DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpakka
fra 32.00 kr /50g
DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
fra 25.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 249.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

DROPS SS24

Petit Crème

Rillestriket pledd og lue til baby og barn i DROPS Alpaca. Størrelser fra 1 måned til 4 år. Tema: Babyteppe

DROPS Baby 14-12
DROPS design: Modell nr z-037-by
--------------------------------------------------------

Teppe:
Mål på teppe: ca 70 x 100 cm.
Materialer: DROPS Alpaca fra Garnstudio
200 gr f.nr 0100, natur
og bruk: DROPS Snow fra Garnstudio
50 gr f.nr 01, natur (til heklekant)

DROPS Rundp nr 5,5 – eller den p du må ha for å få 17 m x 34 p riller på 10 x 10 cm.
DROPS Heklenål nr 7 (til heklekant).

Lue: DROPS Alpaca fra Garnstudio
50 gr til alle str i f.nr 0100, natur
DROPS Strømpep 2,5 –
eller den p du må ha for å få 26 m x 34 p glstrikk på 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Alpaca
DROPS Alpaca
100% Alpakka
fra 32.00 kr /50g
DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
fra 25.00 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 249.00kr.

Garnprisen er kalkulert fra oppskriftens minste størrelse og garnets billigste produkttype. Ser du etter en enda bedre pris? Du finner det kanskje i DROPS Deals!

Instruksjoner

Rille (frem og tilbake på p): 1 rille = 2 pinner rett.
Rille (på rundp): 1 rille = 1 omg rett og 1 omg vrang.

TEPPE:

Legg opp 119 m over 2 pinner nr 5,5 med 1 tråd Alpaca (dette gjøres for at oppleggskanten skal bli elastisk). Trekk den ene p ut og strikk rett på hver p (= riller). Fell løst av når arb måler ca 100 cm - NB: For at avfellingskanten ikke skal stramme lages det 1 kast om p etter ca hver 5.m samtidig som det felles (kastene felles som m).

Heklekant: Hekle 1 kant rundt hele teppet på nål 7 med Snow slik: 1 fm i første m, * 2 lm, hopp over ca 3 cm, 1 fm i neste m *, gjenta fra *-* rundt hele teppet og avslutt med 2 lm og 1 kjm i første fm på beg av omg.
LUE:

Størrelse: 1/3 - 6/9 - 12/18 mnd (2 - 3/4) år
Passer hodemål:
Ca 40/42 - 44/46 - 46/48 (48/50 - 50/52) cm.

Lue: Arb strikkes rundt. Legg løst opp 98-105-112 (119-126) m på strømpep 2,5 med Alpaca. Strikk riller til arb måler 10-10-10 (12-12) cm. Videre strikkes det glstrikk - samtidig når arb måler 15-16-17 (19-20) cm felles det 14-15-16 (17-18) m jevnt fordelt ved å strikke hver 6. og 7.m rett sm. Gjenta fellingen etter 4.omg 1 gang til med 1 m mindre mellom hver felling (dvs strikk hver 5. og 6.m rett sm). Fortsett fellingen slik på hver 2.omg 4 ganger til = 14-15-16 (17-18) m. Dra en dobbelt tråd gjennom de resterende m og fest den godt. Brett de nederste 5-5-5 (6-6) cm på luen opp, luen måler ca 14-15-16 (17-18) cm.
Genser og sokker:
se oppskrift under modell nr b14-13
Ball og Rangle:
se oppskrift under modell nr b13-32
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Kommenter oppskrift DROPS Baby 14-12

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (12)

country flag Anna wrote:

Jeg stilte et spørsmål om pinner nr 5,5 er rett, og dere svarte at det blir veldig løst med 17 masker på ti centimeter. Det er IKKE korrekt. Det er omtrent umulig å få det så stramt at det blir så mye som 17 masker på 10 centimeter, og det blir virkelig ikke fint. Som sagt, for å få det til å stemme med strikkefastheten, måtte jeg bruke pinnenr 4. Kan dere ta en test og sjekke at dere faktisk får dette til, for jeg tror det er en feil i pinnestørrelse her?

