DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 29.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 29.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS Baby 18-11
DROPS design: Modell nr fa-017-by
--------------------------------------------------------

Størrelse: 1/3 –6/9 –12/18 mnd (2 –3/4 år)
Passer hodevidde: 42 –44 –46 (48 - 50) cm
Materialer: DROPS FABEL
50 gr i alle str f.nr 161, pink dream

DROPS PINNE NR 2,5 –
eller det p.nr du må ha for å få 26 m x 34 p glstrikk på 10 x 10 cm.

RILLE (frem og tilbake på p):
1 rille = 2 p rett.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
fra 29.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 29.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

KYSE:
Arb strikkes frem og tilbake på p.
Legg opp 104-112-120 (128-136) m på p 2,5 med Fabel. Strikk slik (1.p = fra retten): 1 kantm i rille – SE FORKL OVER, * 2 vr, 2 r *, gjenta fra *-*, avslutt med 2 vr og 1 kantm i rille. Fortsett vrborden slik til arb måler 6-8-8 (10-10) cm, nå strikkes det glstrikk med 1 kantm i hver side videre – SAMTIDIG på 1.p felles det 14-16-18 (20-22) m jevnt fordelt = 90-96-102 (108-114) m.
HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN!
Når arb måler 14-16-17 (19-20) cm felles det 6 m på beg av neste p fra retten, strikk ut p og fell 6 m på beg av neste p fra vrangen, strikk ut p = 78-84-90 (96-102) m. Videre settes det 6 merker i arb slik (sett fra retten): 1.etter 1 m, de 5 neste med 13-14-15 (16-17) m mellomrom, det er da 12-13-14 (15-16) m igjen etter siste m. Fortsett med riller – SE FORKL OVER - SAMTIDIG (fra retten) felles det 1 m etter hvert merke ved å strikke 2 r sm på hver 2.p til det er 12 m tilbake på p. Strikk deretter m sammen 2 og 2. Trekk 1 tråd gjennom de resterende m, snurp sammen og bruk tråden til å sy sammen kysen midt bak – sy i ytterste ledd av ytterste m, sy også i de 6 glstrikkede m som ble felt først.

LØPEGANG:
Brett vrborden dobbelt mot retten.
Strikk opp med Fabel på p 2,5 ca 60 til 80 m i nederkant av kysen innenfor 1 kantm – ved oppbretten strikkes det opp gjennom begge lag. Strikk 2 cm glstrikk, fell løst av. Brett kanten mot retten (slik den naturlig ruller seg, med vrangen ut), sy kanten fast med små, pene sting.

SNOR:
Klipp 2 tråder à ca 2 meter, tvinn disse sammen, brett snoren dobbelt slik at den tvinner seg igjen. Knyt en knute i hver ende, tre snoren inn i løpegangen.
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS Baby 18-11

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (60)

country flag Leah skrev:

Please help!! Can anyone explain the casing instructions better? Or have a video tutorial. I am not understanding what to do at all and it’s the last piece I have to figure out on this bonnet.

26.01.2024 - 05:14

DROPS Design answered:

Dear Leah, fold the ribbing edge (around face) double from RS and pick up the stitches into both layers along the rib then along the stocking stitch part, along the circle on back of hat, along the stocking stitch part and again in both layers along the rib, then work 2 cm stocking stitch cast off, fold double from RS (purl side is facing) and sew. Happy knitting!

26.01.2024 - 08:20

country flag Leah skrev:

Trying to clarify- following the ribbing the next row starting the stockinette section you decrease stitches? Why did you put remember the gauge in the middle of the instructions? What is this supposed to indicate? Not the most clearly written pattern.

22.01.2024 - 07:07

country flag Judith Jenkins skrev:

I am really having difficulty with the tension. I have gone up to 3mm needles and I have got 8 cm across. It is a very thin fabric so if I go up 2 more needle sizes how will there be any warmth in the bonnet? I have reconciled myself to knitting the bonnet for a 3/4 year old because my 16 month old granddaughter has a head circumference of 48 where you measure for a bonnet or 47 but it will still be too small using 3 mm needles. My tension is usually fairly standard. What is happening here?

