DROPS / 123 / 17

Morgana by DROPS Design

Strikket DROPS pandebånd i ”Alpaca” med snoninger og bobler.

  • Morgana / DROPS 123-17 - Strikket DROPS pandebånd i ”Alpaca” med snoninger og bobler.
DROPS design: Model nr Z-522
--------------------------------------------------------
Størrelse: One-size
Materialer: DROPS ALPACA fra Garnstudio
50 gr f.nr 9020m, lys-lys grå

DROPS STRØMPEP nr 2,5 – eller det p.nr du skal bruge for at få 26 m x 34 p glatstrik på 10 x 10 cm.
1 rapport af M.2 = ca 8 cm i højden.

-------------------------------------------------------
Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------


100% Alpaca
fra 23.95 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
needles Pinde & Hæklenåle Bestil
Garnet til denne opskrift koster fra 23.95kr. Læs mere.

Instruktioner

MØNSTER: Se diag M.1 til M.3
- diag vises fra retsiden.
RETSTRIK (frem og tilbage på p):
Strik ret på hver p.
--------------------------------------------------------

PANDEBÅND:
Arb strikkes frem og tilbage på 2 Strømpep.
Slå 30 m op på 1 Strømpep nr 2,5 med Alpaca. Strik 1 p ret fra vrangen. Næste p strikkes således: 3 m retstrik – se forkl over, tag 1 m ud i næste m og strik begge m r, 4 vr, * tag 1 m ud i hver af de 2 næste m og strik disse 4 m r, 4 vr *, gentag fra *-* totalt 3 gange, tag 1 m ud i næste m og strik begge m r, 3 m retstrik = 38 m. Fortsæt med M.1 (= 32 m) med 3 m retstrik i hver side (1.p i M.1 = vrangen), derefter strikkes M.2 seks gange i højden, før der afsluttes med M.3. Næste p strikkes således (fra vrangen): 3 m retstrik, 2 vr sm, 4 r, * 2 vr sm, 2 vr sm, 4 r *, gentag fra *-* totalt 3 gange, 2 vr sm, og 3 m retstrik = 30 m. Strik 1 p r fra retsiden, luk derefter af med r fra vrangen. Arb måler ca 52 cm. Sy pandebåndet sammen midt bagpå – sy yderst i kanten så der ikke bliver en tyk søm.

Vanter, se opskrift under model 123-18

Diagram

symbols = ret fra retsiden, vrang fra vrangen
symbols = vrang fra retsiden, ret fra vrangen
symbols = sæt 2 m på hj.p foran arb, 1 vrang, 2 ret fra hj.p.
symbols = sæt 1 m på hj.p bag arb, 2 ret,
1 vrang fra hj.p.
symbols = sæt 2 m på hj.p bag arb, 2 ret,
2 ret fra hj.p
symbols = sæt 2 m på hj.p foran arb, 2 ret, 2 ret fra hj.p.
symbols = BOBLE: Strik 5 m i 1 m således: 1 r, slå om, 1 r, slå om, 1 r, strik 4 p glatstrik frem og tilbage over
de 5 m, videre lukkes der af
således: Løft den 2.m på højre p over 1.m, derefter løftes den 3.m over den 1.m, så den 4.m over den 1.m og til sidst den 5.m over den
1.m = 1 m tilbage.
diagram
diagram
signature

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 123-17) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (21)

country flag Anne Merete 20.01.2019 - 10:12:

Hei.\r\nJeg har problemer med at tegn forklaringene i diagrammet er ikke viser tegnene, bare den skriftlige forklaringen.

country flag Claudia 11.12.2018 - 18:57:

Hallo, ich möchte gern Drops Alpaka, rot meliert, bestellen. Sie ist aber z.Z. nicht verfügbar. Was bedeutet Lieferzeitpunkt 1? Mit freundlichen Grüßen Claudia

user icon DROPS Design 12.12.2018 kl. 08:25:

