DROPS Karisma
DROPS Karisma
100% Ull
fra 28.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 252.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS SS24

DROPS Children 12-11

Strikket sett med lue og skjerf til barn i DROPS Karisma. Arbeidet strikkes med striper, nordisk mønster og riller. Størrelse 3 - 14 år.

DROPS Children 12-11 / Foreslå et navn
DROPS design: Modell nr U-035-bn
--------------------------------------------------------

Lue:
Str: 3/5 - 6/9 - 10/14 år.
Materialer: DROPS Karisma Superwash fra Garnstudio,
50-50-50 gr f.nr 01, natur
50-50-50 gr f.nr 21, grå
50-50-50 gr f.nr 44, lys grå
DROPS Pinne nr 4 og ermp nr 4 og 4,5.

Skjerf:
Str: ca 14x120 - 17x130 - 20x140 cm
Materialer: DROPS Karisma Superwash fra Garnstudio,
100-100-100 gr f.nr 01, natur
100-100-100 gr f.nr 21, grå
100-100-100 gr f.nr 44, lys grå
DROPS Pinne nr 6.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Karisma
DROPS Karisma
100% Ull
fra 28.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 252.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

LUE:

Strikkefasthet: Husk pinnenr er kun veiledende! 20 m x 26 omg på p 4,5 og glstrikk = 10 x 10 cm
Rille (frem og tilbake på p): 1 rille = 2 pinner: 1.p: Rett, 2.p: Rett.
Rille (på rundp): 1 rille = 2 omg: 1.omg: Vrang, 2.omg: Rett.
Mønster: Se diag M.1, hele mønsteret glstrikkes.

Bakstk inkl øreklaff: Legg opp 54-62-70 m på p 4 med grå.

Les hele avsnittet før det strikkes!
Strikk 1 p rett over alle m, * strikk 1 p rett over de første 12-14-16 m, snu og strikk rett tilbake, strikk 1 p rett over alle m, snu og strikk 1 p rett over de første 12-14-16 m (nå i den andre siden), snu og strikk tilbake, strikk 1 p rett over alle m *, gjenta fra *-* men det strikkes over 2 m mindre i hver side til øreklaff for hver gang (dvs at neste p strikkes over de første 10-12-14 m osv) til det gjenstår 0 m på klaffen. Det er nå strikket 13-15-17 riller ytterst på øreklaffene i hver side.

Lue: Legg opp 26-30-30 m mellom øreklaffene midt foran på ermp 4 = 80-92-100 m. Videre strikkes luen ferdig rundt på p, strikk 3 riller. Klipp tråden og bytt til ermp 4,5 og start midt bak på luen. Strikk 1 omg rett med grå, bytt til lys grå og strikk 1 omg rett og 1 omg vrang. Videre strikkes M.1, på siste omg i str 6/9 felles det 2 m jevnt fordelt. Avslutt luen med lys grå og glstrikk. Samtidig når luen måler 8-9-10 cm midt foran settes det 5 merketråder i arb (det skal være 16-18-20 m mellom merketrådene). Videre felles det ved å strikke de 2 første m etter hver merketråd rett sammen - fell på hver 2.omg 10 ganger og deretter på hver omg 4-6-8 ganger = 10 m tilbake på p. Klipp tråden og trekk den gjennom de resterende m, fest godt.

Luen måler ca 17-19-21 cm fra midt foran og opp til toppen.
SKJERF:

Strikkefasthet: Husk p.nr er kun veiledende 17 m x 17 riller på p 6 = 10 x 10 cm.
Rille (frem og tilbake på p): 1 rille = 2 pinner: 1.p: Rett, 2.p: Rett.

Striper: * 10 cm grå, 10 cm lys grå, 10 cm naturhvit *, gjenta fra *-*.

Skjerf: Legg opp 24-29-34 m på p 6 med grå. Strikk riller og striper som forkl over - 1.m på hver p taes løs av. Husk på strikkefastheten! Når arb måler ca 120-130-140 cm (avslutt etter en hel stripe), felles det av.

Denne oppskriften har blitt rettet.

Oppdatert online: 14.02.2014
under LUE (tall i str. 6/9 forandret i første setning + siste omg i M.1 må det felles 2 m i str. 6/9)

Legg opp 26-30-30 m mellom øreklaffene midt foran på ermp 4 = 80-92-100 m...
+
Videre strikkes M.1, på siste omg i str 6/9 felles det 2 m jevnt fordelt. Avslutt luen med lys grå og glstrikk...

