DROPS / 164 / 2

Valley Girl by DROPS Design

Strikket DROPS sjal i ”BabyAlpaca Silk” og ”Kid-Silk” med riller, hullrader og pongponger.

  • Valley Girl / DROPS 164-2 - Strikket DROPS sjal i ”BabyAlpaca Silk” og ”Kid-Silk” med riller, hullrader og pongponger.
DROPS Design: Modell nr bs-083
Garngruppe A + A eller C
----------------------------------------------------------
Materialer:
DROPS BABYALPACA SILK fra Garnstudio
300 g f.nr 7820, grønn
Og bruk:
DROPS KID-SILK fra Garnstudio
125 g f.nr 18, eplegrønn

DROPS RUNDP (80 cm) NR 4,5 – eller det p.nr du må bruke for å få 18 m x 36 p rillestrikk med 1 tråd av hver kvalitet på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Strikkefasthet – Se hvordan og hvorfor du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------


70% Alpakka, 30% Silke
fra 44.00 kr /50g
DROPS BabyAlpaca Silk uni colour DROPS BabyAlpaca Silk uni colour 44.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill

75% Mohair, 25% Silke
fra 59.00 kr /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 59.00 kr /25g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 59.00 kr /25g
Strikkenett.no
Bestill
needles Pinner & Heklenåler Bestill
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 559kr. Les mer.

Instruksjoner

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 pinner rett.

HULLRAD:
Det strikkes hullrad på hver 8.rille, første hullrad strikkes når det er 17 m på p. Hullraden strikkes alltid på den 3.p i mønsteret, dvs på p som starter med 2 m rett sammen. Strikk hullraden slik: Strikk 2 m rett sammen, * 1 kast, 2 m rett sammen *, gjenta fra *-* frem til det gjenstår 1 m, 1 kast og 1 m rett.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Arb strikkes frem og tilbake på rundp. Legg opp 3 m på rundp 4,5 med 1 tråd BabyAlpaca Silk og 1 tråd Kid-Silk ( = 1 tråd av hver kvalitet) og strikk 1 p rett.
Deretter strikkes det videre i RILLER – se forkl over, slik:
1.P: Strikk 1 m rett, 1 kast, 1 m rett, 1 kast og 1 m rett = 5 m.
2.P: Strikk alle m rett.
3.P: Strikk 2 m rett sammen (litt løst), strikk rett til det gjenstår 1 m, 1 kast og 1 m rett. Denne p erstattes av hullrad på hver 8.rille – se forkl over.
4.P: Strikk alle m rett.
5.P: Strikk rett til det gjenstår 2 m, 1 kast, 1 m rett, 1 kast og 1 m rett.

Videre gjentas 2.- 5.p til det er 17 m på p. Fortsett med riller og økninger som før (gjenta 2.-5.p) – på hver 8.rille strikkes det HULLRAD - se forkl over (det er alltid 3.p som erstattes med hullrad.).
Det strikkes hullrad når det er 17, 25, 33, 41, 49, 57, 65, 73, 81, 89, 97, 105, 113, 121, 129, 137, 145, 153, 161,169 og 177 m på p. Fortsett med riller og økninger/fellinger som før til det er 189 m på p, fell av. Arb måler ca 105 cm langs strikkepinnen/kortsiden.

PONGPONGER:
Lag 23 pongponger med diameter på ca 3 cm med BabyAlpaca Silk og Kid-Silk. Fest en pongpong nederst på sjalet ved hver hullrad, en på beg av sjalet og en på slutten av sjalet.
signature

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (25)

country flag Rikke 03.03.2021 - 13:19:

Hvad er målene på dette sjal?

user icon DROPS Design 03.03.2021 kl. 14:33:

Hej Rikke, Vi har kun kortsidens mål som er 105 cm. God fornøjelse!

country flag Anne 21.10.2018 - 22:51:

Bonjour, Pourquoi faut-il rabattre le châle lorsqu'on a 189 mailles au lieu de 185 mailles ?

user icon DROPS Design 22.10.2018 kl. 09:58:

Bonjour Anne, ce modèle a été tricoté ainsi, on a rabattu les mailles lorsqu'on avait 189 m. Vous pouvez naturellement ajuster la longueur si vous le souhaitez. Bon tricot!

country flag Gwenaëlle 08.10.2018 - 00:07:

