DROPS / 182 / 35

Heidrun by DROPS Design

De set bestaat uit: Gebreide muts en sjaal met verkorte toeren en ribbelsteek. De set wordt gebreid in DROPS Andes.

Trefwoorden: mutsen, set, sjaal,

DROPS design: Patroon an-047
Garengroep E of C + C
----------------------------------------------------------

MUTS:
Maat: S/M – M/L
Hoofdomtrek: 54/56 - 56/58 cm
Materiaal:
DROPS ANDES van garnstudio (behoort tot garengroep E)
200 g kleur 9020, lichtgrijs

Het werk kan tevens gebreid worden met garen van:
“Alternatief garen (garengroep E)” - zie link hieronder.

DROPS NAALDEN ZONDER KNOP EN RONDBREINAALD (40 cm) MAAT 8 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 11 steken en 23 naalden in ribbelsteek = breedte 10 cm en 10 cm in de hoogte.
----------------------------------------------------------

SJAAL:
Afmetingen: ongeveer 22 x 180 cm
Materiaal:
DROPS ANDES van garnstudio (behoort tot garengroep E)
400 g kleur 9020, lichtgrijs

Het werk kan tevens gebreid worden met garen van:
“Alternatief garen (garengroep E” - zie link hieronder.

DROPS NAALDEN MET KNOP MAAT 9 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 10 steken en 21 naalden in ribbelsteek =
10 cm in de breedte en 10 cm in de hoogte.
----------------------------------------------------------

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).
Opmerkingen (1)

65% wol, 35% alpaca
vanaf 4.59 € /100g
DROPS Andes uni colour DROPS Andes uni colour 4.59 € /100g
Wolplein.nl
Bestel
DROPS Andes mix DROPS Andes mix 5.04 € /100g
Wolplein.nl
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 27.54€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

INFORMATIE VOOR HET PATROON:

RIBBEL/RIBBELSTEEK (wordt in de rondte gebreid):
1 ribbel = 2 naalden. Brei 1 naald recht en 1 naald averecht.

RIBBEL/RIBBELSTEEK (heen en weer gebreid):
1 ribbel = 2 naalden recht.

TIP VOOR HET MINDEREN (voor de muts):
Minder als volgt na iedere markeerdraad: 1 steek recht afhalen, 1 recht, haal de afgehaalde steek over de gebreide steek (= 1 steek geminderd).
----------------------------------------------------------

MUTS:
Het werk wordt in de rondte gebreid op een korte rondbreinaald, brei de verkorte toeren heen en weer op de rondbreinaald voordat u weer verder in de rondte breit, ga verder met breinaald zonder knop indien nodig. Brei de hele muts in ribbelsteek, van onder naar boven.
Zet 52-56 steken op de rondbreinaald 8 mm met Andes. Voeg 1 markeerdraad in op het begin van de naald = midden achter. Brei in RIBBELSTEEK in de rondte - zie uitleg hierboven. DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Brei bij een hoogte van 4 cm, verkorte toeren heen en weer gebreid als volgt: Brei recht aan de goede kant tot er 7-8 steken over zijn voor de markeerdraad midden achter, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant tot er 7-8 steken over zijn voor de markeerdraad midden achter. Keer het werk, trek de draad aan en brei recht aan de goede kant tot er 9-10 steken over zijn voor de markeerdraad, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant tot er 9-10 steken over zijn voor de markeerdraad. Keer het werk, trek de draad aan en brei recht aan de goede kant tot er 11-12 steken over zijn voor de markeerdraad, keer het werk, trek de draad aan en brei recht tot er 11-12 steken over zijn voor de markeerdraad aan de andere kant. Ga zo verder met heen en weer breien en keer het werk als er nog 2 steken meer over zijn voor iedere keer dat u het werk keert totdat er 6-8 steken over zijn midden voor. Na de laatste keer dat u het werk heeft gekeerd, gaat u verder met recht op de verkeerde kant tot de markeerdraad midden achter. Het werk meet nu ongeveer 4 cm midden achter en 11 cm op de voorkant. Keer het werk om verder te breien in de rondte aan de goede kant.
Brei de volgende naald als volgt: * 1 recht, maak 1 omslag (trek de draad een beetje aan om een losse omslag te voorkomen) *, herhaal van *-* de hele naald.
Brei de volgende naald als volgt: * 1 averecht, laat de omslag van de naald glijden *, herhaal van *-* de hele naald. Brei dan in ribbelsteek in de rondte over alle steken.
Brei bij een hoogte van 22-23 cm vanaf de opzetrand midden achter (waar het werk op zijn kortst is), 1 naald recht en minder 3-0 steken verdeeld (brei ongeveer iedere 16e en 17e recht samen in S/M) = 49-56 steken. Voeg nu 7-8 markeerdraden in werk met 7-7 steken tussen iedere markeerdraad. Ga verder met ribbelsteek en minder 1 steek op iedere markeerdraad op de volgende naald met recht – Lees TIP VOOR HET MINDEREN (= 7-8 steken geminderd). Minder zo om de naald 5 keer in totaal in beide maten = 14-16 steken over op de naalden. Op de volgende naald met recht, breit u alle steken 2 aan 2 gedraaid recht samen = 7-8 steken. Knip het garen af en haal het door de overgebleven steken, trek samen en hecht af.
----------------------------------------------------------

