Zešikmené náramenice (zadní díl)

Pulovry a propínací svetry se zešikmenými náramenicemi mají skvělý střih, který vyhovuje většině lidí. Náramenice jsou mírně zkosené a šev se nachází na rameni zadního dílu. Modely se zešikmenými náramenicemi pleteme shora dolů, trochu větší a zpravidla je není třeba sešívat.

Nejprve upleteme horní část zadního dílu, pak nabereme nová oka pro levý přední díl, upleteme levý přední díl a poté upleteme i pravý přední díl. Pak díly spojíme, přidáme nová pro průramky a pokračujeme se v kruhových řadách. Po dokončení trupu nabereme oka kolem průramků, upleteme v řadách rukávovou hlavici a zbytek rukávu dopleteme v kruhových řadách.

V této lekci si krok za krokem ukážeme, jak uplést první část zadního dílu a jak přidávat pro zešikmené náramenice. Postupujeme podle návodu na dětský pulovr Sweet Peppermint (DROPS Children 47-12), velikost 2 roky, ale nezapomeňte dodržovat počty ok/přidávání pro vámi zvolenou velikost!

Na konci stránky naleznete video-ukázku, která vám může pomoci. Pokud máte další dotazy, můžete kontaktovat naše odborníky prostřednictvím formuláře v dolní části stránky!

Pusťme se do pletení!

Pleteme dvojitou přízí - DROPS Lima barva č. 9029, zelená šalvěj a DROPS Kid-Silk č. 45, jemná mint.

Na jehlice č. 5 nahodíme 1 vláknem příze DROPS Lima a 1 vláknem příze DROPS Kid-Silk (= dvojitou přízí) 20 ok - nebo přízí a počet ok uvedených v návodu. Tento nahozený okraj tvoří horní část průkrčníku na zadním dílu - viz tlustá čára v rozměrovém náčrtu.

Upleteme 1 rubovou řadu obrace.

Na každou stranu, za první 3 oka a před poslední 3 oka vložíme 1 značku - obě značky snímáme během práce vždy do aktuálně pletené řady, leží vždy vedle 3 krajních ok.

Pleteme v řadách lícovým žerzejem a SOUČASNĚ na začátku řady přidáme ZA značkou DOLEVA (nahlíženo z lícové strany) takto:
Levou jehlicí nabereme ZEPŘEDU přízi mezi 2 oky z předchozí řady.

Upleteme oko hladce za zadní nit.

na konci řady přidáme PŘED značkou DOPRAVA (nahlíženo z lícové strany) takto:
Levou jehlicí nabereme ZEZADU přízi mezi 2 oky z předchozí kruhové řady.

Upleteme oko hladce.

V následující rubové řadě přidáváme stejným způsobem.
Přidáme ZA značkou DOLEVA takto:
Levou jehlicí nabereme ZEZADU přízi mezi 2 oky z předchozí kruhové řady.

Upleteme oko obrace.

Přidáme PŘED značkou DOPRAVA takto:
Levou jehlicí nabereme ZEPŘEDU přízi mezi 2 oky z předchozí řady.

Upleteme oko obrace za zadní nit.

Takto pokračujeme a přidáváme z lícové i rubové strany celkem 14x na každé straně, nebo přidáváme tolikrát, kolikrát je uvedeno ve zvoleném návodu. Po posledním přidání máme na jehlici 48 ok. Tlusté čáry na rozměrovém náčrtu znázorňují, co jsme dosud upletli.

Nyní upleteme 4 řady bez dalšího přidávání.

Přesuneme značky do krajního oka na každé straně dílu. DÍL TEĎ MĚŘÍME OD TOHOTO MÍSTA.

Upleteme v řadách lícovým žerzejem dalších 5 cm výšky, nebo do výšky uvedené ve zvoleném návodu - měřeno od značky podél průramku.

Nyní na každé straně přidáme 1 oko vedle 3 ok - viz TIP PŘIDÁVÁNÍ - LÍCOVÁ STRANA níže. Toto přidávání opakujeme v každé 2. řadě (tj. v každé lícové), celkem 4x = 56 ok.

TIP PŘIDÁVÁNÍ - LÍCOVÁ STRANA:
PŘIDÁVÁNÍ DOLEVA - ZA ZNAČKOU:
Nové oko se stočí doleva. Levou jehlicí nabereme ZEPŘEDU přízi mezi 2 oky z předchozí řady a upleteme oko hladce za zadní nit.
PŘIDÁVÁNÍ DOPRAVA - PŘED ZNAČKOU:
Nové oko se stočí doprava. Levou jehlicí nabereme ZEZADU přízi mezi 2 oky z předchozí kruhové řady a upleteme oko hladce.

Pak pleteme do výše 9 cm, nebo do požadované výše dle návodu - měřeno podél průramku.

Potom přízi odstřihneme, pleteninu odložíme na pomocnou jehlici a upleteme přední díl.

První část zadního dílu máme nyní dokončenou.

Dalším krokem je upletení předního dílu. Jak na to, se dozvíte v lekci: Zešikmené náramenice (přední díl)

Potřebujete poradit?

Pokud chcete získat více informací o různých technikách, zde je seznam lekcí a videonávodů, které vám pomohou:

Přidejte svůj komentář nebo dotaz k této lekci.

Vaši emailovou adresu nezveřejníme. Povinná pole jsou označena *.