DROPS Karisma
DROPS Karisma
100% vlna
od 65.00 Kč /50g
Přízi na tento model můžete mít už za 325.00Kč.

Cenu za klubka počítáme podle spotřeby při výrobě modelu v nejmenší velikosti a nejlevnější variantě příze. Rádi byste ještě lepší cenu? Třeba ji najdete mezi DROPS Deals!

DROPS 189-36
DROPS Design: model č. u-851
Skupina přízí B
-----------------------------------------------------------
Velikost: 35/37-38/40-41/44
Délka chodidla: 22-24-27 cm
Výška ponožky: 17-18-19 cm
Materiál:
DROPS KARISMA firmy Garnstudio (spadá do skupiny přízí B)
100-100-100 g, barva č. 66, pudrově růžová
50-50-50 g, barva č. 30, světlá džínově modrá
50-50-50 g, barva č. 13, fuchsiová
50-50-50 g, barva č. 01, smetanová

Na jednobarevné ponožky bude spotřeba asi 100-150-150 g příze Karisma.

Použitou přízi můžete také nahradit některou ze seznamu:
"Náhradní příze (Skupina přízí B)" – viz link níže.

DROPS PONOŽKOVÉ JEHLICE č.3,5 – nebo velikosti potřebné k upletení zkušebního vzorku o rozměrech 22 ok a 30 řad lícovým žerzejem = 10 cm na šířku a 10 cm na výšku.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Náhradní příze – Podívejte se, jak změnit přízi
Skupina přízí A až F – Neměňte návod, změňte přízi
Spotřeba příze při použití náhradní příze – Využijte náš převodník

-------------------------------------------------------

DROPS Karisma
DROPS Karisma
100% vlna
od 65.00 Kč /50g
Přízi na tento model můžete mít už za 325.00Kč.

Cenu za klubka počítáme podle spotřeby při výrobě modelu v nejmenší velikosti a nejlevnější variantě příze. Rádi byste ještě lepší cenu? Třeba ji najdete mezi DROPS Deals!

DROPS Super Sale

SAVE 30% on 6 cotton favourites!
Platí do 12.04.2024

Návod

POUŽITÉ POSTUPY:

SLED PRUHŮ:
Barevné pruhy pleteme v tomto pořadí:
*2 kruhové řady světlou džínově modrou, 2 kruhové řady pudrově růžovou*, *-* opakujeme celkem 3x. *2 kruhové řady fuchsiovou, 2 kruhové řady pudrově růžovou*, *-* opakujeme celkem 3x. *2 kruhové řady smetanovou, 2 kruhové řady pudrově růžovou*, *-* opakujeme celkem 3x.

TIP - PŘIDÁVÁNÍ:
Přidáváme nabráním oka z příčné nitě, tj. špičkou jehlice nadzvedneme přízi vedoucí mezi 2 oky a zavěsíme ji na levou jehlici – toto oko pak hned upleteme hladce za zadní nit.
----------------------------------------------------------

PONOŽKA:
Pleteme v kruhových řadách na ponožkových jehlicích od horního okraje holeně, pak upleteme v řadách patu a spleteme ji s chodidlem. Nakonec dopleteme v kruhových řadách chodidlo.

HOLEŇ:
Na ponožkové jehlice č.3,5 nahodíme pudrově růžovou přízí 44-48-52 ok a pleteme pružným vzorem, takto:
Velikost 35/37 a 41/44: 1 oko hladce, *2 obrace, 2 hladce*, *-* opakujeme a končíme 1 okem hladce.
Velikost 38/40: střídáme 2 oka hladce, 2 obrace až do konce kruhové řady.

VŠECHNY VELIKOSTI:
Pudrově růžovou přízí upleteme 6 kruhových řad, pokračujeme pružným vzorem a barvy dál střídáme dle SLEDU PRUHŮ – viz výše. Po dokončení pruhů pleteme pudrově růžovou přízí až do výše 17-18-19 cm. Pak upleteme prvních 24-26-28 ok v kruhové řadě lícovým žerzejem (= pata), následujících 20-22-24 ok upleteme pružným vzorem jako dosud a pak tato oka odložíme na pomocnou jehlici (= nárt).

