DROPS / 156 / 21

Lavender Frost by DROPS Design

Strikket DROPS lue og hals i ”Cotton Merino” med spiralmønster.

DROPS Design: Modell nr cm-013
Garngruppe B
-----------------------------------------------------------
LUE:
Størrelse: S/M – L/XL
Passer hodemål: 54/56 – 58/60 cm
Materialer:
DROPS COTTON MERINO fra Garnstudio
100 g i alle str i f.nr 09, isblå

DROPS SETTP OG RUNDP (40 cm) NR 4 – eller det p.nr du må bruke for å få 21 m x 36 p spiralmønster på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDP (40 cm) NR 3,5 – til vrbord.

HALS:
Størrelse: One size
Mål: Omkrets: 58 cm. Høyde midt foran: ca 22 cm.
Materialer:
DROPS COTTON MERINO fra Garnstudio
100 g f.nr 09, isblå

DROPS RUNDP (40 eller 60 cm) NR 4 – eller det p.nr du må bruke for å få 21 m x 36 p mønster A.1 på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Har du strikket/heklet denne oppskriften, eller noen av våre andre design? Del bilder i sosiale medier og bruk taggen #dropsdesign slik at vi kan se dem!

Vil du bruke et alternativt garn? Prøv vår garnkalkulator!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal velge? Da hjelper det kanskje å vite at modellen på bildet er ca 170 cm høy og bruker størrelse S eller M. Om du lager en genser, jakke, kjole eller lignende, kan du finne en målskisse av det ferdige plagget (i cm) nederst i oppskriften.

50% Ull, 50% Bomull
fra 43.00 kr /50g
DROPS Cotton Merino uni colour DROPS Cotton Merino uni colour 43.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
Pinner & Heklenåler
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 172kr. Les mer.

Instruksjoner

MØNSTER:
Se diag A.1. Diag viser alle p sett fra retten.

RILLE (rundt på rundp):
1 rille = 1 omg rett og 1 omg vrang.

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.

SPIRALMØNSTER:
Strikk * 3 m rett, 2 m vrang *, gjenta fra *-* rundt. Mønsteret går over 5 m og maskeantallet på arb er delbart med 5 minus 1. Når det strikkes rundt vil mønsteret automatisk forskyve seg 1 maske mot venstre på hver omg og lage et spiralmønster.

MÅLETIPS:
Det er viktig at det ikke strekkes i arb når målene tas.

FELLETIPS:
Det felles 1 m før hver merketråd. Strikk til 2 m før merketråden, løft neste m løst av som om den skulle strikkes rett, strikk 1 m rett, løft den løse m over.

ØKETIPS:
Det økes 1 m med å lage 1 kast, på neste omg strikkes kastet vridd rett (dvs i bakre del av m istedenfor i fremre) for å unngå hull.
----------------------------------------------------------

LUE:
Arb strikkes rundt på rundp, gå over til settp etter behov. Legg opp 115-125 m på rundp 3,5 med Cotton Merino. Strikk 1 omg rett. Deretter strikkes det vrbord (= 3 r, 2 vr) i 3 cm. Bytt til rundp 4 og strikk 1 omg rett SAMTIDIG som det felles 11 m jevnt fordelt = 104-114 m. Videre strikkes det SPIRALMØNSTER – se forkl over. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN! Når arb måler ca 18-22 cm – LES MÅLETIPS, felles det 1 m i hvert 2.parti med rett ved å strikke 2 m r sm (strikk de 2 første m r sm) = 93-102 m. Fortsett med 1 omg spiralmønster med vekselvis 2 og 3 m rett mellom hver av de vrange partiene. På neste omg gjentas fellingen i de resterende partiene med 3 r = 83-91 m. Strikk 1 omg spiralmønster (2 r, 2 vr). Strikk 1 RILLE – se forkl over og sett 9 merketråder på 2.omg slik:
Str S/M: Strikk 10 m, sett 1 merke, * strikk 9 m, sett 1 merke *, gjenta fra *-* totalt 7 ganger, strikk 10 m, sett 1 merke.
L/XL: Strikk 11 m, sett 1 merke, * strikk 10 m, sett 1 merke *, gjenta fra *-* totalt 8 ganger.
Videre strikkes det riller – SAMTIDIG som det felles – LES FELLETIPS ved hver merketråd på hver omg som strikkes rett totalt 8-9 ganger = 11-10 m. Klipp tråden, trekk den gjennom de resterende m, snurp sammen og fest godt. Luen måler ca 24-28 cm.
----------------------------------------------------------

HALS:
Halsen strikkes frem og tilbake i 2 deler på rundp ovenfra og ned.

