DROPS / 198 / 15

Spring Brings by DROPS Design

Gebreide sokken, vanaf de teen naar boven gebreid in DROPS Nord. Het werk wordt gebreid met strepen en 2-kleurige bloemp in Engelse patentsteek op de pijp. Maten 35 - 43.

DROPS Design: Patroon nr. no-028
Garengroep A
-------------------------------------------------------

MATEN:
35/37 - 38/40 - 41/43
Voetlengte: ongeveer 22-24-27 cm. Pijphoogte vanaf de hiel naar boven: ongeveer 19-19-21 cm.

MATERIAAL:
DROPS NORD van garnstudio (behoort tot garengroep A)
100-100-100 g kleur 13, oudroze
50-50-50 g kleur 01, naturel

STEKENVERHOUDING:
26 steken in de breedte en 34 naalden in de hoogte met tricotsteek = 10 x 10 cm.

NAALDEN:
DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 2.5 MM: voor tricotsteek en Engelse patentsteek.
De naalddikte is slechts een richtlijn. Als u te veel steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een grotere naald. Als u te weinig steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een kleinere naald.

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).
Opmerkingen (2)

45% Alpaca, 30% Polyamide, 25% Wol
vanaf 2.48 € /50g
DROPS Nord uni colour DROPS Nord uni colour 2.48 € /50g
Wolplein.nl
Bestel
DROPS Nord mix DROPS Nord mix 2.57 € /50g
Wolplein.nl
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 7.44€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

UITLEG VOOR HET PATROON:

-------------------------------------------------------

PATROON:
Zie telpatroon A.1. Kies het telpatroon voor uw maat (geldt voor A.1A, A.1C en A.1D).
A.1 meet in zijn geheel ongeveer 10 cm in de hoogte.

TIP VOOR HET MEERDEREN-1 (voor de teen):
Begin 2 steken voor de markeerdraad, maak 1 omslag, 4 recht (de markeerdraad zit in midden van deze 4 steken), 1 omslag. Herhaal bij de andere markeerdraad = 4 steken gemeerderd op de naald. Brei op de volgende naald de omslagen gedraaid recht om gaatjes te voorkomen.

TIP VOOR HET MEERDEREN-2 (verdeeld):
Om uit te rekenen hoe u verdeeld meerdert, neem het totaal aantal steken op de naalden (dus 52 steken) en deel deze door het aantal te maken meerderingen (dus 4) = 13. In dit voorbeeld meerdert u door 1 omslag te maken na elke 13e steek. Brei op de volgende naald de omslagen gedraaid om gaatjes te voorkomen.

2-KLEURIG BLOEMPATROON IN ENGELSE PATENTSTEEK (in de rondte):
Het bloempatroon wordt gebreid in Engelse patentsteek zoals te zien is in het telpatroon A.1B. De overgebleven steken worden gebreid in tricotsteek met de verkeerde kant naar buiten, dus de steken worden averecht gebreid zoals beschreven in de tekst.
Om het 2-kleurig effect te krijgen, breit u strepen met afwisselend 1 naald naturel en 1 naald oudroze. A.1 begint op een naald met naturel zoals beschreven in de tekst. Elke keer dat u meerdert of mindert in A.1 gebeurt dit op een naald met oudroze.

TIP VOOR HET BREIEN-1:
Om gaatjes te voorkomen in de hoek van de hiel wanneer u de eerste naald van de pijp breit, zet u de horizontaal draad voor de volgende steek (in de overgang tussen de hiel en de andere steken), op de linker naald en plaats deze gedraaid op de naald. Brei deze draad samen met de volgende steek op de linker naald.

TIP VOOR HET BREIEN-2:
Alle opgegeven aantallen steken waar u het bloempatroon in Engelse patentsteek breit, zijn zonder de omslagen, omdat de omslagen bij de recht gebreide steken horen. Met andere woorden, een recht gebreide steek + omslag telt als 1 steek.

-------------------------------------------------------

BEGIN HET WERK HIER:

-------------------------------------------------------

SOK - KORTE SAMENVATTING VAN HET WERK:
Het werk wordt in de rondte gebreid met breinaalden zonder knop vanaf de teen in de hoogte. De teen en de hiel worden in een kleur gebreid, de voet en de pijp worden gebreid in strepen. Daarnaast is er een 2-kleurig bloem patroon in Engelse patentsteek op de pijp.

