DROPS Baby / 16 / 24

Baby Snug by DROPS Design

Hæklet babytæppe med zigzag i DROPS Alpaca.

DROPS design: Model nr Z-064-by
------------------------------------------------------------
Mål smalt tæppe: 65 cm bredt x 83 cm langt.
Mål bredt tæppe: 75 cm bredt x 83 cm langt.

Materialer: DROPS ALPACA fra Garnstudio
200-250 gr f.nr 0100, natur
100-100 gr f.nr 3770, mørk rosa
100-100 gr f.nr 2921, cerise
100-100 gr f.nr 3720, mellem rosa
50 - 50 gr f.nr 3140, lys rosa
---------------------------------------------------------
DROPS HÆKLENÅL NR 5 –
eller det nål-nr du skal bruge for at få 19 st x 10 rækker med 2 tråde på 10 x 10 cm.
---------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!

100% Alpaca
fra 20.95 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 20.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 21.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 251.4kr. Læs mere.

Instruktioner

STRIBER:
Hele tæppet hækles med 2 tråde i striber således:
2 rækker mellem rosa, 4 rækker natur,
2 rækker cerise, 1 række mørk rosa,
3 rækker natur, 2 rækker mørk rosa,
1 række lys rosa, 2 rækker mellem rosa,
3 rækker natur, 3 rækker cerise,
2 rækker lys rosa, 4 rækker natur,
2 rækker mørk rosa, 3 rækker mellem rosa,
2 rækker natur, 1 række cerise,
2 rækker mørk rosa, 3 rækker natur,
2 rækker mellem rosa, 1 række lys rosa,
3 rækker mørk rosa, 5 rækker natur,
2 rækker cerise, 1 række mørk rosa,
2 rækker natur = totalt 58 rækker .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------TÆPPE:
Hækl 198-226 LØSE lm (inkl 3 lm til at vende med) med 2 tråde mellem rosa på nål 5.
1.RÆKKE: 1 st i 4. lm fra nålen, 1 st i hver af de 10 næste lm, * spring over 4 lm, 1 st i hver af de 12 næste lm, 3 lm, 1 st i hver af de 12 næste lm *, gentag fra *-* totalt 6-7 gange, spring over 4 lm, 1 st i hver af de sidste 12 lm = 168-192 st.
2.RÆKKE: 3 lm, 1 st i første st, 2 st i næste st, 1 st i hver af de 8 næste st, * spring over 4 st, 1 st i hver af de 10 næste st, 2 st om lm-buen, 3 lm, 2 st om samme lm-bue, 1 st i hver af de 10 næste st *, gentag fra *-* totalt 6-7 gange, spring over 4 st, slut af med 1 st i hver af de 8 næste st og 2 st i hver af de 2 sidste st = 168-192 st.
Gentag 2.række til striberne er hæklet færdig, tæppet måler da ca 83 cm i længden.

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS Baby 16-24) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

Alle vore opskrifter har instruktionsvideoer som kan være til hjælp.

Se 3 relevante videoer her

Vi har også skridt-for-skridt instruktioner til forskellige tekninkker som du finder her.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (95)

Karin Haas 27.12.2019 - 16:54:

Is het mogelijk om een getekend patroon te kunnen krijgen. Ik heb moeite met het lezen van het uitgeschreven patroon. Ik ben nog van de ouderwetse stempel. Vriendelijke groet, Karin Haas

DROPS Design 19.01.2020 kl. 18:25:

Dag Karin,

Helaas is dit patroon alleen in geschreven versie. Je zou het voor jezelf uit kunnen tekenen op ruitjespapier en als je eenmaal bezig bent, heb je vrij snel in de gaten hoe het patroon gaat.

Justyna 09.12.2019 - 11:29:

Co to znaczy przerobić dwoma nitkami włóczki ?

DROPS Design 09.12.2019 kl. 12:28:

Witaj Justyno! Przerabianie 2 nitkami razem oznacza, że robótka będzie grubsza (jeżeli są to nitki tej samej włóczki), albo otrzymamy inną fakturę (jeżeli bierzemy 2 różne gatunki włóczek). Bierzesz 2 motki, łączysz początki nitek i robótkę wykonujesz 2 nitkami (tak jakby to była jedna nitka). Pozdrawiamy!

Isabel Lenberg 11.11.2019 - 16:40:

Hej. Jag har precis läst alla kommentarer och ser minst fyra andra som har haft samma problem som jag. Har rätt antal stolpar varv 1. Efter varv 2 saknade jag stolpar i slutet och kompenserade med att lägga 2st i de 3 sista st, för att få 12 st efter sista hålet. Men det blev samma fel nästa varv och nästa. Fick kompensera varje gång. Kan ni vänligen se över mönstret igen?

