DROPS / 144 / 1

Indian summer by DROPS Design

Heklet DROPS teppe i ”Karisma” med sikksakk-mønster

Stikkord: pledd, sikk-sakk,
  • Indian summer / DROPS 144-1 - Heklet DROPS teppe i ”Karisma” med sikksakk-mønster
  • Indian summer / DROPS 144-1 - Heklet DROPS teppe i ”Karisma” med sikksakk-mønster
DROPS Design: Modell nr u-693
Garngruppe B
-----------------------------------------------------------
Mål: ca 90 x 120 cm
Materialer:
DROPS KARISMA fra Garnstudio
200 g f.nr 54, beige melert
150 g f.nr 04, sjokoladebrun
100 g f.nr 11, orange
100 g f.nr 13, ceris
50 g f.nr 01, naturhvit
50 g f.nr 39, mørk gammelrosa
50 g f.nr 48, vinrød

DROPS HEKLENÅL NR 6 – eller den nålen du må bruke for at 1 rapport med sikksakk-mønster skal måle 15 cm i bredden.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------


100% Ull
fra 18.00 kr /50g
DROPS Karisma uni colour DROPS Karisma uni colour 18.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
DROPS Karisma mix DROPS Karisma mix 18.00 kr /50g
Strikkenett.no
Bestill
needles Pinner & Heklenåler Bestill
Garnet for å lage denne oppskriften koster fra 252kr. Les mer.

Instruksjoner

STRIPER:
Se diag A.1. 1 rad i diag = 1 rad med st.

HEKLETIPS:
Dersom teppet ønskes bredere kan det legges opp 32 ekstra lm for hver ekstra rapport som ønskes i bredden. Gjenta forkl i 1. og 2.rad fra *-* en ekstra gang for hver ekstra rapport som blir lagt til. Hekle videre til ønsket lengde.
----------------------------------------------------------

TEPPE:
LES HEKLETIPS. Hekle 194 LØSE lm (inkl 3 lm til å snu med) på nål 6 med beige melert. Videre hekles det STRIPER etter diag A.1 – se forkl over, SAMTIDIG som det hekles sikksakk-mønster slik:
1.RAD: Hekle 1 st i 4. lm fra nåla, 1 st i hver av de 12 neste lm, * hopp over 4 lm, 1 st i hver av de 14 neste lm, 3 lm, 1 st i hver av de 14 neste lm *, gjenta fra *-* 4 ganger til, hopp over 4 lm, 1 st i hver av de siste 14 lm = 168 st.
2.RAD: 3 lm (= 1 st), 1 st i samme st, 2 st i neste st, 1 st i hver av de 10 neste st, * hopp over 4 st, 1 st i hver av de 12 neste st, 2 st om lm-buen, 3 lm, 2 st om samme lm-bue, 1 st i hver av de 12 neste st *, gjenta fra *-* 4 ganger til, hopp over 4 st, avslutt med 1 st i hver av de 10 neste st og 2 st i hver av de 2 siste st = 168 st.
Gjenta 2.rad oppover til stripene i A.1 er heklet ferdig, teppet måler ca 120 cm i lengden.

Diagram

symbols = beige melert
symbols = sjokoladebrun
symbols = mørk gammelrosa
symbols = naturhvit
symbols = orange
symbols = cerise
symbols = vinrød
diagram
signature

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (16)

country flag Mado 21.02.2021 - 16:29:

Pour la meme couverture au crochet pour lit jumeau avec crochet no3.50 combien de maille svp merci

user icon DROPS Design 22.02.2021 kl. 10:01:

Bonjour Mado, nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir adapter chacun de nos modèles à chaque demande. Réalisez un échantillon avec la laine et la tension souhaitée pour vous donner une idée du nombre de mailles à monter. Votre magasin saura vous aider, même par mail ou téléphone; Bon crochet!

country flag Reix 08.12.2018 - 21:22:

Excusez moi, je me suis trompée dans les dimensions, c'est 170X130 cm Merci

user icon DROPS Design 10.12.2018 kl. 10:53:

