DROPS / 212 / 21

Phoenix Wrap by DROPS Design

Strikket sjal med 2-farget patent i DROPS Fabel. Arbeidet strikkes ovenfra og ned, med striper og hullrader.

Stikkord: hullmønster, sjal, striper,
DROPS Design: Modell fa-448
Garngruppe A
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
Høyde: Målt langs midtmasken = ca 60 cm.
Bredde: Målt langs oversiden fra side til side = ca 172 cm.

MATERIALER:
DROPS FABEL fra Garnstudio (tilhører garngruppe A)
150 g farge 903, gul/rosa
50 g farge 100, natur
50 g farge159, rød chilli
50 g farge 153, texmex

STRIKKEFASTHET:
18 masker i bredden og 42 pinner (dvs 21 synlige pinner i høyden) med helpatent = 10 x 10 cm.

PINNER:
DROPS RUNDPINNER NR 4: Lengde på 80 cm.
Pinne nr er kun veiledende. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til tykkere pinner. Får du for få masker på 10 cm, bytt til tynnere pinner.

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal velge? Da hjelper det kanskje å vite at modellen på bildet er ca 170 cm høy og bruker størrelse S eller M. Om du lager en genser, jakke, kjole eller lignende, kan du finne en målskisse av det ferdige plagget (i cm) nederst i oppskriften.

75% Ull, 25% Polyamid
fra 29.00 kr /50g
DROPS Fabel uni colour DROPS Fabel uni colour 29.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Fabel print DROPS Fabel print 31.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Fabel long print DROPS Fabel long print 33.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler Bestill
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 174kr. Les mer.

Instruksjoner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

I-CORDKANT:
De første og siste 3 maskene på sjalet strikkes som en i-cord. Det er viktig at maskene ikke strikkes stramt, men pass også på at tråden strammes litt før det strikkes videre på pinnen etter at maskene er løftet.
På starten av pinnene fra retten løftes maskene over på høyre pinne uten å strikkes med tråden på rettsiden av arbeidet/mot deg. På slutten av pinnene fra retten strikkes maskene rett.
På starten av pinnene fra vrangen løftes maskene over på høyre pinne uten å strikkes med tråden på vrangsiden av arbeidet/mot deg. På slutten av pinnene fra vrangen strikkes maskene rett.

STRIPER:
1.STRIPE: Farge 1 = natur. Farge 2 = gul/rosa
2.STRIPE: Farge 1 = rød chilli. Farge 2 = gul/rosa
3.STRIPE: Farge 1 = gul/rosa. Farge 2 = rød chilli
4.STRIPE: Farge 1 = gul/rosa. Farge 2 = texmex
5.STRIPE: Farge 1 = natur. Farge 2 = gul/rosa

ØK 2 MASKER:
Økningen gjøres i en rettmaske fra retten. Strikk masken og kastet rett sammen, men ikke slipp de av venstre pinne, lag 1 kast om pinnen og strikk masken og kastet sammen igjen. Slipp deretter masken og kastet av venstre pinne = 3 masker på høyre pinne = 2 masker økt. På neste pinne strikkes maskene inn i mønsteret.

ØK 4 MASKER:
Økningen gjøres i en rettmaske fra retten. * Strikk masken og kastet rett sammen, men ikke slipp de av venstre pinne, lag 1 kast om pinnen *, strikk fra *-* totalt 2 ganger og strikk masken og kastet sammen 1 gang til. Slipp deretter masken og kastet av venstre pinne = 5 masker på høyre pinne = 4 masker økt. På neste pinne strikkes maskene inn i mønsteret.

HULLRAD:
Strikkes med natur slik:
1.PINNE (= retten): Lag i-cordkant som før over de 3 første maskene, * strikk neste maske og kast rett sammen, strikk neste maske rett *, strikk fra *-* til det gjenstår 3 masker og strikk i-cordkant som før over de siste 3 maskene.
2.PINNE (= vrangen): Lag i-cordkant som før over de 3 første maskene, strikk rett til det gjenstår 3 masker og strikk i-cordkant som før over de siste 3 maskene.
3.PINNE (= retten): Lag i-cordkant som før over de 3 første maskene, * strikk 2 masker rett sammen og lag 1 kast om pinnen *, strikk fra *-* til det gjenstår 2 masker før midtmasken – viktig at det avsluttes med 1 kast. Nå strikkes det slik over de neste 5 maskene: Strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen, strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen, strikk 1 maske rett (= midtmasken), lag 1 kast om pinnen, strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen, strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen, strikk fra *-* til det gjenstår 5 masker. Strikk 2 masker rett sammen og strikk i-cordkant som før over de 3 siste maskene. (= 4 masker økt).
4.PINNE (= vrangen): Lag i-cordkant som før over de 3 første maskene, strikk rett til det gjenstår 3 masker og strikk i-cordkant som før over de siste 3 maskene.

