Tracy the Triceratops by DROPS Design

Hæklet dinosaurus Triceratops i DROPS Merino Extra Fine. Arbejdet hækles fra snude til hale uden søm. Tema: tøjdyr.

Tags: dyr, legetøj,
DROPS Design: Model me-078-bn
Garngruppe B
-------------------------------------------------------

STØRRELSE:
Højde: ca 13 cm
Længde: ca 28 cm.

MATERIALER:
DROPS Merino Extra Fine fra Garnstudio (tilhører garngruppe B)
50 g farve 41, oliven - til krop og ben
50 g farve 18, æblegrøn - til snude og nakkekam
50 g farve 29, turkis - til takker og horn
Og brug:
en rest med sort til øjne.

HÆKLEFASTHED:
20 fastmasker i bredden og 20 rækker i højden = 10 x 10 cm.

HÆKLENÅL:
DROPS HÆKLENÅL NR 3,5.
Nål nr er kun vejledende. Får du for mange masker på 10 cm, skift til tykkere hæklenål. Får du for få masker på 10 cm, skift til tyndere hæklenål.

TILBEHØR: Vat til fyld.

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!

100% Uld
fra 23.95 kr /50g
DROPS Merino Extra Fine uni colour DROPS Merino Extra Fine uni colour 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
DROPS Merino Extra Fine mix DROPS Merino Extra Fine mix 23.95 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 71.85kr. Læs mere.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FORKLARING TIL OPSKRIFTEN:

-------------------------------------------------------

HÆKLETIPS (gælder luftmasker):
1 luftmaske skal svare til 1 fastmaske i bredden. Sørg for at løkken, som bliver lavet i luftmasken, bliver trukket et stykke op på hæklenålen, så den ikke bliver for stram. Hvis luftmaskerne bliver hæklet for stramme, vil mønsteret stramme i de partier hvor der er mange luftmasker.

SAMMENHÆKLING:
Hækl 2 fastmasker sammen til 1 fastmaske således:
Stik nålen gennem første maske og hent tråden, stik nålen ned gennem næste maske og hent tråden (= 3 løkker på nålen), slå om og træk omslaget gennem alle 3 løkker på nålen (= 1 maske taget ind).

LØKKESTING:
Sy med enkeltråd og sort. Øjet broderes over 12. og 13.række af snuden og der er 4 masker mellem hvert øje. Se diagram som viser hvordan løkkestinget laves.

-------------------------------------------------------

START ARBEJDET HER:

-------------------------------------------------------

DINOSAURUS - KORT OVERSIGT OVER ARBEJDET:
Arbejdet hækles fra snude til hale uden søm. Først hækles der 4 ben og 3 horn som lægges til side. Dinosaurusen startes ved snuden, derefter hækles nakkekammen videre fra snuden. Kroppen hækles videre fra bagsiden af nakkekammen, benene hækles fast undervejs og kroppen afsluttes med halen. Til sidst hækles takkerne langs med kanten på nakkekammen.

FORBEN og BAGBEN:
Hækl 2 luftmasker på nål 3,5 med farven oliven - læs HÆKLETIPS.
I den første luftmaske hækles der 5 fastmasker, dette bliver en lille cirkel af masker. Afslut cirklen med 1 kædemaske i første fastmaske, dermed er cirklen lukket og 1.OMGANG er færdig.
2.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, derefter hækles 2 fastmasker i hver maske. Omgangen afsluttes med 1 kædemaske i første fastmaske, der er 10 masker på omgangen.
3.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 2 fastmasker i første maske, * 1 fastmaske i hver af de næste 3 masker, 2 fastmasker i næste maske *, hækl fra *-* til der er 3 masker tilbage, hækl 1 fastmaske i hver af de sidste 3 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 15 masker).
4.-10.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver maske på omgangen. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 15 masker).
Hækl 4 ben på denne måde, og fyld dem med vat.

HORN:
TIL PANDE: Hækl 11 luftmasker på nål 3,5 med farven turkis. Start i den 2.luftmaske fra nålen og hækl 1 kædemaske i hver af de næste 10 luftmasker, i tillæg hækles der 2 fastmasker i den sidste af luftmaskerne (disse 2 fastmasker bruges til sammenhæklingen senere). Vend arbejdet og hækl 1 kædemaske i undersiden af de 10 luftmasker der blev hæklet i. Klip og hæft tråden. Hækl 2 horn.
TIL NÆSE:
Hækl 6 luftmasker på nål 3,5 med farven æblegrøn. Start i den 2.luftmaske fra nålen og hækl 1 kædemaske i hver af de næste 5 luftmasker, i tillæg hækles der 2 fastmasker i den sidste af luftmaskerne (disse 2 fastmasker bruges til sammenhækling senere). Klip og hæft tråden. Hækl 1 horn.

