DROPS Sky
DROPS Sky
74% Alpacka, 18% Polyamid, 8% Ull
från 59.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 120.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 214-33
DROPS Design: Modell sk-115
Garngrupp B
-------------------------------------------------------

STORLEK:
One-size
Passar till huvudmått: ca 54/58 cm

GARNÅTGÅNG:
DROPS SKY från Garnstudio (tillhör garngrupp B)
100 g färg 07, ljus sjögrön

STICKFASTHET:
23 maskor på bredden och 32 varv på höjden med slätstickning = 10 x 10 cm.

STICKOR:
DROPS STRUMPSTICKOR NR 3.
DROPS RUNDSTICKA NR 3: Längd på 40 cm.
Sticknumren är endast rekommenderade. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare stickor. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare stickor.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Sky
DROPS Sky
74% Alpacka, 18% Polyamid, 8% Ull
från 59.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 120.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER:
Se diagram A.1.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

MÖSSA - KORT ÖVERSIKT ÖVER PLAGGET:
Arbetet stickas runt på rundsticka, nedifrån och upp. Vikkanten stickas från avigsidan, sedan vänds arbetet och resten av mössan stickas från rätsidan. Byt till strumpstickor när det behövs.

MÖSSA:
Börja med att sticka mössans vikkant från avigsidan så här: Lägg upp 130 maskor på rundsticka 3 med Sky och sticka 1 varv rätt. Sedan stickas det resår (= 1 vriden rätmaska, 1 avigmaska) i 12 cm. Vikkanten stickas från avigsidan för att de vridna rätmaskorna ska vända utåt, när vikkanten viks upp. Nu stickas resten av mössan från rätsidan genom att arbetet vänds, så att mössan stickas runt i motsatt riktning av vikkanten. Sticka sedan med resår (= 1 vriden rätmaska, 1 avigmaska). KONTROLLERA STICKFASTHETEN!
När mössan mäter 27 cm (inklusive ca 12 cm vikkant, det återstår nu ca 8 cm), stickas A.1 (= 26 maskor) över alla maskorna (= 5 gånger på bredden, dvs det fortsätts med vridet räta maskor över vridet räta maskor och avigmaskor över avigmaskor). När A.1 har stickats 1 gång på höjden är det 10 maskor kvar på varvet.
Klipp av tråden, drag den genom de resterande maskorna, strama tråden och fäst ordentligt.
Mössan mäter ca 35 cm från uppläggningskanten. Vik upp de nedersta 12 cm.

Diagram

symbols = vriden rätmaska
symbols = avigmaska
symbols = lyft 1 maska av stickan som om den skulle stickas rät, sticka 1 rätmaska, drag den lyfta maskan över maskan som stickades
symbols = 2 maskor räta tillsammans
symbols = lyft 2 maskor av stickan som om de skulle stickas räta tillsammans, 1 rätmaska, drag de 2 lyfta maskorna över maskan som stickades
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Care for Nature

Nele Ketels, Belgium

Care for Nature

Aurora, Norway

Care for Nature

William, Denmark

Care for Nature

Alombreducactus, France

Care for Nature

Ola, Poland

Kommentér oppskrift DROPS 214-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (28)

country flag Lamia wrote:

Mich verwirrt das noch etwas das wenden (selbst nach anschauen des Videos) Wenn ich alles richtig verstehe, werden nach dem Wenden die zuvor rechts verschränkten Maschen links und die linken rechts verschränkt gestrickt. Sorgt das nicht für einer Überdrehung der Maschen oder muss ich jede einzelne zuvor umdrehen, sodass die Maschenschenkel wieder richtig liegen?

20.01.2024 - 23:31

DROPS Design answered:

Liebe Lamia, vor dem Drehen strickt man 1 M rechts verschränkt, 1 M links, nach dem Drehen strickt man 1 M rechts verschränkt, 1 M links, so wird Das Muster weitergestrickt und so sind die rechts verschränkten Maschen bei dem Vorderseite sichtbar. Viel Spaß beim stricken!

22.01.2024 - 08:54

country flag MamaKath wrote:

I have reached the A.1 diagram. Every time I have used a charted pattern it has been a flat-knitted project so I turn at the end of the row so the the diagram is read right-to-left then left to right. At this point I've been knitting this hat in the round. so is every row in the diagram started at the right and read to the left?

03.06.2023 - 20:50

DROPS Design answered:

Dear MamaKath, yes, when working in the round, all rounds in the chart are read from right to left. Happy knitting!

04.06.2023 - 18:22

country flag Louise Pelletier wrote:

Pourquoi les côtes en mailles torses sont incliné et non droite quand je regarde mon produit fini ?

06.04.2023 - 21:25

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Pelletier, difficile de vous répondre sans voir votre ouvrage, dans cette vidéo, nous montrons comment tricoter des côtes 1 m torse à l'end, 1 m envers, cela pourra peut-être vous aider; sinon, n'hésitez pas à montrer votre ouvrage à votre magasin (même en photo par mail), ce sera ainsi plus facile pour eux de vous aider. Bon tricot

11.04.2023 - 11:51

country flag Christine wrote:

Je ne comprends pas comment je dois faire pour retourner le bonnet après avoir tricoté le revers. Pouvez-vous m’expliquer comment faire ? Merci d’avance

18.03.2023 - 20:13

DROPS Design answered:

Bonjour Christine, cette vidéo explique (pour un autre modèle) comment procéder pour tourner l'ouvrage et continuer (tricotez bien les côtes comme dans ce modèle, sans vous laisser influencer par celles tricotées dans la vidéo, car le modèle est différent mais la technique est bien la même). Bon tricot!

