DROPS Nord
DROPS Nord
45% Alpaka, 30% Poliamid, 25% Gyapjú
minimum 1180.00 Ft /50g
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 3540.00Ft.

A fonalköltséget a minta legkisebb méretéhez, és a legolcsóbb fonalból számoljuk. Még jobb árat keres? Itt megtalálhatja: DROPS Deals!

Hint of Heather Hat

Kötött sapka DROPS Nord fonalból. A darabot az alsó szélétől felfelé haladva készítjük, mozaik mintával és lyukkal a tetején, copfhoz.

DROPS 197-19
DROPS design: no-021 jelű minta
A fonalcsoport
----------------------------------------------------------

Méret: S/M - M/L – L/XL
A fej kerülete: körülbelül 54/56 - 56/58 - 58/60 cm
Alapanyagok:
DROPS NORD fonal a Garnstudiótól (az A fonalcsoporthoz tartozik)
50-50-50 gramm a 03 sz. gyöngyszürke színből
50-50-50 gramm a 13 sz. fáradt rózsaszínből
50-50-50 gramm a 01 sz. törtfehér színből

----------------------------------------------------------
KELLÉKEK:

A KÖTÉSPRÓBA:
23 szem egymás mellett és 45 sor egymás fölött a lustakötéssel és a mozaikmintával = kb 10 x 10 cm.

KÖTŐTŰ:
DROPS körkötőtű: 3,5 mm vastag. (60 és 80 cm hosszú) 3,5 mm vastag, a lustakötéses szegélyhez és a mozaik mintához.
DROPS KÖRKÖTŐTŰ (60 vagy 80 cm hosszú) 3 mm vastag - a visszahajtott szélhez.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a megadott tűméret csak ajánlás. Készítsünk kötéspróbát! Ha a 10 cm-n túl sok szemünk van, váltsunk nagyobb kötőtűre. Ha a 10 cm-n túl kevés szemünk van, váltsunk kisebb kötőtűre.

-------------------------------------------------------

Választható más fonalak – Nézze meg hogyan helyettesítheti be a fonalat ITT.
A_F fonalcsoportok – Használja ugyanazt a mintát és helyettesítse be a fonalat ITT.
Fonalhasználat más, behelyettesített fonalnál – Hazsnálja a fonalátváltónkat.

-------------------------------------------------------

DROPS Nord
DROPS Nord
45% Alpaka, 30% Poliamid, 25% Gyapjú
minimum 1180.00 Ft /50g
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 3540.00Ft.

A fonalköltséget a minta legkisebb méretéhez, és a legolcsóbb fonalból számoljuk. Még jobb árat keres? Itt megtalálhatja: DROPS Deals!

DROPS Super Sale

SAVE 30% on 6 cotton favourites!
érvényes 12.04.2024-áig!

Mintaleírás

----------------------------------------------------------

TANÁCSOK A MINTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

----------------------------------------------------------

LUSTAKÖTÉS (oda-vissza haladva):
1 borda= 2 sima szemekkel kötött sor.

TANÁCS A FOGYASZTÁSHOZ (egyenletesen elosztva elhelyezett fogyasztásokhoz):
Minden fogyasztást a színe oldal felől készítünk.
Úgy számítjuk ki, hogy milyen sűrűn kell a fogyasztásokat / szaporításokat egyenletesen elosztva elkészíteni az összes szem számát a körben (pl 110 szem) ki kell vonni a gomboláspántok szemeinek a számát (pl. 2 szem) és a megmaradt szemek számát el kell osztani azzal, ahány szaporítást / fogyasztást kell a körben készítenünk (pl. 12) = 9.
Ebben a példában tehát a fogyasztásokhoz, minden 8. és 9. szemet kell összekötnünk. A szélszemeken nem szaporítunk.

MOZAIK MINTA:
Lásd az A.1 jelű diagramot és olvassuk el a magyarázatot a minta kötéséhez.
a diagram 1 sora = 2 sor. Vagyis, a SZO sorokat jobbról balra a FO sorokat balról jobbra haladva olvassuk.