SNUDE:
Hækl 2 luftmasker på nål 3,5 med farven æblegrøn, i den første luftmaske hækles der 5 fastmasker, dette bliver en lille cirkel af masker. Afslut cirklen med 1 kædemaske i første fastmaske, dermed er cirklen lukket og 1.OMGANG er færdig.
2.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, derefter hækles 2 fastmasker i hver maske. Omgangen afsluttes med 1 kædemaske i første fastmaske, det er 10 masker på omgangen.
3.- 4.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver maske. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 10 masker).
5.OMGANG: På denne omgang hækles hornet fast til næsen således:
Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de første 4 masker, sæt hornet ovenpå snuden så de næste 2 masker som skal hækles bliver hæklet gennem 2 lag for hver maske, 1 fastmaske i hver af de sidste 4 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 10 masker).
6.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de første 4 masker, 2 fastmasker i hver af de 2 næste masker, 1 fastmaske i hver af de sidste 4 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 2 masker taget ud, der er 12 masker på omgangen).
7.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de første 5 masker, 2 fastmasker i hver af de 2 næste masker, 1 fastmaske i hver af de sidste 5 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 14 masker).
8-15.OMGANG: Hækl som 6.OMGANG med udtagning af 2 fastmasker i hver af de 2 midterste masker ovenpå snuden på hver omgang.
Efter 15. OMGANG er der 30 masker på omgangen.
16.OMGANG: På denne omgang hækles hornene fast til panden således:
Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i første maske, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i næste maske, sæt hornet ovenpå snuden så de næste 2 fastmasker som skal hækles bliver hæklet gennem 2 lag for hver maske, 2 fastmasker i næste maske (= midt ovenpå snuden), 2 fastmasker i næste maske, hækl det andet horn fast over de næste 2 fastmasker på samme måde som det første. Hækl 1 fastmaske i næste maske, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, og 1 fastmaske i sidste maske. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 36 masker).

NAKKEKAM:
Alle fastmasker på næste omgang skal hækles i maskens forreste led. På denne måde bliver det en lille maskekant på bagsiden af arbejdet, denne maskekant skal der hækles i når kroppen skal laves.
17.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de 2 første masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 5 masker, 2 fastmasker i næste maske (= midt ovenpå snuden), 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 5 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i de sidste 2 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 42 masker),
18.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de 2 første masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 10 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 6 masker, 2 fastmasker i næste maske, 2 fastmasker i næste maske,1 fastmaske i hver af de næste 6 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 10 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de 2 sidste masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 48 masker).
19.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de 2 første masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 12 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 7 masker, 2 fastmasker i næste maske, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 7 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 12 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de sidste 2 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 54 masker).
20.OMGANG: Hækl 1 luftmaske, 1 fastmaske i hver af de første 3 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 13 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 8 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 13 masker, 2 fastmasker i næste maske, 1 fastmaske i hver af de næste 3 masker. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske på omgangen (= 60 masker).
21.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt. Afslut med 1 kædemaske i første fastmaske, klip tråden og træk den gennem den sidste løkke.
Nu er snuden og nakkekammen færdig. Sy øjne på med sort, læs LØKKESTING i forklaringen over.

KROPPEN:
Brug hæklenål 3,5 og farven oliven. Start nederst på hovedet og hækl i det ledige maskeled fra 16.omgang (bagsiden af 17.omgang) således:
1.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hvert maskeled, men spring over 1 maske på omgangen (= 35 masker). Denne omgang skal ikke afsluttes med 1 kædemaske som tidligere. Når næste omgang startes, hækles den 1.maske på omgangen i den første maske fra forrige omgang – så arbejdet fortsætter rundt uden at omgangen afsluttes.
Sæt 1 mærke midt på ryggen og 1 mærke midt under maven.
2.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt under maven (= 2 nye masker, der er 37 masker på omgangen).
3.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt under maven og hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 4 nye masker, der er 41 fastmasker på omgangen).
4.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske. Fyld dinosaurusen med vat.
5.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt under maven og hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 4 nye masker, der er 45 masker på omgangen).

