DROPS Extra / 0-1393

Nick's Sock by DROPS Design

Gebreide kerstsok met veelkleurige Scandinavisch patroon voor de kerst. Het werk wordt gebreid in DROPS Karisma.

DROPS design: Patroon u-849
Garengroep B
----------------------------------------------------------
Sokhoogte: ongeveer 41 cm
Materiaal:
DROPS KARISMA van garnstudio
100 g kleur 48, donkerrood
50 g kleur 44, lichtgrijs

Het werk kan tevens gebreid worden met garen van:
“Alternatief garen (garengroep B)” - zie link hieronder.

DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 3 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 23 steken en 32 naalden in tricotsteek = breedte 10 cm en 10 cm in de hoogte.
----------------------------------------------------------

(Ga verder naar het patroon...)

Garen type
Deals vanaf
2.40 EUR
2.05 EUR
vanaf 1.35 EUR

Tips & Hulp

Bedankt dat u voor DROPS Design kiest!

We doen ons best om ervoor te zorgen dat onze patronen makkelijk te volgen zijn.

Daarom heeft elk patroon een specifieke video met handleiding, welke u onderaan de pagina kunt vinden.

Tevens hebben we stap-voor-stap lessen om u te helpen met een aantal technieken die in het patronen gebruikt worden. U kunt ze hier vinden!

INFORMATIE VOOR HET PATROON:

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot A.3. De telpatronen worden gebreid in tricotsteek.

MINDERINGEN VOOR DE HIEL:
Wordt heen en weer gebreid in tricotsteek.
NAALD 1 (= goede kant): Brei tot er 1 steek over is, keer het werk.
NAALD 2 (= verkeerde kant): Haal de eerste steek averecht af, trek de draad aan en brei tot er 1 steek over is, keer het werk.
NAALD 3 (= goede kant): Haal de eerste steek recht af, trek de draad aan en brei tot er 2 steken over zijn, keer het werk.
NAALD 4 (= verkeerde kant): Haal de eerste steek averecht af, trek de draad aan en brei tot er 2 steken over zijn, keer het werk.
Ga verder met minderen op dezelfde manier tot er 18 steken over zijn in het midden van de naald. Ga verder met heen en weer breien, maar brei nu 1 steek meer voor iedere naald over de hiel. Om gaatjes te voorkomen in de overgangen, haalt u het garen voor de steek die u breit op, en zet deze gedraaid op de naald. Brei het garen samen met de steek. Brei zo tot alle hielsteken zijn gebreid.

TIP VOOR HET MINDEREN (voor de teen):
Begin 3 steken voor de markeerdraad en brei 2 recht samen, 1 recht, markeerdraad, 1 recht, 1 steek recht afhalen, 1 recht, haal de afgehaalde steek over de gebreide steek (= 2 steken geminderd).
----------------------------------------------------------

KERSTSOK:
Brei in de rondte op naalden zonder knop van boven naar beneden richting de teen.
Zet 84 steken op naalden zonder knop maat 3 mm met lichtgrijs. Brei 16 naalden in tricotsteek. Brei dan 1 naald averecht (= vouwrand). DENK OM DE STEKENVERHOUDING!
Brei dan in patroon in de rondte volgens telpatroon A.1 (= 14 herhalingen van 6 steken) - Minder tegelijkertijd 4 steken verdeeld op de naald gemarkeerd met een pijl in het telpatroon = 80 steken. Als A.1 in de hoogte is gebreid, brei dan in de rondte volgens telpatroon A.2 (= 4 herhalingen van 20 steken). Brei A.2 2 keer in totaal in de hoogte. Het werk meet ongeveer 19 cm vanaf de vouwrand.
Houd nu de eerste 20 steken op de naald voor de hiel, zet de volgende 40 steken op 1 hulpdraad (= op de bovenkant van de voet) en houd de laatste 20 steken op de naald voor de hiel. Brei nu de MINDERINGEN VOOR DE HIEL - zie uitleg hierboven, met tricotsteek heen en weer gebreid over de 40 hielsteken met donkerrood.
Als de minderingen voor de hiel klaar zijn, zet dan de 40 steken van de hulpdraad terug op de naald en ga verder in de rondte over alle 80 steken als volgt (begin de naald na de steken van de hiel): Brei A.2 zoals hiervoor over de 40 steken midden op de bovenkant van de voet, brei 1 steek lichtgrijs, 1 steek donkerrood, voeg 1 markeerdraad in (= B), brei A.3 (= 6 steken) over de volgende 36 steken Meerder tegelijkertijd 1 steek (na de eerste 18 steken) zodat het patroon begint en eindigt op dezelfde manier aan elke kant, voeg 1 markeerdraad in (= C) en eindig met 1 steek donkerrood en 1 steek lichtgrijs = 81 steken. Ga verder in patroon. Minder tegelijkertijd aan elke kant als volgt: Brei de eerste 2 steken NA markeerdraad B gedraaid recht samen met lichtgrijs en de laatste 2 steken VOOR markeerdraad C recht samen met lichtgrijs. Minder zo om de naald 6 keer in totaal = 69 steken. Ga verder in patroon tot A.2 2 keer in totaal in de hoogte is gebreid na de hiel (er is ongeveer 8 cm over tot de gewenste lengte). Voeg 1 markeerdraad in aan elke kant zodat er 34 steken op de bovenkant van de voet en 35 steken onder de voet zijn. Brei verder met donkerrood en minder voor de tenen aan elke kant van deze 2 markeerdraden - lees TIP VOOR HET MINDEREN! Minder zo in iedere tweede naald 11 keer in totaal en dan op iedere naald 4 keer in totaal = 9 steken over op de naald. Knip het garen af en haal het door de overgebleven steken, trek samen en hecht af.

Vouw hem richting de verkeerde kant op de vouwnaald en hecht aan de binnenkant van de sok met kleine steken.

Telpatroon

= lichtgrijs
= donkerrood
= mindernaald

Heeft u hulp nodig? Hier zijn een paar instructievideo's die kunnen helpen!

Voor verdere hulp met een patroon, kunt u ook contact opnemen met het verkooppunt waar u het garen heeft gekocht. Heeft u DROPS garens gekocht, dan kunt u ook rekenen op vakkundige hulp en weet u dat de winkel kennis heeft van DROPS patronen.

De patronen worden zorgvuldig gecontroleerd, maar wij nemen een voorbehoud in acht voor eventuele fouten. De patronen zijn vertaald vanuit het Noors en u kunt ook altijd het originele patroon bekijken voor afmetingen en berekeningen.

Denkt u een fout te hebben gevonden in het patroon? Laat dan een opmerking of vraag achter in ons Opmerkingen gedeelte bovenaan het patroon. Ga naar het origineel patroon DROPS Extra 0-1393.