DROPS Merino Extra Fine
DROPS Merino Extra Fine
100% Ull
fra 42.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 84.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS Baby 17-11
DROPS design: Modell nr ME-015-by
----------------------------------------------------------
Størrelse: 1/3 - 6/9 - 12/18 mnd (2- 3/4) år
Passer fotlengde: 10 – 11 - 12 (14 - 16) cm
Materialer: DROPS MERINO EXTRA FINE fra Garnstudio
Farge nr 14, stålblå:
50-100-100 (100-100) gr.
----------------------------------------------------------
DROPS SETTP NR 3,5 –
eller det p.nr du må ha for å få 22 m rillestrikk i bredden på 10 cm.
DROPS SETTP NR 2,5 (til vrbord)
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Merino Extra Fine
DROPS Merino Extra Fine
100% Ull
fra 42.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 84.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

MØNSTER: Se diag M.1 – diag viser mønsteret sett fra retten!

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.

RILLE (rundt på settp):
1 rille = 2 omg: 1 omg rett og 1 omg vrang.
----------------------------------------------------------

SOKK: Arb strikkes rundt på settp.
Legg opp 48-52-52 (56-56) m på settp 2,5 med Merino Extra Fine. Strikk vrbord = 1 r / 1 vr – omg starter midt bak. Når arb måler 4-5-5 (5-6) cm strikkes 3 m (= 1 r, 1 vr, 1 r) rett sammen midt bak, strikk 4 omg, deretter strikkes 3 m (= 1 vr, 1 r, 1 vr) vrang sammen midt bak = 44-48-48 (52-52) m. Når arb måler 10-11-12 (13-14) cm byttes det til settp 3,5. Strikk 1 omg glstrikk - SAMTIDIG felles det 6 m jevnt fordelt = 38-42-42 (46-46) m.
HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN!
Videre settes de første 14-15-15 (16-16) m på 1 tråd, behold de neste 10-12-12 (14-14) m på p (= overstykke) og sett de resterende 14-15-15 (16-16) på en tråd. Strikk slik frem og tilbake over m på ovestykket: Strikk slik frem og tilbake over m på ovestykket: 2-3-3 (4-4) m rille SE FORKL OVER, 1 m glstrikk med vrangen ut , M.1 (start på 4.p i diag),
1 m glstrikk med vrangen ut og 2-3-3 (4-4) m rille. Når overstykket måler 3½-4-5 (6½-7½) cm strikkes det opp 8-9-11 (14-16) m på hver side av overstykket og m fra trådene settes tilbake på p = 54-60-64 (74-78) m. Videre strikkes det riller rundt – SE FORKL OVER - over alle m i 1½-2-2½ (3-3½) cm, deretter strikkes 1 omg vrang. Fell alle m unntatt 10-12-12 (14-14) m midt foran. Strikk riller i 9-10-11 (13-15) cm over disse m til såle.
Fell av og sy sålen til sokken – sy kant i kant slik at det ikke blir en tykk søm.
Strikk 1 sokk til på samme måte.

Denne oppskriften har blitt rettet.

Oppdatert online: 01.12.2008
Strikk slik frem og tilbake over m på ovestykket: 2-3-3 (4-4) m rille -
>SE FORKL OVER, 1 m glstrikk med vrangen ut, M.1 (start på 4.p i diag),
>1 m glstrikk med vrangen ut og 2-3-3 (4-4) m rille
Oppdatert online: 07.01.2009
SOKK: - SAMTIDIG felles det 6 m jevnt fordelt = 38-42-42 (46-46) m.

Diagram

symbols = rett fra retten, vrang fra vrangen
symbols = sett 2 m på hj.p foran arb, 2 r,
2 r fra hj.p
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Mint Socks with Cable

Yuliya, Russian Federation

Little Gent Socks

Anastasija, Norway

Little blue booties

Jane, New Zealand

Kommenter oppskrift DROPS Baby 17-11

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (48)

country flag Crystal wrote:

Im knitting for 1/3month. In the diagram it shows to M1 on row 6 but instructions say to M1 on 4th row. Do I follow the diagram or garter stitch rows 1, 2 and 3, M1 at the start of row 4? Thanks

19.06.2023 - 14:51

DROPS Design answered:

Dear Crystal, in your size please continue back and forth on needle for upper foot as follows: 2 garter sts, 1 st in reverse stocking st, M.1 (beg on row 4 in diagram), 1 st in reverse stocking st and 2 garter sts. Work like this until When upper foot piece measures 3.5 cm. Happy knitting!

