DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
fra 30.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 93.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale

Sunny Sailor

Heklet hatt i DROPS Bomull-Lin eller DROPS Paris. Arbeidet hekles rundt, ovenfra og ned med striper. Størrelse S - XL.

DROPS 238-21
DROPS Design: Modell l-166
Garngruppe C
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
S/M - L/XL
Passer til hodemål: Ca 54/56 - 58/60 cm

GARN:
DROPS BOMULL-LIN fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
100-100 g farge 11, beige
50-50 g farge 21, mørk blå

Eller bruk:
DROPS Paris fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
100-100 g farge 67, hvete
50-50 g farge 103, dark wash

HEKLENÅL:
DROPS HEKLENÅL NR 4,5.

HEKLEFASTHET:
16 fastmasker i bredden og 18 rader i høyden = 10 x 10 cm.
NB: Husk at nål nr kun er veiledende. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til tykkere heklenål. Får du for få masker på 10 cm, bytt til tynnere heklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
fra 30.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 93.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

HEKLEINFORMASJON:
På begynnelsen av hver omgang med fastmasker hekles det 1 luftmaske som skal erstatte første fastmaske, det vil si hopp over første maske på forrige omgang. Omgangen avsluttes med 1 kjedemaske i første luftmaske på begynnelsen av omgangen.

ØKETIPS:
Det økes 1 fastmaske ved å hekle 2 fastmasker i samme fastmaske.

STRIPER:
Opplegg og 1.-8.omgang hekles med fargen beige/hvete, deretter hekles det 2 omganger med fargen mørk blå/dark wash. Videre hekles det * 2 omganger med fargen beige/hvete, 2 omganger med fargen mørk blå/wash *, hekle fra *-* totalt 4 ganger.

FARGEBYTTE:
Når det skal byttes farge på neste omgang, er det penest å bytte farge før den siste kjedemasken på forrige omgangen hekles - da blir det en finere overgang til ny farge. NB! Ikke klipp garnet etter hvert fargebytte, men la garnet følge med oppover på innsiden av hatten.

-------------------------------------------------------

START ARBEIDET HER:

-------------------------------------------------------

HATT- KORT OVERSIKT OVER ARBEIDET:
Arbeidet hekles rundt ovenfra og ned, det vil si det hekles fra toppen av hatten og ned, deretter hekles bremmen rundt.

HATT:
Hekle 4 luftmasker på nål nr 4,5 med fargen beige i DROPS Bomull-Lin eller fargen hvete i DROPS Paris, og sett de sammen til en ring med 1 kjedemaske i første luftmaske - les HEKLEINFORMASJON.
1.OMGANG: Hekle 6 fastmasker om ringen med fargen beige/hvete.
Videre hekles det STRIPER - les forklaring over og les FARGEBYTTE.
2.OMGANG: Hekle 2 fastmasker i hver fastmaske = 12 masker.
3.OMGANG: * 1 fastmaske i første/neste maske, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 18 fastmasker.
4.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 2 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 24 masker.
5.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 3 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 30 masker.
6.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 4 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 36 masker.
7.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 5 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 42 masker.
8.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 6 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 48 masker.
9.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 7 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 54 masker.
10.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 8 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 60 masker.
11.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 9 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 66 masker.
12.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 10 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 72 masker.
13.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 11 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 78 masker.

Økningene er ferdig her i størrelse S/M.

STØRRELSE L/XL:
14.OMGANG: * 1 fastmaske i hver av de 12 første/neste maskene, 2 fastmasker i neste maske *, hekle fra *-* omgangen rundt = 84 masker.

ALLE STØRRELSER:
Hekle videre med striper som før, men uten økning til arbeidet måler ca 14-15 cm fra opplegget på toppen av hatten. Nå hekles det brem som forklart under.

BREM:
Bremmen hekles med fargen beige/hvete.
1.-7.OMGANG: Hekle 1 fastmaske i hver maske - SAMTIDIG økes det 10 fastmasker jevnt fordeltannenhver omgang = 118-124 masker - les ØKETIPS.
8.OMGANG: Hekle 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt.
9.OMGANG: Bruk 2 tråder og hekle 1 kjedemaske om hver fastmaske - pass på at kjedemaskene ikke hekles for stramt. Klipp og fest trådene. Hatten måler 19-20 cm fra opplegget øverst på hatten.
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 238-21

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (7)

country flag Ludvig skrev:

Hej! Är det möjligt att beställa en mössa utav dig som du gör åt en

18.04.2024 - 21:35

country flag Patricia McCurdy skrev:

Is the pattern written in English or American crochet terms ?

14.04.2024 - 22:28

DROPS Design answered:

Dear Patricia, you can find both versions. Next to the print button, before the pattern explanations, it shows you the languages available; there should be an English (UK/cm) version and an English (US/in) version. You can select the one you prefer. Happy crochetting!

14.04.2024 - 23:27

country flag Annabelle skrev:

"meerder tegelijkertijd 10 vasten verdeeld op iedere 2e toer = 118-124 steken -": dus moet ik in tour 2, 4 en 6 elk 10 extra steken haken? Dan kom ik uit op 30 extra steken ipv 40? Dank voor de hulp!

15.07.2023 - 16:15

DROPS Design answered:

Dag Annabelle,

Hmm, dat klopt inderdaad niet. Ik zal het doorgeven aan de ontwerpafdeling om te controleren. Voor nu (om verder te kunnen haken), zou je ervoor kunnen kiezen om alle oneven toeren te meerderen, dus op toer 1, 3, 5 en 7.

18.07.2023 - 21:02

country flag Annette Nøhr skrev:

DROPS 238-21 Model l-166 Kan i forklare mig hvordan jeg kommer fra 78 el 84 masker til udtagning på skygger hvor jeg skal ende med 118-124 efter 10 masker udtagning. Der er 40 masker til forskel som opskriften ikke fortæller hvor skal udtages ?

12.07.2023 - 08:46

country flag Kathy skrev:

Hello, I am new to crochet, so please pardon me if I am not understanding something fundamental. In the first round, how are the 6 double crochets to be distributed around the ring of four chain stitches? I would have expected the crochets to be divided evenly over chain stitches - e.g., 6 crochets worked over 3 chain stitches. By the way, I have enjoyed several Drops knitting patterns, and I appreciate you making them available! Thank you! Thank you.

15.06.2023 - 23:46

DROPS Design answered:

Dear Kathy, you then crochet in the chain stitch ring, ie insert crochet hook in the chain stitch ring and not in the chain stitches themselves and crochet a total of 6 double crochets (UK-English) / single crochets (US-English) like this. Happy crocheting!

16.06.2023 - 07:25

country flag Rita skrev:

Happy Summer

22.01.2023 - 09:42

country flag Teresa Curtis skrev:

Name suggestions for this pattern: Sailing Away Hat Beach Comber Hat

17.01.2023 - 16:48