DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
från 14.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 150.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24

Summer Treasure

Virkad väska med ränder, virkad runt från mitten och ut. Arbetet är virkat i DROPS Paris

DROPS 186-10
DROPS Design: Modell w-720
Garngrupp C eller A + A
-----------------------------------------------------------
Mått:
Diameter cirkel (efter montering): ca 20 cm.
Bredd sidan (efter montering): ca 4 cm.
Garnåtgång:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
100 g färg 06, klar rosa
50 g färg 01, aprikos
50 g färg 38, korall
50 g färg 17, naturvit
50 g färg 58, puderrosa
50 g färg 07, ljung
50 g färg 103, dark wash
50 g färg 41, senap
50 g färg 102, spray blå
OBS: Om väskan virkas enfärgad kommer det att gå åt 200 g Paris.

Arbetet kan också virkas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp C)" – se länken nedan.

DROPS VIRKNÅL NR 3,5 – eller det nålnr du måste använda för att få 18 stolpar och 10,5 varv på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
från 14.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 150.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

INFORMATION TILL MÖNSTER:

MÖNSTER:
Se diagram A.1 och A.2. (A.2 visar hur varvet börjar och slutar).

FÄRGMÖNSTER:
När det byts färg i början av ett varv virkas smygmaskan i slutet på föregående varv med den nya färgen.
När det virkas med 2 färger på ett varv virkas det så här: Virka sista stolpen med första färgen, men vänta med sista genomdragningen, byt till nästa färg och virka sista genomdragningen, sedan virkas nästa stolpe. När det virkas med två färger på ett varv (vid virkning runt) läggs tråden på den färgen det inte virkas med över maskorna från föregående varv, det virkas runt tråden så att den döljs och följer med runt.

RÄNDER (cirkel):
Uppläggning + VARV 1: aprikos
VARV 2: korall
VARV 3: naturvit
VARV 4: korall
VARV 5: aprikos
VARV 6: klar rosa
VARV 7: puderrosa
VARV 8ÅNG: ljung
VARV 9: dark wash
VARV 10: senap
VARV 11: aprikos
VARV 12: dark wash
VARV 13: * 1 stolpe med dark wash, 1 stolpe med naturvit *, virka *-*. runt hela varvet.
VARV 14: spray blå
----------------------------------------------------------

VÄSKA:
Väskan virkas runt från mitten och ut. Det virkas 2 cirklar, sedan virkas
sidan på väskan fram och tillbaka. Till slut virkas sidan och cirklarna tillsammans.

CIRKEL:
Virka 6 luftmaskor med nål 3,5 och aprikos och slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan som virkades. Virka RÄNDER (cirkel) och FÄRGMÖNSTER – se förklaring ovan, och mönster A.1 totalt 6 ggr runt på varvet (A.2 visar hur varvet börjar och slutar). KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
På 7:e och 9:e varvet virkas det så här:
VARV 7: Virka 1 luftmaska, 1 fastmaska i var och en av de första 2 stolparna, 1
FYRDUBBELSTOLPE - se symbolförklaringen - runt SISTA fastmaskan från
4:e varvet, 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 stolparna, 1 fyrdubbelstolpe runt första fastmaskan från 4:e varvet, * 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 stolparna, 1 fyrdubbelstolpe runt samma fastmaska som föregående fyrdubbelstolpe, 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 stolparna, virka 1 fyrdubbelstolpe runt nästa fastmaska från 4:e varvet, *, virka *-* totalt 4 ggr, virka 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 stolparna, 1 fyrdubbelstolpe runt samma fastmaska som föregående fyrdubbelstolpe, 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 stolparna, 1 fyrdubbelstolpe runt samma fastmaska som FÖRSTA fyrdubbelstolpen på varvet, 1 fastmaska i var och en av de nästa 3 stolparna, avsluta med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av
varvet = 12 fyrdubbelstolpar och 5 fastmaskor mellan var och en av dem.
VARV 9: Virka 1 luftmaska, * 1 fastmaska i var och en av de första/nästa 14 stolparna, 2 TREDUBBELSTOLPAR TILLSAMMANS - se symbolförklaringen *, virka *-* totalt 6 ggr (sista tredubbelstolpen virkas runt första fyrdubbelstolpen på varvet), avsluta med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet = 6 tredubbelstolpar tillsammans och 14 fastmaskor mellan varje hopvirkning.
När hela diagram A.1 och A.2 är färdigvirkade är det 120 fastmaskor på varvet och arbetet mäter ca 20 cm i diameter. Klipp av och fäst trådarna. Virka 1 cirkel till på samma sätt.