Minden SZO sorban tartsuk a fonalat a munkadarab mögött (vagyis a FO-n), amikor a szemet leemeljük
Minden SZO sorban tartsuk a fonalat a munkadarab előtt (vagyis még mindig a FO-n), amikor a szemet leemeljük Ügyeljünk arra, hogy ne vezessük a fonalat túl szorosan a fo-n.

Jobban tudjuk követni a mintát, ha teszünk az A.1B jelű minták minden ismétlése közé egy jelölőt.

A.1A = kezdjük a szemet a SZO felől, és fejezzük be a FO felől (a szemet le kell kötnünk).
A1B = 1 mintaismétlés.
A.1C = A SZO felől fejezzük be és a FO felől kezdjük (a szemet le kell kötnünk).

A diagram egy színnel kötött soraiban, kössünk 1 bordányi (vagyis összesen 2 sort S szemekkel) oda-vissza haladva) a szemek leemelése nélkül.

Az A.1 jelű mintának azokban a soraiban, ahol az A.1A és A.1C jelű mintákban üres négyzet van (A szín, az A.1A jelű mintában csillaggal jelölt sor) minden szemet az A színnel kötünk, és minden C színnel kötött szemet leemelünk.

Minden olyan sorban, ahol az A.1A vagy A.1C jelű mintában üres négyzet, vagy csillaggal jelölt négyzet van (az A vagy a C szín), minden színt az A vagy a C színnek kötünk, és minden B színnel kötött szemet átemelünk.

A diagramok minden olyan mintával kötött soraiban, ahol az A.1A és A.1C jelű mintákban (a B szín) fekete négyzet van, minden szemet az A vagy a C színnel kötjünk, és minden A vagy C színnel kötött szemet átemelünk.

----------------------------------------------------------

A MINTALEÍRÁS ITT KEZDŐDIK:

----------------------------------------------------------

SAPKA: RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ
Körkötőtűn kötjük, oda-vissza az aljánál kezdve és felfelé haladunk. Először a sapka alsó szegélyét készítjük el. Ezután a mozaik mintával kötünk tovább, Fontos, hogy a diagramokat pontosan kövessük. A teljes mintát lustakötéssel kötjük, de normál lustakötéses szemeken ne kössük a mintát. A színes mintát a fenti magyarázat szerint szemek leemelésével alakítjuk ki. Mielőtt elkezdjük a munkát, olvassuk el a teljes leírást a mozaikminta kötéséről. A befejezéshez a sapka tetején is kötünk egy szegélyt, majd a háta közepén összevarrjuk. A sapka tetejét nyitva hagyjuk, a copfnak :-)

