DROPS Lima
DROPS Lima
65% Uld, 35% Alpaca
fra 24.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 528.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

DROPS SS24

Spring Slalom

Strikket plaid i DROPS Lima eller DROPS Daisy. Arbejdet strikkes frem og tilbage i ruder med hulmønster.

DROPS 247-1
DROPS Design: Model li-169
Garngruppe B
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
Bredde ca: 104 cm
Længde ca: 125 cm
1 rude måler ca 26 x 25 cm

GARN:
DROPS LIMA fra Garnstudio (tilhører garngruppe B)
1100 g farve 0100, natur

Eller brug:
DROPS Daisy fra Garnstudio (tilhører garngruppe B)
1000 g farve 01, natur

PINDE:
DROPS RUNDPIND NR 3,5: Længde 60 cm.

STRIKKEFASTHED:
22 masker i bredden og 45 pinde i højden med retstrik = 10 x 10 cm.
25 masker i bredden og 34 pinde i højden med mønster A.1 = 10 x 10 cm.
OBS: Husk at pinde nr kun er vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere pinde. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere pinde.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Lima
DROPS Lima
65% Uld, 35% Alpaca
fra 24.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 528.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

RETSTRIK (strikkes frem og tilbage):
Strik ret på hver pind.

MØNSTER:
Se diagram A.1 til A.3. Diagrammerne viser alle pinde i mønsteret set fra retsiden.

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

PLAID - KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
Arbejdet består af 20 ruder som sys sammen kant mod kant. Ruderne strikkes frem og tilbage med hulmønster og retstrik.

RUDE:
Slå 57 masker op med DROPS Lima eller DROPS Daisy på rundpind 3,5.
Strik 8 pinde retstrik
Strik 4 masker retstrik, A.1A, A.1B gentages til der er 9 masker tilbage, A.1C og 4 masker retstrik. Når A.1 er færdig, er der 65 masker på pinden.
Strik 1 pind vrang fra vrangen med 4 masker retstrik i hver side.
Strik 4 masker retstrik, A.2A, A.2B gentages til der er 11 masker tilbage, A.2C og 4 masker retstrik. Fortsæt frem og tilbage til A.2 er strikket totalt 4 gange i højden.
Strik 4 masker retstrik, A.3A, A3B gentages til der er 10 masker tilbage, A.3C og 4 masker retstrik. Når A.3 er færdig, er der 57 masker på pinden.
Strik 8 pinde retstrik. Luk af med ret fra retsiden.
Ruden måler ca 26 cm i bredden og 25 cm i højden. Strik 20 ruder.

MONTERING:
Læg ruderne så der ligger 4 ruder i bredden og 5 ruder i højden – sørg for at de vender samme vej. Sy ruderne sammen i yderste led af yderste maske / yderste retmaske.

Diagram

symbols = ret fra retsiden, vrang fra vrangen
symbols = vrang fra retsiden
symbols = lav 1 omslag mellem 2 masker, på næste pind strikkes omslaget vrang, så der bliver hul
symbols = lav 2 omslag mellem 2 masker, på næste pind slippes det ene omslag ned og det andet strikkes vrang
symbols = 2 vrang sammen
symbols = 3 vrang sammen
diagram
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde oppefra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Du synes måske også om...

Kommentere opskrift DROPS 247-1

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (9)

country flag Babs wrote:

Hallo Drops Team, danke für die schnelle Antwort. Dann stimmt aber das Diagramm nicht. Dort sind nämlich nach dem Umschlag in A.1A und dem ersten Umschlag in A.1B 12 Maschen angegeben und zwischen dem letzten Umschlag in A.1B und dem Umschlag in A.1C sind es 10.

