DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 29.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 203.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 113-11
DROPS design: Modell nr FA-066
---------------------------------------------------------
Mål: ca 72 cm x 144 cm
Materialer: DROPS FABEL fra Garnstudio
350 gr f.nr 904, lavendel mix

DROPS PINNE OG RUNDP (80 cm) NR 3 - eller den p du må ha for å få 24 m x 48 p rillestrikk på 10 x 10 cm.
1 Dominorute skal måle ca 12 x 12 cm.
---------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 29.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 203.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

DOMINORUTE:
Sett 1 merketråd i den midterste m.
1.p (= vrangen): strikk rett.
2.p (= retten): strikk rett til det gjenstår 1 m før merketråden, ta 1 m løst av p, 2 m rett sammen, løft den løse m over, strikk rett ut p.
Gjenta 1. og 2.p, dvs at det felles 2 m på midten av ruten på hver 2.p til det er 1 m tilbake på p, trekk tråden gjennom.

HALV DOMINORUTE:
Strikk som hel Dominorute, men i tillegg til fellingen på midten av ruten, settes den siste m på slutten av hver p på 1 tråd. Fortsett til det er 3 m igjen på p (14 m på tråden i hver side).
Strikk 1 p rett fra vrangen over de 3 m.
Neste p (= retten) strikkes slik: ta 1 m løst av p, 2 m rett sammen, løft den løse m over. Trekk tråden gjennom den gjenstående m, (14 m i hver side blir værende på tråden).
---------------------------------------------------------

SJAL:
Det startes å strikke nederst i spissen på sjalet = 1 Dominorute. For hver rad som strikkes økes det 1 dominorute i hver side av sjalet. Alle radene på sjalet begynner fra rettsiden. For å slippe alle trådfestene klippes ikke tråden når en rute er strikket ferdig - bruk denne tråden når det strikkes opp m til ny rute på neste rad. Nøstene vil da følge rutene diagonalt oppover.
1.RAD: Legg opp 59 m på p 3 med Fabel. Strikk DOMINORUTE – se forkl over!
2.RAD: Legg opp 29 m på p 3, strikk opp 30 m fra den ene siden på den første Dominoruten = 59 m. Strikk Dominorute. Strikk opp 30 m fra den andre siden av Dominoruten og legg opp 29 nye m på slutten av p = 59 m. Strikk Dominorute. Det er nå 2 Dominoruter på 2.rad.
3.RAD: Begynn å strikke fra rettsiden. Legg opp 29 m på p 3, strikk opp 30 m fra den ene siden på den første Dominoruten fra 2.rad = 59 m. Strikk Dominorute. Når denne ruten er strikket ferdig strikkes det opp 29 m langs den andre kanten på den første ruten, 1 m mellom rutene og 29 m fra kanten på den neste ruten = 59 m på p. Strikk Dominorute. Strikk opp 30 m fra den andre kanten på den andre Dominoruten fra 2.rad og legg opp 29 nye m på slutten av p = 59 m. Strikk Dominorute. Det er nå 3 Dominoruter på 3.rad.
4. til 8.RAD: Fortsett på samme måte slik at det økes 1 Dominorute på hver rad.
8.rad = 8 Dominoruter.
9.RAD: Begynn å strikke fra rettsiden. Legg opp 29 m på p 3, strikk opp 30 m fra den ene siden på den første Dominoruten fra 8.rad = 59 m. Strikk HALV DOMINORUTE – se forkl over! Videre strikkes det opp 59 m
mellom Dominorutene fra 8.rad og det strikkes Halve Dominoruter = 8 Halve Dominoruter. Strikk opp 30 m fra kanten på den siste ruten, legg opp 29 nye m og strikk Halv Dominorute. Det er nå strikket 9 Halve Dominoruter.
Sett alle m på rundp 3 = 252 m. Strikk 1 p rett der det strikkes opp 2 m midt på alle rutene = 270 m. Strikk 1 p rett tilbake og fell av.
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 113-11

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (68)

country flag Demaria Arlette skrev:

Je souhaiterais avoir un croquis de mont age des carrés ' je ne comprends pas bien les explications du modèle , le magasin ou j ai acheté la laine m indiqué qu' il ne détient aucun tutoi de modèle, je vous remercie .