6.OMGANG: Nu hækles forbenene fast til kroppen.
Start midt under maven, buk et af forbenene dobbelt og læg det ovenpå kroppen så de næste 6 masker som skal hækles, bliver hæklet gennem 3 lag for hver fastmaske, hækl 1 fastmaske i hver af de næste 6 masker. Hækl 1 fastmaske i hver maske til der er 6 masker tilbage på omgangen. Buk det andet forben dobbelt og læg det ovenpå kroppen så de næste 6 masker som skal hækles, bliver hæklet gennem 3 lag for hver fastmaske, hækl 1 fastmaske i hver af de 6 masker.
7.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 2 nye masker, der er 47 masker på omgangen).
8.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt.
9.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 2 nye masker, der er 49 masker på omgangen.
10.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt.
11.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 2 nye masker, der er 51 masker på omgangen).
12.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt.
13.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske, men hækl 2 fastmasker i masken som er før og efter mærket midt på ryggen (= 2 nye masker, der er 53 masker på omgangen).
14.-21.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt.
22.OMGANG: Nu hækles bagbenene fast til kroppen.
Start midt under maven, buk et af bagbenene dobbelt og læg det på kroppen så de næste 6 masker som skal hækles, bliver hæklet gennem 3 lag for hver fastmaske, hækl 1 fastmaske i hver af de næste 6 masker. Hækl 1 fastmaske i hver maske til der er 6 masker tilbage på omgangen. Buk det andet bagben dobbelt og læg det ovenpå kroppen så de næste 6 masker som skal hækles bliver hæklet gennem 3 lag for hver fastmaske, hækl 1 fastmaske i hver af de 6 masker.
Fyld dinosaurusen med vat.

HALEN:
23.OMGANG: Hækl de 2 første fastmasker sammen – læs SAMMENHÆKLING i forklaringen over, hækl 1 fastmaske i hver maske omgangen rundt (= 52 masker).
Sørg for at mærkerne stadigvæk sidder midt på ryggen og midt under maven/halen!
Nu tages der ind til halen:
24.OMGANG: Hækl 2 fastmasker sammen, hækl 1 fastmaske i hver fastmaske frem til 6 masker før mærket på ryggen, hækl 2 fastmasker sammen totalt 6 gange, 1 fastmaske i hver fastmaske frem til 2 masker før mærket midt under maven/halen, hækl 2 masker sammen (= 8 masker taget ind, der er 44 fastmasker på omgangen).
25.OMGANG: Hækl 2 fastmasker sammen, 1 fastmaske i hver maske frem til der er 2 masker tilbage før mærket midt under maven/halen, hækl 2 fastmasker sammen (= 2 masker taget ind, der er 42 masker på omgangen).
Fyld dinosaurusen med vat.
26.OMGANG: Hækl 2 fastmasker sammen, 1 fastmaske i hver maske frem til der er 4 masker tilbage før mærket på toppen af ryggen, hækl 2 fastmasker sammen totalt 4 gange, 1 fastmaske i hver maske frem til 2 masker før mærket midt under maven/halen, hækl 2 fastmasker sammen (= 6 masker taget ind, der er 36 masker på omgangen).
27.-36.OMGANG: Hækl 1 fastmaske i hver fastmaske frem til der er 2 masker tilbage før mærket på ryggen, hækl 2 fastmasker sammen, hækl 2 fastmasker sammen, 1 fastmaske i hver maske frem til mærket midt under maven/halen (= 2 masker taget ind pr omgang og efter 38.omgang er der 16 masker på omgangen).
Fyld dinosaurusen med vat løbende.
37.-42.OMGANG: Hækl 2 fastmasker sammen, 1 fastmaske i hver maske frem til der er 2 masker tilbage før mærket under maven/halen, hækl 2 fastmasker sammen (= 2 masker taget ind pr omgang). Efter den 44.omgang er der 6 masker på omgangen.
Fyld resten af dinosaurusen med vat. Klip tråden, træk tråden gennem den sidste maske. Brug enden af tråden til at sy de sidste 6 masker sammen. Hæft tråden godt

TAKKER:
Der er 60 masker rundt om kraven. Brug hæklenål 3,5 og farve turkis
Start fra retsiden nederst på kraven, der skal være 19 masker midt under snuden som der ikke skal hækles takker i. Sæt tråden fast med 1 kædemaske og hækl 1 fastmaske i samme maske, * spring over 1 maske og i næste maske hækles der: 2 stangmasker, 1 dobbeltstangmasker, 3 luftmasker og hækl 1 kædemaske som hækles fast til den forrige dobbeltstangmaske således: Stik nålen ned i toppen af dobbeltstangmasken og videre ned gennem det øverste led af den samme dobbeltstangmaske (gennem 2 løkker), hent tråden og træk den gennem alle 3 løkker på nålen), 1 dobbeltstangmaske, 2 stangmasker, spring over 1 maske og hækl 1 fastmaske i næste maske *, hækl fra*-* totalt 10 gange. Klip tråden og træk den gennem den sidste løkken. Hæft tråden.

Diagram


Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS Children 37-22) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentere opskrift DROPS Children 37-22

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.