DROPS / 125 / 32

Frosting by DROPS Design

Settet består av: Heklet DROPS lue og skjerf med striper i ”Eskimo”.

DROPS design: Modell nr EE-307
--------------------------------------------------------
LUE:
Størrelse: S/M - L/XL
Passer hodemål: 54/56 - 58/60 cm
Materialer: DROPS ESKIMO fra Garnstudio
50 gr f nr 02, sort
50 gr f nr 32 m, blålilla mix
50 gr f.nr 48m, beige mix
50 gr f nr 54, mellomlilla

DROPS HEKLENÅL NR 7 - eller den nålen du må ha for å få 10 st x 5 rader på 10 x 10 cm.
--------------------------------------------------------
SKJERF:
Størrelse: one-size
Bredde: 26 cm
Lengde: 166 cm
Materialer: DROPS ESKIMO fra Garnstudio
100 gr f nr 32 m, blålilla mix
100 gr f.nr 48m, beige mix
100 gr f nr 54, mellomlilla
100 gr f nr 02, sort

DROPS HEKLENÅL NR 7 – eller den nålen du må ha for å få 10 st x 5 rader på 10 x 10 cm.

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal velge? Da hjelper det kanskje å vite at modellen på bildet er ca 170 cm høy og bruker størrelse S eller M. Om du lager en genser, jakke, kjole eller lignende, kan du finne en målskisse av det ferdige plagget (i cm) nederst i oppskriften.

100% Ull
fra 13.00 kr /50g
DROPS Eskimo uni colour DROPS Eskimo uni colour 13.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Eskimo mix DROPS Eskimo mix 15.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Eskimo print DROPS Eskimo print 17.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 156kr. Les mer.

Instruksjoner

LUE:
HEKLEINFO:
Hver omg med st starter med 3 lm i stedet for 1.st. Hver omg avsluttes med 1 kjm i 3.lm på beg av omg.
STRIPER:
Bytt farge ved omg slutt, slik at den nye fargen starter med 1 kjm i 3.lm på beg av omg. Det hekles striper med de ulike farger slik:
2 omg beige mix, 1 omg sort, 3 omg mellomlilla, 3 omg blålilla mix, 1 omg sort, 2-3 omg beige mix.
--------------------------------------------------------

LUE:
Hekle 4-4 lm på nål 7 med blålilla mix og sett dem i en ring med 1 kjm i første lm. LES HEKLEINFO OG HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!
1.omg: 5-6 fm om ringen.
2.omg: 2 st i hver fm = 10-12 st.
3.omg: 2 st i hver st = 20-24 st.
4.omg: 2 st i hver st = 40-48 st.
Videre hekles det 1 st i hver st på hver omg til ferdig mål SAMTIDIG som det hekles STRIPER – se forkl over! Luen måler 30-32 cm i høyden etter en hel striperapport. Klipp og fest trådene. Luen er brettet utover med en kant på ca 5 cm.
--------------------------------------------------------

SKJERF:
HEKLEINFO: Første st på hver rad erstattes med 3 lm. Hver rad avsluttes med 1 st i 3.lm på beg av forrige rad.
STRIPER:
Det hekles striper med de ulike farger slik:
1 rad sort, 3 rader beige mix, 1 rad sort, 3 rader blålilla mix, 1 rad sort, 3 rader mellomlilla, 1 rad sort.
--------------------------------------------------------

SKJERF:
LES HEKLEINFO! Hekle 200 lm (inkl 3 lm til å snu med) på nål 7 med sort. Første rad hekles slik: 1 st i 4.lm fra nålen, 1 st i hver av de neste 4 lm, * hopp over 1 lm , 1 st i hver av de neste 5 lm *, gjenta fra *-* = 166 st. Videre hekles det 1 st i hver st på hver rad SAMTIDIG som det hekles STRIPER - se forkl over! Arb måler 26 cm i høyden etter en hel rapport av stripene.

Denne oppskriften har blitt rettet. .

Oppdatert online: 26.08.2010
SKJERF:
Størrelse: one-size
Bredde: 26 cm
Lengde: 166 cm
Materialer: DROPS ESKIMO fra Garnstudio
100 gr f nr 32 m, blålilla mix
100 gr f.nr 48m, beige mix
100 gr f nr 54, mellomlilla
100 gr f nr 02, sort

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

Vi har også steg-for-steg instruksjoner for ulike teknikker som du finner her.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (16)

Hayley White 25.11.2019 - 16:46:

Hi, am I working the whole stitch or into the back of it. Apologies but I am new to crochet.

