DROPS Muskat
DROPS Muskat
100% Bomull
fra 23.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 144.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 238-17
DROPS Design: Modell r-817
Garngruppe B
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
One-size
Passer hodemål: ca 54-56 cm.

GARN:
DROPS MUSKAT fra Garnstudio (tilhører garngruppe B)
100 g farge 08, naturhvit
50 g farge 09, muskatnøtt
50 g farge 85, sennep
50 g farge 87, granateple
50 g farge 92, søt orkide

HEKLENÅL:
DROPS HEKLENÅL NR 3.

HEKLEFASTHET:
22 staver i bredden og 11 rader i høyden = 10 x 10 cm.
1 rute måler ca 7,5 x 7,5 cm.
NB: Husk at nål nr kun er veiledende. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til tykkere heklenål. Får du for få masker på 10 cm, bytt til tynnere heklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Muskat
DROPS Muskat
100% Bomull
fra 23.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 144.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

MØNSTER:
Se diagram A.1.

FARGER:
Det hekles ruter i ulike fargekombinasjoner slik:

1.Rute:
1.OMGANG + OPPLEGG: 09, muskatnøtt
2.OMGANG: 85, sennep
3.OMGANG: 87, granateple
4.OMGANG: 08, naturhvit

2.Rute:
1.OMGANG + OPPLEGG: 92, søt orkide
2.OMGANG: 09, muskatnøtt
3.OMGANG: 85, sennep
4.OMGANG: 08, naturhvit

3.Rute:
1.OMGANG + OPPLEGG: 85, sennep
2.OMGANG: 87, granateple
3.OMGANG: 92, søt orkide
4.OMGANG: 08, naturhvit

4.Rute:
1.OMGANG + OPPLEGG: 87, granateple
2.OMGANG: 92, søt orkide
3.OMGANG: 09, muskatnøtt
4.OMGANG: 17, naturhvit

FARGEBYTTE:
For å få en fin overgang ved fargebytte, hekles kjedemasken på slutten av omgangen med den nye fargen det skal byttes til.
HEKLEINFORMASJON:
På begynnelsen av hver omgang som starter med staver, erstattes første stav med 3 luftmasker. Omgangen avsluttes med 1 kjedemaske i 3.luftmaske på begynnelsen av omgangen.
På begynnelsen av hver omgang som starter med fastmasker, erstattes første fastmaske med 1 luftmaske. Omgangen avsluttes med 1 kjedemaske i første lm på begynnelsen av omgangen.

ØKETIPS:
Det økes 1 stav ved å hekle 2 staver i samme stav.
-------------------------------------------------------

START ARBEIDET HER:

-------------------------------------------------------
HATT - KORT OVERSIKT OVER ARBEIDET:
Arbeidet hekles rundt. Øverste del av hatten hekles ovenfra og ned. Det hekles 6 hekleruter som hekles sammen til et bånd. Disse hekles fast til den øverste delen av hatten, til slutt hekles det en brem nedover fra heklerutene.
HEKLERUTER:
Bruk heklenål 3 og DROPS Muskat. Les FARGER og FARGEBYTTE, og hekle ruter etter diagram A.1 i de ulike fargekombinasjonene slik: Hekle 1 rute som 1. rute, 2 ruter som 2.rute, 2 ruter som 3.rute og 1 rute som 4.rute = 6 ruter. 1 rute måler ca 7½ x 7½ cm. HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!

TOPPEN AV HATTEN:
Hekle 5 luftmasker på nål 3 med DROPS Muskat og sett de sammen til en ring med 1 kjedemaske i første luftmaske.
1.OMGANG: Hekle 11 staver om ringen – les HEKLEINFORMASJON!
2.OMGANG: Hekle 2 staver i hver stav = 22 staver.
3.OMGANG: Hekle * 2 staver i første/neste stav, 1 staver i neste stav *, hekle fra *-* omgangen rundt = 33 staver.
4.OMGANG: Hekle * 2 staver i første/neste stav, 1 stav i hver av de neste 2 stavene *, hekle fra *-* omgangen rundt = 44 staver. HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!
5.OMGANG: Hekle * 2 staver i første/neste stav, 1 stav i hver av de neste 3 stavene *, hekle fra *-* omgangen rundt = 55 staver.
6.OMGANG: Hekle * 2 staver i første/neste stav, 1 stav i hver av de neste 4 stavene *, hekle fra *-* omgangen rundt = 66 staver.
7.OMGANG: Hekle * 2 staver i første/neste stav, 1 stav i hver av de neste 5 stavene *, hekle fra *-* omgangen rundt = 77 staver.

