DROPS Air
DROPS Air
65% Alpaca, 28% Polyamid, 7% Uld
fra 36.95 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 37.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 242-34
DROPS Design: Model ai-448
Garngruppe C
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
Højde: Målt langs midten = ca 13-14 cm.
Bredde: Målt langs oversiden fra side til side = ca 80 cm.

GARN:
DROPS AIR fra Garnstudio (tilhører garngruppe C)
50 g farve 12, mosgrøn

HÆKLENÅL:
DROPS HÆKLENÅL NR 5.

HÆKLEFASTHED:
14 stangmasker i bredden og 8,5 rækker i højden = 10 x 10 cm.
OBS: Husk at nål nr kun er vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere hæklenål. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere hæklenål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her

-------------------------------------------------------

DROPS Air
DROPS Air
65% Alpaca, 28% Polyamid, 7% Uld
fra 36.95 kr /50g
Garnet til denne opskrift koster fra 37.00kr.

Prisen på garnet er udregnet efter den mindste størrelse og garnets billigste produkttype. Leder du efter endnu bedre pris? Det kan være du finder det her på DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

LUFTMASKER:
Hvis du hækler yderst på hæklenålen, kan luftmasken let blive for stram.
1 luftmaske skal være lige så lang som 1 stangmaske er bred.

HÆKLEINFORMATION:
Hver række starter med 3 luftmasker som erstatter første stangmaske på hver række. På slutningen af næste række hækles der om disse 3 luftmasker.

INDTAGNINGSTIPS:
Hækl 1 stangmaske i næste stangmaske, men vent med sidste omslag og gennemtræk (2 løkker på nålen), hækl 1 dobbeltstangmaske om luftmaskerne fra forrige række, men vent med sidste omslag og gennemtræk (3 løkker på nålen). Slå om og træk det gennem alle 3 løkker på nålen. Det er taget 1 maske ind.

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

SJAL - KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
Sjalet hækles sidelæns.

SJAL:
Brug hæklenål nr 5 og DROPS Air.
1.RÆKKE (vrangen): Hækl 4 LUFTMASKER - læs forklaring over, hækl 2 stangmasker i den første luftmaske. Vend arbejdet. Der er 3 stangmasker på rækken.
2.RÆKKE (retsiden): Hækl 3 luftmasker - læs HÆKLEINFORMATION, hækl 1 stangmaske i næste stangmaske og hækl 2 stangmasker om de 3 luftmasker fra forrige række. Det er 4 stangmasker på rækken. Vend arbejdet.
3.RÆKKE (vrangen): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver af de næste 2 stangmasker og hækl 1 stangmaske om luftmaskerne fra forrige række. Der tages ikke ud på denne rækken. Vend arbejdet.
4.RÆKKE (retsiden): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver af de næste 2 stangmasker og hækl 2 stangmasker om luftmaskerne fra forrige række. Der er 5 stangmasker på rækken. Vend arbejdet.
5.RÆKKE (vrangen): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver af de næste 3 stangmasker og hækl 1 stangmaske om luftmaskerne fra forrige række. Der tages ikke ud på denne række. Vend arbejdet.
6.RÆKKE (retsiden): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver stangmaske frem til luftmaskerne fra forrige række, hækl 2 stangmasker om luftmaskerne. Der er taget 1 stangmaske ud. Vend arbejdet.
7.RÆKKE (vrangen): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver stangmaske frem til luftmaskerne fra forrige række og hækl 1 stangmaske om luftmaskerne. Der tages ikke ud på denne række. Vend arbejdet.
HUSK PÅ HÆKLEFASTHEDEN!

Fortsæt at hækle som 6. og 7.række til der er 19 stangmasker på rækken og sidste række blev hæklet fra vrangen, arbejdet måler ca 13-14 cm målt i bredden og ca 38 cm i længden.

Nu hækles der frem og tilbage uden at der tages ud således:
8.RÆKKE (retsiden): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver stangmaske frem til luftmaskerne fra forrige række, hækl 1 stangmaske om luftmaskerne. Vend arbejdet.
Gentag 8.række fra retsiden og vrangen totalt 4 gange (ca 3½ cm uden udtagning), næste række er fra retsiden.