SAPKA:
A kezdéshez szedjünk fel 110-116-122 szemet az 3 mm vastag körkötőtűre, az fáradt rózsaszín fonalból. Kössünk 1 bordányit (= 2 sor / kör) LUSTAKÖTÉSSEL- olvassuk el a fenti magyarázatot. Ezután haladjunk a következő módon:
1. sor (= SZO): Minden szemet sima szemként kötünk.
2. sor (= FO): 1 sima, * 1 fordított, 2 sima. * Ismételjük a *-* közötti részt, amíg 2 szem marad a sorban, majd a kört 1 fordított és 1 sima szemmel fejezzük be.
ismételjük az 1. és 2. sorokat, amíg a darabunk körülbelül 2-2-3 cm-es lesz a kezdőszélétől.
Ezután váltsunk a 3,5 mm-es körkötőtűre, és kössünk a mozaik mintával (a sapkához) - lásd a fenti magyarázatot. Vagyis kössük az A.12A jelű mintét az első szemen, ismételjük az A.1B jelű mintét, amíg 1 szem marad a kötőtűn (= 18-19-20 ismétlés a 6 szemes mintaegységből), és az utolsó szemen az A.1C jelű mintával fejezzük be a sort. Folytassuk a mintával a fentiek szerint, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a diagram 1 sora = 2 sor. NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!
UGYANAKKOR, az A.1B jelű minta minden nyíllal jelölt sorában egyenletesen elosztva szaporítunk, az alábbi magyarázat szerint- ne feledkezzünk meg a fenti 1. tanácsról az egyenletesen elosztott szaporítások / fogyasztások elhelyezéséről.
UGYANAKKOR, a minta 1. nyíllal jelölt körében, egyenletesen elosztva fogyasszunk 12-10-12 szemet = 98-106-110 szem van a kötőtűn (most a 4 szemes mintaegység 24-26-27 ismétlésére van elég szemünk).
A minta 21. nyíllal jelölt körében, egyenletesen elosztva fogyasszunk 24-26-24 szemet = 74-80-86 szem van a kötőtűn
Az A.1 jelű mintával itt elkészültünk. Folytassuk oda-vissza haladva, minden szemen, amíg a darabunk 15-16-17 cm-es lesz. Váltsunk a 3 mm-es körkötőtűre, és a következő módon folytassuk:
1. sor (= SZO): Minden szemet sima szemként kötünk.
2. sor (= FO): 1 sima, * 1 fordított, 2 sima. * Ismételjük a *-* közötti részt, amíg 2 szem marad a sorban, majd a kört 1 fordított és 1 sima szemmel fejezzük be.
Ismételjük az 1. és 2. sorokat, amíg ugyanannyi sort kötöttünk, mint a sapka alsó szélén, vagyis kb 2-2-3 cm cm-t.
Ezután kössünk 2 bordányit oda-vissza haladva, minden szemen UGYANAKKOR, az első sorban, egyenletesen elosztva fogyasszunk 24-26-28 szemet = 50-54-58 szem. A SZO felőlS szemekkel, lazán láncoljuk le a szemeket. A teljes darab 18-19-21 cm-es fentről lefelé mérve.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Varrjuk össze a sapkát a háta közepén, az 1 lustakötéses szélszem mellett varrjuk össze, mindkét oldalon.


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Diagram

symbols = A SZÍN: törtfehér
symbols = B szín: fáradt rózsaszín
symbols = C szín: gyöngyszürke színből
symbols = Amikor az A.1 jelű mintában először látszik az A szín, kössünk az A színnel ( az A.1A, az A.1B és az A.1C jelű mintákban, és a C színnel kötött szemeket átemeljük (az A.3B jelű mintában.
symbols = sor szaporításokkal
diagram
Kérdése van? Olvassa el a gyakran ismételt kérdések (GYIK) listáját!

A kötéspróba határozza meg a munkadarabunk végső méretét, általában 10 x 10 cm-ben mérjük. A következő módon adjuk meg: A szemek száma egymás mellett x a sorok száma egymás fölött- vagyis: 19 szem x 26 sor = 10 x 10 cm.

A kötés/horgoláspróba mindenkinél egyéni: egyesek lazábban dolgoznak, mások szorosabban. A kötéspróbán a kötő/horgolótű méretének változtatásával tudunk igazítani, ezért van az, hogy a javasolt tűméretet csak ajánlásnak szánjuk! A kötő/horgolótű méretének ellenőrzésével, esetleges cseréjével tudjuk biztosítani, hogy a SAJÁT kötéspróbánk megfeleljen a mintában megadottnak. Ha a mintában megadott kötés/horgoláspróbától eltérünk, a felhasznált fonalmennyisége változhat, és a kész darabunk mérete is eltérő lesz a mint a mintában megadott.

A szükséges fonalmennyiséget grammban adjuk meg, például: 450 gramm. Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hány gombolyagra lesz szükségünk, tudnunk kell hány gramm fonal van egy-egy gombolyagban (ez általában 25 gramm, 50 gramm vagy 100 gramm). Ezt az adatot megtudhatjuk, ha az oldalainkon az adott fonaltípusra kattintunk. A minta elkészítéséhez szükséges fonalmennyiséget osszuk el az egy-egy gombolyagban található fonalmennyiségével, Például, ha egy gombolyagban 50 gramm fonal van, akkor így számolunk: 450/50 = 9, vagyis 9 gombolyagra lesz szükségünk.

