DROPS / 193 / 5

Alpine Sunset by DROPS Design

Virkade tofflor i DROPS Alaska. Arbetet är virkat i ränder och grafiskt mönster och har en tofs i sidan. Storlek 35 – 43.

DROPS Design: Modell x-436
Garngrupp C eller A + A
-------------------------------------------------------

Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: ca 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång:
DROPS ALASKA från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
100-100-100 g färg 58, senap
50-50-50 g färg 53, rubinröd
50-50-50 g färg 03, ljus grå

-------------------------------------------------------
TILLBEHÖR TILL ARBETET:

VIRKFASTHET:
17 fastmaskor/stolpar = 10 cm på bredden.

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 4.
Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.
Kommentarer (0)

100% Ull
från 22.00 kr /50g
DROPS Alaska uni colour DROPS Alaska uni colour 22.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
DROPS Alaska mix DROPS Alaska mix 22.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 88kr. Läs mer.
-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

VIRKINFORMATION:
I början av varje varv med stolpar, ersätts första stolpen med 3 luftmaskor, dvs hoppa över 1:a maskan på föregående varv. Varvet avslutas med 1 sygmmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.
I början av varje varv med fastmaskor, ersätts första fastmaskan med 1 luftmaska, dvs hoppa över 1:a maskan på föregående varv. Varvet avslutas med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet.

ÖKNINGSTIPS:
Öka 1 fastmaska genom att virka 2 fastmaskor i samma maska.

MINSKNINGSTIPS:
Minska 2 stolpar genom att virka 4 stolpar tillsammans 2 och 2 så här: * Virka 1 stolpe i nästa fastmaska, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa fastmaska på samma sätt, gör 1 omslag och drag omslaget genom alla 3 öglorna på nålen *, virka *-* en gång till = 2 stolpar minskade.

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.4.

FÄRGMÖNSTER (gäller A.2 och A.4):
När det byts färg i början av ett varv virkas smygmaskan i slutet på föregående varv med den nya färgen.
När det virkas runt med fler färger på ett varv virkas det som förklarat nedan:
Varje gång det byts färg virkas sista fastmaskan med första färgen, men vänta med sista genomdragninge, byt till nästa färg och virka sista genomdragningen, sedan virkas nästa fastmaska med den nya färgen.
När det virkas med två färger läggs tråden på den färgen det inte virkas med över maskorna från föregående varv, och det virkas runt tråden så att den döljs och följer med i arbetet.
Se till att följetrådarna inte stramar arbetet och att tråden inte stramar när den hämtas upp från föregående varv.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

TOFFLOR - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Toffeln virkas runt från tå till vrist, sedan virkas det fram och tillbaka till mitt bak på hälen. Arbetet virkas ihop mitt bak innan det virkas en kant runt öppningen på toffeln. Till slut görs det en tofs som fästs i sidan på toffeln.