Nu hækles der og tages ind således:
9.RÆKKE (retsiden): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver stangmasker til der er 1 stangmaske tilbage og de 3 luftmasker fra forrige række - læs INDTAGNINGSTIPS og tag 1 maske ind. Vend arbejdet.
10.RÆKKE (vrangen): Hækl 3 luftmasker, hækl 1 stangmaske i hver stangmasker frem til luftmaskerne fra forrige række, hækl 1 stangmaske om luftmaskerne. Vend arbejdet.
Gentag 9. og 10.række til det er 3 stangmasker på rækken. Arbejdet måler ca 80 cm. Klip og hæft tråden.
Har du et spørgsmål? Se listen over ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

Synes du det er svært at vælge hvilken størrelse du skal lave, så kan det være en god ide at måle et stykke tøj hvor du synes om størrelsen og synes om at have på. Sammenlign målene med målene i måleskitsen og vælg den størrelse som passer dig bedst.

Du finder måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektionen: Hvordan man læser en måleskitse

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

Når du strikker/hækler et arbejde oppefra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

Pilling eller fnuller eller nopper er en naturlig proces som sker, på til og med de mest fine og eksklusive fibre. Det sker helt enkelt ved almindelig brug og slidtage og er svært at undgå. Det bliver mest tydeligt, der hvor der er mest friction på tøjet, som under armene og på manchetterne.

Du kan få dit tøj til at se ud som nyt igen, ved at fjerne fnulleret/fnuggene/nopperne med en elektrisk fnugfjerner / lint remover.

Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage.
Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Du synes måske også om...

Kommentere opskrift DROPS 242-34

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

Kommentarer / Spørgsmål (5)

country flag Ginette Savaria skrev:

L’ouvrage 242-34, avez vous un vidéo pour crocheter 2 brides autour des 3 mailles en l’air? Je ne comprends pas la façon. Merci,

12.03.2024 - 16:10

DROPS Design svarede:

Bonjour Mme Savaria, pour crocheter autour des mailles en l'air, insérer le crochet dans l'arceau formé par ces 3 mailles en l'air, autrement dit, ne crochetez pas dans la 3ème des mailles en l'air du début du tour précédent. Bon crochet!

13.03.2024 - 07:41

country flag Jasmin skrev:

Hello! To answer Yiqi Huang's question, I only needed about 30 g drops air yarn :)

11.02.2024 - 08:57

country flag Billie skrev:

Terms I do not understand, double crochets around the chain stitches, explain please. pattern is worked sideways? Thanks, love to crochet several crochet patterns

31.01.2024 - 23:14

DROPS Design svarede:

Dear Billie, this means you will insert the crochet hook in the 3-chain-space from previous row instead of in the chains themselves. Correct, shawl is worked sideways. Happy crocheting!

01.02.2024 - 08:42

country flag Pernilla skrev:

Vad menar ni med denna mening? "virka 2 stolpar om de 3 luftmaskorna från föregående varv." Vad syftar "virka om" på? Kan inte hitta något i era filmer som klargör detta ej heller på nätet. Den enda film som kan förklara något är "Hur man får raka virkade kanter" Men i den filmer virkar man inte "om" något. I den filmen gör man något helt annat än att virka 3 luftmaskor.

31.01.2024 - 17:47

DROPS Design svarede:

Hei Pernilla. Når det står at du skal hekle om de 3 luftmaskene, skal du hekle i "hullet " under disse 3 luftmaskene (det skal ikke hekles i selve 1 av de 3 luftmaskene). Ta en titt på videoen "Hur man virkar I och OM en maska" og tidspunkt 00:39-00:55, så ser du hvordan det hekles om en maske. mvh DROPS Design

09.02.2024 - 11:10

country flag Yiqi Huang skrev:

Hi team! Could you tell me exactly how much yarn is needed? I have about 40g drops air from a previous project, not sure if it’s sufficient for this one. Thanks!

23.10.2023 - 11:30

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Huang, it's a bit tricky here, you might need a whole ball Air, ie the whole 50 g. Happy crocheting!

24.10.2023 - 08:41