Amikor egy adott fonalat egy másikra cserélünk az a legfontosabb, hogy a kötés/horgoláspróba ugyanaz maradjon, így az elkészült darabunk mérete akkora lesz, mint a mintában található mintarajz méretei. Könnyebben tarthatjuk be a megadott kötés/horgoláspróbát, ha ugyanabból a fonalcsoportból használunk másik fonalat. Egy vastagabb fonal kötéspróbáját több szál, vékonyabb fonal összefogásával is elérhetjük. . Kérjük, próbálja ki a fonal-átváltónkat.r.Javasoljuk hogy mindig készítsen próbadarabot!.

Kérjük, ne feledje: mivel minden fonalunk más-más tulajdonságú, fonalváltásnál előfordulhat, hogy az elkészült darab a fotón látottól eltérő lesz.

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

Minden mintánk tetején talál linket a fonal-átváltónkhoz, ami segítséget nyújt, ha a mintában megadottól eltérő fonalat szeretne használni. A cserélni kívánt fonalat, a méretünkhöz szükséges fonalmennyiséget és a szálak számát megadva, a fonal átváltó megadja, milyen más, hasonló kötéspróbát adó lehetőségek közül választhat. Azt is megmondja, hogy az új típusból milyen mennyiségre van szükség, és kell-e több szálat használnunk egyszerre. A legtöbb gombolyagunk 50 grammos (némelyik 25 vagy 100 grammos).

Ha a mintában több színt használunk, minden színt külön ki kell számolnunk. Ugyanígy, ha a mintát több, különböző típusú fonalból készítjük (például 1 szál Alpaca és 1 szál Kid Silk fonalból), akkor mindegyikhez külön-külön kell alternatívát keresnünk.

Mivel a különböző fonalak tulajdonságai, struktúrája eltér, úgy döntöttünk, hogy a mintáinkban megtartjuk azt az eredeti fonalat, amihez az adott mintát terveztük. Ugyanakkor, a most is elérhető fonalaink között könnyen találhat megfelelő alternatívát, ha a fonal-átváltónkat használja, vagy ugyanabból a fonalcsoportból választ ma is gyártott típust.

Az is előfordulhat, hogy egy-egy kereskedőnél még van a már nem gyártott fonalból készlet, vagy valakinek a saját készleteiben lapul olyan gombolyag, amihez szeretne mintát találni.

The a fonal átváltó segít alternatív fonalat keresni és kiszámolni az új típusból szükséges fonalmennyiséget.

Ha úgy gondolja, nehéz eldönteni, melyik méretet készítse, jó ötlet, ha megmér egy hasonló típusú, már meglevő, kényelmes darabot, aminek a méretét jónak találja, és ennek a darabnak a méreteit összehasonlítja a diagramon megadott méretekkel.

A rajzot a méretekkel a minták alján találja..

Nézze meg a következő DROPS leckét: Hogyan olvassuk a méretrajzot?

A mintákban megadott tűméret csak javaslat, a fontos, hogy a megadott kötés/ horgoláspróbát tartani tudjuk. Mivel mindenki más kötéspróbával dolgozik, előfordulhat, hogy más méretű tűvel kell dolgoznunk, hogy a minta kötés/horgoláspróbáját be tudjuk tartani- akár 1-2 mérettel kisebb vagy nagyobb kötőtűre is szükség lehet, hogy a megfelelő kötés/horgoláspróbát elérjük. Ezért azt tanácsoljuk mindig készítsen próbadarabot.

Ha a mintában megadottól eltérő kötés/horgoláspróbával dolgozik, az elkészült darab méretei eltérhetnek a méretrajzon megadottaktól.

Olvassa el a következő DROPS leckét: Hogyan mérjük a kötés/horgoláspróbát?

Olvassa el a következő DROPS leckét: Hogyan készítsünk próbadarabot a kötéspróba ellenőrzéséhez?

Ha egy darabot fentről lefelé haladva készít, lehetősége lesz arra, hogy rugalmasabban kezelje a mintát, és a saját alkatára, méreteire igazítsa. Például könnyebb munka közben felpróbálni a darabot, és a vállrész hosszán változtatni.

A mintaleírások minden lépést elmagyaráznak, a megfelelő sorrendben. A diagramokat a kötés irányénak megfelelően adjuk meg, és a szokásos módon olvassuk őket.