SJAAL:
Zet 22 steken op de naald 9 mm met Andes. Brei 2 ribbels.
Brei dan ribbelsteek met verkorte toeren als volgt: Brei recht aan de goede kant tot er 1 steek over is op de naald, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant. Keer het werk, brei recht aan de goede kant tot er 2 steken over zijn op de naald, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant. Ga zo verder met heen en weer breien en keer het werk als er 1 steek meer over is op iedere naald aan de goede kant tot er geen steken meer zijn om te breien.
Keer het werk en brei 1 naald recht aan de goede kant over alle steken. Brei nu 1 naald recht op de verkeerde kant over de eerste steek, keer het werk en brei recht aan de goede kant. Keer het werk, trek de draad aan en brei 2 recht, keer het werk, trek de draad aan en brei recht aan de goede kant over beide steken. Ga zo verder met heen en weer breien door 1 steek meer te breien op iedere naald op de verkeerde kant tot alle steken zijn gebreid.
Brei dan in ribbelsteek heen en weer gebreid over alle steken tot de sjaal ongeveer 157 cm meet.
Brei nu verkorte toeren als volgt: Brei recht aan de goede kant tot er 1 steek over is op de naald, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant. Keer het werk, brei recht aan de goede kant tot er 2 steken over zijn op de naald, keer het werk, trek de draad aan en brei recht op de verkeerde kant. Ga zo verder met heen en weer breien en keer het werk als er 1 steek meer over is op iedere naald aan de goede kant tot er geen steken meer zijn om te breien.
Keer het werk en brei 1 naald recht aan de goede kant over alle steken. Brei nu 1 naald recht op de verkeerde kant over de eerste steek, keer het werk en brei recht aan de goede kant. Keer het werk, trek de draad aan en brei 2 recht op de verkeerde kant, keer het werk, trek de draad aan en brei recht aan de goede kant over beide steken. Ga zo verder met heen en weer breien door 1 steek meer te breien op iedere naald op de verkeerde kant tot alle steken zijn gebreid.
Brei 2 ribbels heen en weer over alle steken en kant dan losjes af met recht aan de goede kant. De sjaal meet ongeveer 180 cm.

POMPONS:
Maak 8 pompons ongeveer 5 cm in diameter. Hecht de 4 pompons aan elke korte kant op de sjaal.

Opmerkingen (1)

Catherine Woodward 25.01.2019 - 11:00:

What a brilliant pattern. I have a small head and very fine silky hair. Most hats I’ve made tend to keep falling over my face. This one however, despite feeling quite loose, stays in place because of its shaping. It’s really quite ingenious.

Laat een opmerking achter voor DROPS 182-35

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen.

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.