PATA:
Nad oky paty dál pleteme lícovým žerzejem v řadách; v 1. lícové řadě přidáme nová oka, takto: 9-10-11 ok upleteme hladce, 1 oko přidáme – viz TIP - PŘIDÁVÁNÍ, *2 oka upleteme hladce, 1 oko přidáme*, *-* opakujeme celkem 3x, pak dopleteme hladce zbytek řady = na jehlici máme 28-30-32 ok.
Nad oky paty upleteme v řadách lícovým žerzejem asi 5-5,5-6 cm výšky, pak vložíme doprostřed poslední řady značku.
Následující lícovou řadu pleteme takto:
10-11-12 ok hladce, následujících 8 ok spleteme po 2 hladce, posledních 10-11-12 ok upleteme hladce = 24-26-28 ok.
Práci otočíme a pleteme obrace zpáteční řadu. Pak upleteme 1 lícovou řadu hladce.
Nyní pleteme v řadách z rubové strany a splétáme oka paty.

SPLETENÍ OK PATY:
Všechny řady pleteme rubové!
Práci otočíme a z rubové strany upleteme obrace prvních 12-13-14 ok. Dbáme na to, aby vlákno příze vedlo ZA prací (= tj. na lícové straně dílu, která je momentálně zadní stranou pleteniny). Postupujeme takto:

LEVÁ JEHLICE: 2 oka spleteme hladce za zadní nit a výsledné oko přesuneme zpět na levou jehlici, přízi utáhneme. Práci neotáčíme.

PRAVÁ JEHLICE: levou jehlici vpíchneme do následujících 2 ok na pravé jehlici (vpichujeme zleva doprava a dbáme na to, aby levá jehlice ležela ZA pravou jehlicí), nabereme přízi a protáhneme ji oběma oky (zprava doleva), obě oka pak spustíme z pravé jehlice. Výsledné oko pak přesuneme zpět na pravou jehlici, přízi utáhneme. Práci neotáčíme.

Takto střídáme LEVOU a PRAVOU jehlici a splétáme oka až do chvíle, kdy nám zbudou poslední 2 oka – oka paty jsou tedy teď spletená. Zbylá 2 oka přesuneme na pravou jehlici a práci otočíme lícovou stranou dopředu.

CHODIDLO:
Podél jedné strany paty nabereme 11-12-13 ok (vedle 1 krajního oka), odložená oka nártu vrátíme z pomocné jehlice zpět na jehlice a pleteme nad nimi dál pružným vzorem jako dříve, pak nabereme 11-12-13 ok podél druhé strany paty = 44-48-52 ok. Nárt pleteme dál pružným vzorem, boky a chodidlo lícovým žerzejem; SOUČASNĚ střídáme barvy dle SLEDU PRUHŮ. Po dokončení pruhů pleteme dál pudrově růžovou přízí.
Pleteme až do výše 19-20-23 cm od značky na patě (do ukončení práce zbývá doplést asi 3-4-4 cm). Na každý bok ponožky vložíme značku (mezi značkami leží 22-24-26 ok nártu a stejný počet ok chodidla). Pleteme lícovým žerzejem a SOUČASNĚ tvarujeme špičku – ujímáme na obou stranách obou značek na bocích, takto:
pleteme až po poslední 3 oka před značkou, 2 oka spleteme hladce za zadní nit, 2 oka upleteme hladce (značka leží mezi nimi) a 2 oka spleteme hladce; postup opakujeme i u druhé značky. Takto ujímáme v každé 2. kruhové řadě až do chvíle, kdy nám zůstane posledních 8 ok. V následující kruhové řadě spleteme každá 2 oka hladce = 4 oka. Přízi odstřihneme, protáhneme zbylými oky, stáhneme a zapošijeme.
Stejným způsobem upleteme i druhou ponožku.

Každý náš návod je doprovázen speciálními video-ukázkami, které vás navedou.

Chcete se na něco zeptat? Projděte si seznam nejčastějších otázek (FAQ).

Napětí příze (hustota úpletu) určuje konečné míry vaší práce a obvykle se měří na vzorku 10 x 10 cm. Spočítáme takto: počet ok na šířku x počet řad na výšku - např.: 19 ok x 26 řad = 10 x 10 cm.