DROPS Design 03.12.2019 kl. 11:56:

Hej Isabel, det är så många som har virkat filten... vilken storlek virkar du? Kommer hålen (lm-bågen) över varandra? Räknar du de första 3 lm som en st?

Marja 11.09.2019 - 13:26:

Prachtige deken. Ik krijg alleen zijkant niet voor elkaar Groetjes Marja

DROPS Design 13.09.2019 kl. 10:07:

Dag Marja,

Wat bedoel je met de zijkant? Je haakt steeds toer 2 heen en weer en toer 2 begint met 3 lossen en dan een stokje in het eerste stokje. Toer 2 eindigt met 2 stokjes in elk van de laatste 2 stokjes.

Bekijk anders ook even de video die hieronder in een van de reacties geplaatst is.

Esther 23.06.2019 - 14:04:

Goedemiddag, Wat een fantastische deken is dit! Ben al tijden op zoek naar een zig zag deken met een prominentere zig zag! :D Nu wil ik deze deken haken met garen op haaknaald 4, met 226 lossen is het net niet breed genoeg voor een deken voor een volwassenen... ik kom er niet uit hoeveel lossen je erbij moet doen om de deken net een zigzag breder te maken... kunnen jullie mij helpen misschien? :) Super bedankt!!

DROPS Design 23.06.2019 kl. 18:55:

Dag Esther,

Het verschil tussen de grote en de kleine deken is één patroonherhaling en dus (226-198) 28 steken. Als je hem groter wilt maken, moet je er dus een meervoud van 28 lossen bij haken.

Laila Hansen 21.06.2019 - 11:49:

Hej, har problemer med kanten , når jeg slutter anden omgang , mangler jeg en maske ? Bruger 84 masker , da jeg vil lave et håndklæde , bruger jeg luftmaskerne fra vend, bliver det skævt i kanten synes jeg?

DROPS Design 09.07.2019 kl. 09:29:

Hej Laila, se gerne i vores video hvordan vi får en lige kant. God fornøjelse!

How to crochet a zigzag pattern from Garnstudio Drops design on Vimeo.

Solfrid Sjøvoll Liavik 20.06.2019 - 22:16:

Hei. Skal hekle dette teppet, og fikk anbefalt merinoull fra Sandnes Garn. Men når jeg legger opp alle lm ( med 2 tråder, heklenål nr 5 ) får jeg en lengde på 140 cm! Å i oppskriften står det 73 cm?? Hva er galt her? Teppet kan jo ikke være så brett? Håper på raskt svar!

DROPS Design 21.06.2019 kl. 13:33:

Hei Solfrid. På første omgang justeres maskeantallet til 192 staver, og det er dette maskeantallet du hekler oppover. Husk at det er heklefastheten som avgjør hvilket garn og heklenålstørrelse du kan bruke. Det er viktig at den angitte heklefastheten blir overholdt for at målene skal bli som i oppskriften. Når det er sagt så hekles det zik-zak mønster og dette vil gjøre at arbeidet trekker seg sammen i bredden etterhvert som zik-zaken kommer frem. God fornøyelse

Wilma 03.05.2019 - 10:46:

Hi, ik wil voor een baby dekentje de kleuren 18, naturel, 30 turkoois, 57 Mauve en 15 pruim gebruiken van drop safran. Ik weet niet of dat in t echt ook zo mooi kleurt. Willen jullie voor mij kijken en eventueel een alternatief kleur geven?

DROPS Design 05.05.2019 kl. 17:39:

Dag Wilma,

Kleurkeuze en wat je mooi vindt is erg persoonlijk. Je zou het beste even kunnen kijken bij een winkel in de buurt, waar je verschillende kleuren naast elkaar kunt leggen om te kijken hoe het effect is.

Karólína Ösp Pálsdóttir 04.03.2019 - 11:22:

Er til kantur á þetta teppi? Mér finnst "öldurnar" á endunum leggjast við teppið. Væri gaman að skoða kant á það.

DROPS Design 06.03.2019 kl. 09:24:

Ekki er gefið upp í uppskrift að það sé gerður kantur á teppið í lokin, en auðvitað væri það bara fallegt.

Ania 05.02.2019 - 20:25:

Dzień dobry, czy jest jakiś filmik pokazujący jak łączyć kolory?

DROPS Design 07.02.2019 kl. 16:46:

Witaj Aniu, może to video będzie pomocne: KLIKNIJ TUTAJ. Miłej pracy!

Kommentere opskrift DROPS Baby 16-24

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.