DROPS Air
DROPS Air
65% Alpaca, 28% Polyamid, 7% Uld
fra 45.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 90.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 242-60
DROPS Design: Model ai-459
Garngruppe C eller A + A
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
S/M - L/XL
Passer hovedmål ca: 54/56 - 56/58 cm.
Højde: ca 22-24 cm (med opsmøg).

GARN:
DROPS AIR fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
100-100 g farve 36, lys blå

PINDE:
DROPS RUNDPIND NR 3,5: Længde 40 cm.
DROPS RUNDPIND NR 3: Længde 40 cm.
DROPS STRØMPEPINDE NR 3,5.
Teknikken MAGIC LOOP kan bruges – da behøver man kun en rundpind på 80 cm i hvert pinde-nr.

STRIKKEFASTHED:
18 masker i bredden og 44 pinde i højden med helpatent = 10 x 10 cm.
OBS: Husk at pinde nr kun er vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere pinde. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere pinde.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Air
DROPS Air
65% Alpaca, 28% Polyamid, 7% Uld
fra 45.00 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 90.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

HELPATENT MED OMSLAG:
1.OMGANG: * Slå om, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang, strik 1 maske ret *, strik fra *-* omgangen ud.
2.OMGANG: * Strik omslaget og den løse maske vrang sammen, slå om, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang *, strik fra *-* omgangen ud.
3.OMGANG: * Slå om, tag 1 maske løs af pinden som om den skulle strikkes vrang, strik omslaget og den løse maske ret sammen *, strik fra *-* omgangen ud. Fortsæt med 2. og 3.omgang.

INDTAGNINGSTIPS:
Strik patent som før frem til der er 1 ret tilbage med tilhørende omslag, 1 vrang og 1 ret med tilhørende omslag (3 masker) før mærketråden. Løft 1 ret med tilhørende omslag over på højre pind som om de skulle strikkes ret sammen, strik næste maske (vrangmasken) ret, løft den løse maske med tilhørende omslag over masken som blev strikket. Løft den strikkede maske over på venstre pind og løft derefter næste retmaske og tilhørende omslag over denne maske. Flyt derefter den strikkede maske tilbage på højre pind. Der er taget 2 masker ind og retmasken som er før mærketråden, fortsætter pænt opad i arbejdet. Gentag før hver mærketråd omgangen rundt.

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

HUE – KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
Arbejdet strikkes nedefra og op, der strikkes rundtrundpind. Skift til strømpepinde ved behov.

HUE:
Slå 88-96 masker op på rundpind 3 med DROPS Air. Strik rib (1 vrang / 1 ret) i 7 cm. Skift til rundpind 3,5 og strik HELPATENT MED OMSLAG - læs forklaring over.
HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN!
Strik til arbejdet måler 28-29 cm (der er ca 8-9 cm tilbage til færdigt mål), sørg for at næste omgang = 3.omgang i mønsteret. Sæt 4 mærketråde i arbejdet - sæt mærketrådene efter en retmaske så det er 22-24 masker mellem hver mærketråd.
På næste omgang starter indtagningen, tag 2 maske ind før hver mærketråd - læs INDTAGNINGSTIPS.
Gentag indtagningen på hver 6.omgang 2 gange, derefter tages der ind på hver 4.omgang 4-5 gange = 40 masker.
Strik 1 omgang helpatent uden indtagning.
Strik 1 omgang hvor maskerne og omslagene strikkes sammen så det bliver almindelig rib uden omslag.
Strik 1 omgang rib.
Strik maskerne ret sammen 2 og 2 = 20 masker.
Strik 1 omgang ret.
Strik maskerne ret sammen 2 og 2 = 10 masker.
Klip tråden, træk den gennem de resterende masker, stram tråden og hæft godt. Huen måler ca 36-38 cm. Buk ribben 7-7 cm op, buk den 1 gang til så kanten bliver dobbelt. Sy opsmøget med et par sting så den holder sig på plads. Huen måler ca 22-24 cm med opsmøg.
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde oppefra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Du synes måske også om...