07.12.2021 - 21:25

DROPS Design answered:

Dear Mrs Jenkins, this hat is worked with a tension of 26 sts x 34 rows, to get the pattern matching the size you should have this tension. Read more about tension here. Happy knitting!

08.12.2021 - 07:56

country flag Judith Jenkins/ Judy skrev:

Thank you so much for replying straight away. However I always find that I have to re-knit hats smaller and she is a tiny 16 month old who has only just gone into 12 month clothes which are a generous fit on her so I cannot believe that she would need 3 - 4 years. I suppose the ribbing doesn’t need to meet as the bonnet is tied. As the ribbing would need to stretch in order not to be loose would I get away with 12 - 18 months? It must be either 12-18 months or 2 to 3 years.

22.11.2021 - 13:24

country flag Judith Jenkins skrev:

Please will you look at my previous comment which should have been a question as it is urgent. I lost the first attempt and the second time I didn't c h range it to a question. Thank you

21.11.2021 - 08:50

DROPS Design answered:

Dear Judith, you can see the answer below.

21.11.2021 - 19:16

country flag Judith Jenkins skrev:

Please could you advise as to size. My granddaughter has a bonnet circumference of 48 cm and a head circumference of 47 cm. The nearest I could get to 10 cm with 26 stitches is 9.1 cm on 3.25mm needles using Drops Fabel. If I knit the 12 - 18 month size it will be smaller than her head circumference suggests. On the other hand it seems unlikely that she would need the 2 - 3 year size as she is small for her age. I want it to fit her this winte r.I don't want to go up another needle size.

21.11.2021 - 08:47

DROPS Design answered:

Dear Judith, the age indicated in the sizes is not important, since the standard sizes may vary between the different countries and it would also depend on each child. If you need a head circumference of 47 cm, with the gauge you have indicated, you would need to knit an even larger size (3/4 years) to obtain the needed circumference. So you would be working the number of stitches for sizes 3/4 but the number of cm for the size 2 years. Happy knitting!

21.11.2021 - 19:15

country flag Maria skrev:

Jag har svårt att visualisera hur/var jag ska sticka upp maskorna för dragskon i den uppvikta resåren. Förstår inte hur det ska se ut sen, viker man ner uppviket efter att man stickat upp "dragskon". Det vore fint med en utförligare beskrivning, en bild eller en video. Tack på förhand!

14.04.2020 - 15:48

DROPS Design answered:

Hej Du stickar upp maskor längst hättans nederkant och där du vikt resåren dubbel stickar du upp maskor genom båda lager. Resårkanten fortsätter att vara dubbelvikt som på bilden så den ska inte vikas tillbaka. Mvh DROPS Design

22.04.2020 - 09:54

country flag Karolina skrev:

Hur får man hättan att bli så rund och fin? Då man ska förminska hättan vid de 6 markeringarna, så blir min hätta "toppig/strutig" i stället för rund som på bilden.

17.11.2019 - 13:16

DROPS Design answered:

Hej Karolina, om du minskar på vart annat varv kommer den till att se ut som på bilden. Lycka till :)

21.11.2019 - 14:51

country flag Patricia skrev:

I cannot seem to get started. My 2x2 rib keeps coming out wrong. Any ideas what I am doing wrong? Row 1: k1, p2, k2 etc till end of row, finishing with k1. Turn and what do I do next for row 2? I am an experienced knitter but feeling frustrated here...

17.12.2017 - 04:39

DROPS Design answered:

Dear Patricia, work 1st row (and every row from RS) as follows: K1, (P2, K2), repeat from (to), finish with P2 and K1. On next row from WS, work K over K and P over P to get rib, ie: K1 (edge st), K2, (P2, K2), repeat from (to) and finish with K1 (edge st). Happy knitting!

18.12.2017 - 09:10

country flag Lisa Jensen skrev:

Jeg har strikket 16cm. Og skal til at tage 6 masker ind på ret siden og 6 cm. På vrang siden . Og så forstår jeg ikke mere , så derfor vil jeg gerne have det bedre forklaret. V.H. Lisa

20.02.2016 - 12:47