DROPS Design 26.11.2019 kl. 08:36:

Hi Hayley! Yes, the stitches are worked through the entire stitch from previous row. In this video we demonstrate how trebles are worked. Good luck!

Petra 24.09.2018 - 20:36:

"Weiter je 1 Stäbchen" etc. Heißt das, dass ich nur in der 1. Reihe Maschen überspringe?

DROPS Design 25.09.2018 kl. 10:35:

Liebe Petra, ja genau. Um die genaue Breite zu haben, häkelt man am Anfang mehr Luftmaschen (200 Lm) als für die 1. Reihe (= 166 Stb). Dann häkelt man die 166 Stb. Viel Spaß beim häkeln!

Liz 26.11.2017 - 13:40:

Bonjour. Je ne comprends pas. Je suis bien le modèle mais mon bonnet n est pas pointu. On dirait une calotte. Un fond plat puis ça monte tout droit. Comment Faire? Merci de votre aide

DROPS Design 27.11.2017 kl. 10:55:

Bonjour Liz, c'est bien ainsi qu'il doit être, ce n'est pas un bonnet pointu en haut, on augmente jusqu'à ce qu'on ait 40-48 brides puis on continue jusqu'à ce que le bonnet mesure 30-32 cm de hauteur totale. Bon crochet!

Amparo 21.11.2013 - 22:10:

Spain. Hello, I want to do the hat , but I don't understand the meaning of crochet 4-4, what is 4-4?? or then in rounds 10-12,or 20-14 etc... thanks

DROPS Design 22.11.2013 kl. 09:30:

Dear Mrs Amparo, pattern to this hat is given in 2 sizes: S/M and L/XL. So that first indications are for first size and 2nd for larger size. In other words, on round 1 you will work 5 dc (uk-eng) in the ch ring and in largest size 6 dc in the ch ring. Happy crocheting!

Majken 06.09.2012 - 11:04:

I need more than 100 g of black (02) for the scarf and I have 10,5 x 7 rows so I should have more than enough.

Dorienke 07.05.2012 - 13:20:

Graag wil ik deze sjaal en muts in maar één kleur maken. Hoeveel garen heb ik dan nodig? Ervaring leert dat je bij veel kleuren nogal wat overhoudt. Dus om deze hoeveelheid te bestellen maar dan van één kleur lijkt niet nodig.

DROPS Design 11.05.2012 kl. 12:32:

Wij raden u toch aan het vermelde aantal bollen van een kleur te bestellen. Wij kunnen niet precies voor u nagaan hoeveel gram er overgebleven is van elke bol en zo weet u in elk geval zeker dat u genoeg heeft. Bij sommige DROPS verkooppunten mag u een bol die u overhoudt ook terugbrengen en anders zijn er nog veel meer leuke patronen voor Eskimo te vinden op onze site. Veel breiplezier!

DROPS Design NL 12.11.2010 - 10:04:

Hoi. Ik zal nogmaals doorsturen aan ons Design Team of te zien of ze inmiddels ook reacties van andere gebruikers/landen hebben ontvangen. Gr. Tine

Heleen 11.11.2010 - 20:12:

Helaas zag ik de blog te laat. Ben nu bezig met 3e toer zwart en ja... de hoeveelheid 100 gr zwart is niet voldoende. Zal dus nog 1 bol apart moeten bestellen. Beetje jammer!! Voor de rest een leuk patroon en lekkere wol.

DROPS Design NL 16.08.2010 - 12:12:

Hoi Femke. Nogmaals bedankt. Ik moet eerst de reactie van ons Design Team afwachten. Hoe frustrerend het misschien ook is, dan kan ik niet een patroon wijzigen als gevolg van één reactie. Zij zijn op dit moment bezig om dit te controleren en is het een fout, dan wordt het patroon ook zsm gewijzigd. Gr. Tine

Femke 16.08.2010 - 12:04:

Beste Tine, Voor de 3 toeren van de kleuren gebruik ik ongeveer anderhalve bol garen, dus 100gr klopt. Maar zwart zijn 4 toeren en een rand opzet lussen. Het kan niet zo zijn dat hier maar 50 gr voor nodig is, als er al bijna 100 gram nodig is voor 3 toeren. Ik denk echt dat 50 gr zwart 150 gram had moeten zijn. Heb namelijk 2 extra bollen besteld en daarmee kwam ik wel uit.

Kommentér oppskrift DROPS 125-32

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.