20.03.2023 - 08:55

country flag Linda Gurr wrote:

I appreciate the quick response as I wanted to start the toque. I have another question. This video showed me how to do the twisted stitch on straight needles but I like to work in the round, how will this differ? Do I just keep doing the same twisted knit rather than what they show when they turn and go back the other way? Thank you.

19.01.2023 - 17:38

DROPS Design answered:

Dear Mrs Gurr, since you will work here from right side only, just work as shown on the rows from right side in the video (the rows from WS do not apply there), this means every round you will knit the knit stitches in the back loop. Happy knitting!

19.01.2023 - 18:53

country flag Linda Gurr wrote:

I want to knit this pattern 214- 33 in yarn group B. how do I do a rib (knit 1 twisted/ purl 1. I cannot find instructions for this rib stitch. I also had a great deal of trouble doing an English rib even with wtching your video so I gave up and did a full garter stitch hat. Why is it so difficult to knit the English rib with drops snow as called for in my patter. Thank you for your help. Linda Gurr

19.01.2023 - 00:00

DROPS Design answered:

Dear Mrs Gurr, this video shows how to work rib with knitted twisted stitches in rows, just follow the rows from RS on every round. This lesson gives an overview of the different techniques to work English rib, this might help. Happy knitting!

19.01.2023 - 10:57

country flag Malin wrote:

Tack för svar, men ni svarade tyvärr inte på alla mina frågor i förra kommentaren, fler har frågat samma sak och ni har inte gett nåt svar om det vad jag kan se tyvärr. Det framgår inte i mönstret vad man ska göra med HÅLET som blir när man vänder på arbetet? :) 56 cm mössa på ett huvud som är 54 cm i omkrets funkar ju inte, då åker den ner i ögonen ;) det måste ju töjas lite för att sitta på kvar.

10.01.2023 - 17:13

DROPS Design answered:

Hei Malin. Ut i fra det jeg ser på svarene dine har du fått svar, bortsett fra det med hullet. Når du vender arbeidet kan du trekke litt ekstra i garnet, slik at tråden strammer og hullet blir noe mindre (men et lite hull må man regne med når arbeidet snus. Kan evnt sys litt sammen til slutt, om ønskelig). Luen er one-size, så noen med mindre hodeomkrets kan mene at luen blir for stor, enn de med større hodeomkrets. Siden brettekanten er høy, vil den holde fint på luen slik at den ikke faller ned i øynene. Ser at du minsket med 26 masker og du ble fornøyd med restulatet, det er fint å vite. mvh DROPS Design

16.01.2023 - 14:12

country flag Sonja wrote:

Ich verstehe nicht, wie es aussieht, wenn ich die Arbeit wende, um die Vorderseite zu wechseln? In den älteren Kommentaren wird von einem Video gesprochen, aber das finde ich nicht. Aus meiner Sicht müsste ich an der Wendestelle ein Loch oder zumindest einen Absatz bekommen.

09.01.2023 - 16:11

DROPS Design answered:

Liebe Sonja, in diesem Video zeigen wir, wie die Arbeit (für ein anderes Modell, aber es wird genauso gemacht) umgewendet wird und wie es weitergestrickt wird. Hoffentlich kann es Ihnen helfen. Viel Spaß beim stricken!

09.01.2023 - 16:59

country flag Malin wrote:

När jag vänder arbetet, ska det stickas rät där det tidigare varv var avigt? Eller ska det fortsatt vara samma? Vad gör jag med hålet som blir vid vändningen? Min testlapp stämde med 23 m/10 cm men mössan blev jättestor med 130 maskor. Fick ta upp allt. Börjar om med 26 maskor mindre och det kommer bli lagom :)

06.01.2023 - 17:39

DROPS Design answered:

Hej Malin, 130m/23= 56 cm i omkreds. Den vriden retmaske skal være på retsiden. God fonrøjelse!

10.01.2023 - 12:09

country flag Malin wrote:

Er det virkelig 130 masker som skal legges opp i drops sky på 3 mm pinne? Luen blir ekstremt stor - ca 80 cm i omkrets på ribb-kanten. Dette er virkelig rart. Jeg har aldri noen gang opplevd en oppskrift hvor målene og strikkefastheten er så ekstremt forskjellig i oppskriften som det jeg selv får. Veldig merkelig oppskrift. Og utrolig kjipt.

28.10.2022 - 21:08

DROPS Design answered:

Hei Malin. Husk at strikkefastheten er oppgitt i glattstrikk, mens luen strikkes i vrangbord. Strikkefastheten som er oppgitt i oppskriften er 23 masker i bredden = 10 cm i glattstrikk. 130 masker = ca 57 cm, noe som er ca cm på omkretsen på et hode (voksen str). Denne luen strikkes med vrangbord og maskene vil trekke seg godt sammen, slik at luen vil passe godt til et hode. mvh DROPS Design

31.10.2022 - 10:38