DROPS Baby / 21 / 26

Happy Ending by DROPS Design

Strikket bukser med riller til baby og barn i DROPS Alpaca

Stikkord: bukser,
Drops Design: Modell nr Z-089-by
Garngruppe A
--------------------------------------------------------
Størrelse: 1/3 - 6/9 - 12/18 mnd (2 - 3/4 år)
Str i cm: 56/62 - 68/74 - 80/86 (92 - 98/104)

Materialer: DROPS ALPACA fra Garnstudio
100-150-150 (150-200) g f.nr 6205, lys blå

DROPS SETTP OG RUNDP (40 cm) NR 3 – eller det p.nr du må bruke for å få 24 m x 48 p riller på 10 x 10 cm.
DROPS SETTP OG RUNDP (40 cm) NR 2,5 – til vrborder.
--------------------------------------------------------

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!

100% Alpakka
fra 41.00 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 41.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 44.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 82kr. Les mer.

Instruksjoner

RILLE (rundt på settp/rundp):
1 rille = 1 omg rett og 1 omg vrang.
RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 pinner. 1.p: Rett. 2.p: Rett.
FELLETIPS:
Fell slik 3 m før merket: 2 r sammen, 1 r.
Fell slik etter merket: 1 r, ta 1 m løs av p som om den skulle strikkes r, 1 r, løft den løse m over.
--------------------------------------------------------

BUKSE:
BEN:
Arb strikkes rundt på settp.
Legg LØST opp 56-60-64 (68-72) m på settp 2,5 med Alpaca. Sett 1 merke på beg av omg = innsiden av benet. Strikk 1 omg rett, deretter strikkes det vrbord = 2 r / 2 vr. Når arb måler 8-8-9 (9-10) cm byttes det til settp 3. Strikk 1 omg rett SAMTIDIG som det felles 8-8-10 (12-12) m jevnt fordelt = 48-52-54 (56-60) m. Videre strikkes det RILLER – se forkl over. Når arb måler 9-9-10 (10-11) cm økes det 1 m på hver side av merket. Gjenta økningen på hver 4.-6.-7. (10.-13.) omg totalt 9 ganger = 66-70-72 (74-78) m. Fortsett med riller. Når arb måler ca 16-19-22 (27-33) cm (pass på at siste økning er avsluttet) deles det på innsiden av benet og arb strikkes ferdig frem og tilbake på p (dette gjøres for at det skal bli lettere å sette bena på samme rundp etterpå). Legg opp 1 ny m i hver side til søm = 68-72-74 (76-80) m. Når arb måler 18-21-24 (29-35) cm felles det 3 m i hver side = 62-66-68 (70-74) m. Legg arb til side og strikk ett ben til på samme måte.

BUKSEN:
Sett bena inn på samme rundp 3 = 124-132-136 (140-148) m. Sett 1 merke midt foran. Strikk riller videre rundt på p – SAMTIDIG felles det 1 m på hver side av merket midt foran – LES FELLETIPS. Gjenta fellingen på hver 2.omg totalt 6-6-6 (4-4) ganger = 112-120-124 (132-140) m. Når arb måler 29-35-38 (43-50) cm strikkes det 1 omg rett SAMTIDIG som det økes 24-24-24 (28-28) m jevnt fordelt = 136-144-148 (160-168) m. Bytt til rundp 2,5 og strikk vrbord = 2 r / 2 vr i 7-7-8 (9-9) cm. Fell LØST av med r over r og vr over vr. Buksen måler ca 36-42-46 (52-59) cm.

MONTERING:
Sy åpningen mellom bena.

Diagram


Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (17)

Iselin 23.07.2019 - 22:08:

Hei! jeg har strikket det ene beinet, men forstår ikke den " del arbeidet på innsiden av beinet og strikke frem og tilbake :) Mvh Iselin

DROPS Design 24.07.2019 kl. 07:35:

Hei Iselin, Istedenfor å fortsette rundt på en ny runde, snu arbeidet og strikke tilbake fra vrangen. Gjør det samme når du kommer til enden av raden og strikke denne gangen fra retten. Åpningen er innsiden av beinet. Håper dette hjelper og god fornøyelse!

Amanda 14.12.2018 - 17:46:

Hej drops! Har börjat sticka detta mönster med drops alpaca garn men konstaterar att resultatet inte blir som på bilden. Är det samma garn som använts på bilden? Garnet jag stickar med blir tunnare och är dessutom luddigt på ett annat sätt än det garn som är på bilden tycks vara!

