DROPS / 132 / 19

Free Spirit by DROPS Design

Strikket DROPS sjal i "Verdi" strikket fra side til side

Stikkord: nybegynnere, sidelengs, sjal,
  • Free Spirit / DROPS 132-19 - Strikket DROPS sjal i Verdi strikket fra side til side
DROPS Design: Modell nr VE-018
Garngruppe D
--------------------------------------------------------
Bredde øverst: ca 204 cm
Materialer: DROPS Verdi fra GARNSTUDIO
350 g f.nr 04, lilla / grønn
Plagget veier: ca 180 g.

DROPS PINNE NR 12 - eller den p du må ha for å få 8 m med rillestrikk på 10 cm i bredden.
--------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Strikkefasthet – Se hvordan og hvorfor du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her
-------------------------------------------------------

DROPS Verdi DROPS Verdi
48% Polyakryl, 20% Ull, 17% Polyester, 15% Mohair
Utgått
finn alternativer
needles Pinner & Heklenåler Bestill

Instruksjoner

RILLE:
1 rille = 2 p rett.
ØKETIPS:
Det økes i den første m på p ved å strikke 2 m i samme m.
FELLETIPS:
Det felles ved å strikke de 2 første m på p rett sammen.
--------------------------------------------------------

SJAL:
Legg opp 4 m på p 12 med Verdi. Strikk RILLER - se forkl over - samtidig som det økes 1 m i den ene siden på hver 2.p - les ØKETIPS. HUSK PÅ STRIKKEFASTHETEN! Fortsett økningen til arb måler ca 102 cm langs siden uten økninger. Videre felles det i samme side som det ble økt - det felles på hver 2.p. Fortsett med fellingen til det gjenstår 4 m. Arb måler nå ca 204 cm, fell av.

FRYNSER:
Det festes frynser langs begge skråsidene med ca 4 cm mellomrom - start nederst i spissen. Klipp 4 tråder à 35 cm, brett trådene dobbelt om ytterste m og dra endene gjennom løkken.
signature

Har du problemer med å forstå oppskriften?

Takk for at du velger en oppskrift fra DROPS Design. Vi jobber hardt for å gi ut oppskrifter som er korrekte og enkle å forstå.

Trenger du hjelp med denne oppskriften? Se listen av alternativer nedenfor som kan hjelpe deg med å få ferdig ditt prosjekt - eller hvorfor ikke lære deg noe nytt.

1) Hvorfor er strikkefasthet/heklefasthet viktig?

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

2) Hva er garngrupper?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruke et annet garn enn det som står i oppskriften?

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

til toppen

4) Hvordan bruker jeg garnkalkulatoren?

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

til toppen

5) Hvorfor får jeg feil strikkefasthet med anbefalt pinnestørrelse?

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

til toppen

6) Hvorfor er oppskriften skrevet ovenfra og ned?

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

til toppen

7) Hvorfor er ermene kortere i større størrelser?

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

til toppen

8) Hva er 1 rapport?

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

til toppen

9) Hvordan strikker man etter diagram?

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

til toppen

10) Hvordan hekler man etter et heklediagram?

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

til toppen

11) Hvordan strikkes flere diagrammer etter hverandre på omgangen?

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor startes det med flere luftmasker enn det skal hekles med?

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

til toppen

13) Hvorfor økes det masker før vrangborden når plagget strikkes ovenfra og ned?

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

til toppen

14) Hvorfor økes det i avfellingskanten?

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

til toppen

15) Hvordan øker man på vekselsvis hver 3 og 4 pinne?

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret litt forskjellig fra det man ser på bildet?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan jeg strikke en jakke rundt i stedet for frem og tilbake?

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

til toppen

18) Kan man strikke genseren frem og tilbake i stedet for å strikke rundt?

SForetrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen tilsutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

til toppen

19) Hvorfor viser dere utgåtte garnkvaliteter i oppskriftene deres?

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatte er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

til toppen

20) Hvordan gjør man en damestørrelse om til herrestørrelse?

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

til toppen

21) Hvordan unngår jeg at hårete garn røyter?

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

til toppen

22) Hvor på plagget måles lengden?

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

til toppen

23) Hvordan vet jeg hvor mange nøster jeg trenger?

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

til toppen

Har du kjøpt DROPS garn for å lage denne oppskriften? Da kan du få hjelp fra butikken du kjøpte garnet hos. Se listen over DROPS forhandlere her!
Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager. I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommentarer / Spørsmål (37)

country flag Henriette Abigael Zangenberg-D 17.04.2020 - 09:33:

Hejsa. Jeg vil gerne strikke denne 132-19 i Drops Melody. Men hvor meget garn skal jeg bruge til den? Skal jeg bruge 350 g af hver farve, eller skal jeg bruge 350 gram alt i alt med ca 175 gram af hver farve?

user icon DROPS Design 17.04.2020 kl. 13:31:

Hei Henriette. DROPS Verdi kom kun som store nøster, 350 gram og de fargene du ser på sjalet kom fra samme nøste (multifarget). Sjalet veier ca 180 gram. Om du velger DROPS Melody må du ha 250 gram. Om du velger 2 farger kan du ta 150 gram av 1 farge og 100 gram at en annen farge. God Fornøyelse!