Bonjour Mme Reix, nous ne sommes malheureusement pas en mesure de pouvoir adapter chacun de nos modèles à chaque demande. N'hésitez pas à demander conseil auprès de votre magasin - même par mail ou téléphone. Bon crochet!

country flag Reix 08.12.2018 - 20:32:

Bonjour, j'aimerais faire une couverture dont les mesures sont 170x300 cm au crochet en mailles serrées, sachant que la bordure sera d'une autre couleur. Combien me faut il de pelotes karisma? Merci de votre réponse Francoise

user icon DROPS Design 10.12.2018 kl. 00:39:

Bonjour Reix! Pour la meme couverture, mais 2 fois plus grande, il vous faut au total 1400 g (28 pelotes) de DROPS Karisma. Bon travail!

country flag Satu 09.06.2017 - 13:00:

Miksi alkuun tulee 13 pylvästä? (12 pylvästä ja 3 kjs joka on pylväs) en saa tällä ohjeella silmukkalukua mätsäämään. Katsoin teidän videon jossa ensimmäinen pylväs tehdään 5.silmukkaan,ohjeessa sanotaan 4.silmukkaan

user icon DROPS Design 12.06.2017 kl. 17:01:

Hei! Kun ensimmäinen pylväs virkataan 4.ketjusilmukkaan koukusta laskien, kerroksen alussa olevat ketjusilmukat lasketaan yhdeksi pylvääksi (eli alkuun tulee myös 14 pylvästä).

country flag Pernilla 07.02.2017 - 10:11:

Om jag vill virka Indian Summer (pläd i sicksackmönster) med DROPS Delight eller DROPS Fabel istället för DROPS Karisma , hur mycket garn går det då åt? Tack!

user icon DROPS Design 07.02.2017 kl. 13:18:

Hej Pernilla. Du kan altid bruge denne regneformel. Men taenk paa at Delight og Fabel er tyndere end Karisma og derfor en anden haeklefasthed som kan derfor have indflydelse paa störrelsen. Saa husk at haekle en pröve og tilpas evt med antal masker for at faa den samme str - og saa skal du nok bruge et par nögler mere end beregnet

country flag Ina 23.08.2016 - 15:24:

Hvor mange masker er èn rapport? 32 masker eller 64?

user icon DROPS Design 23.08.2016 kl. 15:45:

Hej Ina. Jeg ville sige 32 :)

country flag Fanny Persdotter Ek 18.02.2016 - 09:35:

Hej! :) Kan jag göra den här pläden i Drops Paris? Vad bör jag tänka på?

user icon DROPS Design 24.02.2016 kl. 16:40:

Hej, Paris er lidt tykkere, så pladen bliver større hvis du følger opskriften men bruger Paris. God fornøjelse!

country flag Åsa 08.04.2015 - 22:07:

Hej Jag skulle vilja virka ett överkast i stället för en pläd. Det blir förmodligen lite för otympligt att hålla på med så därför undrar jag om det går att virka lite i taget för att sen virka i hop till ett överkast.

user icon DROPS Design 13.05.2015 kl. 15:54:

Hej Åsa, ja det kan du och du kan se hur man syr ihop pläden i en av våra instruktionsvideos. Lycka till!

country flag Marianne 26.11.2014 - 13:11:

Ik wil graag even opmerken dat ik net geen zes rijen kon haken met één bol garen. Bij het materiaal staat dat je één bol donkerrood nodig hebt maar dat is dus niet genoeg omdat er volgens het patroon zes rijen met rood gehaakt moeten worden. Dus dat is wel erg nipt.

country flag An De Haan 08.11.2014 - 10:45:

Ik ben met de deken begonnen,maar volgens mij zit er een fout in de 2e toer kunnen jullie mij helpen of duidelijkheid geven! Vr gr An de Haan

user icon DROPS Design 02.12.2014 kl. 16:42:

Hoi An. Het patroon zou correct moeten zijn. Heb je ook de video bekeken van hoe je het zigzag patroon moet haken? Kom je toch niet uit, laat het dan gerust weten, maar geef aan precies waar het mis gaat, dan kan ik makkelijker meekijken

Kommentér oppskrift DROPS 144-1

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.