DEL 1:
Legg opp 82 m (inkl 1 kant-m i hver side) på rundp 4 med Cotton Merino. Strikk mønster etter diag A.1 over alle m med 1 kant-m i RILLE - se forkl over, i hver side av arb. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN! Når arb måler 10½ cm - LES MÅLETIPS og avpass at neste p som strikkes er p 4 i diag - felles det av slik: Fell av første m på de neste 2 p = 80 m. Fortsett mønsteret som før SAMTIDIG når det gjenstår 2 m på slutten av hver p settes disse 2 m på tråd, fortsett slik til alle m sitter på tråd = 40 m på tråd i hver side, klipp tråden. Sett alle m tilbake på rundp = 80 m på p. Strikk 1 p rett SAMTIDIG som det økes 16 m jevnt fordelt – LES ØKETIPS = 96 m. Strikk 1 p rett, fell av med rett. Arb måler ca 22 cm midt foran.

DEL 2:
Legg opp 45 m (inkl 1 kant-m rille i hver side) på rundp 4 med Cotton Merino. Strikk vrbord (= 1 r, 1 vr), avslutt med 1 r, med 1 kant-m rille i hver side av arb. Strikk til arb måler 11 cm, fell av alle m med r over r, og vr over vr.

MONTERING:
Sy delen med vrbord til den ene kortsiden av DEL 1 innenfor 1 kant-m rille, og gjenta i den andre siden.

Denne oppskriften har blitt rettet. .

Oppdatert online: 20.11.2015
Ny garnmengde på hals:
DROPS COTTON MERINO fra Garnstudio
100 g f.nr 09, isblå

Diagram

= rett fra retten, vrang fra vrangen
= vrang fra retten, rett fra vrangen

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (7)

Sheebah 04.02.2020 - 19:34:

I am surprised to see how many patterns you have l am a new knitter every time I want to make some thing from your patterns I stuck can you please make a short video many new knitter will be grateful.red heart yarn makes short videos on YouTube. If all not make your popular ones thank you so much

Giada 14.12.2016 - 19:10:

Buonasera, vorrei sapere se le "ultime due maglie del ferro" da lasciare in sospeso sul fermamaglie per lo svaldacollo, vanno lavorate o no. Se no, non si viene a creare un effetto un gradino?

DROPS Design 14.12.2016 kl. 22:04:

Buonasera Giada. Le 2 m vanno trasferite sul fermamaglie senza lavorarle prima. Una volta riprese le m sui ferri e lavorati i ferri a legaccio non si noteranno scalini. Buon lavoro!

Giada 13.12.2016 - 10:08:

Buongirno, non ho capito come leggere il diagramma una volta arrivati alla fine della quinta riga.... la sesta riga (che sarebbe poi la prima del diagramma ripetendolo) come va letta? me la ritrovo al rovescio del lavoro e non so se devo proseguire da destra verso sinistra o viceversa

DROPS Design 13.12.2016 kl. 10:19:

Buongiorno Giada. Deve proseguire a lavorare in modo che il motivo continui in diagonale correttamente, come molto probabilmente ha già fatto con le righe già lavorate sul rovescio. La riga, quando sul rovescio del lavoro, va letta da sinistra verso destra. Buon lavoro!

Juliane 01.11.2015 - 20:54:

Reichen 50g für den Kragen?

DROPS Design 19.11.2015 kl. 09:56:

Die Anfange an die Designerinnen läuft.

Juliane 18.10.2015 - 12:35:

Reichen 50g für den Kragen?

Smara 05.10.2015 - 13:19:

Reichen für den Kragenschal tatsächlich nur 50 gr ? Ich würde gerne die Wolle für dieses Set bestellen. Möchte nicht zu wenig bestellen. Danke :-)

Brigitte 26.06.2014 - 15:30:

Sieh schlicht aus, hat aber Pfiff. Daran würde ich mich gerne versuchen!

Kommentér oppskrift DROPS 156-21

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.