A diagram minden sort/kört és minden szemet a színe oldal (SZO) felől nézve mutat jobbról balra. 1 négyzet = 1 szem.

Amikor oda-vissza haladva (síkban) dolgozunk, minden 2. sort a színe oldal felől, minden 2. sort pedig a fonákoldal felől kötünk, ezért a diagramot át kell fordítanunk: balról jobbra haladva olvassuk, a sima szemeket fordított szemekkel kötjük, a fordított szemeket sima szemként, stb.

Amikor körbenhaladva dolgozunk, minden kört a színe oldal felől kötünk, és minden körben jobbról balra haladva dolgozunk.

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Hogyan olvassuk a kötésminták diagramjait?

A diagram minden sort/kört és minden szemet a színe oldal felől ábrázol. Alulról felfelé, jobbról balra haladva olvassuk.

Amikor oda-vissza haladva dolgozunk, minden 2. sort a színe oldal felől készítünk, jobbról balra haladba, és minden 2. sort a fonákoldal feéá, ekkor a diagramot balról jobbra haladva kell olvasnunk.

Amikor körben haladva dolgozunk, a diagramminden sorát a színe oldal felől köjük, a diagramot jobbról balra haladva olvassuk.

Amikor kör alakban dolgozunk, a darab közepén kezdünk, és onnan kifelé haladunk, az óra járásával ellentétes irányban, sorról sorra.

A sorok általában adott számú láncszemmel kezdődnek (a következő szem magasságának megfelelően), ezt vagy belerajzoljuk a diagramba, vagy elmagyarázzuk a mintában.

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Hogyan olvassam a horgolási diagramokat?

ha egy körben/ sorban egymás mellett több, különböző diagram mintáját készítjük, a mintaleírásban gyakran ezt látjuk: "kössük az A.1 jelű mintát, A.2, A.3 jelű mintát összesen 0-0-2-3-4 alkalommal." Ez azt jelenti, hogy elkészítjük az A.1 jelű mintát egyszer, majd az A.2 jelű mintát egyszer, az A.3 jelű mintát ismételjük egymás mellett annyiszor, amennyit a minta a méretünkben megad, ebben az esetben: S méretben = 0 alkalommal, M méretben = 0 alkalommal, L méretben = 2 alkalommal, XL méretben = 3 alkalommal és XXL méretben = 4 alkalommal.

A diagramokat a szokásos módon készítjük: Az A.1 jelű minta első sorával kezdünk, utána az A.2 jelű minta első sorát készítjük, stb.

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Hogyan olvassam a kötésminta diagramokat?

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Hogyan olvassam a horgolásminták diagramjait?

A darabok teljes szélessége (csuklótól csuklóig) a nagyobb méretekben nagyobb lesz, annak ellenére, hogy magukat az ujjakat rövidebbre készítjük. A nagyobb méretek válla szélesebb, az ujjak felső íve hosszabb, így minden méretben jól illenek az adott alkatra.

A méretrajz adatokat tartalmas a darab teljes hosszáról. Ha ez egy pulóver, vagy kardigán, a hosszát a váll legmagasabb, a nyakkivágáshoz legközelebb eső, pontjától mérjük, a darabon egyenesen lefelé. NEM a vállcsúcstól. Ugyanígy a vállrészek hosszát is a váll legmagasabb pontjától mérjük addig a pontig, ahol szétválik a testre és a két ujjára.

Egy kardigán hosszát, soha nem a gomboláspántján mérjük (kivéve, ha ezt a minta külön kiemeli), A kardigán hosszát mindig a pánt mellett mérjük.

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Hogyan olvassuk a méretrajzot?

A diagramok mintáját gyakran ismételjük egymás mellett vagy egymás fölött. 1 ismétlés, amit a diagram rajzán látunk. Ha a minta azt mondja, készítsünk 5 ismétlést egymás mellett a körben az A.1 jelű mintából, akkor az A.1 jelű minta szemeit 5 alkalommal ismételjük egymás után/egymás mellett a körben. Ha a minta azt mondja, ismételjük az A.1 jelű minta sorait 2 alkalommal egymás fölött, akkor elkészítjük egymás fölött a minta sorait egyszer, majd elölről kezdjük, és újra elkészítjük a minta sorait még egyszer..

