DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 75.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale

Checkmate Summer

Heklet topp i DROPS Paris. Arbeidet hekles nedenfra og opp med splitt i sidene. Størrelse XS - XXL.

DROPS 249-29
DROPS Design: Modell w-913
Garngruppe C eller A + A
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
XS - S - M - L - XL - XXL

GARN:
DROPS PARIS fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
250-250-300-350-350-400 g farge 16, hvit

HEKLENÅL:
DROPS HEKLENÅL NR 5.

HEKLEFASTHET:
14 staver i bredden og 8,5 rader i høyden = 10 x 10 cm.
NB: Husk at nål nr kun er veiledende. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til tykkere heklenål. Får du for få masker på 10 cm, bytt til tynnere heklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 75.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

LUFTMASKER:
Dersom du hekler ytterst på heklenålen vil luftmasken ofte bli for stram.
1 luftmaske skal være like lang som 1 fastmaske/stav er bred.

MØNSTER:
Se diagram A.1 og A.2. Diagrammene viser alle radene i mønsteret sett fra retten.
A.1 viser mønsteret med stavgrupper.
A.2 viser fellingene til ermehull. Velg diagram for din størrelse.


HEKLEINFORMASJON:
Hver rad med staver starter med 3 luftmasker. Raden avsluttes med 1 stav i 3.luftmaske på starten av forrige rad.

-------------------------------------------------------

START ARBEIDET HER:

-------------------------------------------------------

TOPP – KORT OVERSIKT OVER ARBEIDET:
Forstykke og bakstykke hekles frem og tilbake hver for seg, nedenfra og opp.
Arbeidet sys sammen i sidene og på skuldrene. Til slutt hekles det en kant rundt halsen og rundt begge ermehullene.

BAKSTYKKE:
Hekle 56-64-68-72-80-88 LUFTMASKER – les forklaring over, på nål 5 med DROPS Paris.
Snu arbeidet, hekle 1 fastmaske i 2.luftmaske fra nålen, deretter hekles det 1 fastmaske i hver luftmaske = 55-63-67-71-79-87 fastmasker (denne raden er vrangen). Snu og hekle 1 stav i hver stav = 55-63-67-71-79-87 staver. Les HEKLEINFORMASJON! Hekle videre med 1 stav i hver stav til arbeidet måler 5 cm.
Neste rad hekles slik fra retten: Hekle A.1a i første stav, hekle A.1b totalt 13-15-16-17-19-21 ganger, hekle A.1c i de 2 siste stavene. Fortsett mønsteret frem og tilbake slik. HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!

Når arbeidet måler ca 26-27-28-29-30-31 cm og neste rad skal hekles fra vrangen, felles det til ermehull slik - NB! Start på 2.rad i diagrammene!: Hekle A.2c, fortsett A.1b til det gjenstår 2-3-3-3-4-4 stavgrupper på raden, hekle A.2a over de siste maskene, Fortsett fellingen frem og tilbake slik. Når A.2 er heklet ferdig i høyden, er det felt 2-3-3-3-4-4 stavgrupper i hver side til ermehull. Fortsett frem og tilbake med stavgrupper som før, dvs neste rad hekles slik fra retten: Hekle A.1a i første maske, hekle A.1b totalt 9-10-11-11-13 ganger, hekle A.1c over de siste maskene. Hekle til arbeidet måler 38-40-42-43-45-47 cm. Klipp og fest trådene.

FORSTYKKE:
Hekle på samme måte som bakstykket. Ikke fest trådene. Nå hekles det STROPP i hver side som forklart under.

STROPP:
Start fra siden og hekle slik:
DERSOM RADEN STARTER FRA RETTEN: Hekle A.1a, hekle A.1b totalt 1-1-1-1-1-2 ganger, hekle A.1c.
DERSOM RADEN STARTER FRA VRANGEN: Hekle A.1c, hekle A.1b totalt 1-1-1-1-1-2 ganger, hekle A.1a.
Fortsett mønsteret frem og tilbake slik til stroppen måler ca 8-8-8-10-10-10 cm (stroppen skal ligge over skulderen og sys til bakstykke – prøv eventuelt toppen på og tilpass lengden på stroppen). Klipp tråden.
Hekle en tilsvarende stropp i den andre siden.

