DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
fra 26.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 162.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 109-10
DROPS design: Modell nr EE-181
-------------------------------------------------------

LUE:
Hodemål: ca 54 - 56 – 58 cm
Materialer: DROPS Snow fra Garnstudio
150 gr i alle str f.nr 50, mørk rosa mix

SKJERF:
Mål: ca 17 x 160 cm
Materialer: DROPS Snow fra Garnstudio
150 gr f.nr 14, mørk grå

DROPS Pinne nr 8 – eller den p du må ha for å få 11 m x 22 p rillestrikk eller 11 m x 15 p mønsterstrikk på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
fra 26.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 162.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

Rille (frem og tilbake på p): 1 rille = 2 p rett.

Mønster: Se diag M.1. Diag viser mønsteret sett fra retten.

Lue: Luen strikkes sidelengs frem og tilbake på p. Legg opp 30-31-32 m på p 8 med Snow. Strikk riller – se forkl over, samtidig strikkes det slik: * strikk 26 m, snu og strikk 16 m tilbake. Snu og strikk 20-21-22 m, snu og strikk over alle m. Strikk 26 m, snu og strikk 26 m tilbake *, gjenta fra *-*. Fell av når arb måler 52-54-56 cm på det lengste (= nederkant).

Montering: Sy sammen oppleggskanten og avfellingskanten. Sy en tråd gjennom m langs kanten øverst og snurp luen sammen.
Skjerf: Legg opp 19 m på p 8 med Snow. Strikk 2 riller – se forkl over, deretter strikkes M.1 med 2 m rille i hver side. Når arb måler ca 159 cm, avpass etter en hel eller en halv rapport av M.1, strikkes det 2 riller over alle m, deretter felles det av, arb måler ca 160 cm.

Diagram

symbols = rett fra retten, vrang fra vrangen
symbols = vrang fra retten, rett fra vrangen
diagram
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 109-10

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (49)

country flag Lene Ndure wrote:

M.h.t. halstørklædet... 150 gr er langt fra nok. Hvor meget beregner I, der skal gå til? Mvh Lene

29.08.2018 - 12:40

DROPS Design answered:

Hej Lene, Vi har ikke hørt at der skulle være for lidt... Har du 11 masker i bredden og 15 i højden på 10x10 cm? Husk at halstørklædet kun skal være 17 cm i bredden. Hvor mange cm har du på 1 nøgle?

29.08.2018 - 15:42

country flag Dianne wrote:

Bonjour, Merci beaucoup pour votre réponse si rapide ainsi que le vidéo. Je m'essaie et vous donne des nouvelles. Merci et bonne journée! - Dianne

08.08.2016 - 17:12

country flag Dianne wrote:

Bonjour, J'aime beaucoup le modèle Bonnie 109-10; Je suis une débutante et j'ai de la difficulté à comprendre les explications. Est-ce-que je dois monter 3o mailles (combien de rangs?) et monter en plus 26 mailles pour rangs raccourcis (combien de rangs?) et tricoter les rangs en points mousse et rangs raccourcis en même temps... Comment je fais??? Au secours! Merci de votre aide! Dianne

07.08.2016 - 19:56

DROPS Design answered:

Bonjour Dianne, Montez 30 m et tricotez les rangs raccourcis comme indiqué, c'est-à-dire que vous ne tricoterez pas les 30 m à chaque rang mais un peu plus d'un côté et/ou de l'autre pour donner la forme souhaité au bonnet: *Tricotez 26m, tournez et tricotez 16 m, tournez et tricotez 20 m, tournez et tricotez toutes les mailles, tournez, tricoter 2 rangs sur les 26 premières m*, répétez de *-*. Bon tricot!

08.08.2016 - 10:03

country flag Wilma Markslag wrote:

De muts op de foto heeft een langere 'boord' dan als je de beschrijving volgt. Klopt het dat ik aan beide uiteinden 5 steken 'boordsteek' heb? Dit doordat je het tussenstuk heen en weer moet breien?

26.01.2014 - 19:36

DROPS Design answered:

Hoi Wilma. De eerste keerpunt is na de 10 st (brei 26 st, keer en brei 16 terug). Dit is ook de punt op de muts (waar je een boord ziet). De "hoogste" keerpunt langs de bovenkant van het werk zit 4-5-6 st van de rand (brei 26 st, keer en brei 26 st terug).

28.01.2014 - 16:16

country flag Heros wrote:

Bonjour je désirerais commander la laine,mais je n'arrive pas à visualiser l'assemblage vu que je ne connais pas ce modèle en montage, DROPS 109-10 by DROPS Design afin de faire ce bonnet pour l'offrir,y aurait-il une vidéo ou pourriez vous me faire un schéma que je puisse l'offrir svp .ça serait vraiment très gentil et êtes vous livré chaque semaine en aiguilles parce qu'a chaque fois que je désire en acheter il n'y a pas ce qu'il me faudrait.merci

25.12.2013 - 21:56

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Heros, le bonnet se tricote en allers-retours dans le sens de la hauteur, avec des rangs raccourcis (on tricote plus de mailles pour obtenir la forme voulue)- suivez pas à pas les étapes indiquées, vous trouverez les différentes techniques sous l'onglet vidéos. Pour toute information sur les disponibilités pour chaque magasin, merci de bien vouloir les contacter individuellement. Bon tricot!

27.12.2013 - 13:38

country flag Esmée wrote:

Hallo, als de muts af is, welke kant hoort dan om je hoofd? De kortere of langere kant?

07.08.2013 - 17:20

DROPS Design answered:

De kortere kant is de rand van de muts die om je hoofd heen sluit. Het wijde gedeelte komt dus boven en het strakke gedeelte onder.

08.08.2013 - 08:32

Hollie wrote:

I seem to be having trouble with the hat. Which end is supposed to be that part that goes around the head? Is that supposed to be 50cm?

20.03.2013 - 22:18

DROPS Design answered:

Dear Hollie, the hat is worked lenghtwise with short rows, the part supposed to go around the head will be the longest one (52-54-56 cm - see size). Happy knitting!

25.03.2013 - 10:27

Ayse wrote:

After we finish *.*. There is some stitches remainig. Shall we turn and knit 26 stitches leaving the remaining stitches to start a new *.*

21.10.2012 - 19:44

DROPS Design answered:

Dear Ayse, the part *-* are short rows which will let you knit more sts than other to shape the hat. Repeat from *-* as indicated until the final measurements. Happy Knitting!

14.11.2012 - 10:50

country flag Sabine wrote:

Hallo, ich komme immer noch nicht klar. Wenn ich wirklich von * bis * arbeite, stricke ich 4 Reihen lang nur 26 Maschen und in der 5. R erst über alles - das ergibt doch ein Loch! Was ich meine: die letzten zwei Reihen am Ende der Wiederholung und die ersten 2 Reihen am Anfang sind ja jeweils nur 26 M lang... Oder muss ich einmal über alles stricken?

11.10.2012 - 21:58

DROPS Design answered:

Liebe Sabine, ich hoffe, ich habe Ihre Frage richtig verstanden: stricken Sie in jeder verkürzten Reihe genau die Maschenzahl wie angegeben (also nicht 4 x über 26 Maschen), dann ergibt sich kein Loch. Haben Sie unseren Video zu den verkürzten Reihen schon angeschaut?

15.10.2012 - 18:26

Mirtha Durand wrote:

Me gustaria ver en una foto como queda el gorro por detrás. ¿se puede? Gracias. Ya empezé a tejerlo de todos modos.

25.07.2012 - 03:30