TOFFEL:
Virka 5 luftmaskor med nål 4 med ljus grå och slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan. Läs VIRKINFORMATION och virka A.1 runt, början på varvet är mitt under foten. När A.1 är färdigvirkat är det 30 maskor på varvet. Byt till rubinröd.
Nästa varv virkas så här: Virka A.2A (= 4 maskor), sedan virkas A.2B över de resterande maskorna SAMTIDIGT som det ökas 2-6-10 fastmaskor jämnt fördelat – läs ÖKNINGSTIPS = 32-36-40 fastmaskor på varvet.
Fortsätt A.2 så (det finns nu plats för 7-8-9 rapporter med A.2B i tillägg till A.2A som virkas över de 4 första maskorna). KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
När A.2 är färdigvirkat virkas det fastmaskor runt med senap till arbetet mäter 12-13-15 cm (i den minsta storleken kommer rätt mått troligtvis att uppnås rätt efter A.2), klipp av trådarna.
Sätt 1 markör mellan de 2 mittersta maskorna på varvet, dvs efter de första 16-18-20 maskorna på varvet.
Håll arbetet med tån mot dig och räkna 4 maskor till vänster före markören, börja med 1 smygmaska med senap i den fjärde maskan från markören och virka första varvet så här från rätsidan: Virka A.3A (= 1 maska), virka A.3B tills det återstår 7 maskor på varvet (dvs tills det återstår 4 maskor före markören och avsluta med A.3C (= 1 maska), vänd arbetet. Fortsätt A.3, men nu minskas det 1 maska i varje sida genom att virka nästa varv så här: virka 1 smygmaska i första stolpen, virka fastmaskor tills det återstår 1 stolpe på varvet, vänd arbetet.
Sedan virkas A.3 fram och tillbaka över de resterande 24-28-32 maskorna till arbetet mäter totalt ca 21-23-26 cm från tån – anpassa så att nästa varv som ska virkas är ett varv med stolpar, men för att få rätt mått kan det ev virkas ett extra varv med fastmaskor för stolpvarvet.
Nästa varv virkas så här: Virka 1 stolpe i var och en av de första 10-12-14 fastmaskorna, Nu minskas det 2 stolpar genom att virka de 4 nästa stolparna tillsammans 2 och 2 – läs MINSKNINGSTIPS, till slut virkas det 1 stolpe i var och en av de sista 10-12-14 fastmaskorna = 22-26-30 stolpar på varvet.
Vik toffeln dubbel mitt bak med rätsidan in och virka ihop toffeln mitt bak uppifrånoch ner, med 1 fastmaska i varje stolpe (virka genom båda lagren). Klipp av tråden och fäst den och vänd tillbaka toffeln så att rätsidan är utåt.

SKAFT:
Börja mitt bak och virka 40-44-48 fastmaskor med senap jämnt fördelat runt öppningen överst på toffeln. Nästa varv virkas så här: Virka A.4A (= 4 maskor), sedan virkas A.4B över de resterande 36-40-44 maskorna (= 9-10-11 rapporter à 4 maskor).
Fortsätt mönstret så. Klipp av och fäst trådarna när A.4 är färdigvirkat. Skaftet mäter ca 3 cm på höjden.

TOFS:
1 tofs = Klipp 20 trådar ljus grå, 5 trådar rubinröd och 5 trådar senap (= totalt 30 trådar) à 18 cm.
Klipp 1 tråd ljus grå à ca 20 cm till att sy fast tofsen med och lägg denna tråden mitt på de 30 trådarna. Lägg de 30 trådarna dubbelt och knyt en ny tråd med ljus grå runt tofsen (ca 1 cm från toppen). Fäst trådarna noga och sy sedan fast tofsen i den ena sidan på toffeln i övergången mellan skaft och toffel.
Virka 1 toffel till på samma sätt och fäst en likadan tofs i motsatt sida.

Diagram

= virka med ljus grå: virka 5 luftmaskor, slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan – se punkt på cirkeln, varvet börjar och slutar här
= 1 luftmaska
= öka jämnt fördelat på detta varv
= virka med rubinröd: varvet börjar med 1 luftmaska (denna luftmaskan ersätter första fastmaskan), avsluta varvet med 1 smygmaska i första luftmaskan i början av varvet
= virka med ljus grå: varvet börjar med 1 luftmaska (denna luftmaskan ersätter första fastmaskan), avsluta varvet med 1 smygmaska i första luftmaskan i början av varvet
= virka med ljus grå i A.1 och med senap i A.2: varvet börjar med 3 luftmaskor (dessa 3 luftmaskorna ersätter första stolpen), avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet
= fastmaska i maskan med rubinröd
= fastmaska i maskan med ljus grå
= fastmaska i maskan med senap
= stolpe om luftmaskringen med ljus grå
= stolpe i maskan med ljus grå
= stolpe i maskan med senapKommentarer (0)

Det finns inga kommentarer till detta mönster. Skriv din kommentar!

Kommentér oppskrift DROPS 193-5

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar!

Din mailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.