Hvordan velge garn?

Hvordan velge garn?


Alle garn/fibre har forskjellige naturlige egenskaper, samme egenskaper som går igjen når man kjøper ferdigstrikk. Før man velger garn til en bestemt modell er det viktig å kjenne til garnets forskjellige strukturer, formstabilitet, slitestyrke og varmeegenskaper, slik at man får den riktige kvaliteten til det ønsket bruksområde!


Vil du strikke eller hekle:

Sokker til hverdagsbruk; de bør være slitesterke (gjerne ull blandet med litt syntet) og de skal kunne vaskes i maskin (Superwashbehandlet).

Sportsweaters, -luer og -votter til aktive barn og voksne; så skal fibrene kunne tåle at man blir god og varm, og det skal kunne vaskes i vaskemaskinen. Her er det viktig at du velger en god og holdbar kvalitet som er slitesterk, fast spunnet og superwashbehandlet.

Myk pen jakke til finere bruk eller til kontorjobb; jo finere fibre, jo løsere de er spunnet sammen, jo lettere, mere delikat og mykere blir plagget. Det vil bli en fin jakke/genser du passer på og er forsiktig med, også når du vasker den.

Myke, mohairaktige ponchos, sjal og skjerf; velg en av de fine, langhårete kvalitetene med løse fibre, gjerne blandet med alpaca og silke for det mykeste resultatet.

Sommertopp, -jakker eller -genser; bruk gjerne fine, langfibrede og slitsterk bomullsgarn eller blandingsgarn, velg mercericeret for blankhet, viscose for glans eller lin for det rustikke uttryk.

Tøfler, vesker, votter og annet som kan toves; for det beste resultat bør du velge myke garnkvaliteter, gjerne i ren ull, som er løst spunnet og som IKKE er superwashbehandlet.

Inne på hvert fargekort beskriver vi garnets fibre, egenskaper og anbefalt bruksområder, samt viktige vaskeanvisninger, opprinnelse og Oeko-Tex sertifisering.

Mere informasjon om forskjellige fibre finner du her under FAQ!

Hvordan man regner ut garnforbruk når man velger et annet garn ser du her!