MONTERING:
Sy stroppene til bakstykket ytterst i hver side.
Sy sidesømmene – sy ovenfra og ned kant i kant, stopp sømmen når det gjenstår ca 6 cm nederst i hver side (splitt).

KANT RUNDT HALSEN:
Start midt oppå den ene skulderen, og hekle på nål 5 slik: 1 fastmaske om første stav, * 4 luftmasker, hopp over 1 stav/stavgruppe (ca 2 cm), 1 fastmaske om neste stav/luftmaske *, hekle fra *-* langs stroppene og rundt halsen, og avslutt omgangen med 4 luftmasker og 1 kjedemaske i første fastmaske. Klipp og fest tråden.

KANT RUNDT ERMEHULLENE:
Start i siden under ermet, og hekle på nål 5 slik: 1 fastmaske i sidesømmen, * 4 luftmasker, hopp over ca 2 cm, 1 fastmaske om neste stav/luftmaske *, hekle fra *-* rundt hele ermehullet, og avslutt omgangen med 4 luftmasker og 1 kjedemaske i første fastmaske. Klipp og fest tråden.

Diagram

symbols = 1 luftmaske
symbols = 1 fastmaske
symbols = 1 kjedemaske om luftmasken / 1 kjedemaske i masken under
symbols = denne raden er allerede heklet og viser kun hvordan maskene hekles - start på neste rad i diagrammet
symbols = 1 stav om luftmasken under
symbols = 3 luftmasker (tilsvarer 1 stav)
diagram
diagram
diagram
diagram
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 249-29

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (8)

country flag Stephanie Duffy wrote:

Hi! I'm confused on the armhole decreases for sizes bigger than xs, the way they are written, wouldn't you be left with one decrease edge being narrower than the other at the beginning?

09.05.2024 - 06:35

DROPS Design answered:

Dear Stephanie, those tiny differences, due to work from the left side and the right side, and in order not to have to break you yarn are 1) to small to make it appear assimetric, 2) can be blocked out easily. Happy Crafting!

09.05.2024 - 23:29

country flag Maria Angela Pezzaioli wrote:

Grazie. Istruzioni molto chiare.

06.05.2024 - 13:39

country flag Mathilde Clapeyron wrote:

Bonjour! est il possible de réaliser ce modèle en alternant des couleurs? avez vous un autre ouvrage qui utilise cette technique d'alterner des couleurs différentes? je n'ai encore jamais fais ça. Merci!

30.04.2024 - 16:26

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Clapeyron, fort probablement, retrouvez ici tous nos tops au crochet avec rayures. Bon crochet!

02.05.2024 - 07:26

country flag Giulia Rosano wrote:

Grazie

29.04.2024 - 14:03

country flag Bianca Vink wrote:

Hallo\r\nDank voor u antwoord maar ik kom er nog steeds niet uit ik begin opde verkeerde kant met 8 vaste en dan 3 losse eigenlijk 4 dan 3 stokjes ik eindig met 1 stokje dan begin ik met 3 losse (4) 3 stokjes\r\nSorry maar de tekening is voor mij niet zo duidelijk.\r\nAlvast dank voor u antwoord.

28.04.2024 - 06:41

country flag Eleonor Meurell wrote:

Hej, jag undrar hur en "Kedjemaska" virkas? Kan inte hitta det i era, annars så exilenta, videon eller förklaringar, Vänligen, Eleonor

23.04.2024 - 10:27

DROPS Design answered:

Hej Eleonor, det är en smygmaska på svenska. Det skal vi få opdateret i opskriften :)

23.04.2024 - 15:30

country flag Bianca Vink wrote:

Hallo kunt u mij vertellen hoe ik het armsgat begin ik kom er niet uit. Dank u

20.04.2024 - 14:30

DROPS Design answered:

Dag Bianca,

Zorg ervoor dat je op de verkeerde kant begint. In plaats van A.1a haak je nu A.2a (De eerste toer waar een sterretje bij staat in het telpatroon sla je over. Deze toer staat er allen bij zodat je kunt zien hoe de steken in de vorige steken moet haken.) en in plaats van A.1c haak je nu A.2c. Je haakt wat minder herhalingen van A.1b in het tussenstuk zodat je goed uitkomt met A.2c op het einde van de naald.

24.04.2024 - 12:28

country flag Checkerboard Top wrote:

On dirait un damier ou un échiquier

18.01.2024 - 18:09