DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomuld, 47% Hør
fra 25.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 75.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 247-5
DROPS Design: Model l-170
Garngruppe C
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
Arbejdet måler ca 20 cm i diameter.

GARN:
DROPS BOMULL-LIN fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
150 g farve 03, sand

HÆKLENÅL:
DROPS HÆKLENÅL NR 4,5.

HÆKLEFASTHED:
16 stangmasker i bredden og 9 rækker i højden = 10 x 10 cm.
OBS: Husk at nål nr kun er vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere hæklenål. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere hæklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomuld, 47% Hør
fra 25.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 75.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

MØNSTER:
Se diagram A.1 og A.2.

HÆKLEINFORMATION:
På begyndelsen af hver omgang / række med stangmasker hækles der 3 luftmasker, disse luftmasker erstatter ikke første stangmaske, men kommer i tillæg.
Når der hækles rundt, afsluttes omgangen med 1 kædemaske i 3.luftmaske på begyndelsen af omgangen.
Se diagram A.2.

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

TASKE – KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
2 cirkler hækles rundt fra midten og ud, derefter hækles et bånd til både hank og sidestykke. Til sidst sys delene sammen.

CIRKEL:
Hækl 4 luftmasker på nål 4,5 med DROPS Bomull-Lin og sæt dem sammen til en ring med 1 kædemaske i første luftmaske. Derefter hækles der rundt ifølge diagram A.1 totalt 12 gange på omgangen - diagram A.2 viser hvordan omgangene starter og slutter og hækles i tillæg til A.1. HUSK PÅ HÆKLEFASTHEDEN!
Når hele diagrammet er hæklet, måler arbejdet ca 20 cm i diameter. Hækl videre med 1 fastmaske i hver af de første 27 stangmasker på omgangen. Klip og hæft tråden.
Hækl 1 cirkel til på samme måde.

BÅND:
Hækl 15 luftmasker, og hækl 1 stangmaske i 4.luftmaske fra nålen, derefter 1 stangmaske i hver luftmaske = 12 stangmasker.
Hækl frem og tilbage således til båndet måler 47 cm – læs HÆKLEINFORMATION. Derefter bukkes båndet dobbelt på langs, og kortsiden hækles sammen med 1 stangmaske i hver stangmaske gennem begge lag = 6 stangmasker.
Hækl 6 stangmasker frem og tilbage til båndet måler totalt 140 cm.

MONTERING:
Buk opslåningskanten på båndet dobbelt, så hele båndet er 6 masker bredt og sy kanten fast gennem begge lag. Det dobbelte bånd skal nu sys fast langs med kanten på cirklen - fastmaskerne på cirklen viser taskens åbning.
Sy sammen således: Start der hvor fastmaskerne sluttede, sy den ene langside af det dobbelte bånd til stangmasken yderst på cirklen (der skal blive en lille kant), fortsæt sømmen rundt langs med kanten til der hvor fastmaskerne startede - det dobbelte bånd stopper også her.
Derefter sys den anden side af det dobbelte bånd til den anden cirkel på samme måde. Den anden del af båndet (som ikke er dobbelt) er taskens hank.

Diagram

symbols = hækl 4 luftmasker, sæt dem sammen til en luftmaskering med 1 kædemaske i første luftmaske – se punkt på cirkel, omgangen starter og slutter her
symbols = omgangen starter med 3 luftmasker, på slutningen af omgangen hækles en kædemaske i den 3. luftmaske
symbols = 1 stangmaske om luftmaskeringen
symbols = 1 stangmaske i masken under
symbols = 2 stangmasker i masken under
diagram
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde oppefra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Du synes måske også om...

Kommentere opskrift DROPS 247-5

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (11)

country flag Suzy wrote:

Bonjour, pourquoi mon disque gondole merci

14.06.2024 - 08:53

DROPS Design answered:

Bonjour Susy, pensez à bien conserver la bonne tension en largeur et en hauteur, ajustez la taille du crochet si besoin. Bon crochet!

14.06.2024 - 16:18

country flag SUJO83 wrote:

Bonjour je désire faire 2 ances pouvez vous me dire comment faire merci

10.06.2024 - 13:53

DROPS Design answered:

Bonjour Sujo83, tout dépend de ce que vous souhaitez comme résultat, vous pourrez peut-être trouver l'inspiration parmi tous nos modèles de sacs (cf ici), certains d'entre eux ont 2 anses. Bon crochet!

11.06.2024 - 07:47

country flag Suzy wrote:

Bonjour que veut-on dire par répéter 12 fois A1 jusqu’à la fin du tour merci

04.06.2024 - 17:17

DROPS Design answered:

Bonjour Suzy, cela veut dire que vous devez crocheter 12 fois le diagramme A.1 en largeur, soit tout le tour, au 1er rang, A.1 = 1 bride, à la fin du 1er rang, vous aurez donc crocheté 12 brides, et ainsi de suite. Bon crochet!

05.06.2024 - 07:48

country flag Ann Behan wrote:

Hello, Any chance of getting written instructions for this pattern? I ordered the yarn and tried to make a start, without success. I am an experienced crocheter but I simply couldn't make sense of instructions. Best wishes, Ann Behan

01.05.2024 - 19:09

DROPS Design answered:

Hi Ann, Sadly, we do not have written instructions for this bag. Regards, Drops Team.

02.05.2024 - 06:32

country flag Yveline Baudouin wrote:

Bonjour, y aurait-il une erreur dans les explications pour la bande ? Pourquoi 12 m (br) deviendraient-elles 6 m en pliant la bande dans le sens de la longueur ? Et si il faut en fait la plier dans le sens de la largeur, pourquoi demanderait-on de la plier lors de l'assemblage de façon à n'avoir plus que 6 m alors qu'on n'en a déjà plus que 6 ?! Ou alors faut-il coudre que la moitié de la bande et continuer sur 6 br ? Un petit schéma aurait été bien :) Merci pour votre aide

20.04.2024 - 17:58

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Baudouin, la bande se crochète sur 12 brides, on la plie ensuite en double = elle ne représente donc plus que 6 brides en largeur soit la moitié. Cette bande doublée est ensuite cousue tout autour du sac, la partie restante de la bande n'est pas doublé et fait donc toujours 12 brides, mais si vous le souhaitez, vous pouvez la doubler aussi pour la bandoulière, au choix. Bon crochet!

22.04.2024 - 07:56

country flag Lotta wrote:

Hej! Jag förstår inte virkbeskrivningen. Vad betyder ”sedan virkas det runt efter diagram A1 totalt 12 gånger på varvet” vadå på varvet? Är det 12 varv? Det är väldigt otydligt förklarat, går det att förtydliga? Tacksam för hjälp!

30.03.2024 - 21:06

DROPS Design answered:

Hej Lotta, du upprepar A.1 12 ggr på varje varv :)

05.04.2024 - 12:09

country flag Lotta wrote:

Hej! Jag är nybörjare på virkning. Vad är en kedjemaska? Tack på förhand! /Lotta

21.03.2024 - 09:04

DROPS Design answered:

Hej Lotta. Det var ett misstag i översättningen, det ska vara smygmaska. Detta är nu rättat. Mvh DROPS Design

22.03.2024 - 08:04

country flag Eveli wrote:

Holiday in Provence

21.01.2024 - 14:27

country flag Maria Roshed Sandström wrote:

Spring roll

21.01.2024 - 08:55

country flag Fernanda Kazic wrote:

Snäckan!

20.01.2024 - 22:16