Bonjour, je cherche un modèle de châle bien enveloppant: combien mesure celui-ci sur le côté le plus long s'il vous plaît?

user icon DROPS Design 08.10.2018 kl. 09:48:

Bonjour Gwenaëlle, nous n'avons pas les mesures de ce modèle, mais si votre échantillon correspond, vous aurez le résultat comme sur la photo. Bon tricot!

country flag Vibeke Kok 20.04.2017 - 17:57:

Jag trodde sjalen skulle bli trekantig altså sluta med en snipp liksom i början på sjalen. Ingen bild viser andre änden av sjalen varför jag har uppfattat den som trekantat. Därför saknade jag förklaring på vad man skulle göra när man hade uppnått den längd man ville ha från nacke till ryggslut. Med mitt förslag ovan tror jag dock jag kan få den som jag hade tänkt. Får hoppas på det! Vad tror ni på garnstudion?

user icon DROPS Design 25.04.2017 kl. 17:40:

Det stämmer att sjalen är trekantig, det blir den om man stickar enligt beskrivningen.

country flag Vibeke Kok 20.04.2017 - 13:34:

I mönstret står ingenting om hur man minskar maskantalet när man ska "vända" efter spetsen längst ner på ryggen. Har gjort en provstickning, där jag sticker varv 2,3 och 4 enligt mönster och varv 5 där jag sticker sista 4 maskarna samman två och två. Är detta rätt?

user icon DROPS Design 20.04.2017 kl. 16:41:

Hej! Nu förstår jag inte riktigt vad du menar, kan du specifiera? Man ska upprepa varv 2-5 till färdigt mått (med hålvarv på vart 16:e varv). Det blir då hela tiden fler maskor på varvet.

country flag Kati Jokelainen 15.02.2016 - 22:05:

Voiko tätä neuletta toteuttaa sileänä neuleena (oikealla oikein, nurjalla nurin)?

user icon DROPS Design 22.02.2016 kl. 15:47:

Voit tehdä kyseisen huivin sileänä neuleena. Ota kuitenkin huomioon, että huivin neuletiheys muuttuu.

country flag Molnár Éva 05.02.2016 - 07:06:

A minta magyar fordításában szerintem nem helyesen szerepel a következő rész:"Ismételjük a 2. és 3. sort, amíg 17 szem lesz a kötőtűn." Itt nem a 2 és 3. sort kell ismételni, hanem a 2-5. sorig, mert az 5. sorban van szaporítás, a 2. és 3. sort hiába ismételgetnénk, soha nem lenne 17 szem. Kérem javítsák a magyar fordítást, mert ez nagyon zavaró. Köszönöm Molnár Éva

user icon DROPS Design 17.02.2016 kl. 09:24:

Kedves Éva! Köszönjük a jelzését, a hiba javításra került. A Facebook "Magyar DROPS csoport" -jában közvetlenül jelezheti a fordítónak, ha hibát talál, és az elkészítéshez is kap segítséget.

country flag Molnár Éva 03.02.2016 - 21:20:

A minta magyar fordításában szerintem nem helyesen szerepel a következő rész:"Ismételjük a 2. és 3. sort, amíg 17 szem lesz a kötőtűn." Itt nem a 2 és 3. sort kell ismételni, hanem a 2-5. sorig, mert az 5. sorban van szaporítás, a 2. és 3. sort hiába ismételgetnénk, soha nem lenne 17 szem. Kérem javítsák a magyar fordítást, mert ez nagyon zavaró. Köszönöm Molnár Éva

country flag Françoise 06.10.2015 - 17:59:

Je voudrais faire ce châle avec 2 fils alpaca ; d’après mes calculs , il faudrait 600 g de laine soit 12 pelotes . ce n'est pas trop ?

user icon DROPS Design 07.10.2015 kl. 10:15:

Bonjour Françoise, cliquez ici pour calculer la quantité nécessaire lorsque l'on utilise une alternative, votre magasin DROPS saura également vous aider. Bon tricot!

country flag Esther 10.08.2015 - 02:47:

Cuando empiezan las disminuciones y como. Podrían ayudar . Gracias

user icon DROPS Design 13.08.2015 kl. 12:43:

Hola Esther. Las dism se trabajan cada 3ª o 8ª fila (ver el patrón) como sigue : 2 pjd al inicio de la fila.

Kommentér oppskrift DROPS 164-2

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.