country flag Sonia 05.11.2018 - 00:58:

He tejido este patrón con 1 hilo alpaca brushed y 1 hilo delight y aguja de 12 mm, cuando he llegado a los 102 cm para empezar a menguar, el pico de la espalda es cortísimo 50 cm, nada que ver con la foto. Qué estoy haciendo mal? Gracias y saludos. Sonia

user icon DROPS Design 11.11.2018 kl. 19:07:

Hola Sonia. Debes comprobar que, con estos hilos y aguja, obtienes la misma la tensión del tejido que se recomienda en el patrón ( 8 puntos = 10 cm).

country flag Lisette Von 05.09.2017 - 16:56:

Hello, Would it be possible to stitch using Drops Delight, (either #9 or #14), which is an "A" Yarn instead of the recommended "D," and would you have suggestions as to the size of the needle to achieve the gauge, as well as the amount of yarn required? I would love to make this lovely shawl approximating the colors shown the picture and any advice you could provide in this regard would be greatly appreciated. Thank you.

user icon DROPS Design 06.09.2017 kl. 08:45:

Dear Mrs Von, see below a video showing how to replace Verdi with the same kind of colours (purple/green) and read more about alternatives here. Happy knitting!

Helene (Lenny) John 19.10.2016 - 05:12:

I am from USA and have a question ( I couldn't type it in, in the right place, sorry) If this Pattern "Free Spirit" is a shawl, can you help me make it a poncho? I would love to make it as a poncho as it would be easier to wear. Thank you for your time with this matter. I hope you respond

user icon DROPS Design 19.10.2016 kl. 09:50:

Dear Helene, we are unfortunately not able to adjust each of our patterns to each individual request, but you can find here all our patterns for poncho - filter your search to adjust it. Happy knitting!

country flag Jari 06.01.2016 - 19:42:

Wat is de afmeting van de sjaal op de rug gemeten, dus van de nek tot de punt bij de knieholte? Hij is dus 204 breed bij ........diep ongeveer? Hoeft niet exact. Hartelijk dank alvast voor de reactie, vr gr jari

user icon DROPS Design 07.01.2016 kl. 14:27:

Hoi Jari. Ik kan dat helaas niet zeggen. Uitgaand van de foto zou ik zeggen ruim een meter-1,5 m. Je kan natuurlijk breien tot de breedte die je wenst en dan eerder minderen.

country flag Martina Störmann 31.10.2015 - 16:17:

Hallo, warscheinlich habe ich beim letzen Versuch "Kommentar" angeklickt... Ich bitte um die Beantwortung meiner Frage vom 27.10.15. Vielen Dank! MfG Martina

user icon DROPS Design 05.11.2015 kl. 13:07:

Die Antwort ist erfolgt, ich hoffe, Sie hilft Ihnen weiter!

country flag Martina Störmann 27.10.2015 - 21:52:

Hallo, ich möchte dieses Tuch mit Melody stricken, was ja lt der Liste möglich ist. Die Maschenprobe stimmt , aber ich habe das Gefühl, dass das Tuch viel kleiner als auf dem Foto wird , wenn ich nach 102 cm schon wieder abnehmen soll. Muss evtl mehr zugenommen werden? Ich bin total verwirrt. Wie lang ist das Tuch vom Nacken bis zur rückwärtigen Spitze? MfG Martina

user icon DROPS Design 05.11.2015 kl. 12:25:

Wenn die Maschenprobe stimmt, sollte es passen. Die 102 cm sind ja die Hälfte des oberen Randes, denn das Tuch wird ja quer gestrickt. Sie beginnen an einer seitlichen Spitze, stricken bis zur hinteren Mitte mit Zunahmen, d.h. Sie stricken so lange, bis Sie 102 cm am geraden Rand haben, dann stricken Sie die andere Hälfte mit Abnahmen. Die Zunahme machen Sie jeweils in jeder 2. R, die Abnahme danach dann auch.

country flag Lilianne 13.10.2015 - 19:08:

Alleen jammer dat nergens stond vermeld dat je het patroon met een dubbele draad noest breien!!

user icon DROPS Design 14.10.2015 kl. 12:16:

Hoi Lilianne. Omdat deze omslagdoek ook met 1 draad wordt gebreid...

country flag Elora Laffineur 17.04.2015 - 20:06:

Bonjour! Je suis à la moitié du châle et j ai un doute, un peu ridicule. ... Quand vous dites : une diminution tous les deux rangs, vous voulez dire "un sur deux"? Supposons pr exemple: une dim sur "l'endroit" et pas sur "l'envers" ? merci d'avance...

user icon DROPS Design 18.04.2015 kl. 09:47:

Bonjour Mme Laffineur, c'est exact, vous tricotez ainsi: *1 rang avec diminutions, 1 rang sans diminutions*, et vous répétez de *-* jusqu'à ce qu'il reste 4 m. Bon tricot!

country flag Jennifer 06.02.2014 - 09:19:

This model is amazingly simple yet so beautiful ! I added a thread of vivaldi to make it even more cuddly !! Thanks again.

Kommentér oppskrift DROPS 132-19

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.