Hvordan strikkes en trøje oppefra og ned

Flere af vores trøjer er strikket oppefra og ned, det gør vi dels for at det er lettere at justere tøjet efter personlige ønsker og mål. Det er lettere at justere længde på ærmer, krop og bærestykke. Og så er det lettere at prøve en bluse undervejs, når den er strikket oppefra og ned.

I denne lektion viser vi hvordan man strikker en bluse med en enkel raglanudtagning. Begynd med at vælge den opskrift som du vil strikke. Denne lektion vil guide dig igennem opskriften. Hvis du har valgt en opskrift med en anden slags raglanudtagning, så er det bare af følge instruktionen for udtagning i din opskrift – du vil opdage at princippet med at strikke oppefra og ned er det samme som vores eksempel. Denne teknik kan også bruges til runde bærestykker, da er det bare at følge instruktionen i opskriften for det runde bærestykke i stedet for raglanudtagning som vi viser her.

Du kan også strikke en jakke oppefra og ned med samme teknik, men da skal du strikke frem og tilbage på rundpinden med start midt foran (da behøver du ikke mærket midt bagpå).

Lad os komme igang

1) Vi har startet vores eksempel med at slå 48 masker op og vi har strikket rib (2ret, 2vrang) i 3 cm inden vi går i gang med raglanudtagningen.

Efter ribkanten, fortsætter vi i glatstrik og vi sætter et mærke midt bagpå. Sæt 4 mærketråde i raglanovergangene imellem ærmerne og ryg & forstykket; fra 1.mærke (midt bagpå) til 1.mærketråd = halv bagstykke. Fra 1. til 2. mærketråd = 1. ærme. Fra 2. til 3. mærketråd = forstykket. Fra 3. til 4. mærketråd = 2. ærme. De sidste masker mellem 4.mærketråd og mærket bagpå = halv bagstykke).

2) Start udtagningen til raglan på hver side af de 4 mærketråde.

3) Tag ud således: Start 1 maske før mærketråden, lav 1 omslag om højre pind.

4) Strik 2 masker (mærketråden sidder imellem disse 2 masker), lav 1 omslag om højre pind.

5) Første udtagning (omslag) før og efter 1.mærketråd er nu lavet. Gentag udtagningen ved hver af de 4 mærketråde (=8 udtagninger på omgangen).

6) På næste omgang strikkes omslagene drejet (strik i bagerste maskebue) så der ikke bliver hul.

7) Fortsæt ifølge opskriften, og tag ud til raglan som forklaret i din opskrift.

8)Når alle udtagninger til raglan er færdig, fortsættes til du når det mål, som står i din opskrift, hvor arbejdet skal deles til ærmer og ryg & forstykke.

9) Del arbejdet op til ærmer og ryg & forstykke, og strik hver del færdig for sig. Strik frem til 1. mærketråd (=halv bagstykke).

10) Sæt maskerne imellem 1. og 2. mærketråd på en tråd/maskeholder (= 1. ærme).

11) Slå nye masker op under ærmet (det antal som står i din opskrift).

12) Strik maskerne mellem 2. og 3. mærketråd (=forstykke).

13) Sæt maskerne imellem 3. og 4. mærketråd på en tråd/maskeholder (= 2. ærme).

14)Slå nye masker op under ærmet (samme antal masker som under 1.ærme).

15) Strik de sidste masker på bagstykket (frem til mærket).

16) Strik ryg & forstykke rundt på rundpinden, samtidig som der tages ind eller ud i siderne ifølge din opskrift, strik mønster, længde, ribkant ifølge din opskrift. Hvis du er usikker på længden, så kan du enkelt prøve blusen inden du bestemmer dig, om du vil gøre den kortere eller længere (TIP: Når du prøver blusen, så fordel maskerne over flere lange rundpinde (sæt evt et elastik i enden af rundpindene), så maskerne ikke falder af når du trækker i dem).

17)Strik ærmerne: Sæt maskerne fra den ene tråd/maskeholder tilbage på en kort rundpind.

18) A: Nu strikkes ærmet, enten slår man nye masker op under ærmet, se billede A) eller så strikker man op i maskerne under ærmet, se billede B) - se opskrift på hvor mange masker og sæt et mærke. Fra dette mærke måles arbejdet videre.

19) Sæt 1 nyt mærke i midten af de nye masker og strik ifølge din opskrift. Tag 1 maske ind under ærmet på hver side af det nye mærke.

20) Strik til 2 masker før masken med mærket, tag 1 maske løst af og sæt den på højre pind, strik 1, løft den løse maske over (= 1 indtagning).

21) Strik masken med mærket.

22) Strik 2 masker sammen (=1 maske taget ind).

Der er nu taget 1 maske ind før og efter mærket (= 2 masker taget ind).

23) Følg din opskrift for antal indtagninger og hvor ofte der skal tages ind på ærmet.

24) Når begge ærmer er strikket, syes hullerne under ærmerne.

Når trøjen er strikket færdig ifølge opskriften, fjernes alle mærker og mærketråde, trådene hæftes og din trøje er færdig!

Har du ikke prøvet at strikke en trøje ovenfra og ned endnu, så finder du inspiration her under!