm.
--------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 112.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

MINSKNINGSTIPS:
Minska så här efter 30 m resår: 2 m vridet räta tills (dvs sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre).
Minska så här före 30 m resår: 2 rm tills.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

SKAFT:
Arb stickas runt på rundst, uppifrån och ned.
Lägg upp 104-116 m på rundst 2,5 med Fabel. Sticka 1 v rätt. Sedan stickas det resår 2 rm, 2 am tills arb mäter 4 cm. Sätt en markör i början på v och en markör efter 30 m. Sedan fortsätts det med resår över de 30 m mellan markörerna, de resterande m slätstickas. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
SAMTIDIGT när arb mäter 5 cm minskas 1 m på varje sida av de 30 m resår (= 2 minskn) – Läs MINSKNINGSTIPS – upprepa på varannan cm totalt 24-26 ggr = 56-64 m.
Efter sista minskn fortsätts det sedan med resår över alla m i ca 3 cm.

BENVÄRMARE:
Maska av alla m med rm över rm och am över am.

YOGA SOCKA:
Maska av de 30 m mellan markörerna med rm över rm och am över am. Sticka sedan v runt med resår och lägg upp 22 nya m över de avm m = 48-56 m. Nu stickas det resår över alla m i 10-12 cm innan det maskas av med rm över rm och am över am.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentér oppskrift DROPS 114-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (44)

country flag Heidi Block skrev:

I wanted to make these longer, How would I do that? Could I decrease every 3cms instead of every 2cm. Do I need to start with more stitches at the beginning? Size s/m I hope that makes sense

02.09.2023 - 22:03

DROPS Design svarede:

Dear Heidi, you can see an example of knitted trousers for the full length of the leg: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=7203&cid=19. You can choose your desired length and work from there as explained in the suggested pattern; while the foot is worked as in this pattern. Happy knitting!

03.09.2023 - 23:27

country flag Phoenixtears skrev:

The Ravelry pattern page recommends a US 1 (2.25) needle, but in the body of the pattern itself, it says to use US 1.5 (2.5). You may want to update Rav in order to reduce confusion. I'm looking forward to making these! Thank you for the pattern.

23.12.2021 - 18:13

DROPS Design svarede:

Dear Phoenixtears, you need to use the one stated in the pattern always. We will check and update the Ravelry page soon. Thank you and happy knitting!

24.12.2021 - 19:22

country flag Ewa Jansson skrev:

Jag behöver hjälp att konvertera detta mönster till benlängd 75-80 cm och låromfång 52 cm , kan ni hjälpa mig? Önskar också ett förslag till alternativt garn, enfärgat.

25.11.2020 - 16:09

DROPS Design svarede:

Hej Ewa. Vi har dessvärre inte möjlighet att räkna om mönstret till fler storlekar, men jag tänker att du skulle kunna göra ett stickprov i resår och slätstickning för att se hur många maskor du behöver starta med för att få rätt mått. Vi har flera enfärgade färger i DROPS Fabel, se färgkatan till DROPS Fabel här. Mvh DROPS Design

26.11.2020 - 08:39

country flag Coraline skrev:

Bonjour , Pour être certaine c’est bien la technique du magic loop qu’il faut que j’utilise avec l’aiguille circulaire 40cm ? L’aiguille semble plus longue que la forme de là chaussettes et les mailles s’étirent beaucoup entre elles quand j’essaie de tricoter . Merci de votre aide !!!

28.08.2020 - 14:00

DROPS Design svarede:

Bonjour Coraline, vous pouvez tricoter toutes les mailles avec l'aiguille circulaire 40 cm pour commencer, mais si vous voulez tricoter en magic loop, il vous faudra utiliser une aiguille de 80 cm pour être plus à l'aise- N'oubliez pas de bien vérifier votre tension/échantillon. Bon tricot!

28.08.2020 - 15:48

country flag Jenna skrev:

I am at about 25cm long and I am worried that continuing to decrease the number of stitches will pull them too tight on the circular needle (not enough stitches to go around the needle). Is this supposed to occur?

11.07.2020 - 03:11

DROPS Design svarede:

Hi Jenna, When you have too few stitches to continue with a circular needle, you can use double pointed needles for the rest of the sock. Happy knitting!

13.07.2020 - 07:33

country flag Clare Marcus skrev:

Looking for legwarmers patterns

07.06.2020 - 12:44

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Marcus, please find our legwarmers here. Happy knitting!

08.06.2020 - 09:15

country flag Anna Lundberg skrev:

Har nu stickat dessa. Helt missvissvisande storlekar. Garnet är bra. Men töjer sig lite. Jag har nu ett par så gott som obrukbara snygga benvärmare. Kanske kan dom funka över ett par jeans i framtiden. Eller så åker dom i soporna. Blir så himla trött. Bortkastade pengar på ett helt oeky garn.

15.05.2020 - 14:07

country flag Julie skrev:

Skal det alltid være 30 masker med vr mellom merkene hele veien på leggvarmerne? eller stemmer det at vr skal bli mindre, eller glstrikken, skal bli mindre desto lengre ned man kommer mot foten. Har kommet til 5 cm og gjort første felling.

07.10.2019 - 19:15

DROPS Design svarede:

Hej Julie, du strikker de 30 masker vrangbord hele vejen ned og tage ind i glatmaskerne på hver side af vrangborden ifølge opskriften. God fornøjelse!

08.10.2019 - 08:43

country flag Hilary Austin skrev:

I am knitting these leg warmers for my ballet student son who is five feet eight inches tall Should I cast on the maximum amount of stitches in the pattern? think I need the largest size for him

07.02.2019 - 12:40

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Austin, the leg warmers are 21¼” in size S/M and 22¾” in size L/XL, you can then check on him which length could suit him the best. Happy knitting!

07.02.2019 - 13:37

country flag Vibeke Kristiansen skrev:

Hei🤗 Jeg vil bruke Alaska istedenfor. Str. L Er takknemlig for hjelp .

09.01.2019 - 19:14

DROPS Design svarede:

Hei Vibeke, Når du bruker et annet garn må du justere maske antall slik at du får riktige mål. Strikk en prøvelapp for å se hva du trenger på 10 x 10 cm og juster etter det. God fornøyelse!

11.01.2019 - 08:11