A láncszemek (lsz-ek) valamivel keskenyebbek, mint a több szem, így ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a kezdőszélünk túl szoros legyen, a kezdőszélen több lsz-t horgolunk. A szemek számát a következő sorban a mintarajz méreteinek és a mintának megfelelően igazítjuk.

A bordásminta rugalmasabb, és pl. a harisnyakötéshez képest kissé összehúzódik. A bordásminta előtti szaporítással elkerülhetjük, hogy a testrész és a bordásmintás szegély között látható különbség legyen.

A leláncolást könnyen készíthetjük túl szorosra. Ha a leláncolás közben rendszeres közönként ráhajtást iktatunk be, amint rendes szemként leláncolunk, elkerülhetjük, hogy a leláncolt szélünk túl szoros legyen..

Nézzük meg a következő DROPS videót: Hogyan lándoljunk le ráhajtásokkal (rh-sokkal)?

Egyenletesen szaporíthatunk vagy fogyaszthatunk, ha felváltva kell például minden 3. és minden 4. sorban/körben szaporítanunk/fogyasztanunk. Ezt úgy csináljuk: két sort készítünk, a harmadik sorban szaporítunk, készítünk újabb 3 sort és a 4. sorban szaporítunk, majd ismételjük a fentieket, amíg minden szaporítást elkészítettünk.

Olvassuk el a következő DROPS leckét: Szaporítsunk vagy fogyasszunk 1 szemet felváltva minden 3. és 4. sorban .

Ha valaki oda-vissza haladva helyett körben szeret kötni, természetesen módosíthatja a mintát. Az eleje közepéhez a felvágáshoz (a steek-hez) szemeket kell adnunk általában 5 szemet). Amikor alapesetben (oda-vissza haladva) megfordulnánk, egyszerűen tovább kötünk, lekötjük a steek szemeit, és körben haladva folytatjuk. Végül a steek szemei közepén elvágjuk a darabot, szemeket szedünk fel a pántokhoz, és eltakarjuk a vágott széleket.

Nézzük meg a következő DROPS videót: Hogyan kötjük és vágjuk fel a steek szemeit?

Ha a körben haladva helyett inkább oda-vissza haladva szeretnénk egy darabot kötni, természetesen módosíthatjuk a mintát, és a darabokat külön-külön készítjük el, majd végül összevarrjuk. A testrész szemeinek számát osszuk el kettővel, adjunk hozzá mindét oldalon 1-1 szélszemet (az összevarráshoz), és az eleje és háta darabot kössük meg külön-külön.

Olvassuke l a következő DROPS leckét:: Tudok körkötőtűre iírt mintát egyenes kötőtűre adaptálni?

A mintaismétlések a különböző méretekben eltérhetnek, hogy végül a megfelelő arányokat és méreteket kapjuk. Ha nem pontosan ugyanazt a méretet kötjük, mint ami a fotón van, néhány apró részletben kissé eltérhet a saját méretünkben készített darab. A mintákat gondosan dolgozzuk ki és igazítjuk, hogy minden méretben hasonló hatást érjünk el.

Ügyeljünk arra, hogy a méretünknek megfelelő leírást kövessük!

ha találtunk egy női mértekben elérhető darabot, ami tetszik, nem túl bonyolult átalakítani férfi méretre. A legnagyobb különbség az ujjak és a test hossza lesz. Kezdjük azzal a mérettel, amelynek a mellbősége megfelel. A hozzáadott hosszakat akkor kötjük, mielőtt a karöltőhöz vagy az ujjak felső ívéhez elkezdjük a fogyasztásokat. Ha a mintát fentről lefelé haladva készítjük, a plusz hosszt közvetlenül a karöltők kialakítása után adjuk a testhez, az ujjához pedig az első fogyasztások előtt..

A szükséges fonalmennyiség attól függ, mennyit adtuk hozzá a hosszakhoz, de jobb, ha egy gombolyaggal töbet veszünk, mintha kevesesebbet.