-------------------------------------------------------

START ARBEIDET HER:

-------------------------------------------------------

SJAL – KORT OVERSIKT OVER ARBEIDET:
Arbeidet strikkes ovenfra og ned, det strikkes 2-farget patent frem og tilbake på rundpinne for å få plass til alle maskene. Sjalet starter med at det strikkes 1 liten i-cord, som det strikkes opp masker i. Sjalet strikkes videre derfra med i-cordkant i hver side. Det strikkes striper med forskjellige farger og det lages hullrader.

SJAL:
Legg opp 4 masker på rundpinne 4 med natur. * Strikk 1 pinne rett, ikke snu arbeidet! Skyv deretter maskene til den andre enden av pinnen slik at neste pinne kan strikkes fra samme side igjen *, strikk fra *-* til det er strikket 9 pinner. Vend på arbeidet slik at det kan strikkes opp masker i i-corden. Start å strikke opp 7 masker langs siden av i-corden – strikk opp gjennom begge maskeledd og pass på å plukke opp nedover i den samme rekken med masker. Til sist strikkes det opp 4 masker i enden av i-corden = oppleggskanten. Det er nå 15 masker på pinnen.
Snu arbeidet og strikk 3 pinner slik:
Fra vrangen: Med tråden mot deg (= vrangsiden av arbeidet), løft de første 3 maskene over på høyre pinne som om de skulle strikkes vrang (= I-CORDKANT – les forklaring over). Strikk rett ut pinnen. Snu arbeidet.
Fra retten: Med tråden mot deg (= rettsiden av arbeidet), løft de første 3 maskene over på høyre pinne som om de skulle strikkes vrang (= i-cordkant). Strikk rett ut pinnen. Snu arbeidet.
Fra vrangen: Med tråden mot deg (= vrangsiden av arbeidet), løft de første 3 maskene over på høyre pinne som om de skulle strikkes vrang (= i-cordkant). Strikk rett ut pinnen. Snu arbeidet.

Nå strikkes det videre i 2-farget patent og bruk fargene fra 1.STRIPE.

1.PINNE (= retten): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på rettside av arbeidet (= i-cordkant), ØK 2 MASKER i neste maske, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, ØK 4 MASKER i neste maske (= midtmasken), lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, strikk 1 maske rett, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, ØK 2 MASKER i neste maske. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Det er økt totalt 8 masker på pinnen. Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

2.PINNE (= retten): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk 1 maske vrang, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen, * lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk 1 maske vrang *, strikk fra *-* 1 gang til og lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk 1 maske vrang, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant).
NB! Sett 1 merke midtmasken slik at det er lettere å se hvor det skal økes senere, la merket følge med oppover i den midterste masken. Snu arbeidet.

3.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant),
* strikk kastet og den løse masken vrang sammen, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, strikk kastet og den løse masken vrang sammen. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant).
Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

4.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), * lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk kastet og den løse masken rett sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant).
Snu arbeidet.

HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN!

5.PINNE (= retten): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), ØK 2 MASKER i neste maske, * lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, strikk neste maske og kast rett sammen * strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, ØK 2 masker i neste maske. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Det er økt totalt 4 masker på pinnen. Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

6.PINNE (= retten): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk 1 maske vrang, * lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 6 masker. Lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske vrang, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Snu arbeidet.

7.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant),
* strikk kastet og den løse masken vrang sammen, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, strikk kastet og den løse masken vrang sammen. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

8.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), * lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk kastet og den løse masken rett sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Snu arbeidet.

9.PINNE (= retten): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), ØK 2 MASKER i neste maske, * lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over til høyre pinne som om den skulle strikke vrang, strikk neste maske og kast rett sammen * strikk fra *-* til midtmasken. ØK 4 MASKER i midtmasken, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, ØK 2 masker i neste maske. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Det er økt totalt 8 masker på pinnen. Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

10.PINNE (= retten): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk 1 maske vrang, * lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske og kast vrang sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 6 masker. Lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang, strikk neste maske vrang, lag 1 kast om pinnen og løft neste maske over på høyre pinne som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant). Snu arbeidet.

11.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 1: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant),
* strikk kastet og den løse masken vrang sammen, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, strikk kastet og den løse masken vrang sammen. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant).
Skyv maskene tilbake til den andre siden av rundpinnen (uten å snu arbeidet), slik at det strikkes fra samme side som forrige pinne.

12.PINNE (= vrangen): Strikkes med farge 2: Løft 3 masker fra venstre til høyre pinne som om de skulle strikkes vrang med tråden på vrangsiden av arbeidet (= i-cordkant), * lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang, strikk kastet og den løse masken rett sammen *, strikk fra *-* til det gjenstår 4 masker, lag 1 kast om pinnen, ta 1 maske løs av pinnen som om den skulle strikkes vrang. Strikk 3 masker rett (= i-cordkant).
Snu arbeidet.

Gjenta 5-12.pinne totalt 6 ganger i høyden.
Bytt til fargene på 2.STRIPE og gjenta 5.-12.PINNE totalt 6 ganger i høyden.

