Hur man stickar en tröja uppifrån och ner

Flera av våra tröjor med raglan stickas uppifrån och ner. Det gör vi för att det är enkelt och för att man enkelt kan anpassa plagget: särskilt längden på ok, ärmar och fram- och bakstycke.... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Hur man läser stickdiagram

Ett stickdiagram består av rutor, 1 ruta = 1 maska - symbolförklaringen berättar hur maskan ska stickas. Diagrammet visar alla maskor sett från rätsidan (om inte något annat är specificerat). Ett... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Patentstickning - en översikt

Patentstickning är en stickteknik där det stickas med dubbla maskor för att få tydliga, tjocka ränder i arbetet – som en resår. Tekniken ger ett fylligt och tjockt resultat som passar bra till... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Lägg upp maskor

Det finns olika metoder att lägga upp maskor på. Vi har valt att visa den vanligaste som ger en fast men ändå en elastisk kant. Uppläggningen ska vara fast men inte för stramt. Känner du att... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Rätmaskor

Nu ska det stickas! Om du stickar alla varv räta kallas det för rätstickning. Såhär stickar du rätmaskor: Fig. 1: Håll stickan med maskorna i din vänstra hand. Lägg garnet från nystanet över... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Avigmaskor

Motsatsen till rätmaskor är avigmaskor. Om du stickar varannatt varv rät och varannatt varv avig kallas det slätstickat. Såhär stickar du avigmaskor: Fig. 1: Håll stickan med maskorna i din... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Öka med ett litet hål

Så här ökar du en rätmaska i bågen mellan makorna från förra varvet, så att det skapas ett litet hål under den nya maskan: Fig. 1: Sticka rätmaskor fram till dit du vill öka med en maska. Fig.... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Lägga upp nya maskor på slutet av varvet

När du vill forma din stickning och t.ex. lägga upp nya maskor till ärmar i slutet av varvet gör du på följande sätt: Fig. 1: Sticka varvet ut, håll stickan med maskorna i din högra hand. Lägg... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Minska: Ta in maskor

När man vill forma sin stickning, t.ex. vid armhål, halsringning eller intagning så kan man göra det genom att minska maskor. När man minskar maskor innanför en märktråd eller innanför de yttersta... (Läs mer)

kategori: Stickkurser

Avmaska från rätsidan

Du avmaskar samtidigt som de stickas räta när du inte längre ska använda de i ditt arbete, t.ex. vid armhål, halsringningar eller vid axeln. Det är viktigt att avmaskningskanten varken blir för... (Läs mer)

kategori: Stickkurser