Legg rutene etter hverandre slik: Rute 1, rute 2, rute 3, rute 2, rute 4, rute 3.
Bruk heklenål 3 og fargen naturhvit til å hekle rutene sammen som forklart under:
Legg 2 ruter kant til kant slik at de kan hekles sammen. Start i hjørnene og hekle slik: * Stikk heklenålen fra rettsiden og ned gjennom bakre maskeledd på den ene ruten, deretter stikkes nålen fra rettsiden og ned gjennom bakre maskeledd på den andre ruten, hent tråden og trekk tråden gjennom begge løkkene på nålen *, hekle fra *-* til disse 2 rutene er heklet sammen langs siden på ruten. NB! Rutene hekles sammen med 1 maske i hvert hjørne og 1 maske i hver stav/luftmaske. Hekle 2 og 2 ruter sammen slik at det ligger 6 ruter etter hverandre, deretter hekles første og siste rute sammen, slik at det blir en ring.

Hekle en omgang rundt overkanten på rutene med fargen naturhvit, hekle 1 stav i hver stav og hekle 1 stav i hvert hjørne (mellom rutene). Det hekles 13 staver fra hver av de 5 første rutene og 12 staver i den siste ruten (det hekles ikke 1 stav i det siste hjørnet) = 77 staver.

Nå skal omgangen med ruter hekles fast til den øverste delen av hatten, hekle på samme måte som rutene ble heklet sammen. Hekle 1 kjedemaske i hver stav fra toppen av hatten/raden med hekleruter.

BREM:
Hekle med naturhvit, 1 stav i hver av de 15 stavene/luftmaskene og 3 staver i hvert hjørne (mellom 2 ruter) langs nederkant av heklerutene (det hekles 18 staver fra hver rute) = 108 staver.
Hekle 5 omganger med staver, og øk samtidig 8 staver jevnt fordelt på hver omgang = 148 staver. Hekle 1 omgang fastmasker med 2 tråder i fargen naturhvit på nål 3, hekle 1 fastmaske i hver stav. Klipp og fest tråden.

Diagram

symbols = Start her! Hekle 4 luftmasker og sett dem sammen til en ring med 1 kjedemaske i første luftmaske = punkt på sirkel
symbols = 1 luftmaske
symbols = 1 kjedemaske i 3.luftmaske på starten av omgangen
symbols = 1 stav om luftmaskering / luftmaskebue
symbols = 1 stav om de 3 luftmaskene som kommer opp fra forrige omgang
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 238-17

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (7)

country flag Simone Krafft skrev:

Ich habe diesen wunderhübschen Hut sofort begonnen. Leider hatte ich Probleme, den Grannies-Ring an das Kopfteil zu häkeln, es sah nicht schön aus. Nun häkle ich das Kopfteil vom Grannies-Ring ausgehend neu, d.h. von unten nach oben. Wenn ich fertig bin, gibt's Fotos auf Insta. Schönes sonniges Wochenende an euch alle! Simone

05.07.2024 - 16:55

country flag Sara skrev:

Hi I have tried this pattern with a 3mm hook and trebles, its almost impossible to do as the cotton splits, also the gauge is completely wrong. I have tried it with a 3.5mm hook and double crochets, which works better but the hat is quite small, the squares are correct with the gauge. Is the hook size correct and also the trebles? It would work better with a 4mm hook as stated in the overview and the guage matches. I don't want to make another one it is going to still be to small

26.06.2024 - 11:20

DROPS Design answered:

Dear Sara, if your tension is right you should get the correct measurements, hat (ie the square band) is somewhat tighter than the circumference of the head so that it will fit nicely on the head. Happy crocheting!

26.06.2024 - 13:50

country flag Astara Klabbers skrev:

Ik snap het niet moet ik maar 5 rijen voor de rand doen terwijl ik er op de foto 7 zie en bij krult hij maar amper om???????

03.06.2023 - 22:03

DROPS Design answered:

Dag Astara,

Als ik het goed lees komen er nog 7 toeren van stokjes na de vierkantjes, inclusief de rand, welke uit 5 toeren bestaat. Mocht je de rand te klein vinden dan kun je nog een toer haken met meerderingen, hij zal daardoor ook meer omkrullen.

04.06.2023 - 10:53

country flag Susana Araujo skrev:

On the needed crochet hook for the project it says that we will need a 4mm hook but on the SHORT OVERVIEW OF THE PIECE says 3mm. Which one should we use?

31.05.2023 - 10:45

DROPS Design answered:

Dear Susana Araujo! It should be 3 mm. All patterns are translated from Norwegian and you can always check the original pattern for measurements and calculations. Happy crocheting!

31.05.2023 - 16:11

country flag RACHEL CLARK skrev:

Garden Flowers Bucket Hat

19.01.2023 - 13:36

country flag Ronja skrev:

My name suggestion for this is ‘beach party’.

17.01.2023 - 22:09

country flag Teresa Curtis skrev:

My name suggestion for this pattern is "Building Sandcastles" or just "Sandcastles"

17.01.2023 - 16:50