19.06.2023 - 16:16

country flag Janine wrote:

Hallo, ich verstehe den Absatz nicht mit den 3 Maschen hinten rechts zusammen stricken nach 4cm . Ich habe jetzt die 3 rechten zusammen gestrickt Anfang 3 Nadel. Wo soll ich nach der 4 runden die 3 linken Maschen zusammen stricken? LG Janine

19.11.2022 - 19:12

DROPS Design answered:

Liebe Janine, stricken Sie die letzten Maschen der Runde + die 2 ersten Maschen der nächsten Runde zusammen (beachten Sie, daß Sie (1 li, 1 re, 1 li) zusammenstricken. Viel Spaß beim stricken!

21.11.2022 - 09:00

country flag Janine wrote:

Nach 4-5-5 (5-6) cm hinten in der Mitte 3 M. re. zusammenstricken (= 1 re., 1 li., 1 re.).4 R. stricken und danach nochmals 3 M. li. zusammenstricken (= 1 li., 1 re., 1 li.) = 44-48-48 (52-52) M. Wo soll ich die 3 re Maschen hinten zusammen stricken und nach 4 runden die 3 linken? Ich stricke die kleinste Größe.

19.11.2022 - 19:03

country flag Jennifer Hua wrote:

Hi. If the upper foot is made of the stitches in the middle, ie. opposite the starting point, how do you get the working yarn there to begin the back and forth rows? Thanks

27.10.2022 - 22:06

DROPS Design answered:

Dear Mrs Hua, cut the yarn and slip the first 14-15-15 (16-16) stitches on a thread or a stitch holder, keep the next 10-12-12 (14-14) stitches on needle and slip the remaining 14-15-15 (16-16) stitches on a thred or a stitch holder. Join the yarn and work the middle 10-12-12 (14-14) stitches on needle. Happy knitting!

28.10.2022 - 10:07

country flag Patricia wrote:

Hola recien copie el patrón, ahora tratare de hacer las calcetas . Qerro agradecer eltiempo q ocupas en compartir para que nosotras aprendamos.Muchas gracias

26.07.2021 - 23:52

country flag Joke wrote:

Ik wil graag weten of je als de 3,5 cm kabel heb gebreid , je de steken weer over 4 naalden moet verdelen en weer rond gaat breien

05.03.2021 - 13:53

DROPS Design answered:

Dag Joke,

Ja, je breit daarna weer in de rondte op sokkenbreinaalden of een rondbreinaald.

07.03.2021 - 10:58

country flag Anne-Marie wrote:

Hallo, Als de zool 9,5 cm moet zijn voor de kleinste baby dan wordt de zool bij mij te lang voor het bovengedeelte. Bovengedeelte is maar 3,5 cm plus de paar cm (3,5cm ongeveer) naar de achterkant van de voet zeg maar.

08.11.2020 - 16:45

DROPS Design answered:

Dag Anne-Marie

De zool loopt over de gehele onderkant van de voet (dus ook onder de hak), dus is een stuk langer dan het bovendeel waar de kabel zit, zeker voor de kleinste maat, waarbij in verhouding de voet kleiner is dan het been. Mocht het toch iets te lang zijn dan kun je gelijk met het breien op de zool vast naaien aan de zijkanten, dan weer een stukje breien, dan vast naaien etc. Op die manier kun je de zool precies op maat maken.

21.11.2020 - 17:39

country flag Dorota wrote:

Dzień Dobry, utknęłam po nabraniu dwóch części ściągacza na drut pomocniczy. Nitka do przerabiania została mi w środku oczek pozostałych na nitce pomocniczej( środek tyłu) i nijak nie mogę rozpocząć przerabiania wierzchu. Bardzo proszę o pomoc:)

07.10.2020 - 15:18

DROPS Design answered:

Witaj Dorotko! Są 2 wyjścia: 1. najpierw przerób oczka przed zdjęciem ich na drut pomocniczy (wtedy nitka będzie przed częścią środkową kapcia), 2. odetnij nitkę i dołącz teraz nitkę przed środkiem przodu i przerabiaj. Powodzenia!

08.10.2020 - 22:13

country flag Nathalie Dassylva wrote:

Je ne comprends pas ce que veux dire commencer par le milieu dos .

11.02.2020 - 04:17

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Dassylva, le début des tours se situe au milieu dos de la chaussette, autrement dit derrière la cheville. Bon tricot!

11.02.2020 - 09:45

country flag Kristina wrote:

Hej! Tack för det fina mönstret! Undrar om hur minskningen "SAMTIDIGT minskas 6-6-6 (6-6) m jämnt fördelat = 38-42-42 (46-46) m." görs. Stickar man två maskor tillsammans 6 gånger?

21.11.2019 - 22:03

DROPS Design answered:

Hei Kristina! Ja, når arbeidet måler 10-11-12 (13-14) cm byttes det til settp 3,5, deretter skal det strikkes èn omgang med glattstrikk, på denne runden skal det strikkes to og to masker sammen jevnt fordelt utover omgangen 6 ganger. Se også Øke/felle jevnt fordelt Lykke til!

22.11.2019 - 08:27