SIDAN PÅ VÄSKAN:
Virka 78 luftmaskor med nål 3,5 och spray blå. Luftmasksvarvet ska mäta 43 cm. Sedan virkas det ränder och mönster så här:
VARV 1: Virka med spray blå: 1 luftmaska att vända med, virka 1 fastmaska i varje luftmaska (= 78 fastmaskor + 1 luftmaska).
VARV 2: Virka med dark wash: 1 luftmaska att vända med, virka 1 fastmaska i varje fastmaska.
VARV 3: Virka med ljung: 3 luftmaskor att vända med, virka 1 stolpe i nästa fastmaska, 1 luftmaska, hoppa över 1 maska, * virka 1 stolpe med senap i nästa fastmaska, 1 stolpe med ljung i nästa fastmaska *, virka *-* tills det återstår 2 fastmaskor på varvet. Byt till senap och virka 1 luftmaska, hoppa över 1 fastmaska, 1 stolpe i sista fastmaskan. Senare ska den tvinnade snodden träs genom hålet i varje sida.
VARV 4: Virka med ljung: 3 luftmaskor att vända med, virka 1 stolpe i nästa stolpe, 1 luftmaska, hoppa över 1 luftmaska, * virka 1 stolpe med senap i nästa stolpe, 1 stolpe med ljung i nästa stolpe *, virka *-* fram till nästa luftmaska på varvet. Byt till senap och virka 1 luftmaska, hoppa över 1 luftmaska, 1 stolpe i sista stolpen. Senare ska den tvinnade snodden träs genom hålet i varje sida.
VARV 5: Virka med dark wash: 1 luftmaska att vända med, 1 fastmaska i varje maska (virka 1 fastmaska om de 2 luftmaskorna på varvet).
VARV 6: Virka med spray blå: 1 luftmaska att vända med, 1 fastmaska i varje fastmaska. Klipp av tråden.

Virka längs den ena kortsidan med spray blå så här från rätsidan: Fäst tråden med 1 fastmaska, virka 3 luftmaskor, virka 7 stolpar längs kanten. Virka på samma sätt längs den andra kortsidan. Klipp av och fäst trådarna.

HOPVIRKNING:
Hopvirkningen görs med spray blå. Nu virkas delarna tillsammans genom båda lagren i sista varvet på cirkeln och sista varvet på sidan på väskan. Lägg de 2 delarna med avigsidorna mot varandra. Virka från rätsidan och börja med cirkeln mot dig:

* Virka 1 fastmaska i första/nästa fastmaska på cirkeln och om sidan på yttersta stolpen (som virkades i den ena änden på sidan på väskan) *, virka *-* totalt 3 ggr (dvs det har virkats 3 fastmaskor om samma stolpe och 1 fastmaska i de första 3 fastmaskorna på cirkeln), sedan virkas det 1 fastmaska i nästa fastmaska på cirkeln och första/nästa fastmaska på sidan av väskan. Virka så fram till nästa stolpe i den andra änden på sidan på väskan. * Virka 1 fastmaska i nästa fastmaska på cirkeln och om sidan på yttersta stolpen (som virkades i den andra änden på sidan på väskan) *, virka *-* totalt 3 ggr (dvs det har virkats 3 fastmaskor om samma stolpe och 1 fastmaska i var och en av de nästa 3 fastmaskorna på cirkeln). Det har nu virkats i alla maskorna längs sidan på väskan och det återstår 36 fastmaskor på cirkeln. Fortsätt sedan med 1 fastmaska i var och en av de resterande 36 fastmaskorna på cirkeln. Klipp av tråden och fäst den.

Virka den andra cirkeln till väskan på samma sätt, men nu virkas det i det första luftmasksvarvet som virkades på sidan av väskan.
OBS: Se till att de 2 cirklarna är placerade symmetrisk jämfört med varandra, så att mönstret blir likadant på båda sidorna av väskan.

TVINNAD SNODD OCH TOFSAR:
Klipp 4 trådar á 2 meter. Tvinna dem tillsammans till de gör motstånd, lägg snodden dubbel och den kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände. Gör 3 tvinnade snoddar till = 4 tvinnade snoddar.
Trä 2 snoddar från utsidan och genom ett av hålen på den ena sidan på väskan. Knyt en stor knut för att fästa snoddarna på insidan av väskan. Upprepa i den andra sidan, och fäst de 2 sista tvinnade trådarna på samma sätt i de 2 andra hålen.