TEEN:
Zet 8 steken op met breinaalden zonder knop maat 2.5 mm en oudroze. Verdeel de steken naar 2 steken op elke naald. Brei 1 naald terwijl u 2 steken recht in elke steek breit = 16 steken. Voeg 1 markeerdraad in na de eerste 4 steken op de naald en 1 markeerdraad na de volgende 8 steken. Er zijn 4 steken over op de naald na de laatste markeerdraad en de markeerdraden zitten aan elke kant van de teen. Het begin van de naald = midden onder voet.
Brei in tricotsteek in de rondte. Meerder TEGELIJKERTIJD op de eerste naald aan elke kant van beide markeerdraden – lees TIP VOOR HET MEERDEREN-1 (= 4 steken gemeerderd). Meerder zo iedere naald in totaal 2-4-6 keer en dan iedere 2e naald in totaal 7-6-5 keer = 52-56-60 steken. Ga verder met tricotsteek zonder verder te meerderen tot het werk 5-5-6 cm meet vanaf de opzetrand. Brei nu de voet zoals beschreven hieronder.

VOET:
Brei strepen in de rondte in tricotsteek met de verkeerde kant naar buiten, dus averecht afwisselend 1 naald met naturel en 1 naald met oudroze. DENK OM DE STEKENVERHOUDING!
Als het werk 17-19-21 cm meet vanaf de opzetrand, verdeel dan het werk voor de hiel als volgt: Laat de middelste 20-22-24 steken op de naalden (dus verdeel de steken met 10-11-12 steken op naalden 2 en 3). Verdeel de overgebleven 32-34-36 steken op naalden 1 en 4 met 16-17-18 steken op elke naald. Knip de draad af en brei de hiel zoals beschreven hieronder.

HIEL:
Brei tricotsteek heen en weer met oudroze als volgt:
NAALD 1 (= goede kant): Brei recht tot er 1 steek over is, keer het werk.
NAALD 2 (= verkeerde kant): Haal de eerste steek averecht af, trek de draad aan en brei averecht tot er 1 steek over is, keer het werk.
NAALD 3 (= goede kant): Haal de eerste steek recht af, trek de draad aan en brei recht tot er 2 steken over zijn, keer het werk.
NAALD 4 (= verkeerde kant): Haal de eerste steek averecht af, trek de draad aan en brei averecht tot er 2 steken over zijn, keer het werk.
Ga verder met keren op dezelfde wijze tot er 14-14-14 steken over zijn op de naald.
Ga verder heen en weer gebreid over de hiel op dezelfde manier, maar brei nu nog 1 steek op elke naald in plaats van 1 minder (zowel op de goede als de vereerde kant zoals hiervoor). Om gaatjes te voorkomen in de overgang bij het keren, tilt u de horizontaal draad voor de extra steek op de linker naald op en plaatst deze gedraaid op de naald. Brei deze draad samen met de volgende steek op de linker naald (brei aan de goede kant, de draad en de steek recht samen, brei aan de verkeerde kant de draad en de steek averecht samen). Brei zo tot u over alle steken op de hiel heeft gebreid. Knip de draad af, voeg een markeerdraad in het werk en brei de pijp zoals beschreven hieronder. HET WERK WORDT NU VANAF HIER GEMETEN!