Napětí příze je velmi individuální; někteří lidé pletou/ háčkují volně, zatímco jiní značně utahují. Napětí příze přizpůsobíte změnou velikosti jehlic, proto doporučenou velikost jehlic berte pouze jako vodítko! Je důležité, abyste zajistili, že VAŠE napětí příze odpovídá napětí uvedenému ve vzoru. Pokud budete pracovat s jiným napětím příze než je uvedeno ve vzoru, vaše spotřeba příze a konečné rozměry vaší práce se budou lišit.

Napětí příze také určuje, které příze je možné vzájemně zaměňovat. Pokud dosáhnete stejného napětí příze, můžete snadno zaměnit jednu přízi za druhou.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek napětí příze

Požadované množství příze je uvedeno v gramech, např.: 450 g. Pro výpočet potřebného množství klubek musíte nejdříve vědět, kolik gramů je v 1 klubku (25 g, 50 g nebo 100 g). Tyto informace jsou dostupné po kliknutí na jednotlivé druhy přízí na našich stránkách. Vydělte požadované množství množstvím každého klubka. Pokud má například klubko 50 g (nejběžnější množství), výpočet bude následující: 450 / 50 = 9 klubek.

Při záměně jedné příze za druhou je důležité, aby napětí příze (hustota úpletu) při pletení/ háčkování zůstala stejná. To proto, aby rozměry hotového oděvu odpovídaly poskytnutému náčrtu. Stejného napětí příze je snazší dosáhnout pomocí přízí ze stejné skupiny. Je také možné pracovat s vícero vlákny tenčí příze najednou, a tak dosáhnout stejného napětí jako při práci se silnější přízí. Vyzkoušejte náš převodník přízí. Doporučujeme vám si vždy vypracovat zkušební vzorek (swatch).

POZNÁMKA: při záměně přízí se může oděv výrazně lišit od oděvu na fotografii, to díky rozdílným vlastnostem a složení každé příze.

Viz lekce DROPS: Mohu použít jinou přízi než je uvedena ve vzoru?

Všechny naše příze jsou rozděleny do skupin přízí (od A do F) podle síly a napětí příze – skupina A zahrnuje nejtenčí příze a skupina F ty nejsilnější. Toto vám usnadní hledání alternativních přízí k našim vzorům, pokud byste chtěli přízi vyměnit. Všechny příze stejné skupiny mají podobné napětí příze (hustotu úpletu) a můžete je tak snadno vzájemně nahrazovat. Jednotlivé druhy přízí se nicméně liší složením a vlastnostmi, hotové dílo tak získá na jedinečnosti jak na pohled tak na omak.

Kliknutím zde zobrazíte přehled přízí v jednotlivých skupinách.

V horní části všech našich vzorů najdete odkaz na náš převodník přízí (yarn calculator), což je užitečný nástroj, pokud byste chtěli použít jinou než doporučenou přízi. Vyplněním druhu příze, kterou si přejete vyměnit, množství (ve vaší velikosti) a počtu vláken, vám převodník nabídne vhodné alternativní příze se stejným napětím příze (hustotou úpletu). Dále vám prozradí, kolik alternativní příze budete potřebovat a zda budete muset pracovat s vícero vlákny najednou. Většina klubek má hmotnost 50 g (některá 25 g nebo 100 g).

Pokud je vzor vypracován ve vícero barvách najednou, bude nutné každou barvu vypočítat samostatně. Stejně tak, pokud je vzor vypracován s několika vlákny různých přízí (například 1 vlákno alpaky a 1 vlákno Kid-Silk), budete muset najít alternativy jednotlivě, tedy pro každou zvlášť.

Kliknutím zde zobrazíte náš převodník přízí

Protože různé příze mají různé vlastnosti a textury, rozhodli jsme se původní přízi v našich vzorech zachovat. Můžete však snadno najít dostupné alternativy mezi našimi ostatními druhy přízí pomocí našeho převodníku nebo si jednoduše vybrat přízi ze stejné skupiny přízí.