Gör 1 stor och tjock tofs i var och en av färgerna klar rosa och ljung.
Klipp 60 trådar á 18 cm lång, knyt en tråd (ca 20 cm lång) runt mitten och vik alla trådarna dubbla vid knuten, snurra en ny tråd (ca 20 cm lång) 3 ggr runt alla trådarna ca 2 cm ner från mitten. Knyt tråden och stick ner tråden i tofsen, klipp av. Virka med 2 trådar så här: Fäst 2 trådar med en fastmaska om tråden på toppen av tofsen, virka luftmaskor i 6 cm. Klipp av tråden.
Gör den andra tofsen på samma sätt. Fäst tofsarna till den ena sidan på väskan genom att trä den virkade luftmasksraden genom väskan och knyt en knut.

Diagram

symbols = virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan som virkades
symbols = 1 luftmaska
symbols = 1 fastmaska i maskan
symbols = 1 fastmaska i maskan (sätt en markör i denna maskan så att den är lätt att se när det virkas i denna fastmaskan på 4:e varvet).
symbols = 1 fastmaska i maskan (sätt en markör i denna maskan så att det är lätt att se den när det virkas runt denna fastmaskan på 7:e varvet)
symbols = 1 stolpe i maskan/om luftmaskan/luftmaskringen
symbols = virka FYRDUBBELSTOLPE: Gör 4 omslag på nålen, stick ner nålen och under fastmaskan det ska virkas runt, hämta tråden, * 1 omslag på nålen, drag tråden igenom de 2 nästa öglorna på nålen *, virka *-* totalt 5 ggr = 1 ögla på nålen
symbols = Virka 2 TREDUBBELSTOLPAR TILLSAMMANS: Virka 1 tredubbelstolpe runt den första/nästa fyrdubbelstolpe från 7:e varvet, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 tredubbelstolpe runt nästa fyrdubbelstolpe på samma sätt, men nu dras sista omslaget genom alla öglorna på nålen = 1 tredubbelstolpe. 1 TREDUBBELSTOLPE: Gör 3 omslag om nålen, stick ner nålen och under första/nästa fyrdubbelstolpe på 7:e varvet, det ska virkas runt, hämta tråden, * 1 omslag om nålen, drag tråden igenom de 2 nästa öglorna på nålen *, virka *-* totalt 4 ggr = 1 ögla på nålen.
symbols = virka MUSCH: Virka 2 dubbelstolpar och 1 fastmaska tillsammans till 1 maska så här: Virka 1 dubbelstolpe men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 dubbelstolpe till på samma sätt i samma maska, virka 1 fastmaska i samma maska, men nu dras sista omslaget genom alla öglorna på nålen = 1 maska.
symbols = (1 dubbelstolpe, 3 stolpar, 1 dubbelstolpe) i fastmaskan som är tecknad som ett kryss på 2:a varvet (det virkas runt luftmaskan från 3:e varvet)
symbols = visar riktning på maskan som är virkad runt en annan maska
symbols = varvet börjar med 1 luftmaska och avslutas med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet
symbols = varvet börjar med 3 luftmaskor och avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet
symbols = varvet börjar med 4 luftmaskor och avslutas med 1 smygmaska i 4:e luftmaskan i början av varvet
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 186-10

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (32)

country flag Dolfin wrote:

Bonjour, J'ai fait l'échantillon et j'obtiens toujours plus que 10 cm, même avec un crochet 3 je suis à 12,5 cm de large... je ne comprends pas pourquoi j'ai autant d'écart. Pouvez-vous m'aider parce que du coup mon sac va être, encore une fois, trop grand.

11.11.2023 - 18:10

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Dolfin, essayez avec un crochet 2,5 et/ou bien essayez de resserrer vos mailles un peu plus, on a toutes une façon différente de crocheter, mais si vous n'avez pas l'échantillon, vous ne pourrez pas avoir les bonnes mesures finales, et votre sac sera toujours trop grand (pensez à vérifier la hauteur aussi, essayez de "tirer" un peu moins vos brides en hauteur si c'est un problème). Bon crochet!

13.11.2023 - 07:44

country flag Dolfin wrote:

Bonjour, J'utilise la même laine et le même crochet qu'indiqués et mon cercle fait 26cm et non pas 20, cela me semble un gros écart. Le sac fait-il vraiment 20 cm ? Mon échantillon est bon. Merci pour votre réponse.