PIJP:
= 52-56-60 steken. Begin midden achter op de sok, dus tussen naalden 1 en 4. Brei 1 naald averecht met de volgende kleur in de strepen op de voet – lees TIP VOOR HET BREIEN-1 en meerder TEGELIJKERTIJD 4-0-2 steken verdeeld op deze naald – lees TIP VOOR HET MEERDEREN-2 = 56-56-62 steken.
Ga verder in de rondte met strepen in tricotsteek met de verkeerde kant naar buiten zoals hiervoor.
Als het werk 3-3-4 cm meet vanaf de markeerdraad op de hiel, brei dan de volgende naald als volgt (pas zo aan dat de volgende naald wordt gebreid met naturel - strepen ga zo verder als hiervoor en de eerste naald in A.1 wordt gebreid met naturel): Brei A.1A (= 6-6-7 averechte steken), * brei A.1B (= 1 steek), A.1C (= 10-10-11 averechte steken) *, brei van *-* in totaal 4 keer, brei A.1B (= 1 steek) en eindig met A.1D (= 5-5-6 steken) = 5 herhalingen van bloemen op de naald. Ga verder met dit patroon – lees 2-KLEURIG BLOEMPATROON IN ENGELSE PATENTSTEEK en TIP VOOR HET BREIEN-2.
Als de eerste 6 naalden in A.1 zijn gebreid, zijn er 55-55-61 steken op de naalden. Ga verder met dit patroon. Als A.1 klaar is zijn er nog steeds 55-55-61 steken op de naalden en meet het werk ongeveer 13-13-14 cm vanaf de markeerdraad op de hiel.
Ga verder met strepen en averecht en meerder TEGELIJKERTIJD 5-8-5 steken verdeeld op de eerste naald = 60-63-66 steken. Als u ongeveer 3-3-4 cm strepen heeft gebreid na A.1, brei dan 1 naald recht met oudroze terwijl u 9-9-9 steken verdeeld meerdert = 69-72-75 steken. Brei boordsteek in de rondte (= 1 recht /2 averecht) voor ongeveer 2½ tot 3 cm. Kant dan losjes af met recht, maar om te voorkomen dat de afkantrand te strak wordt kunt u 1 omslag maken na elke 6e steek (kant de omslagen af als normale steken). De pijp meet ongeveer 19-19-21 cm vanaf de afkantrand naar beneden tot de hiel.

AFWERKING:
Naai het gaatje op de punt van de teen dicht.

Brei de andere sok op dezelfde manier.

Telpatroon

= averecht
= maak 1 omslag, 1 steek averecht afhalen op de rechter naald
= brei de omslag en de steek recht samen
= brei de omslag en de steek averecht samen
= brei 5 steken in de rechte steek en de omslag als volgt: Brei de omslag en rechte steek samen, maar wacht met de steek van de naald af te laten glijden, * maak 1 omslag op de rechter naald en brei de omslag en de steek recht samen zonder de steek van de naald af te laten glijden *, brei van *-* in totaal 2 keer = 5 steken (dus 4 steken gemeerderd)
= 2 averecht samen
= minder 2 steken naar links als volgt: haal de eerste steek en de omslag op de rechter naald samen recht af, brei de volgende 2 steken recht samen (dus 1 averecht + steek en omslag), haal dan de afgehaalde steek en de omslag op de rechter naald over de samengebreide steken (= 2 steken geminderd)
= minder 2 steken naar rechts als volgt: haal de eerste steek en de omslag op de rechter naald samen recht af, 1 averecht, haal de afgehaalde steek en omslag op de rechter naald over de averechte steek, zet de steek terug op de linker naald, haal de steek en de omslag op de linker naald over de steek die daar was vervangen en zet tot slot de overgebleven steek op de rechter naald (= 2 steken geminderd)
= minder 4 steken als volgt: haal de eerste steek en de omslag op de rechter naald samen recht af, zet de averechte steek averecht op de rechter naald, plaats de volgende steek en de omslag op een extra naald/hulpdraad aan de voorkant van het werk, brei de volgende steek op de linker naald averecht, haal de afgehaalde averechte steek over de gebreide averecht steek, plaats deze steek terug op de linker naald, haal de volgende steek en de omslag op de linker naald over de steek die terug is gezet op de linker naald, zet dan deze steek op de rechter naald, haal de afgehaalde steek en de omslag op de rechter naald over deze steek, plaats de steek en de omslag van de extra naald terug op de linker naald, zet de steek op de rechter naald terug op de linker naald en haal tot slot de steek en de omslag (die op de extra naald stonden) over de laatste steek die op de linker naald is gezet en zet de overgebleven steek terug op de rechter naald (= 4 steken geminderd)
= maak 1 omslag tussen 2 steken, brei op de volgende naald de omslag gedraaid averecht om gaatjes te voorkomen


María 18.12.2018 - 08:06:

Desde luego si seleccionáis el jersey v55 estos calcetines son un must para tener todo el conjunto. Me parecen encantadores

Rita Reimann 16.12.2018 - 15:32:

Dieses Modell möchte ich nacharbeiten. S it SHR schön.

Laat een opmerking achter voor DROPS 198-15

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.