Liebe Claudia, diese Farbe ist jetzt ausverkauft, und eine neue Lieferung kommt die 1. Woche nächstes Jahr, aber fragen Sie mal Ihren DROPS Laden, Sie haben diese Farbe vielleicht noch im Stock. Viel Spaß beim stricken!

country flag Ursula 07.04.2016 - 13:37:

Ma ei saa aru,kuidas kududa neid nuppe peapaelal?Kas kohe,kui kasvatan 5silmust koon need 4korda edasi-tagasi läbi parempidi ja võtan kokku üheks silmuseks ning koon siis edasi või kuidas peaks toimima?

user icon DROPS Design 18.04.2016 kl. 12:00:

Just nii, kohe kootakse nupp valmis ja siis jätkatakse rida.

country flag Pernille Larsen 11.12.2015 - 12:30:

Vil pandebåndet blive løsere i brug? Jeg er næsten færdig med det, men har tænkt på en alternativ samling, evt knapper

user icon DROPS Design 11.12.2015 kl. 15:40:

Hej Pernille, Pandebåndet kan blive lidt løsere i brug. God fornøjelse!

country flag Barbara Böhm 18.11.2015 - 23:41:

Frage zum Stirnband und zum ersten Diagramm: Nachdem man die 30 Maschen angeschlagen hat, die erste Reihe auf der Rückseite rechts gestrickt und die nächste Reihe auf der Vorderseite wie im Text angegeben gestrickt hat (=38 M), geht es mit dem Diagramm M1 weiter. Da heißt es: 1 R. in M1 = Rückseite, dann müsste ich doch im Diagramm M1 von unten links nach rechts anfangen zu stricken, oder? Um eine Hilfestellung wäre ich sehr dankbar!

user icon DROPS Design 30.11.2015 kl. 12:04:

Ja, das ist richtig, die 1. R lesen Sie von links nach rechts. Die 2. R ist dann die Hin-R, die Sie von rechts nach links lesen.

country flag Brenda White 01.08.2015 - 21:54:

In the pattern for the gloves, for the little finger to follow M5 & M4 on middle finger pattern. Where is this pattern?

user icon DROPS Design 03.08.2015 kl. 09:27:

Dear Mrs White, please click here for whole pattern and diagrams to the gloves. Happy knitting!

country flag Mich42 24.10.2014 - 16:39:

Bonjour, J' essaye de réaliser ce modèle mais je n' ai absolument pas le même rendu. Y a t-il un soucis avec les explications du diagramme ou une subtilité m' échappe? Merci pour votre aide !

user icon DROPS Design 24.10.2014 kl. 16:52:

Bonjour Mich42, cliquez ici pour en savoir plus sur la lecture des diagrammes, pour toute aide complémentaire, vous pouvez vous adresser à votre magasin DROPS et/ou au forum DROPS. Bon tricot!

country flag Hedgehog 26.08.2014 - 20:49:

Having trouble with this pattern chart. Does the pattern chart show both wrong side and right side? I can't figure out why this pattern is not turning out correctly for me.

user icon DROPS Design 27.08.2014 kl. 09:21:

Dear Mrs Hedgehog, diagrams show all rows ie RS rows as well as WS rows (1 square = 1 st x 1 row). From RS, start at the bottom corner on the right side and read towards the left, from WS, read from the left towards the right. Happy knitting!

country flag Johanna 17.02.2014 - 11:00:

I finished this headband a few months ago and I love it! I made it in Baby Merino which made it stretchier and therefore only had to knit the pattern (M2) five times instead of six. Immediate favourite!

country flag Saloca 05.09.2013 - 17:05:

Ich habe eine frage, ist das strickmuster nur auf der vrderseite zu sehen, wie wird die rückseite gestrickt?

user icon DROPS Design 06.09.2013 kl. 07:30:

Liebe Frau Saloca, im Diagramm sind Hin- und Rückreihen dargestellt.

Kommentere opskrift DROPS 123-17

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.