Hogyan kössünk pulóvert fentről lefelé haladva?

Több pulóvert is fentrõl lefelé haladva készítünk elsõsorban azért, mert így rugalmasabban alakíthatjuk a darabok méreteit egyéni igényeink, méreteink szerint. Könnyebb például az ujjak, a testrész hosszát, és például a vállszész méretein változtatni, Ha fentrõl lefelé haladva készítjük, sokkal könnyebb munka közben a darabot felpróbálnunk is.

Ebben a leckében megmutatjuk, hogyan kössünk pulóvert egyszerû szaporításokkal a raglánvonalak kialakításához. Elõször válasszuk ki a mintát, és ennek a leckének a segítségével készítsük el. Ha egy másik raglán szabásvonallal szeretnénkelkészíteni a darabot, kövessük a minta utasításait a szaporítások elkészítéséhez- észrevehetjük, hogy az elv ugyanaz, mint ebben a példában. Hasonlóan, ezt a módszert használhatjuk kerek vállrész elkészítésénél is, csak kövessük a kerek vállrész szaporításainak elkészítéséhez adott utasításokat az itt mutatott raglán-szaporítások helyett.

Ugyanígy, ha kardigánt készítünk fentrõl lefelé haladva, a technika ugyanez les, de a darabot a kötõtûn oda-vissza haladva készítjük el, az eleje közepén kezdve (a háta közepén a jelölõre nem lesz szükség)

Fogjunk hozzá!

1) Ezt a példát 48 szem felszedésével kezdtük, és kötöttünk kb 3 cm-t bord mintával (= 2 S 6 " F), mielõtt elkezdtük volna a szaporításokat a raglánvonal kialakításához.

A bord mintás szegély után folytassuk harisnyakötéssel, és tegyünk jelölõt a háta közepébe. Folytassuk, és tegyünk 4 jelölõt a raglánvonalakhoz a test részei és az ujjak közötti átmenetekhez (vagyis az 1. jelölõig = fél háta. Az 1. jelölõtõl a 2. jelölõig = 1 ujja. Az 2. jelölõtõl a 3. jelölõig = az eleje. A 3. jelölõtõl a 4. jelölõig = 2 ujja. A 4. jelölõ és az 1. jelölõ között maradt szemek = fél háta.

2) Kezdjünk el szaporítani, a raglánvonal kialakításához mind a 4 jelölõ mindkét oldalán.

3) Szaporítsunk a következõ módon: 1 szemmel a jelölõ elõtt kezdjünk, 1 rh a jobboldali kötõtûre.

4) Kössünk 2 szemet (a jelölõ a 2 szem között van), 1 rh a jobboldali kötõtûre.

5) az 1. jelölõ elõtti és utáni elsõ szaporításokat elkészítettük. Ismételjük ugyanezteket a szaporításokat minden jelölõnél = 8 szemet szaporítottunk a körben.

6) A következõ sorban a ráhajtásokat csavartan kötjük le (vagyis a szemek hátsó szálába öltve), így a helyükön nem keletkeznek lyukak.

7) Folyt ezzel a mintával és szaporítsunk a raglánvonal kialakításához a fenti magyarázat szerint.

8) Amikor minden szaporítást elkészítettünk a raglánvonal kialakításához, folytassuk a munkát, amíg elérjük azt a méretet, ahol a szemeket szétválasztjuk a testrész és az ujjak szemeire.

9) Most osszuk el a szemeket az eleje és háta darabhoz, és minden darabot külön-külön fejezünk be. Kössünk az 1. jelölõig.

10) Tegyük az 1. és a 2. jelölõ közöttu szemeket szemtartóra vagy maradék fonalra (= az 1. ujja).

11) Szedjünk fel szemeket az ujja alatt a karöltõ kialakításához.

12) Kössük le a 2. és az 3. jelölõ közötti szemeket (= eleje).

13) Tegyük az 3. és a 4. jelölõ közöttu szemeket szemtartóra vagy maradék fonalra (= az 2. ujja).

14) Szedjünk fel szemeket az ujjak alatt (ugyanannyi szemet szedünk fel, mint az 1. ujja alatt).

15) Kössük le a megmaradt szemeket a hátán (az 1. jelölõig).

16) Kössük a pulóver testét körben haladva, kövessük a minta utasításait, a fogyasztásokra, szaporításokra, a hosszra és a bordásmintás szegélyre vonatkozóan. Ha bizonytalanok vagyunk a pulóver hosszában, és / vagy a minta rövidítését / hosszabbítását tervezzük, munka közben könnyen felpróbálhatjuk a pulóvert (Tanács: ha felpróbáljuk a darabot a szemeket több körkötõtûn összuk el, hogy csökkentsük a szemek leejtésének kockázatát.

17) Készítsük el az ujjakat: tegyük az egyik szemtartóra / maradék fonalra félretett szemeket vissza a kötõtûre.

18) Szedjünk fel új szemeket az ujja alatt - figyeljük meg az A jelû képet, vagy szedjünk fel 1-1 szemet az ujja alatt leláncolt szemek mindegyikében - figyeljük meg a B jelû képet. A pontos számot mindig az adott mintában találjuk. Tegyünk jelölõt a darabba. A DARABOT EZENTÚL ETTÕL A PONTTÓL MÉRJÜK!

19) Kössünk a mintában megadott hosszig. Tegyünk egy újabb jelölõt az újonnan felszedett szemek közepére. A jelölõ mindkét oldalán fogyasszunk 1 szemet.

20) Kössünk, amíg 2 szem marad a jelölt szem elõtt, emeljünk át 1 szemet a jobboldali kötõtûre, 1 S szem, majd a leemelt szemet átemeljük a lekötött szemen (= 1 szemet fogyasztottunk).

21) Kössük le a jelölt szemet.

22) 2 szemet simán összekötünk (= 1 szemet fogyasztottunk)

Most 1 szemet fogyasztottunk a jelölõ eleõtt és 1 szemet fogyasztottunk a jelölõ után (= 2 szemet fogyasztottunk a körben összesen).

23) Kövessük a minta utasításait a fogyasztásokra, esetleges szaporításokra, az ezek közötti körök számára, vagy kötött cm-re vonatkozóan.

24) Amikor mindkér ujját elkészítettük, varrjuk össze az ujjak alatti nyílásokat.

Amikor a testrész és az ujjak a minta szerint elkészültek, vegyünk ki minden jelölõt a darabból, és rögzítsünk minden szálat a FO-n. Elkészültünk a pulóverrel!

Még mindig nem választott fentrõllefelé kötött darabot? Az alábbi linken talál néhány inspirációt!