Bytt til natur og strikk 1 HULLRAD som forklart over.

Bytt til fargene på 3.STRIPE og gjenta 5.-12.pinne totalt 6 ganger i høyden.

Bytt til natur og strikk 1 HULLRAD som forklart over.

Bytt til fargene på 4.STRIPE og gjenta 5.-12.pinne totalt 6 ganger i høyden.

Bytt til natur og strikk 1 HULLRAD som forklart over.

Bytt til fargene på 5.STRIPE og gjenta 5.-12.pinne totalt 3 ganger i høyden og avpass slik at neste pinne skal strikkes fra retten med farge 2 – dvs gul/rosa.

AVFELLING:
Nå skal det felles av med en i-cord avfelling. Det er viktig at kanten blir felt av løst slik at sjalet får en fin form og et pent fall. Bruk gjerne en større pinne til å felle av med, og pass på at det strikkes løse, men jevne masker.
Det strikkes og felles slik: * Strikk 2 masker rett, de 2 neste maskene strikkes vridd rett sammen. Skyv deretter de 3 maskene fra høyre pinne tilbake på venstre pinne (i samme rekkefølge som de er i) *, strikk fra *-* til alle masker på venstre pinne er felt av og det gjenstår 3 masker på høyre pinne. Skyv disse 3 maskene over på venstre pinne og fell av disse maskene rett. Klipp og fest tråden.

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (11)

Jane Higginbottom 01.01.2021 - 15:21:

I don’t think this pattern is correct for example in row 2 I had to rewrite the pattern out. This pattern does not make sense and I am giving up. Have spent too long trying to work it out. I am an experienced knitter who has done brioche knitting before and I am very disappointed with this pattern. Now need to find another use for this wool.

Jane Higginbottom 11.12.2020 - 10:00:

I think there is an error in line 2 of the pattern as the written instructions are not the same as the video. One stitch is different. In line 5 if I follow the instructions I have an extra stitch after the first increase stitch which needs to be slipped?

Jane H 10.12.2020 - 19:04:

I am having trouble with this pattern - for example in line 2 and 5. Are there errors? Can anyone advise. It doesn’t make sense. In line 2 the written instructions are not the same as the video.

DROPS Design 11.12.2020 kl. 07:06:

Dear Jane H, which kind of errors do you have? Rows 2 and 5 are following the description in the pattern. Can you maybe explain where you are stuck?

Lagan Sieglinde 10.10.2020 - 11:01:

Sie sollten diese deutsche Anleitung überarbeiten. Es sind da einige Fehler drin. Zum Beispiel müssen in der3.und 4. ICordreihe die letzten drei Maschen links gestrickt werden. Ein Anfänger kann mit dieser Anleitung nichts anfangen. Da hilft auch das Video nicht, das ist viel zu schnell erklärt worden. MfG Lagan S.

DROPS Design 12.10.2020 kl. 13:17:

Liebe Frau Lagan, die Maschen für die I-Cord werden am Ende jeder Reihe, also auch in Rück-Reihen, rechts gestrickt und am Anfang jeder Reihe abgehoben. Zum Video: Die Geschwindigkeit der Videos lässt sich in den Einstellungen anpassen. Wenn Sie das Video abspielen, haben Sie unten rechts in der Leiste ein Symbol für "Einstellungen". Wenn Sie dieses Symbol (Rädchen) anklicken, lässt sich das Video langsamer abspielen.

Lagan Sieglinde 09.10.2020 - 16:07:

Ich denke in der 1.Reihe muss es nicht 3 Maschen wie zum linksstricken heißen sondern nur 1Masche. L.G Lagan S.

Barbara Liebing 19.07.2020 - 15:20:

Hey, ich versuche gerade dieses schöne Tuch zu stricken , aber schon in der ersten Reihe des zweifarbigen Patents stimmt die Anleitung nicht . ständig steht da , dass drei Maschen abgehoben werden sollen, obwohl es nur eine ist. Jetzt bin ich bei Reihe 5, wo wieder ständig steht das 3 Maschen abgehoben werden sollen. aber hier passt es auch nicht wenn ich nur eine Masche abhebe. Die weiteren Reihen habe ich ich nicht kontrolliert, aber mir vergeht gerade die Lust weiter zu arbeiten.

DROPS Design 20.07.2020 kl. 09:54:

Liebe Frau Leibing, so wird dieses Tuch gestrickt - dh das Video zeigt wie die 1. - 4. Reihe mit zweifarbigen Patent strickt; Viel Spaß beim stricken!

Farideh 22.04.2020 - 18:10:

Himap crochet

Pia Busk 31.01.2020 - 17:42:

Mexico

Ilse Bonder 26.01.2020 - 12:37:

Sunsetlove

Pál Anikó Noémi 16.12.2019 - 11:36:

Vidámság

Kommentér oppskrift DROPS 212-21

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.