Je možné, že někteří prodejci mají přízi stále na skladě, nebo že někdo má doma pár klubek, pro která by rád našel vzory.

Převodník přízí vám nabídne jak alternativní přízi, tak i její požadované množství.

Pokud si nejste jistí jakou velikost vypracovat, můžete například změřit oděv, který již vlastníte a jehož velikost se vám líbí. Následně si zvolte velikost porovnáním těchto mír s těmi v tabulce velikostí vybraného vzoru.

Tabulku velikostí najdete ve spodní části vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst tabulku velikostí

Velikost jehlic uvedená ve vzoru slouží pouze jako vodítko, důležité je dodržet napětí příze (hustotu úpletu). A protože napětí příze je velmi individuální, budete muset upravit velikost jehlic tak, abyste zajistili stejné napětí jaké je uvedené ve vzoru – možná budete muset přizpůsobit sílu jehlic o 1 či dokonce 2 velikosti abyste dosáhli správného napětí. Za tímto účelem vám doporučujeme vypracovat zkušební vzorky.

Pokud byste pracovali s jiným napětím příze než je uvedeno, rozměry hotového oděvu se mohou od rozměrů uvedených na náčrtu lišit.

Viz lekce DROPS: Jak změřit napětí příze/ zkušební vzorek

Viz video DROPS: Jak vypracovat zkušební vzorek

Práce s oděvem shora dolů poskytuje větší flexibilitu a prostor pro individuální úpravy. Například je snazší si oděv v průběhu práce vyzkoušet a také upravit délku sedla a průramků.

Návody vše pečlivě vysvětlují krok za krokem, ve správném pořadí. Schémata jsou přizpůsobena směru pletení a vypracována jako obvykle.

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Čte se zdola nahoru, zprava doleva. 1 čtvereček = 1 oko.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava, hladká oka pleteme obrace, oka pletená obrace vypleteme hladce atd.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Schéma zobrazuje všechny řady/ kruhové řady, a každé oko jak se jeví při pohledu z lícové strany. Vypracovává se zdola nahoru, zprava doleva.

Při práci v řadách (tam a zpět) je každá lichá řada řadou lícovou a každá sudá řada je řadou rubovou. Při práci v rubových řadách je nutné vypracovávat schéma obráceně: zleva doprava.

Při práci v kruhových řadách je každá řada řadou lícovou a schéma je tedy ve všech řadách vypracováno zprava doleva.

Při práci s kruhovým schématem začínáme uprostřed a postupujeme směrem proti směru hodinových ručiček, řadu po řadě.

Řady obvykle začínají daným počtem řetízkových ok (ekvivalentní výšce následujícího oka), což bude buď znázorněno ve schématu nebo vysvětleno ve vzoru.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Pokyny pro práci s vícero schématy zároveň ve stejné řadě/kruhové řadě budou často popsány takto: „háčkujeme vzor A.1, A.2, A.3 celkem 0-0-2-3-4x". To znamená, že A.1 vypracujete jednou, následně A.2 vypracujete jednou a A.3 opakujete (na šířku) tolikrát, kolikrát je pro vaši velikost stanoveno – v tomto případě takto: S = 0 krát, M = 0 krát, L=2 krát, XL= 3 krát a XXL = 4 krát.

Se schématy se pracuje jako obvykle: začněte první řadou v A.1, poté vypracujte první řadu v A.2 atd.

Viz lekce DROPS: Jak číst schémata u pletení

Viz lekci DROPS: Jak číst schémata u háčkování

Celková šířka oděvu (od zápěstí k zápěstí) bude u větších velikostí větší, přestože rukávy jsou kratší. Větší velikosti mají delší průramky a širší náramenice, aby dobře seděly pro všechny velikostech.

Rozměry na náčrtu/ schématu poskytují informace k celkové délce oděvu. Pokud se jedná o svetr nebo kabátek, délka se měří od nejvyššího bodu na náramenici nejblíže výstřihu směrem dolů ke spodní části oděvu. NENÍ měřeno od vrcholu ramene. Stejně se měří i délka sedla, od nejvyššího bodu náramenice dolů k místu, kde se sedlo dělí na trup a rukávy.