02.05.2019 - 07:19

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Demaria, on tricote ce châle domino après domino en commençant par celui de la pointe du bas, tout en suivant les explications -cf onglet vidéo: au Rg1, tric. 1 domino. Rg2: tric. 1 domino en montant 29 m + relevant 30 m le long du côté droit du domino du Rg1, coupez le fil. Tric. 1 domino en relevant les m le long du côté gauche du domino du Rg1 + en montant 29 m = on a 2 dominos pour le Rg 2. Continuez ensuite comme avant: à droite, vu sur l'endroit, on répète comme au début du Rg2, puis on tric. 1 domino entre les 2 côtés des 2 dominos suivants et on termine par 1 domino comme à la fin du rang 2. Bon tricot!

02.05.2019 - 10:02

country flag Lisbeth Jönsson skrev:

När ni skriver Rad 1, Rad 2 osv Menar ni lodrätt eller vågrätt. Hade varit bra med ett diagram med nummer i den ordning man ska sticka ihop rutorna. Har gjort den första rutan , men kommer inte längre.

13.12.2016 - 11:49

DROPS Design answered:

Hej Lisbeth. Du starter i spidsen og strikker op. Du starter med 1 firkant = spidsen (se billede), rad 2 er de to firkanter paa hver side af den spidsen, rad 3 er de 3 firkanter over de to firkanter fra rad 2 osv.

13.12.2016 - 11:56

country flag Wanda skrev:

Prachtige omslagdoek die ik graag wil maken. In het patroon staat: "Knip de draad niet af als een vierkant klaar is om te voorkomen dat aan het einde heel veel draadjes weggewerkt moeten worden. Gebruik de draad voor het opzetten van nieuwe st en voor het opnemen van st langs het volgende vierkant." Als ik met die draad 29 steken opzet voor het tweede vierkant kan ik daaraan vervolgens geen steken opnemen langs het eerste vierkant. Wat doe ik fout????

15.10.2015 - 21:38

DROPS Design answered:

Hoi Wanda. Je hebt 1 vierkantje gemaakt in de eerste rij, de draad voor dit vierkantje is in het puntje. Voor het eerste vierkantje in de tweede rij, moet je een nieuwe draad nemen. Je zet 29 st op, en neemt 30 st op langs de ene zijkant. Voor het tweede vierkantje kan je nu de draad van het eerste vierkantje nemen, neem 30 st op langs de tweede zijkant van het vierkantje en zet 29 st op aan het eind. Enzovoort. Je moet dan later meerdere kleine bollen hebben, maar je hoeft dan niet elke keer af te hechten.

05.11.2015 - 10:24

country flag Julie skrev:

I love this shawl. I made one several years ago in Fabel 547p Grey/Brown, and it gets worn almost every day. By far the most used knitted item I have. I love it so much in fact, that I'm knitting a second one in the 904p Lavender mix so I can have a lighter coloured one.

07.06.2015 - 17:08

country flag Caterina skrev:

Ho appena finito di realizzare questa meraviglia di scialle; il risultato ripaga ampiamente la fatica di lavorare con ferri così piccoli. Grazie e complimenti per i vostri bellissimi progetti.

26.03.2015 - 15:23

country flag Heather Bridger skrev:

I am knitting the gorgeous domino squares socks in Delight -126-38 and getting on well until I come to the vertical half domino square in the under foot 2 section. Where should I put the marker? There isn't a central stitch in the small size. Love the yarn and all your patterns. thank you

16.02.2014 - 17:31

DROPS Design answered:

Dear Mrs Bridger, for socks 126-38, put a marker each side of the 40 sts for under foot (1st size), work half vertical domino square as stated, and dec at the same time after/before marker for sole as in part under foot 1. Happy knitting!

17.02.2014 - 10:09

country flag Finnysundhenrysmama skrev:

Sehr schönes Tuch. Ich stricke es gerade und mache aber jedes einzelne Patch in einer anderen Farbe.

05.09.2013 - 13:35

country flag Soulié skrev:

Super, j'arrive au bout de l'ouvrage. Magnifique.

03.02.2013 - 21:58

country flag Liz skrev:

I ma knitting this in the lavender and it is lovely. I am using 6" double pointed needles with rubber bands on one end as this makes it easy to turn the work.

29.08.2011 - 19:56

country flag Marit Rasmussen skrev:

Hei Karin Jeg har akkurat str. dette sjalen, og oppskr. stemmer. Du strikker vanlig dominorute, men hele tiden tar du første masken på pinnen over på en tråd.(jeg brukte en annen pinne). Hvis du begynner i h. side av sjalet, vil du til sist ha alle maskene på en pinne, og du kan begynne med avslutningskanten. Hvis du ikke forstår hva jeg mener, send meg en E-post. Marit

09.08.2009 - 14:33