DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 26.95 kr /50g
DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpakka
fra 41.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 122.8kr. Les mer.

Moon shadows

Rillestrikket DROPS pulsvarmer i ”Fabel” og skjerf sidelengs i ”Fabel” og ”Alpaca”.

DROPS 110-35
DROPS design: Modell nr FA-044
-------------------------------------------------------
-
PULSVARMER:
Mål: Omkrets: ca 18 cm. Lengde: ca 24 cm.
Materialer: DROPS Fabel fra Garnstudio
50 gr f.nr 905, sort/hvit mix

DROPS Pinne nr 3 – eller den p du må ha for å få 24 m x 48 p rillestrikk på 10 x 10 cm.

SKJERF:
Mål: ca 22 x 152 cm
Materialer: DROPS Fabel fra Garnstudio
100 gr f.nr 905, sort/hvit mix
DROPS Alpaca fra Garnstudio
50 gr f.nr 0506, mørk grå

DROPS Rundp nr 4 (80 cm) – eller den p du må ha for å få 21 m x 40 p rillestrikk med 1 tråd Fabel eller 1 tråd Alpaca på 10 x 10 cm.
DROPS Heklenål nr 3 - til heklekant.

-------------------------------------------------------

Strikkefasthet – Se hvordan og hvorfor du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 26.95 kr /50g
DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpakka
fra 41.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 122.8kr. Les mer.

Instruksjoner

PULSVARMER
Rille (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.

Pulsvarmer: Legg opp 44 m over 2 stk p nr 3 med Fabel (dette gjøres for at oppleggskanten skal bli elastisk). Trekk den ene p ut og strikk riller – se forkl over -, men de 4 ytterste m i hver side strikkes vrang på hver p istedenfor rett. Husk på strikkefastheten! Når arb måler 24 cm felles det løst av – for at avfellingskanten ikke skal stramme lages det 1 kast etter ca hver 5.m samtidig som det felles (kastene felles som m).

Montering: Sy sammen i siden i ytterste ledd av ytterste m, men la det stå igjen en åpning til tommel på ca 3½ cm (åpningen starter ca 4 cm fra toppen).
Strikk 1 pulsvarmer til.
SKJERF
Rille (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.

Striper: * 1 rille Alpaca, 3 riller Fabel *, gjenta fra *-*. Tråden klippes ikke, men trekkes med oppover. Pass på at den ikke strammer.

Øketips: Det økes 1 m ved å lage et kast om p. Kastene felles som m på neste p. Det økes for at avfellingskanten ikke skal stramme.

Skjerf: Skjerfet strikkes på langs. For å få plass til alle m strikkes det frem og tilbake på rundp. Start 2 meter inn på nøstet når det legges opp m. (Trådenden brukes til heklekant senere). Legg opp 340 m på rundp 4 med Alpaca. Strikk 1 rille - se forkl over - samtidig som det på første p felles 20 m ved å strikke hver 16. og 17. m sammen (det felles for at oppleggskanten ikke skal stramme) = 320 m. Husk på strikkefastheten! Videre strikkes det striper i rillestrikk - se forkl over - til arb måler 21 cm. Avslutt med 2 riller Alpaca, samtidig som det på siste p økes 1 m mellom hver 16. og 17. m - Les Øketips! = 340 m. Fell av, men behold siste m til heklekant.

Heklekant: Det hekles en kant på kortsidene av skjerfet på nål 3 med Alpaca slik: 2 lm, * 1 fm, 2 lm, hopp over 1 cm *, gjenta fra *-*, avslutt med 1 fm.
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 110-35

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (11)

country flag Evelyne LAMBERG wrote:

Bonjour, Je ne comprends pas l'utilité de certaines choses dans vos explications: -pourquoi les mitaines sont-elles tricotées avec des aiguilles 3 et l'écharpe avec des aiguilles 4? -pourquoi y a-t-il des diminutions en début d'écharpe et des augmentations équivalentes en fin d'écharpe? -pourquoi faut-il tricoter 4 m envers à chaque rang pour les mitaines? Merci pour votre réponse Evelyne

01.11.2020 - 19:08

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Lamberg, l'écharpe et les mitaines sont tricotées avec des tensions différentes: plus souple (= 21 m x 40 rangs) pour l'écharpe et plus serrée (24 m x 48 rangs) pour les mitaines - ajustez la taille des aiguilles si besoin. Pour éviter que l'écharpe ne soit trop serrée, on monte plus de mailles que nécessaire et on diminue aussitôt, et on va augmenter avant de rabattre pour que la bordure soit aussi souple. Les 4 m env de chaque côté des mitaines sont un choix de la styliste. Bon tricot!

02.11.2020 - 08:54

country flag Lena wrote:

Hallo, Ich finde die Pulswärmer sehr schön und würde sie gerne stricken. Wie viel Gramm Wolle braucht man denn für ein Paar Pulswärmer? Danke schon mal!

05.04.2020 - 12:56

DROPS Design answered:

Liebe Lena, die erforderliche Garnmenge wird in Gram angegeben, dh hier brauchen Sie 50 g bzw 1 Knäuel DROPS Fabel für die Pulswärmer. Viel Spaß beim stricken!

09.04.2020 - 13:37

country flag Emiliana wrote:

Deve esserci un errore nella spiegazione degli scaldapolsi....oppure non la capisco...cosa vuol dire eliminare un ferro? Sono interamente lavorati a punto legaccio? Grazie

11.10.2016 - 15:06

DROPS Design answered:

Buongiorno Emiliana. Per avviare le maglie in modo che siano morbide (non strette) usa due ferri n° 3 sovrapposti. Una volta avviate tutte le m, sfila uno dei ferri e prosegue regolarmente. Il seguente video può esserle di aiuto. Buon lavoro!

11.10.2016 - 15:32

country flag Tamara wrote:

Herzlichen Dank für die tolle und einfache Anleitung (Nr. 110-35). Beim Pulswärmer habe ich leider nicht verstanden, wo genau (und wie häufig)"auf beiden Seiten je 4 M. li. statt 4 M. re." gestrickt werden sollen. Könntet Ihr die Anleitung hier bitte etwas deutlicher formulieren? Vielen Dank im Voraus! Liebe Grüsse, Tamara

23.07.2012 - 09:53

country flag DROPS Design wrote:

Hej Karin, de yttersta 4 maskorna stickas avig som en del av mönstret. Det är syftet. Du syr sedan ihop i sidan, och ja det är i kanten, men inte i hela maskan, då blir det för tjock kant, utan sy i yttersta maskbågen. Lycka till!

20.01.2010 - 14:52

country flag Karin wrote:

Hej! Jag stickar pulsvärmarna men jag undrar varför man egentligen gör de 4 yttersta maskorna aviga? Vad är liksom syftet? Sedan står det: "Sy ihop i sidan i de yttersta maskbågarna" Yttersta maskbågar? I kanten? Mvh Karin

20.01.2010 - 14:09

country flag Maria-Therese wrote:

Dette blir en super julegave. Årets gave fra meg til mine venninder !!!

21.06.2008 - 18:45

country flag Maria-Therese wrote:

Dette blir en super julegave. Årets gave fra meg til mine venninder !!!

21.06.2008 - 18:45

country flag Iréne wrote:

Skall absolut stickas!

11.06.2008 - 21:03

country flag Elin wrote:

Lekkert. Enig med Line

03.06.2008 - 22:41