DROPS / 112 / 33

Mallard by DROPS Design

DROPS poncho med bølgemønster i ”Silke-Alpaca”.

DROPS design: Modell nr SA-053
--------------------------------------------------------
Størrelse: One-size
Lengde midt bak: ca 50 cm
Materialer: DROPS SILKE-ALPACA fra Garnstudio
550 gr, f.nr 7120, lys grågrønn

DROPS RUNDP NR 5 (80 cm) - eller den p du må ha for å få 20 m x 22 p bølgemønster på 10 x 10 cm.
-------------------------------------------------------

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal velge? Da hjelper det kanskje å vite at modellen på bildet er ca 170 cm høy og bruker størrelse S eller M. Om du lager en genser, jakke, kjole eller lignende, kan du finne en målskisse av det ferdige plagget (i cm) nederst i oppskriften.

Instruksjoner

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.
BØLGEMØNSTER:
Se diag M.1. Diag viser mønsteret sett fra retten.
--------------------------------------------------------

SKULDERSTK:
Arb strikkes ovenfra og ned fra halsen. Arb strikkes i 2 deler som syes sammen til slutt. Legg opp 81 m på rundp 5 med Silke-Alpaca. Strikk 3 riller. Sett 1 merketråd i den midterste m. Videre strikkes det slik, fra retten: 5 m rille, M.1 over de neste 34 m, 1 rett, 1 kast, 1 rett (= m med merketråd), 1 kast, 1 rett, M.1 over de neste 34 m, avslutt med 5 m rille. Fortsett med dette mønsteret, SAMTIDIG økes det 1 m på hver side av m med merketråd på hver 2.p. Øk med kast som tidligere. De økte m strikkes fortløpende inn i M.1 – NB! På omg der det strikkes 2 m rett sammen og kast strikkes det rett over alle m til det er økt nok m til en hel ny rapport. Fortsett med dette mønsteret og økningene til arb måler 35 cm eller ønsket mål, følg strikkeretningen når det måles, ikke mål midt på skulderstk, og avpass etter en hel rapport av M.1. Fell av. Strikk 2 slike stykker og sy de sammen i ytterste m av de 5 m rille i hver side.

TVUNNET SNOR:
Klipp 2 tråder à 3 meter. Tvinn de sammen til de gjør motstand, legg snoren dobbelt og den vil tvinne seg igjen. Knyt en knute i hver ende.Tre snoren opp og ned øverst i halsen på skulderstk og knyt en sløyfe midt foran.

Denne oppskriften har blitt rettet. .

Oppdatert online: 04.05.2009
Nytt Diagramm.
Oppdatert online: 26.08.2009
Videre strikkes det slik, fra retten: 5 m rille, M.1 over de neste 34 m, 1 rett, 1 kast, 1 rett (= m med merketråd), 1 kast, 1 rett, M.1 over de neste 34 m, avslutt med 5 m rille. Fortsett med dette mønsteret, SAMTIDIG økes det 1 m på hver side av m med merketråd på hver 2.p.

Diagram

= rett fra retten, vrang fra vrangen
= rett fra vrangen
= 2 m rett sammen
= 1 kast mellom 2 m

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

Vi har også steg-for-steg instruksjoner for ulike teknikker som du finner her.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (53)

Patricia 04.10.2019 - 23:36:

Bonjour. Je débute dans le tricot. Je n'arrive pas à comprendre lorsque vous dites d'augmenter d'une maille avant et après le marqueur mais cela décale les autres mailles cela me donne 35 mailles d'un côté et de l'autre je fais comment pour la suite ? Merci de me répondre

DROPS Design 07.10.2019 kl. 08:46:

Bonjour Patricia, après cette première diminution, continuez en point fantaisie en augmentant toujours de chaque côté de la maille avec le marqueur; le nombre de mailles en M.1 va augmenter de chaque côté de cette maille, tricotez ces mailles à l'endroit ou à l'envers comme dans M.1 mais tricotez le rang 3 sur ces mailles uniquement quand vous avez suffisamment de mailles (= 1 motif complet en largeur = 17 m). Bon tricot!

Bianca 12.05.2019 - 08:29:

Nog 1 vraag dat meerdere doe je dat dan steeds maar 2 x of de steken die tussen markeerder zit. Of meerder je alleen de eerst naald van het patroon.

DROPS Design 15.05.2019 kl. 08:50:

Dag Bianca,

Je meerdert steek aan beide kanten van de steek met de markeerdraad en dit doe je om de naald. Dus de ene naald wel en de andere naald niet. Het meerderen gaat door over de hele lengte van de poncho.