15.09.2023 - 07:46

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Dolfin, aviez-vous bien le bon échantillon? Vous devez avoir 18 brides en largeur et 10,5 rangs de brides en hauteur pour 10 x 10 cm - pensez à bien resserrer vos mailles en hauteur ou essayez de moins les étirer si besoin. Bon crochet!

15.09.2023 - 08:32

country flag Loretta wrote:

Buongiorno volevo chiedere se le prime tre catenelle sostituiscono la prima magia alta e una catenella sostituisce la prima maglia bassa dei giri.grazie

06.06.2023 - 22:45

DROPS Design answered:

Buongiorno Loretta, se necessario, queste indicazioni vengono riportate direttamente nelle spiegazioni. Buon lavoro!

07.06.2023 - 08:23

country flag Loretta wrote:

Buongiorno non capisco il giro 4 dove devo lavorare le 5 maglie nel punto basso segnalato nel rigo 2 o attorno alle catenelle del rigo 3 e allora perché ho messo un segnapunti nel rigo 2. Grazie

05.06.2023 - 16:39

DROPS Design answered:

Buongiorno Loretta, nel giro 3 deve lavorare 5 maglie nella magliadel giro precedente; il segnapunti al giro 2 serve ad indicare dove lavorare il simbolo a "rombo" del giro 4. Buon lavoro!

07.06.2023 - 08:32

country flag Marie wrote:

Merci pour tous ces tutos très bien expliqués, votre site est une mine d'or. Jusqu'ici je suis parvenue à venir à bout de toutes les difficultés mais j'ai un problème avec le rang 7 du côté du sac. Si je suis les explications écrites, il ne me reste que 2 mailles serrées à la fin du rang et non 3. Si on compte la 1ere en l'air au début, ne faut-il pas faire 1 seule maille serrée et non 2 avant la 1ere quadruple bride ?

03.06.2022 - 19:01

DROPS Design answered:

Bonjour Marie, le 7ème tour est le même que celui dessiné dans le diagramme; chaque diagramme à répéter commence par 2 mailles serrées et se termine par 3 mailles serrées, autrement dit, vous devez toujours avoir 5 mailles serrées entre les quadruples brides: 2 ms au début du tour, 5 ms entre chaque et 3 ms à la fin du tour, avant la maille coulée. Peut-être que ce rang sur le diagramme pourra mieux vous aider? Bonne continuation!

07.06.2022 - 08:07

country flag Anna Maria wrote:

Non capisco bene il giro 4.ho capito che devo fare 5 punti alti nella m. bassa segnata nel secondo giro, ma cosa significa anche di lavorare attorno alla catenella del terzo giro? Grazie

21.12.2021 - 16:09

DROPS Design answered:

Buonasera Anna Maria, in quel punto deve lavorare ATTORNO alla maglia e non NELLA maglia. Buon lavoro!

05.03.2022 - 22:22

country flag Luna wrote:

Ik kan het patroon niet meer vinden van de tas, hoe moet ik dit nu doen?

16.03.2021 - 07:51

DROPS Design answered:

Je kunt het patroon uitprinten met de knop 'Afdrukken' onderaan de materialenlijst. (p.s.: Vorige week was er een probleem met het laden van afbeeldingen op de site, wellicht was dat de reden dat je het patroon even niet kon vinden...)

22.03.2021 - 20:58

country flag Sara wrote:

Scusatemi, ho capito come fare. Non occorre rispondere alla mia domanda precedente. Grazie

03.01.2021 - 10:13

country flag Sara wrote:

Non capisco il giro 4: in particolare, nella descrizione dice di lavorare le varie maglie nella maglia indicata nel secondo giro (capisco di lavorare le 5 maglie indicate tutte in questa maglia del secondo giro) , ma poi dice anche di lavorare attorno alla catenella del terzo giro: cosa vuol dire in termini pratici? Cosa devo lavorare attorno alla catenella del terzo giro? Grazie.

03.01.2021 - 08:30

country flag Anke wrote:

Die Kordel sind fertig und von der Aussenseite gefädelt und verknotet. Aber was mache ich mit den anderen Ende der Kordel,werden diese auch verknotet?

25.11.2020 - 21:14

DROPS Design answered:

Liebe Anke, die Anleitung wurde soeben etwas umformuliert, um es deutlicher zu machen, wie die Kordeln befestigt werden. Sie haben ja pro Seite 2 Löcher. Es werden jeweils 2 Kordeln pro Loch von außen nach innen durchgefädelt und auf der Innenseite verknotet. Das machen Sie an beiden Seiten der Tasche. Viel Spaß mit dieser schönen Tasche!

27.11.2020 - 09:02