07.12.2023 - 17:08

DROPS Design answered:

Hej Anna, Det er ikke noe "riktig pinne nummer", det er veldig individuelt hvordan man strikker. Oppgitt pinne nummer er kun veiledende. Finn det pinne nummer som gir deg den riktige strikkefastheten, og dersom du må bruke pinne nummer 6 når det i oppskriften står pinne nummer 4 - så er det det du må bruke. Mange her på DROPS kontoret bruker forskjellige pinne nummer når de strikke med det samme garnet - det er veldig vanlig.

08.12.2023 - 11:08

country flag Anna wrote:

Er 5,5 i pinnestørrelse kanskje feil? Uansett hvor stramt jeg strikker på denne størrelsen, får jeg ikke til å treffe strikkefastheten. Jeg måtte over på pinnenr 4 for at det ble rett. Derfor lurer jeg på om det er lagt inn feil pinnestørrelse?

06.12.2023 - 00:45

DROPS Design answered:

Hej Anna, strikker du i DROPS Alpaca, det burde blive meget løst med pind 5,5 i retstrik, hvilket det skal være (17 m på 10 cm)

06.12.2023 - 15:31

country flag Dorthe Elise Schultz Patrzalek wrote:

Hej:) I min opskrift på tæppet Petit Créme skal der bruges Drops Alpaca. Men.. kan jeg evt. bruge Drops Merino Extra Fine eller Drops Baby Merino? - og på rundpind 5,5 ca.? Tak for jeres svar :).

02.05.2022 - 13:03

DROPS Design answered:

Heo Dorthe. Du kan bruke Drops Baby Merino, som tilhører samme garngruppe som DROPS Alpaca. Om du vil bruke DROPS Merino Extra Fine, ta en titt på baby teppet i DROPS Baby 10-22, det er også et rillestrikket baby teppe. mvh DROPS Design

02.05.2022 - 14:38

country flag Rita Hamberg wrote:

Hej! Jag är nybörjare. Har stickat små grejer i min ungdom Nu vill jag prova sticka en babyfilt. Enkel. Till en babypojke. Med några ljusa vackra färger. Kan ni hjälpa mig med att hitta mönster som är enkel och lätt att sticka. Skulle vara så tacksam! MVH Rita

20.04.2021 - 12:03

DROPS Design answered:

Hej Rita. Du hittar alla våra babyfiltarhär. Du kan t.ex. sticka denna filt som endast är i rätstickning. Färgerna på filtarna kan du självklart byta mot andra om du vill det. Mvh DROPS Design

20.04.2021 - 13:37

country flag Thea Verhagen wrote:

Heb een vraag over het patroon 14-12 van een mutsje. Bij een hoogte van 15 cm ga je minderen, verder op staat dat het mutsje een hoogte heeft van 14 cm.( kleinste maat). Kunt u me zeggen wat de juiste hoogte is? \\r\\nBvd

31.07.2018 - 12:28

country flag Maiken wrote:

Hei. Skal dette teppet strikkes med 1 eller 2 tråder alpaca?

24.04.2016 - 18:01

DROPS Design answered:

Hei Maiken. Det strikkes kun med 1 traad.

25.04.2016 - 12:41

country flag Jenny wrote:

Helt fantastisk filt som vi använt otroligt mycket! Den är lätt men ändå varm. Tack vare att den är så elastisk så är det den enda filt min son inte sparkar av sig, den sträcks ut vid sparkarna och ligger därmed kvar. Vi har kombinerat med en varmare filt då det varit riktigt kallt men den är lagom större delen av året.

21.11.2012 - 15:20

country flag Gun wrote:

Lakki neulotaan tietysti suljettuna neuleena. Ohjeeseen oli vahingossa tullut virhe, mutta tämä on nyt korjattu!

15.06.2008 - 22:51

country flag Maire Soiluva wrote:

Mitä tarkoittaa lakin kohdalla, että lakki virkataan ympäri, kun ohje kuitenkin on kutomalla sukkapuikoilla?

15.06.2008 - 20:07

country flag DROPS Design NL wrote:

Je kunt ook de afmetingen van het dekentje bekijken: 70 x 100 cm. De standaard steekverhouding voor Merino is 21 st x 28 nld met breinld 4 mm voor 10 x 10 cm = dwz, voor een breedte van 70 cm moet u 21 x 7 st opzetten = 147 steken. Brei dan 100 cm in de hoogte met breinld 4 mm. Dat was de tweede manier ;o). succes. Tine

18.05.2008 - 13:39