Alább néhány tanácsot adunk, hogyan tudja a legjobb eredményt elérni, amikor szöszösebb fonalakkal dolgozik:

1. Miután elkészítettük a darabot (mielőtt kimosnánk) alaposan rázzuk ki. MEGJEGYZÉS: Ne használjunk szösztelenítőt, boholytalanítót, kefét, stb., olyan eszközt, ami beleakadhat a szálakba.

2. Tegyük a darabot egy műanyag zsákba és a fagyasztóba. A hidegben a szálak kevésbé tapadnak egymáshoz, és a fölösleges szöszök könnyebben eltávolíthatóak lesznek.

3. Hagyjuk néhány órára a fagyasztóban, majd újra alaposan rázzuk ki..

4. A darabot a fonal címkéjén található kezelési utasítás szerint mossuk ki..

A szöszölés / bögösödés a legfinomabb szálakból készült daraboknál is előfordul. Ez a használat természetes jele, következménye, szinte lehetetlen elkerülni, és a leglátványosabb a legnagyobb kopásnak kitett területeken, a mandzsettáknál, vagy a karöltők alatt.

A szöszök, bögök eltávolításával felfrissítheti a darabját, ehhez használjon boholytalanítót, vagy szösztelenítő hengert.

Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik..
Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Ez is tetszhet még...

Post a comment to pattern DROPS 197-19

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.

Megjegyzések / Kérdések (15)

country flag Silvia wrote:

Ich habe die Mütze mit Hilfe des Videos schnell gestrickt - sie gefällt mir auch sehr gut :-) Meine Frage: könnte man sie auch in Runden stricken und wie wird dann das Mosaikmuster ausgeführt? Die Mütze ist toll, aber die Naht stört mich. Vielen lieben Dank

15.11.2022 - 08:43

DROPS Design answered:

Liebe Silvia, Mosaikmuster wird meistens in Hin- und Rückreihen gestrickt, aber wahrscheinlich können Sie das Muster auch so anpassen, damit Sie immer in Runden stricken. Gerne kann Ihnen Ihr DROPS Händler damit helfen - auch per Telefon oder per E-Mail. Viel Spaß beim stricken!

15.11.2022 - 09:54

country flag DROPS Design wrote:

Så er der en video som viser hvordan man gør :)

How to work the mosaic pattern to the hat in DROPS 197-19 from Garnstudio Drops design on Vimeo.

24.04.2020 - 09:37

country flag Ann Helen Haukenes wrote:

Det er umulig å strikke pinne 25 (13) slik du har forklart. Det er tre masker i hver farge på pinne 12. Så skal det være på pinne 25 (13) 2+1, 2+1... Dette går ikke å løfte og strikke som forklart. Og ja, jeg har lest og sett video av mosaikk strikk...

30.03.2020 - 21:14

DROPS Design answered:

13. rad (25. pinne som strikkes) strikkes fra retten slik: A.1a, A.1b (1 rett natur, løft 1 maske gml rosa og løft 1 maske natur løst av pinnen og hold natur tråden bak, strikk 1 rett natur, løft 1 maske natur og løft 1 maske gml rosa løst av pinnen, hold natur tråden bak) x 18-19-20 rapporter og A.1c. 13. rad (26. pinne som strikkes) strikkes fra vrangen slik: A.1a, A.1b (løft 1 maske gml rosa og løft 1 maske natur løst av pinnen og hold natur tråden foran, strikk 1 rett natur, løft 1 maske natur og løft 1 maske gml rosa løst av pinnen, hold natur tråden bak, 1 rett natur ) x 18-19-20 rapporter og A.1c. God Fornøyelse!

16.04.2020 - 15:50

country flag Marit Fugledal wrote:

Omgang 13 på luen! Der står at man skal løfte av rosa maske, men der er er ikke to rosa å løfte av!! Dette er spurt om tidligere uten noe utdypende svar!!