Diagram

symbols = grå
symbols = lys grå
symbols = natur
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS Children 12-11

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (13)

country flag Rayna Lusby skrev:

Is the pattern available in English

20.05.2024 - 05:03

country flag Corinne skrev:

Bonjour auriez-vous l explication en taille 9/12mois? Merci bonne journée

20.08.2023 - 10:55

DROPS Design answered:

Bonjour Corinne, vous pouvez parcourir nos différents modèles pour trouver un dans la taille requise qui pourrait vous convenir: modèles bébé ou enfant. Bon tricot!

21.08.2023 - 09:35

country flag Corinne skrev:

Les dernières diminutions toujours après le marqueur?

07.07.2023 - 18:53

DROPS Design answered:

Bonjour Corinne, toutes les diminutions se font apres les marqueurs. Bon tricot!

25.07.2023 - 12:31

country flag Marilyn Mitchell skrev:

At the end of the diagram , pattern says in last row in decrease 2. Stitches evenly…… how many times should this be done? Size 6/9

13.02.2023 - 18:04

DROPS Design answered:

Hi Marilyn, You are only decreasing 2 stitches on the whole round, so you can decrease 1 stitch at the beginning of the round, then 1 stitch halfway through the round. Happy knitting!

14.02.2023 - 06:49

country flag Kari Agnew skrev:

Thank you for clarifying. For the hat size 3/5, when it says "At the same time when piece measures 8-9-10 cm / 3"-3½"-4" ", Where is the 3" measured from? From the front of the hat or from somewhere else? Thank you for your help.

17.12.2021 - 05:54

DROPS Design answered:

Dear Mrs Agnew, measure from the new part called "Hat", ie from mid front between earflaps (not from the bottom of earflaps/back piece). Happy knitting!

17.12.2021 - 08:35

country flag Kari Agnew skrev:

In the US, garter sts are knitted and stockinette sts are knit 1 round then purl the next round. Are your terms switched then? I want to verify what you said is accurate before I keep going. So garter, for you, is knit 1 round then purl1 round and stockinete sts are knitted all rounds?

11.12.2021 - 23:36

DROPS Design answered:

Dear Kari, Garter and stockinett stitches are the same in England and in teh US as well. If knitted ON THE ROUND garter is 1 knit round and 1 purl round (always knitting from teh RS), and stockinett is knitted on each round (always from the RS. ). If knitted flat (back and forth) Garter is always knitted (on the RS as well as the WS), and stockinett is knitted from the RS and purled from the WS. I hope this helps. Happy Stitching!

13.12.2021 - 04:10

country flag Kari Agnew skrev:

Hi, for the hat, when working the diagram, do you knit all rows or alternate between knit and purl? How can you tell by reading the diagram? It says to work it in stockinette stitch later on, since we are working in the round, does this mean that I continue to knit all rows as in garter or knit 1 row and then purl the next? Thanks.

05.12.2021 - 04:59

DROPS Design answered:

Dear Kari, the ear flaps are worked back and forth (knit all rows). The pattern in the hat is worked in the round and is worked in stocking stitch, which means that you knit all rounds (the garter stitch in the round is worked as:knit 1 row and purl 1 row). Happy knitting!

05.12.2021 - 17:07

country flag LHabel skrev:

Les diminutions commencent à 8-9-10 cm de hauteur totale. Cette hauteur totale est-elle calculée sur l'avant ou sur l'arrière du bonnet?

15.10.2021 - 00:25

DROPS Design answered:

Bonjour Mme LHabel, mesurez au milieu du devant du bonnet, à partir des nouvelles mailles montées entre les cache-oreilles. Bon tricot!

15.10.2021 - 07:56

country flag Eva Grip skrev:

Jag får inte mönstret att stämma: nackeoch öronlappar. Ska jag sticka varannan sida eller var sida för sig? Gör jag varannan blir det inte som på bilden. Öronlapparna blir inga snibbar. Vad gör jag för fel? Tack på förhand

11.10.2021 - 16:42

DROPS Design answered:

Hej Eva, jo du følger opskriften med vendingerne i hver side, det er først når du har strikket et stykke du kan se hvordan snibbarna bliver :)

13.10.2021 - 09:25

country flag Gabrielle Fortier skrev:

Bonjour, j aimerais voir une photo de la partie oreillettes de ce modele children 12-11 Merci

03.12.2020 - 18:06

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Fortier, nous n'avons pas d'autres photos pour ce modèle, je suis désolée, comment peut-on vous aider autrement?

04.12.2020 - 07:31