U kabátků, pokud není výslovně uvedeno jinak, se nikdy neměří délka na vnější straně légy. Vždy měřte délku na vnitřní straně.

Viz lekce DROPS: Jak číst schéma

Schémata se často opakují dokola nebo na výšku. 1 opakování na schématu tak, jak se jeví ve vzoru. Pokud je uvedeno vypracujte 5 opakování A.1 v řadě, pak vypracujete A.1 celkem 5 krát po sobě/ vedle sebe v jedné řadě. Pokud je uvedeno vypracujte 2 opakování A.1 svisle/ na výšku, vypracujte celé schéma jednou, následně začněte znovu od počátku následující řady a vypracujte celé schéma ještě jednou.

Řetízková oka jsou o něco užší než sloupky. Abyste předešli příliš staženým okům nahozeného okraje, jednoduše uháčkujte více ok řetízku. Počet ok bude v následující řádě upraven tak, aby odpovídal vzoru a náčrtu.

Pružný lem se oproti například lícovému žerzeji jeví mnohem staženější. Přidáním ok před vypracováním lemu se vyhnete viditelnému rozdílu v šířce přechodu mezi pružným lemem a zbytkem trupu.

Je snadné uzavřít lem příliš pevně. Nahazováním ok při uzavírání lemu (a současným uzavíráním těchto nahození) předejdete příliš utaženému okraji.

Viz video DROPS: Jak uzavřít pomocí nahození (yo)

Pro dosažení rovnoměrného přidání (nebo ujmutí) můžete přidat např.: každou 3. a 4. řadu střídavě takto: vypracujte 2 řady a přidejte v 3. řadě, vypracujte 3 řady a přidejte ve 4. Takto opakujte až po poslední přidávání..

Viz lekce DROPS: Přidávání či ujímání 1 oka střídavě v každé 3. a 4. řadě

Pokud dáváte přednost práci v kruhových řadách namísto v řadách (tam a zpět), můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že přidáte můstky doprostřed přední části (obvykle 5 ok). Dále pak postupujete podle pokynů. Kde byste normálně otočili práci a pracovali z rubové strany, jednoduše pokračujete dál přes můstek v kruhových řadách. Nakonec kabátek rozstřihnete, naberete stehy pro vypracování légy a zakryjete rozstřižené okraje.

Viz video DROPS: Jak uplést a rozstřihnout můstek

Pokud dáváte přednost práci v řadách (tam a zpět) namísto v kruhových řadách, můžete samozřejmě vzor přizpůsobit a to tak, že jednotlivé díly vypracujete samostatně a na konci je sešijete dohromady. Rozdělte počet ok trupu na polovinu, přidejte na každé straně 1 krajové oko (pro sešití) a vypracujte přední a zadní díl odděleně.

Viz lekce DROPS: Mohu vzor na kruhových jehlicích přizpůsobit rovným jehlicím?

Aby se zachovaly správné proporce, opakování vzoru se může v různých velikostech mírně lišit. Pokud nepracujete se stejnou velikostí v jaké je i oděv na fotografii, může se ten váš mírně lišit. Vzor byl pečlivě navržen a upraven tak, aby celkový dojem z oděvu zůstal stejný ve všech velikostech.

Dodržujte proto pokyny a schémata pro vaši velikost!

Pokud jste našli vzor, který se vám líbí a který je k dispozici v dámské velikosti, není příliš těžké jej přizpůsobit velikosti pánské. Největší rozdíl bude v délce rukávů a trupu. Začněte pracovat na dámské velikosti o které si myslíte, že by seděla přes hrudník. Dodatečná délka bude vypracována těsně před uzavřením pro průramky. Pokud je vzor vypracován shora dolů, můžete přidat délku hned za průramky nebo před prvním ujmutím na rukávu.

Pokud jde o dodatečné množství příze, bude záležet na přidané délce, ale je lepší mít více klubek než-li méně.

Všechny příze mají přebytečná vlákna (z výroby), která mohou žmolkovat či odpadat. Česané příze (tj. chlupatější příze) mají více těchto volných, nadbytečných vláken, což způsobuje větší línání.