DROPS Design 18.12.2018 kl. 10:43:

Hej Amanda, jo men byxorna är stickad i DROPS Alpaca. Har du 24 m på 10 cm som vi skriver i mönstret? Vill du ha byxor helt utan ludd så kan du även sticka byxorna i DROPS Baby Merino. Lycka till :)

Amanda 08.12.2018 - 22:26:

Hej drops! Har börjat sticka detta mönster med drops alpaca garn men konstaterar att resultatet inte blir som på bilden. Är det samma garn som använts på bilden? Garnet jag stickar med blir tunnare och är dessutom luddigt på ett annat sätt än det garn som är på bilden tycks vara!

Saila 24.11.2018 - 14:01:

Hei, Mitä tarkoittaa: jaa lahkeen sisäreunasta ja jatka neulomista tasona? Kiitos kun selität, miten tulee toimia.

DROPS Design 20.12.2018 kl. 13:38:

Hei, tässä kohtaa työ jaetaan ja suljettu neule loppuu, sen sijaan työ neulotaan jatkossa edestakaisin puikoilla.

MC Martineau 03.08.2018 - 14:15:

Bonjour, Pour les augmentations de la jambe : "augmenter 1 m de chaque côté du marqueur", quelle méthode d'augmentation préconisez-vous ? Et sont-elles à effectuer sur le tour "endroit" ou sur le tour "envers" ?

DROPS Design 03.08.2018 kl. 15:22:

Bonjour Mme Martineau, vous pouvez utiliser la technique que vous préférez et par ex augmenter sur les tours en mailles endroit avec 1 jeté et tricoter le jeté torse à l'envers au tour suivant. Bon tricot!

Gerda 15.10.2016 - 17:16:

Hei! Stemmer det at det ikke skal være noen forhøyning bak til "bleierompa"? Er det isåfall fordi buksen er såpass vid? Takk på forhånd for svar!

DROPS Design 17.10.2016 kl. 16:40:

Hej Gerda. Ja, det stemmer at der ikke er en forhöjning i denne buks. Du feller foran, saa bagtil er der mere plads. Tvivler du kan du evt lave en lille forhöjning bagtil.

Kristin Martinsen 06.04.2016 - 17:10:

Bena begynner med en omgang rett. Skal rillen synes som en rullekant fra retten når buksen er ferdig?

DROPS Design 07.04.2016 kl. 10:37:

Hej Kristin, Hvis du gør som der står i opskriften, kommen det til at se ud som på billedet. Vil du hellere starte med vrbord så går det også fint. God fornøjelse!

Elfer 12.03.2015 - 22:12:

Hej DROPS Når jeg ser på fotoet, er der en søm midt bag. Det forstår jeg ikke helt, da man jo strikker på rundpind efter benstykkerne er samlet. Er det fordi man skal strikke frem og tilbage på rundpinden - og så sy sømmen sammen midt bagpå?

DROPS Design 13.03.2015 kl. 15:55:

Hej Elfer. Du strikker disse bukser rundt paa strömpepindene. Det er ikke en söm, det er overgangen naar du starter en ny pind, du kan se.

Kathelijne Janssnens 28.09.2014 - 13:14:

Jeg sliter med målene og har begynt på nytt et par ganger. det dreier seg om målene og tegningen i oppskriften: Etter at jeg har strikket vrangbord går jeg over i riller; så skal jeg øke på hver side når arbeidet måler 10cm. Er det hele arbeidet som skal måle 10cm (str 12 til 18 måneder), inkludert vrangbordet? Videre se jeg at jeg deler arbeidet (hele benet?) når det måler 22 cm (str. 80). Jeg får ikke målene på tegningen til å stemme med dette. HJELP!

DROPS Design 29.09.2014 kl. 10:35:

Hej, Ja det er hele arb som skal måle 10 cm. Ja du deler arb når hele arb måler 22 cm og så strikker du de sidste 3 cm frem og tilbage på p. God fornøjelse!

Katarina 06.11.2013 - 09:46:

Hejsan! tänkte bara kolla så man har förstått mönstret rätt innan man börjar, när man minskar med maskor ska det vara jämt fördelat alltså 50/50 på varsin sida av markören precis som när man ökar eller ska det minskas jämt fördelat på alla fyra stickorna? mvh katarina

DROPS Design 07.11.2013 kl. 10:05:

När du minskar på varje sida av markören, minskar du enligt Minskntips. När du minskar jämnt fördelat så är det jämnt fördelat över alla m. Lycka till!

Kommentér oppskrift DROPS Baby 21-26

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.