Kommentere opskrift DROPS 242-60

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (8)

country flag Monique wrote:

Hallo, na wat uitrekenen heb ik het voor elkaar. Maar….in de beschrijving moet echt 2 st minderen staan en niet 1. Dat zou het duidelijker maken .

16.02.2024 - 19:35

country flag Monique wrote:

PS sorry , er moest staan: moet het nou 1 of 2 steken zijn? Het is moeilijk omdat in de beschrijving staat 1 Steek, bij de uitleg staat 2 geminderd.

16.02.2024 - 12:51

country flag Monique wrote:

In omschrijving staat “minder 1 steek, “zie tips voor het minderen. Maar daar staat , dat je dan 2 steken geminderd hebt. Moet het nou 2 of 2 steken minderen zijn voor de markeer draad? Dank voor hulp!

16.02.2024 - 11:34

DROPS Design answered:

Dag Monique,

Het staat verkeerd in de beschrijving bij de muts; je moet steeds 2 steken minderen voor elke markeerdraad. Op die manier komt het ook uit met het aantal steken.

18.02.2024 - 08:52

country flag Sofie wrote:

Det står inget om att man ska ”vända” arbetet, hur får man då till vikningen? Man vill ju ha patentstickning på hela mössan och inte avigsida på vikningen. Hur gör man tänkte ni?

01.01.2024 - 20:26

DROPS Design answered:

Hej Sofie, helpatent blive ens på begge sider :)

02.01.2024 - 15:03

country flag Tobias Hagehei wrote:

Når det står «Gjenta fellingen på hver 6.omgang 2 ganger, deretter felles det på hver 4.omgang 4-5 ganger = 40 masker.»\r\nSkal jeg felle en gang. Strikke 5. felle en gang, eller skal jeg felle en gang. Strikke 5. felle en gang. Strikke 5. skal jeg altså inkludere de 5 på slutten, eller begynner jeg rett på felle hver fjerde omgang da. Samme spørsmål gjelder for felles hver fjerde omgang. Inkluderer jeg de 3 rundene etter jeg har felt den siste gangen, eller ikke?

19.11.2023 - 13:03

DROPS Design answered:

Hei Tobias. Når arbeidet måler 28-29 cm, settes det 4 merketråder i arbeidet. Strikk omgangen samtidig som du setter merkene. På omgangen etter merke er satt, starter fellingene. Strikk omgangen med fellingene, strikk 5 omganger uten fellinger, strikk 1 omgang med felling = du har felt på hver 6. omgang 2 ganger. Deretter felles det på hver 4.omgang 4 eller 5 ganger = 40 masker. Altså 1 omgang med fellinger, strikk 3 omganger, strikk 1 omgang med fellinger, strikk 3 omganger, osv = 40 masker. mvh DROPS Design

20.11.2023 - 11:11

country flag Renate wrote:

Was heisst bei der Abnahme in jeder 6. Runde zweimal in die Höhe? In jeder 4.Runde 4 bis 5mal in die Höhe? Bedeutet das 2mal bzw. 4 bis 5mal hintereinander abnehmen? Vielen Dank

17.11.2023 - 10:18

DROPS Design answered:

Liebe Renate, nach der 1. Zunahmenrunde strickt man 5 Runde ohne Zunahmen, dann wird es genauso wie zuvor genommen. Dann wird es bei der nächsten Runde zugenommen, dann 3 Runde ohne Zunahmen gestrickt, und diese 4 Runden noch 3 oder 4 Mal wiederholen (insgesamt 4-5 Mal). Vie Spaß beim stricken!

17.11.2023 - 14:37

country flag Renate wrote:

Ich habe diese Mütze angefangen jedoch mit 80 Maschen und nicht 88 Maschen. Wie gehe ich bei der Abnahme vor?

26.10.2023 - 17:52

DROPS Design answered:

Liebe Renate, leider können wir nicht jede Anleitung nach jeder Anfrage/Maschenprobe anpassen - gerne kann Ihnen aber damit den Laden, wo Sie die Wolle gekauft haben. Danke für Ihr Verständnis. Viel Spaß beim stricken!

27.10.2023 - 08:26

country flag Birgitte wrote:

Snow globe

04.08.2023 - 10:57