Línání také závisí na tom, co nosíme pod nebo přes oděv a zda to táhne vlákna příze. Není proto možné zaručit, že nedojde k žádnému línání

Níže je několik tipů, jak dosáhnout nejlepších výsledků při práci s chlupatější přízí:

1. Když je oděv hotový (než ho vyperete), silně s ním protřepejte, aby se volnější chloupky uvolnily. POZNÁMKA: NEPOUŽÍVEJTE čistící váleček na textil, kartáč ani jinou metodu, která tahá za přízi.

2. Oděv vložte do plastového sáčku a vložte jej do mrazáku – nízká teplota způsobí, že se vlákna k sobě méně přichytí a přebytečná vlákna se snadněji odloučí.

3. Ponechte několik hodin v mrazáku, než jej vyjmete a znovu protřepete.

4. Oděv perte podle pokynů na štítku příze.

Žmolkování je přirozený proces, ke kterému dochází i u těch nejexkluzivnějších vláken. Je to přirozená známka opotřebení, kterému jde jen těžko předejít. Opotřebení je nejviditelnější v místech s vysokým třením, jako je podpaží či lemy.

Váš oděv může vypadat opět jako nový, když žmolky odstraníte pomocí kartáče na šaty nebo speciálního strojku - odžmolkovače.

Pořád se nemůžete dobrat odpovědi, kterou hledáte? Pak posuňte stránku dolů a napište nám svůj dotaz, naši specialisté se vám pokusí poradit. Obvykle to zvládneme během 5 až 10 pracovních dnů..
Mezitím si můžete pročíst otázky a odpovědi, které k tomuto modelu položili ostatní, nebo navštívit skupinu DROPS Workshop na Facebooku, kde vám může poradit některá spřízněná duše!

Mohly by se vám líbit...

Přidejte komentář k návodu DROPS 189-36

Rádi bychom věděli, co si o tomto modelu myslíte!

Pokud se chcete na něco zeptat, dbejte prosím na to, abyste ve formuláři níže vybrali správnou kategorii - díky tomu se dříve dozvíte, co potřebujete vědět. Povinná pole jsou označena *.

Komentáře / Otázky (4)

country flag Gaetane wrote:

Bonjour! Comment ne pas faire de demarquation, lorsque rendu au rayures, en changeant de couleur en faisant des côtes ? Les m end ça va mais à l envers c est pas joli vu sur l endroit ! Alors comment on procède ? Merci 🙏

14.01.2024 - 01:14

DROPS Design answered:

Bonjour Gaetane, vous pouvez serrer légèrement le fil à la transition des rangs, ou bien utiliser en partie cette technique. Bon tricot!

15.01.2024 - 09:22

country flag Annemarie wrote:

Hello I like to make this pattern a favorite but I don't understand how I must send this to bookmark first and then make it a favorite

19.02.2020 - 10:59

DROPS Design answered:

Dear Annemarie, to bookmark a pattern as a favorite, click on the black heart (just after Need Help/Print buttons), and follow instructions. Happy knitting!

19.02.2020 - 11:54

country flag Wilmo wrote:

Hello, I do not understand how to work the heel stitches together - do you have a video please?

13.04.2019 - 00:00

DROPS Design answered:

Hello Wilmo. The following video can help you. Happy knitting!

13.04.2019 - 09:12

country flag Semb wrote:

Et helt enkelt spørsmål : Når man strikker striper som på disse sokkene, kuttes tråden av for hver gang en skal begynne på ny farge??? Jeg syns det blir masse tråder å feste, men det er ikke alltid det blir like pent å la tråden følge nedover heller....jeg strikker en del for andre, og syns det er ok at vrangen også ser ok ut !!!

14.02.2019 - 17:04

DROPS Design answered:

Hei Semb. Dette blir en smakssak, men det letteste er vel å la tråden følge med når det strikkes 3 små striper i samme farge (for eksempel blå) og når de 3 stripene er ferdig, kutt tråden. Det er kun 2 omganger mellom hver gang fargen brukes, så tråden trenger ikke følge med så langt mellom hver gang. Hvis du trenger tips til hvordan å tvinne tråden på baksiden slik at den ikke henger løst kan du se på denne videoen: . God fornøyelse

18.02.2019 - 12:11