12.04.2024 - 09:09

DROPS Design answered:

Liebe Babs, ja sorry, ich habe falsch gezählt: so wird die 1. Reihe gestrickt: A.1A = 1 M re, 1 Umschlag, 7 M rechts = 8 M auf 9 (wie in A.2A) zugenommen), dann wiederholen Sie A.1B (= 5 M rechts, 1 Umschlag, 1 M recht, 1 Umschlag, 6 M rechts = 12 M auf 14 (wie in A.2B) zugenommen, A.1B wiederholen, und dann mit A.1C enden = 4 M rechts, 1 Umschlag, 1 M re = 5 M auf 6 (wie in A.2C) zugenommen. Viel Spaß beim Stricken!

12.04.2024 - 12:45

country flag Babs wrote:

Hallo noch mal. Ich möchte meinen Kommentar vom 07.04.2024 berichtigen. Die Umschläge bei A1B müssten nach der 4. und der 5. Maschen kommen. Dann sind jeweils 11 Maschen Abstand nach rechts und nach links. Ist das richtig?

11.04.2024 - 18:24

DROPS Design answered:

Liebe Babs, ja genau A.1A wird einmal gestrickt, der Umschlag kommt nach der 2. Masche, dann wiederholt man A.1B, die Umschläge kommen 11 M danach (= 6 Maschen nach Umschlag in A.1A + 5 Maschen nach Anfang A.1B), nach dem 2. Umschlag sind es noch 11 M vor den nächsten vom nächsten A.1B und am Ende der Reihe wird der Umschlag in A.1C 11 M nach dem letzten Umschlag vom letzten A.1B (6 M in A.1B + 5 M in A.1C). Viel Spaß beim Stricken!

12.04.2024 - 08:21

country flag Babs wrote:

Ich würde behaupten die Strickschrift für A1B ist nicht richtig. Wenn ich die Umschläge auf den angegeben Punkten mache, kommen sie nicht unter die beiden rechten Maschen seitlich der Umschläge von Reihe 1 von A2B. M.E. müssten die Umschläge nach der 3. und 4. Masche von A1B kommen. Dann passt auch der Abstand von 11 rechten Maschen zum Umschlag von A1C. Ich habe jetzt drei Quadrate nach Anleitung gestrickt und habe die Löcher bisher immer zwei Machen versetzt. Jetzt mache ich es anders.

07.04.2024 - 16:31

country flag Lidia wrote:

Ho un dubbio per questo modello: il triangolo nero intero indica 3 maglie a ROVESCIO da lavorare sul dritto del lavoro. È giusto che vengano lavorate a rovescio sul dritto del lavoro? E come le lavoro? Tutte 3 insieme o passo la prima maglia, lavoro due insieme e poi passo su queste la prima maglia che non ho lavorato?

03.04.2024 - 11:08

DROPS Design answered:

Buonasera Lidia, si, è corretto, sono 3 maglie insieme a rovescio: le può lavorare come preferisce. Buon lavoro!

03.04.2024 - 20:20

country flag Anna wrote:

Good afternoon, I am knitting this model. Please tell me is it normal that my beginning (where it’s just the front ones) is narrower (smaller in width) than the rest?

26.03.2024 - 11:36

DROPS Design answered:

Dear Anna, yes, the edges in garter stitch will be slightly narrower than the rest of the pattern. You can work these stitches more loosely so that the garter stitch sections becomes wider. Happy knitting!

31.03.2024 - 23:10

country flag Jan Devery wrote:

The charts are not appearing on the pattern. Can you please help?

09.03.2024 - 11:48

DROPS Design answered:

Dear Jan, can you please check it again, for us it looks okay. If not, the charts are the same on every language, you can take a look at another language and see them there. Happy Knitting!

10.03.2024 - 22:28

country flag Barley Wrap wrote:

Warm golden colours.

18.01.2024 - 20:46

country flag Inge Voigt wrote:

Summer wrap

18.01.2024 - 14:55

country flag Sabine HENRICH wrote:

Magnifique ! Ce doit être très agréable à tricoter.

18.01.2024 - 13:18