Bianca 09.05.2019 - 23:54:

Mijn vraag is na 6 naalden ribbelsteek begin he met tekening M1 maar is de tekening heen weer of alleen de goede kant dus aan de verkeerde kant alles av terug ik kom namelijk steeds 6 steken over als ik regel 3 van onderaf neem. Hoor graag snel

DROPS Design 11.05.2019 kl. 18:07:

Dag Bianca,

In de teltekening zijn alle naalden ingetekend, dus zowel de heengaande als de teruggaande naalden. De eerste naald brei je dus recht op de goede kant, de tweede recht op de verkeerde kant, de derde met kantpatroon, de vierde recht op de verkeerde kant, en de laatste twee recht aan de goede kant en averecht aan de verkeerde kant.

Cenia 10.02.2018 - 19:02:

J'adore ce poncho, je veux ^etre sur si je comprends bien, pour les augmentations dans la maille centrale, se font a chaque deux rangs....ma questions est : les augmentations se font au 3e rang, apres les augmentations?

DROPS Design 12.02.2018 kl. 09:46:

Bonjour Cenia, pour augmenter tous les 2 rangs, tricotez 1 rang avec augmentations, le rang retour sur l'envers et répétez ces 2 rangs. Bon tricot!

Deb Bonfiglio 16.01.2018 - 16:54:

I love this garment.... but even as an intermediate knitter, I have the hardest time with DROPS patterns. Please consider writing your patterns in the standard way...row by row. I probably won’t make this just because of the ambiguity of the pattern.

DROPS Design 16.01.2018 kl. 17:02:

Dear Mrs Bonfiglio, should you need any further assistance with our patterns you are welcome to ask your question here or, for any individual help contact your DROPS store, even per mail or telephone. Happy knitting!

Esther 20.07.2016 - 11:32:

In de nederlandse vertaling staan volgens mij zelfs 2x omsl./steek teveel. Ik heb het nu voor mezelf gecontroleerd en aangepast met de originele en de engelse vertaling erbij. Misschien kunnen jullie dit ook controleren voor de nederlandse vertaling?

DROPS Design 20.07.2016 kl. 15:14:

Hoi Esther. Zie mijn antwoord hieronder

Esther 20.07.2016 - 11:27:

Volgens mij zit er een foutje in de nederlandse vertaling, daar wordt 2x een markeerder/markeerdraad genoemd. In het origineel wordt die 1x genoemd en daarin is ook een omsl./steek minder. Als ik tel/brei volgens de nederlandse vertaling kom ik 2 steken tekort in de opzet van 81 steken. Tenzij ik niet goed lees? Kunnen jullie hier helderheid in geven? Alvast bedankt!

DROPS Design 20.07.2016 kl. 15:13:

Hoi Esther. Je hebt gelijk. Ik heb vergeleken met het originele patroon en het was fout vertaald. Ik heb het nu aangepast. Bedankt voor het melden.

Camelia 20.12.2015 - 20:18:

It's beautiful and I would like to make it longer (65-70cm the middle of the back). How many more stitches should I cast on?

DROPS Design 21.12.2015 kl. 11:17:

Dear Camelia, the poncho is worked top down from neck, you can then adjust easily to the desired length. Happy knitting!

Fyrkrkr0 03.09.2015 - 16:30:

On all of your patterns, when in it says "m.1", "m.2" etc., is that referencing charts named/labelled M.1, M.2 or does it refer to the standard knitting instructions in American which is "Make 1 stitch" m.1= make one stitch, m.2 or m2 means make two stitches? Also the charts have a yo on the line between stitches, for example : yo, k1, yo, k1, yo? Or yo, k2tog, yo?

DROPS Design 03.09.2015 kl. 17:15:

Dear Fyrkrkr0, in the oldiest patterns you will see M.1, M.2 .. for diagrams, "M" is the norwegian abbreviation to mønster. In the newest patterns, they are now called A.1, A.2 ... In this diagram, you will work (K2 tog) a total of 3 times, then YO, K1, YO, K1, YO, K1, YO, K1, YO, K1, YO and (K2 tog) 3 times. Happy knitting!

Brigit Dassen 03.04.2015 - 22:45:

Hoe voeg je een nieuw patroon toe als je genoeg steken hebt vermeerderd. Ik ben nu met naald 3 bezig en er zijn 21 st vermeerderd.

DROPS Design 04.04.2015 kl. 19:42:

Als u 17 st hebt, kunt u een nieuwe patroonherhaling breien.

Kommentér oppskrift DROPS 112-33

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.