21.11.2019 - 17:44

DROPS Design answered:

Hei Marit. 13. rad (25. pinne som strikkes) strikkes fra retten slik: A.1a, A.1b (1 rett natur, løft 1 maske gml rosa og løft 1 maske natur løst av pinnen og hold natur tråden bak, strikk 1 rett natur, løft 1 maske natur og løft 1 maske gml rosa løst av pinnen, hold natur tråden bak) x 18-19-20 rapporter og A.1c. 13. rad (26. pinne som strikkes) strikkes fra vrangen slik: A.1a, A.1b (løft 1 maske gml rosa og løft 1 maske natur løst av pinnen og hold natur tråden foran, strikk 1 rett natur, løft 1 maske natur og løft 1 maske gml rosa løst av pinnen, hold natur tråden bak, 1 rett natur ) x 18-19-20 rapporter og A.1c. God Fornøyelse!

05.12.2019 - 13:43

country flag Sigrid wrote:

Får ikke mønster til å stemme. Der eg skal ta masker løst av i rosa er det kvite masker fra forrige runde. Se mønster lue, rad 13.

27.08.2019 - 18:39

DROPS Design answered:

Hei Sigrid. Litt usikker på hvor det blir feil hos deg, men det er veldig viktig å lese forklaringen til MOSAIKKMØNSTER, og man vet på hvilken pinner man skal holde tråden bak arbeidet og hvilken pinne man skal holde pinnen foran arbeidet. Ta gjene en titt på videoen "Hvordan strikket et mosaikkmønster". God Fornøyelse!

23.09.2019 - 10:59

country flag Claire wrote:

Estoy tejiendo esta prenda y es hermosa, gracias

24.07.2019 - 05:00

country flag Carole wrote:

Bonjour Quand vous écrivez glisser les mailles, voulez vous dire juste les mettre sur l'autre côté sans les tricoter? Merci pour les infos

16.06.2019 - 18:57

DROPS Design answered:

Bonjour Carole, tout à fait, quand on glisse une maille, on la prend avec l'aiguille droite comme pour la tricoter à l'endroit et on la lâche de l'aiguille gauche, sans la tricoter. Veillez à ne pas oublier de bien positionner votre fil de pelote (derrière sur l'endroit et devant sur l'envers) pour qu'il passe bien sur l'envers derrière les mailles glissées. Bon tricot!

17.06.2019 - 08:17

country flag Elisabeth Anders wrote:

Mein Problem ist bei Zeile 13, an der ich verzweifle.Beginn mit 2 natur, dann 2 altrosa, die ja abgehoben werden sollen. Doch wie kann ich eine altrosa Masche abheben, wenn in der darunterliegenden Reihe keine altrosa Masche, sondern eine natur liegt???? Das gleiche Problem sehe ich der 13. Reihe. Oder bin ich einem Denkfehler unterlegen?

17.12.2018 - 17:44

DROPS Design answered:

Liebe Frau Anders, Diagram ist hier korrekt, Sie stricken nur die Maschen mit natur, die anderen werden einfach abgehoben - diese Maschen sind nicht im natur, nur damit Sie sie nicht stricken. 2 Reihe danach machen Sie genauso das gleiche. Viel Spaß beim stricken!

19.12.2018 - 09:52

country flag BriKe wrote:

In Reihe 12 Beginn altrosa und natur wird gehoben. Man kann aber keine 3 Hebemaschen hintereinander stricken!! Da scheint ein Fehler zu sein!! Oder wie soll das gestrickt werden???

15.11.2018 - 12:20

DROPS Design answered:

Liebe Frau Brike, bei der 12. Reihe werden Sie mit altrosa stricken und alle Maschen mit natur abheben - darauf nur achten Sie, dass der Faden auf der Rückseite nicht gespannt wird. Viel Spaß beim stricken!

15.11.2018 - 14:32

country flag Eva wrote:

Hej igen. Jeg kan slet ikke se nogen opskrift på huen under model nr 197-19. Derimod har jeg nu fundet den under model nr 197-18 nedenunder opskriften på jakken. Men opskriften burde vel også ligge på nr 197-19, som kun viser huen?

14.11.2018 - 12:06

DROPS Design answered:

Hej Eva, Så er opskriften lagt ud. God fornøjelse!

14.11.2018 - 15:29